Google+ Followers

maanantai 18. elokuuta 2014

Tohmajärven ulkomuseoalue 1.

Ulkomuseon päärakennus on Jouhkolan hovin vaunuliiteriaitta.

Tohmajärven kunnan ulkomuseoalueella ovat nämä kuvissa mainitut rakennukset. Lisäksi siellä sijaitsee Onkamossa sijainnut Tyvelän Hirvosen tuulimylly. Siitä minulla on erillinen kuva, ehkä onnistun sen siirtämään tänne blogiini. Se on skannattu A4 koossa.

Tuo Jouhkolan Hovin vaunuliiteriaitta on "Karjalan kuninkaan", kruununvouti Garbriel Walleniuksen ajoilta (1725-1808), ja se on kaksikerroksinen. Kemieen rakennus siirrettiin v. 1961, mutta sen sijaintipaikka oli toinen. Tämä museoalue on myöhemmin kehitetty Nymanin talon ja Musiikkiopiston väliin.

Kirjailija Algot Untolan (Maiju Lassila) kotipihan aitta-liiterirakennus.

Kirjailija Maiju Lassilan kotiaitta (rak. 1803) on siirretty Peijonniemen Nenolasta v. 1988. Rakennuksen vasemmassa päässä on nukkuma-aitta, kärriliiteri ja vilja-aitta. Vilja-aitassa on Petravaaran Miinalaiselta saadut jauhinkivet. Rakennus on maalaamaton, ja siinä on pärekatto. Museoaluetta ylläpitää Tohmajärvi-seura; tehtävät suoritetaan talkootyönä.

Pikkuaitta on siirretty Juho Tuunaisen tilalta Risteestä.

Tätä pikkuaittaa on käytetty sekä nukkuma- että vaateaittana. Siinä on pieni ikkuna oven vieressä. Pärekatto on tehty v. 2005.


Nymanin talon huussit. Ovi on auki herrasväen puolelle.

  Palvelusväen puoli on oikealla, keskellä on varasto.
Museoalue on aidattu pisteaidalla. Huomaa portti!

Aidan takaa näkyy Keski-Karjalan musiikkiopisto, joka kauan sitten toimi seudun kansakouluna, ja sen jälkeen kansalaiskouluna ja nuorisotalona. Nykyisin Musiikkiopisto tarjoaa opetusta hyvin laajalla alueella Outokumpua ja Heinävettä myöten.


Jouhkolan hovin aitan liiterissä on tämä pikkulapsen kehto.


Vaunuliiteriin liittyvät asumiseen liittyvät toiminnat, unohtamatta lapsia.
Leikkihevonen, kannellinen pärekoppa, vakkoja, ja kapsäkkejä (matkalaukkuja).

Kolppi sijaitsi uunin vieressä. Tavarat on asetettu kolpin päälle. Päällä on kansi, josta voi laskeutua kellariin tai sillan alle. Siellä säilytettiin talvella perunoita, nauriita, lanttuja, ym.


Piippuhylly, lamppu ketjuineen. Lamppu puuttuu.
Nurkassa näkyy haitarilaukku.
Arkkupöytä, vuosiluku 1804. Kansi irrallinen.


Yleensä maalaistalon sisustus oli yksinkertainen, kaikki oli tehty puusta tai tuohesta.
Tuvan penkit kiersivät ympäri tupaa ainakin kahdella sivustalla. Lisäksi tuvassa olivat talviaikaan sängyt, tupa oli yleensä ainoa lämmitetty huone talvella. Saattoipa tuvan uunillakin nukkua 2-3 henkeä, missä oli liiankin lämmintä. Yövieraita saattoi nukkua lattioilla, varsinkin savottalaiset tai kiertävät romanit. Itä-Suomessa ei tunnettu kaksikerrossänkyjä kuten Pohjanmaalla. Pohjanmaalla oli komiampaa!

Itä-Suomi oli köyhää aluetta, kuten yhä nykyaikanakin on. Kun ei ollut rahaa kaunistautua, niin sitä ei tehty, vain välttämättömyys oli hyve.

Kaipasin Jouhkolan hovin vanhoja nettisivuja, mutta ne oli vaihdettu uusiin sivuihin. On kuulemma sukupolvi vaihtunut nuorempaan.

Lisää museopostauksia teen seuraavalla kerralla.

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää alkanutta elokuun viikkoa!
                                    Aili-mummo

6 kommenttia:

 1. Hienoja vanhoja rakennuksia museolle on siirretty. Nyky ihmisten on hyvä nähdä miten vaatimattomasti ennen elettiin,
  Ähtärissäkin on kotiseutumuseo jossa kaikki kunnostustyöt tehdään talkoilla, Sanovat vain että talkooporukka vanhenee ja nuoria ei niin vaan saa mukaan. Ehköä sitten kun vähän vanhenevat. Ja alkaa kotiseutu kiinnostaa.
  Nyt meillä' elkoi satmaan ja satanee sitten pitkään kun alkuun lopulta pääsi. Mukavaa tätä viikkoa sinulle ja kiitos hyvästä kirjoituksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mummeli:)

   Joka kunnassa lienee omat kulttuurimuistomerkkinsä, ja hyvä niin!
   Tulevan polvenkin on hyvä tietäää menneestä elämästä ja sen vaikeuksista. Elämä on ollut kovaa, uusi polvi ei sellaista arvaakaan, ellemme sitä heille kerro!

   Niinhän se todella on, että talkoolaiset vanhenevat. Itse en ole näissä puuhissa, enkä enää pysty olemaankaan. Mutta silti katson, että oman osuuteni olen yhteiskunnalle tehnyt 'talkoota' ja muuta.

   Meilläkin satoi lyhyen aikaa kello 14. jälkeen, nyt on taas pouta:)

   Kaunista & hyvää viikkoa sinulle ja Himmulle, mummeli! ♥♥

   Poista
 2. Hienoja paikkoja nuo vanhat museot.Mukavaa viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onhan ne;)
   Kuin myös sinulle, ritva! ♥♥

   Poista
 3. Kiitos taas näytistä. Vanhat rakennukset ovat niin romanttisia.
  Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä:)
   Minusta myös kauniita (ajattelen maalaisesti)!
   Samoin sinulle & co! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥