Google+ Followers

tiistai 16. syyskuuta 2014

Enni Mustosen LapinvuokkoFilosofian tohtori Kirsti Manninen kirjoittaa viihderomaaneja nimellä Enni Mustonen eli hän käyttää viimeksimainittua kirjailijanimenään. Hän on ollut hyvin tuottelias kirjailija, jo toistasataa teosta on painettu hänen tuotantoaan. Lähes kaikkea mahdollista hän on julkaissut, myöskin dekkareita yhdessä Jouko Raivion kanssa.

Lapinvuokko on Pohjatuulen tarinoita -sarjan aloitusromaani, joka ilmestyi ensimmäisen kerran 2010. Ostamani pokkari on vuodelta 2011 nidottuna laitoksena. Kirjassa on 255 sivua, ISBN 978-951-1-25258-0. Sarjan seuraava romaani on Jääleinikki (2011), ja kolmas romaani Kultarikko (2012).

Tämä tarina sisältää juonipaljastuksia!!!

Kirjan henkilöt on lueteltu heti kirjan alussa, vaikka henkilöluettelo ei kovin suuri olekaan. Kirjan tapahtumat sijoittuvat viime sotien ajoille, toukokuusta 1939  aina vuoteen 1945 saakka. Päähenkilö on ylioppilas Annikki Hallavaara, jonka kohtalo on joutua saksalaisten toimistolotaksi Rovaniemelle. Annikilla on saamelaiset juuret omaava äiti, isä on pohjalainen. Tapio Hallavaara, Annikin isä, on jääkäriupseeri ja metsänhoitaja, Kemiyhtiön metsäherra.

Annikilla on ämmi, Stiina Mäenpää o.s. Magga, joka asuu omassa mökissään Ounasvaaran takana.

Annikki päättää mennä avioliittoon heti ylioppilaaksi päästyään koulutoverinsa Tauno Dahlin kanssa. Tauno on purjelentäjä ja mäkihyppääjä, joka jätti lukion kesken päästäkseen Kauhavan lentosotakouluun. Talvisota on juuri alkamaisillaan. Taunon isä on lääninsairaalan kirurgi, ja äiti on sairaanhoitaja. Talvikki Dahl, Taunon sisar, on Annikin koulukaveri.

Lisäksi on vielä pari saksalaista upseeria, majuri Heinrich Salzmayer, jonka sihteerinä Annikki toimii sekä luutnantti Mathias Liebermann, majuri Salzmayerin lähin mies.

Ensimmäinen Annikin ja Taunon koti on ehditty perustaa Karjalan kannakselle, mutta siitäkin joudutaan luopumaan jo ennen  sotaa. Annikki muuttaa entiseen kotiinsa Rovaniemelle. Marraskuun lopussa pommitetaan jo Helsinkiä venäläisten toimesta. Myös Rovaniemi saa pommeista osansa.

Tauno Dahl kuolee kevään pommituksissa, lentokone syttyy palamaan ja syöksyy alas. Annikki on leski, alle 20-vuotiaana. Sota on vaatinut veronsa!

Hautajaisten jälkeen Annikki menee joksikin aikaa ämminsä luokse Jäälivaaralle. Suru on suuri nuoren avioliiton päätyttyä pian, alle yhdessä vuodessa. 

Kuukkelilla, sielulinnulla, on osa tässä romaanissa. Kansanperinteessä kuukkelista kerrotaan paljon tarinoita. Uskotaan muun muassa että vainajan henki ilmestyy läheisille kuukkelina.

Annikki ottaa väliaikaisen työpaikan Kemiyhtiöstä isältään, hän kääntää ja kirjoittaa saksalaista kauppakirjeenvaihtoa. Annikilla on hyvä kielipää, joten tekstit syntyvät nopeasti. Lisäksi yhtiöllä on menossa neuvottelut Wehrmachtin kanssa. Herra Staudiger tulee neuvottelemaan lyypekkiläisen puutavarayhtiön asiamiehenä. Sopimuksen kirjoittaminen jää Annikin hommiksi. Vieras asuu hotelli Pohjanhovissa.

Kielitaitoiselle näpsäkälle nuorelle naiselle löytyy työtä aina tarpeen mukaan. Annikin koti on paremmasta päästä, hän on herrasperheen tytär. Kotona on äidin apuna Saimi, joka huolehtii ruoasta ja siivouksista.

Tilanteet kehittyvät mielenkiintoisiksi, kun majuri muuttaa asumaan Annikin kotiin, vinttihuoneeseen. Näitä tarinoita on kerrottu satoja, mitä syntyy saksalaissotilaan ja suomalaisnaisen läheisestä suhteesta. 

Kirjassa on lyhyitä lauseita saksaa, jotka minäkin vajavaisella kielitaidollani ymmärrän.

Kirja on nopea- ja helppolukuinen, suosittelen viihdekirjaksi naisille, joita jännitys- ja dekkarit eivät kiinnosta. Pala suomalaista Lapin historiaa, ulottuvuuksia useaan suuntaan mystiikkaa unohtamatta. Ja rakkautta.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein kaunista ja lämmintä viikkoa!
                              Aili-mummo26 kommenttia:

 1. Miten sattuikaan, Auroran luettuani luin tämän sarjan, viimeinen kirja vielä vähän kesken. Olen niitä jo hetken kirjastoautosta odotellut kun koko ajan ovat menossa, nyt ne sain sitten.
  Oikein hyvää syyskuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä mielenkiintoista mummeli;)
   Samoin myös sinulle ja Himmulle! ♥♥

   Poista
 2. Olen lukenut varmaan yli kolmekymmentä Enni Mustosen kirjaa ja nyt tänä kesänä ilmestynyt uusin kirja odottaa lukuvuoroa. Viime viikon junamatkalla Härmään luin yhden Mustosen kirjan läpi. Pidän hänen konstailemattomasta tyylistään kirjoittaa pienen ihmisen osasta keskellä Suomen historian kulkua.
  Kiitos tästä esittelystä. Itsellänikin on tuo kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikea Mustosfani, Piipe;)
   Tosiaan ovat nopealukuisia nämä kirjat...
   Hienoa että pidät, historiaa helposti omaksuttavassa muodossa!
   Ole hyvä, Piipe; hyvää viikon jatkoa sinulle ♥♥

   Poista
 3. Luin viime vuonna koko trilogian. Lapinvuokko oli paras kirja. Nyt luen Mannisen uusinta sarjaa, joka on minusta paljon parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeita lukea ja varmaan kirjoittaakin;)
   Siihen en ole vielä tutustunut...

   ♥♥

   Poista
 4. Kiitos kirjan esittelystä varmasti hyvä kirja luvettavaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Irma!
   Kaunista viikkoa sinulle ♥

   Poista
 5. Kiva lukea täältäkin mitä olet tykännyt tuosta kirjasta :) Olen lukenut kaikki Enni Mustosen kirjat mitä olen saanut käsiini kirjastosta, viimeisin on lukematta. Se pitäisikin varata jo. Yksi lempikirjoista häneltä on Vasikantanssi. Olen lukenut sen monesti ja usein keväällä sitä tekee mieli lukea uudelleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Emilie;)
   Sepä hauskaa, olet todellinen fani...
   Vasikantanssi on nimenä ihastuttava, jos sattuu kohdalle...:)
   Todella mieluinen kirja, jota luet uudelleen ja uudelleen♥

   ♥♥

   Poista
 6. Enni Mustonen on kärkikaartia viihteellisten kirjailijoiden maailmassa. Tämän olen lukenut silloin kun se ilmestyi, mutat sarjan muut ovat menneet ohitse, pitääkin tarkistaa onko kirjastossa paikalla..

  Kiitos hyvästä esittelystä!
  Uusin Lapsenpiika ( sain tuoreeltaan tyttäreltä) on mielestäni parasta Mustosta, suosittelen myös sarjan ensimmäistä.

  Lukuiloa Aili!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luit tämän jo vuosia sitten:)
   Hyvää sarjan jatkoa sinulle!
   Ole hyvä; lukuiloa myös sinulle MInttuli♥♥

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta, Leena!
   Yritän vastailla, vaikka en ole ennen limerikeistä kuullutkaan;))

   Poista
 8. Täytyypä lukea. Pidän Enni Mustosen kirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Jussi83:)
   Kiva että pidät...♥

   Poista
 9. Kiitos kirjan esittelystä.Hyvää nimipäivää Aili-Mummo:)

  VastaaPoista
 10. Vielä ehtii onnitella nimipäivän johdosta :)

  VastaaPoista
 11. Nimipäivä onnittelut sinulle Aili.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän onnitteluistasi, Sylvi-ystävä ♥♥

   Poista
 12. Myöhästyneet nimpparionnittelut Aili! Tykkäsin tästä kirjasta - ja toisaalta en kuitenkaan. Ehkä kuitenkin kiinnostuin siitä kun se läheltä liippaa. En ole montakaan Mustosen kirjaa lukenut, äitinsä kirjoittamia enemmän.
  Kivasti postasit kirjan juonen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anja-Regina;)
   Muistan kyllä historiasi, yhtymäkohtia on tähän juttuun!
   Piditkö enemmän Kätilöstä?
   Kiva että pidit;)
   Kaunista viikonloppua sinulle ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥