Google+ Followers

maanantai 4. elokuuta 2014

Teuvo ja paperitaivas Tohmiksella

Ilmari Sonninen käyttäytyi nimensä mukaisesti!

Tohmajärven teatteri on luottanut vahvasti kykyihinsä ottaessaan ohjelmistoonsa Marianne Tikkasen kirjoittaman ja ohjaajansa Mervi Venäläisen uudelleen dramatisoiman tekstin, Teuvo ja paperitaivas. Miespääosaa esitti yllä kuvattu henkilö, Vesa Raninen, roolinaan henkilöstöjohtaja Ilmari Sonninen.

Aluksi luulin, ettei laulajalla ole edes nuottikorvaa, kun laulut menivät pieleen niin totaalisesti, mutta kun kuulin - ainoan onnistuneen - laulun, Mitä kuuluu Marja-Leena, uskoin, että onhan hänellä nuottikorva. Lauluja ei ollut viitsitty edes opetella!

Kesäteatteria halvimman kautta munien raapimisen ohessa, enpä voi tästä roolista paljon antaa...

Yläkuvassa näkyy kaksi päätä, jotka kuuluvat muusikoille, kitaristeille Jusa Janhoselle ja Jaromir Moisaselle. Ilman heitä ei näistä lauluista olisi mitään tullutkaan.

Elämä oli kuin tanssia...


Oli näytelmässä sellaista sarkastista ja mustaa huumoriakin, jotka minua naurattivat, mutta yleisöön se ei tainnut purra. Pidin kyllä periaatteessa näytelmästä, varmaan osansa esittäjät parhaansa yrittivät, mutta tämä on kokonaan ohjaajan floppi, ryhmän siivet eivät tehtävään ihan riittäneet. Tärkeintä olisi ollut harjoitella laulut kunnolla ammatti-ihmisen tiukassa ohjauksessa. Laulu- ja musiikkinäytelmää ei tehdä noin vain sivumennen sutaisten.

Tärkeitä pohdintoja pidettiin tehtaan lakkauttamispäätöksen jälkeen.


Huvia ja väriä näytelmään toivat Teuvo Kettusen (Mikko Sairanen) kotiolot, jossa saimme seurata naisväen kauneudenhoitoa, ja Teijan (Veera Karvinen) laulua. Se tyttö osaa laulaa! Mainioita olivat myös Teuvon äiti (Pirkko Löppönen) ja mummo (Helena Järveläinen). Teuvo (Mikko Sairanen) oli asiallinen mies...Mikolla on kyllä volyymia irroitella, mutta tässä näytelmässä oli päätetty tehdä näin!
Hurmaajatar, Teuvon äiti, saapuu kokouspaikalle!

Loppua kohti näytelmä tuntui paranevan, laulukaan ei niin paljon tökkinyt. Näytelmän pohjana ovat Gösta Sundqvistin tekstit ja laulut sävelmineen, joista osa on tuotu mukaan näytelmään roolihenkilöiksi. Tällöin näitä lauluja esitti yhtye Leevi and the Leevings.

Kiitän Tohmajärven teatteria esityksestä ja lipuista! Jos haluaa tehdä politiikkaa, se ei kanna kassaan rahaa. Ihmiset tulevat kesäteatteriin virkistäytymään ja pitämään hauskaa! Nämä viimeiset näytelmät on valittu poliittisilla perusteilla, mitä en ensinkään harrastajateatterissa ymmärrä. Vasemmistolaisuus meni muodista jo vuosikymmeniä sitten!

Tekniikka ja tarjoilu toimi moiteettomasti. Toivotan tohmislaisille teatterintekijöille entistä parempaa tulevaisuutta, ja huolella valittuja näytelmiä! 


Loppukumarrukset lauluineen sujuivat hyvin!
Toki teatterissa kannattaa aina käydä, siitä löytyy uusia näkökulmia. Minusta päivän paras anti oli kunnan museoalue, jolta otin kuvia runsain mitoin, myös Katri Helenan näyttelystä. Kiitokset avuliaalle museohenkilökunnalle palvelualttiudesta! Postaan niistä seuraavalla kerralla.


Väliaikakuva yleisöstä. Läsnä oli toista sataa henkeä.


Näin olemme päässeet jo elokuuhun, koulut alkavat tällä viikolla. Kaunista ja kuumaa on ollut yli kuukauden ajan. Kesä jää mieluisana muistoihimme, on hienoa, että saimme elää tämän kauniin kesän kylmän kesäkuun jälkeen.

♥ Olen saanut uuden lukijan: Wellcome Marit Helene Gåsland to read my blog! ♥

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein antoisaa ja kaunista elokuun viikkoa. Säilötkää kesän anti ja vitamiinit talteen, niitä tarvitsemme talvella täällä kylmässä pohjolassa.
                                  Aili-mummo
22 kommenttia:

 1. Kesäteatteri esitykset ovat joskus hulvattoman hauskoja, juuri sitä kepeyttä mitä kesäteatterilta kaipaakin ja usein nuo amatöörinäytteliät tekevät todella hyviä rooliosia. On ilo katsoa kevytta, kepeyttä kauniina kesäpäivänä. Totta tosiaan, politiikka ei niihin sovi, siloin on väärin valittu näytelmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri sitä hulvattomuutta kesäteatterilta odotetaan, mutta tämän ohjaajan aikana se on jäänyt puuttumaan! Tuo mitä sanot, on aivan totta: sillä kepeällä iloittelulla tuodaan uudet katsojat paikalle, samoin kuin vanhat. Jokaisella ohjaajalla on omat päähänpinttymänsä...

   Levollista viikkoa sinulle & Himmulle! ♥♥

   Poista
 2. Ihania nuo kesäteatteri esitykset,ovat niin hauskoja.Helteistä viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ritva, monellakin tapaa;))
   Samoin sinulle & Co! ♥♥

   Poista
 3. Ehkäpä näyttelijöillä oli hauskaa.:)

  VastaaPoista
 4. Apua, taas kommenttini hävisi johonkin! No, aloitetaan alusta: heikosti ohjattu näytelmä ja heppoiset roolisuoritukset saavat yleisön tuntemaan myötähäpeää. Ei kannata aliarvioida yleisöä, joka helposti jättää seuraavina kesinä tulematta paikalle. Jos vaivaudutaan harjoittelemaan näytelmää, on se tehtävä kunnolla ja asiaan paneutuen.
  Itse kävin vain yhdessä kesäteatterissa, nimittäin Kuusan kanavateatterissa Laukaassa, jossa esitettiin Kivenpyörittäjän kylä. Ohjaus oli erinomaista, samoin näyttelijöiden työskentely. Se kosketti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe, samaa mieltä minäkin olen: on yleisön halveksimista 7 aliarvioimista ellei näytelmää harjoiteta kunnolla! Jos yhden laulun osaa puolesta kymmenestä, se ei tee näytelmästä 'hyvinharjoitettua'.

   Mutta olihan tässä uusia tuulia ja puhuttavaa yleisölle sekä näyttelijöille.

   Hienoa että sinä sait nähdä hyvin harjoitetun näytelmän, Piipe! ♥

   Poista
 5. Kesäteatteriin oli saapunut paljon yleisöä. On se harmillista jos kaikki näyttelijät eivät olleet harjoitelleet lauluja ennen julkista näytöstä.
  Sitä miettii sitten ensi kesänä kaksi kertaa, että kannattaako ollenkaan mennä katsomaan esitystä. Tekevät näin hallaa jo ensi kesällekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei katsomo ollut täynnä, ei edes puolillaan.

   Sana kulkee nopeasti suusta suuhun, minulle tästä olivat jo monet puhuneet. Monta erikoista näytelmää peräjälkeen vie katsomishalut, kun menestysnäytelmiin on totuttu...

   Sanopa muuta, mikä vetää ensi vuonna yleisöä...
   Hyvää elokuun jatkoa sinulle, Irene! ♥♥

   Poista
 6. hyvin tehty kuvallinen tarinasi kertoi oleellisen. kiitos..kävin lähellä, aina mikkeli, varkaus, lapinlahti, kuopio.. tohmis jäi näkemättä..on ollut ihan hurjan lämmin kesä, aina pitää olla kaulaa myöten järvessä:)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisumarjatta!
   Olet tehnyt aikamoisen lenkin, jos ehkä ehdit toisella kertaa...
   Tuo on totta, ainakin hiki jää järveen..;))
   Oikein hyvää elokuuta sinulle! ♥♥

   Poista
 7. Näyttää paljon ihmisiä tulleen kesäteatteria katsomaan,.ne ovat kyllä useasti aivan hauskoja katseltavaa. Ihania kesäpäiviä ! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan näitä aluksi, ei tosin täyttä katsomoa!
   Siihen mekin olemme oppineet, että katsojilla on hauskaa...
   ...kuin myös sinulle Irma!♥♥

   Poista
 8. niin ikään pistäydyin tänään teatterissa kemiessä. kuten aili-mummo totesi, on teatteri vaikea ala, eritoten musiikkiteatteri. nyt näkemäni esitys on kaikista näkemistäni kesäteatteriesityksistä kautta aikain ehdottomasti erikoisin, suorastaan eksentrinen kerrassaan. tyylilaji toi mieleeni lähinnä théâtre de l'absurden ensimmäiset vuodet, absurditeatterin ensiaskeleet, jossa logiikka ja syy-seuraus -suhde on menettänyt merkityksensä. en tiedä mikä alkuperäinen ajatus on esityksen dramatisoinnissa, ohjauksessa tai musiikintekemisessä ollut, mutta semmoiset lienevät olleet olemassa, koska niistä mainitaan käsiohjelmassa. mahtuuhan tämmöinenkin teos kesäteatterikimaraan, vaikka tässä nimenomaisessa teosideassa onkin pohtimista. varmaa lienee kuitenkin se, että joku käänteentekevä merkitys tällä paperitaivaalla on tohmajärven kesäteatterille; millainen, se jää nähtäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paperitaivas on nimenä hurmaava ja mielenkiintoinen!
   En ole minäkään tällaista näytelmää ennen nähnyt, 'epäkeskinen' kerrassaan. Absurdi (surkuhupainen) on minustakin oivallinen luonnehdinta.

   Sitä 'käänteentekevää merkitystä' jäämme mielenkiinnolla odottamaan. Toivotaan että se merkitsee jotakin positiivista...:)

   Sinulla Apollo alan ammattilaisena on kokemusta ja näkemystä musiikkiteatterista. Kiitos että avasit sanaisen arkkusi! ♥♥

   Poista
  2. niin, jäi tuosta alkuperäisestä kommentista puuttumaan se oleellisin, joka vaikuttaa alueemme kulttuurielämään keskeisesti: kun kohta ns. perinteisen median aiheeseen syvällisesti paneutuvat kulttuuriarvioinnit ovat likipitäen loppuneet, paikallislehtien lakkautumisten ja muiden supistusten lisäksi, on tämänkaltaisten kulttuuriblogien merkitys kasvanut entisestään. olet aili jaksanut käydä ja kirjoittaa paneutuen ja jakaen kokemuksesi hyvin aktiivisesti. kun ailimummon blogin ja tuunasen teesit lukee viikottain, voi olla varma ettei tule tipahtaneeksi tietovirrasta ;) siis sinulle tässä ja nyt virtuaalinen kulttuurikritiikkipalkinto - jaksuja eteenkin päin!!

   Poista
  3. Kiitos Apollo, tuollaista tunnustusta en odottanut;)
   Onneksi on tämä sosiaalinen media, jolla tieto kulkee nopeasti ja tehokkaasti.

   Ikävää olisi, jos kukaan ei Tohmajärvestä ja sen kulttuurielämästä kirjoittaisi. Sinäkin olet oman osuutesi täyttänyt, kiitos niistä vuosista! Minulla ei ole enää paljon muuta jäljellä, kun puhallella hiipuvaan hiillokseen.

   Ensimmäisen kerran kirjoitin jotain negatiivista teatterista, mutta katsoin että olipa kuinka tahansa, sanon sen mitä ajattelen.

   Paha juttu se UutisAlasimen lakkauttaminen. Tilasin aukkoa täyttämään Koti-Karjalan, mutta netistähän ne nykyään tuoreimmat uutiset haetaan.

   Virtuaalimaailmassa eletään, joten palkinnotkin voivat olla virtuaalisia:D

   Oikein hyvää kesän jatkoa sinulle Apollo! ♥♥

   Poista
 9. Kesäteatterit vetävät katsijia.
  Itse en ole käynyt, tai ei tällä niitä olekaan.

  Kiitos Aili ja virkistäviä päiviä sinne teille.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä - ainakin Suomessa:)
   Täällä on paljon kesäteattereita muutam(i)a joka kunnassa.
   Ole hyvä, Sylvi, kuin myös sinulle ja läheisillesi! ♥♥

   Poista
 10. Kiitos Aili palautteesta.
  Teuvo ja Paperitaivas on ollut minulle innostava ja nautinnollinen. Talven ahkeran harjoittelu kauden jälkeen olemme päässeet heittäytymään ja antamaan kaikkemme teatterilavalle. Voin sanoa että tämä on ollut elämäni parhaita kesiä.
  On ollut ilo olla mukana ryhmässä jossa on tekemisen meininkiä. Halu oppia uutta, tehdä uutta, eikä mennä sieltä missä aita on matalin. Mervin rohkeudesta ja siitä miten koko teatterin harrastaja porukka sitoutui ja innostui. Oltiin täysillä mukana.
  Paljon on tullut hyvää palautetta ja se lämmittää mieltä. Mutta, mieltä lämmittää kaikki arvostelu, keskustelut mitä näytelmästä on tullut. Se osoittaa sen, että ei ole vaan yksi esitys muiden joukossa.
  Hyvää loppukesää Ailille!

  VastaaPoista
 11. Kiitos Pirkko!

  Hienoa että olette tykänneet projektistanne. Tämä oli rohkea juttu, ohjaaja varmaan halusi kokemusta ja näyttää dramatiikan taitojaan. Minä olen pääasiassa kuullut 'en niin hyviä' lausuntoja näytelmästä. Nämä olivat ihan päällimmäiset tuntemukseni, joista kirjoitin.

  Ohjaajallanne on 'hekemooni' ja te kaikki toteutatte hänen valitsemiaan näytelmiä. Sitoutumisessa ja innostumisessa ei ole pahaa sanottavaa, toivottavasti olette jatkossakin tyytyväisiä;)

  Kiitos kommentista, Pirkko; oikein leppoisaa kesää sinulle ja näytelmäporukallesi! ♥♥

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥