Google+ Followers

torstai 30. lokakuuta 2014

Kaivolla juhlittiin!

Saimi Sairanen lausui omia runojaan, samoin myös Pirkko Lehikoinen.


Nyt saa syksy ja talvi
tulla. Perunat ovat jo 
kellarissa. 
Puolukat on myös 
poimittu ja survottu.
Sieniäkin on kerätty ja
säilötty. Se on vanha perinne.

Minä kunnioitan perinteitä,
kaikenlaisia. Mutta en
naisten väheksymistä.
Nainen pitää maailman 
pystyssä. Ja myös miehen.


- AILI NUPPONEN -

Ehtoisia emäntiä pöydän takana: vas. Pirkko Kakkonen, Anja Tikka ja Minna Susi-Ilvonen.


Lämpimät onnittelut Kaivon naisille. Tiistaina 28. päivä lokakuuta 2014 juhlittiin naisten yhteisyrityksen, Kaivon, 10-vuotista toimintaa. Mummokin sai kutsuttuna olla mukana esittämässä ohjelmaa, omia runojani. Kirjojani on ollut Kaivolla myynnissä, ja on yhä edelleen.

Juhlan kunniaksi tarjoittiin kaikille Kaivolla kävijöille täytekakkukahvit. Kyllä maistui sekä miehille että naisille!

Ylimmässä kuvassa esittää 85v. runoilija, Saimi Sairanen, omia runojaan. Häneltä on julkaisi kustantamo Nordbooks neljä runokirjaa, joista minulla on onni Saimin lahjoittamana omistaa yksi, Sininen tie (2012). Sateenkaaren alla (2012), Kesän viimmeiset kielot (2013) ja Rakkaus lähellä maata (2014). Koskaan ei ole liian myöhä aloittaa!!

Sohvalla istuva Pirkko Lehikoinen, Kaivon jäsen, esitti myös omia runojaan kahteen otteeseen. Minun vuoroni oli viimeisenä eli kolmantena. Ihmiset tuntuivat tykkäävän. Luin murrerunojani Ruistähkähumpasta.


Kahvitteluvuorossa (selin) Impi Räty.


Kaivo sijaitsee hyvin keskeisellä paikalla Tohmiksella, Talluksentie 5. Talo on ollut aikanaan myös kirjakauppana ja postina. Nykyisin talossa sijaitsee myös taksiasema. Tohmajärven tori on aivan Kaivon vieressä, ja Talluksentie on vilkkaasti liikennöity katu. Kahvilassa voi käydä virkistäytymässä kuka tahansa ja tavata tuttuja  kahvikupin ääressä. Kaivolla kerrotaan yleensä kuulumiset, harvemmin sieltä on pois kiire kenelläkään. Varsinkin miesväki viettää siellä paljon vapaa-aikaansa.

Meillä on ollut tapana ostaa ruisleipää ja muitakin leivonnaisia, milloin liikumme kuntamme 'piäpaikassa'.

Lyyli Kuronen, entinen naapuri ja takana Matti Pulksten.


Kaivolla on kaksi suurehkoa huonetta, joissa voi pitää kokouksia tai muita tilaisuuksia. Nämä kuvat ovat Kaivon 'hienommasta' eli takahuoneesta. Näin syysmyöhällä monet seinät ovat täynnä villasukkia, lapasia ja muita vaatteita, joista löytyy lahjoiksi sopivia tavaroita. Valikoimaa on runsaasti, käsinmaalatuista astioista seinätauluihin. Monen alan osaajia löytyy kotikunnastamme Tohmajärveltä!


Eeva ja Arvo Manninen tulivat kotimatkalla kahvittelemaan.


Tässä on vain pieni leikkaus siitä, mitä Kaivolla on. Siellä käy myös erilaisia hoitoja antamassa joukko ihmisiä; myös hiukset voi leikkauttaa ja ottaa hierontaa Kaivolla määrättyinä päivinä. Akupunktiohoito on Kaivolla myös mahdollista, sillä Lasse Leppänen käy noin kahden viikon välein antamassa sitä avuntarvitsijoille.

Tänään torstaina 30.10.2014 on tarjolla klo 15-18 iltakaivo ja karaokelaulua; joten joukolla mukaan laulamaan!

Pirkko Löppönen on kuulunut vuosia Kaivon johtoportaaseen.


Tällaisia me Tohmiksen naiset olemme. Jokainen tekee sitä, mitä osaa ja kykenee. Kun suuri joukko ihmisiä puhaltaa yhteiseen hiileen, sytyttää se ison roihun. Muutamia mieshenkilöitä on myös 'sekaantunut' tähän naisten yritykseen. Sieltä voi ostaa vaikkapa villisian lihaa purkitettuna tai miesten tekemiä käsitöitä eli taidetta.

Lausun parhaat kiitokseni kaikille läsnäolleille ja Kaivon henkilökunnalle! Vaalikaa hyvää asiaa, meissä naisissa on voimaa!!

Huomenillalla eli perjantaina 31.10.-14 on Tikkalassa evl-kirkollisvaalien ennakkoäänestys kappelissa klo 15-18, joten äänensä voi antaa myös kotikylältä käsin.

Toivotan kaikille lukijoilleni hyvää pyhäinpäivää ja viikonloppua!
                                Aili-mummo

22 kommenttia:

 1. Aili, onpa kiinnostava juttu, joka osin herätti minussa kyllä ikävää omaan kotikylääni. Täällä harjukaupungin saarella ollaan kuin kaupungin esikaupunkialuetta ja reimut revitään saarella asumisen riemuista, mutta ei kyläyhteisöllisyydestä.

  Soitin äsken äidille nimipäiväonnittelut ja olihan siellä pirtti piukassa vieraita. Tuttuja ihmisiä minullekin lapsuudesta asti.

  Kyläyhteisöllisyys on voimavara ja jo aikaa sitten sitä on onneksi alettu arvostaa. Olen itse mm. entinen nuorisoseura-aktiivi ja siinä pääsin kiinni momenmoiseen harrastukseen.

  Suomalaiset ovat ehdottomasti runoilijakansaa ja upeita, osuvia ovat sinunkin runosi. Itse olen tuonut omalta kylältäni toisinaan esille murrejutun tai toisen Kyllikki Wahlströmiltä.

  Niin ne miehet...;) Luvialla he kokoontuivat ja kokoontuvat huoltoaseman kahvioon ja siellä monet tärkeät asiat ratkotaan. Isä oli aina mukana ryhmässä, mutta myös kunnanhallituksessa ja kirkkovaltuustossa.

  Tässä näet, mitä kaiho vaikuttaa ja sinun jutustasi syntynyt. Ja täällä kaukana sytytän kynttilän, kun isän haudalle pääsen käymään vasta viikon päästä.

  Kiitos samoin sinulle, Aili-IhaNainen, rauhallista, kaunista pyhäinpäivää ja viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että nostalgia sytytti mielesi kaihoamaan entistä aikaa!
   Onnea äidillesi paljon, hän on jo (melkein) minunkin sukulaiseni;))

   Tohmis on aika pieni kylä noin 5000 asukasta. Melkein jokainen tuntee toisensa.

   Ihanaa minustakin, että ihmiset tukevat toisiaan ja jaksvat yhdessä tehdä töitä ja harrastuksia. Vaikka ehkä harrastuksen piikkiin näistä pääosa menee, mutta jotakin on oltava, että jaksaa yöllä aikaisin ylösnousta leipomaan. En vain oitse jaksaisi, nostan hattuani!

   Hyvin moni nainen tunnustaa kirjoittavansa runoja, minulle se on selviytymiskeino. Ellen olisi kirjoittanut, kuka tietää missä olisin?

   Täällä on perinteenä naisten vähätteleminen, ja jopa suoranainen halveksiminen. Kaikista pahinta oli, kun oma isäni syyllistyi siihen...

   Huoltoasemat ja meillä Kaivo ovat miesten suosikkipaikkoja, jossa he parantavat maailmaa. Siinä ei sinänsä pahaa ole sanottavana, saahan sitä parantaa, toivottvasti yritys onnistuu;)

   Toivotan sinulle oikein hyvää Isänpäivää, ja mieluisia muistoja hienosta isästäsi! Rakastavan isän muisto elää sinussa voimakkaana, jatkukoon asia edelleen!!

   Levollista ja kaunista viikonloppua sinulle & Co, Leena-IhaNainen! ♥♥

   Poista
 2. Todella aktiivisia ovat naiset teidän kyläyhteisössä, siitä hyvänä esimerkkina juuri tämä esittelemäsi Kaivo! Hatttua nostan sinulle ja muille teidän kylän aktiiveille:)
  Miehet ovat varmaan joka puolella samantyylisiä kokoontumisessaan. Näitä ukkokuppiloita on vähän joka paikassa, niin täälläkin. Joka arkiaamu meidänkin isäntä suunnistaa seitsemäksi "aamupalaveriinsa"

  Kiitos, samoin sinne Tohmiksen maisemiin oikein hyvää pyhäinpäivää ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno esimerkki naisten yhteistyökyvystä meillä, olen siitä onnellinen!
   Liian usein törmää päinvastaisiin tapauksiin, joissa nainen tekee kiusaa ja kadehtii toisia naisia, Tohmiksellakin. Me voidaan olla sisaria kadehtimatta ketään♥♥

   Ole hyvä Minttuli, kuin myös sinulle! ♥♥

   Poista
 3. Upeita naisia tupa täynnä ja hienoa, että on tuollainen Kaivo olemassa!
  Hyvää viikonloppua ja Pyhäinpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piipe, naisissa ei mitään vikaa;))
   Samaa mieltä minäkin olen, hienoa että on paikka, josta voi löytää vaikka ystävän!

   ...kuin myös sinulle & Co! ♥♥

   Poista
 4. Mukava lukea näitä kuulumisia Tohmikselta ;) Hyvää Pyhäinpäivää :)

  VastaaPoista
 5. Tämmöistä aktiivisuutta toivoisi olevan enemmän. Mukavaa lukea, että edes jossakin on. Onnitteluni Kaivolle ja hyvää Pyhäinpäivää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä olen, aimarii;)
   Kiitos, voin kertoa eteenpäin, mutta tiedän, että tämä postaus luetaan Tohmiksella!

   Samoin sinulle sinne pohjoiseen, aimarii! ♥♥

   Poista
 6. Hieno postaus Tohmajärven naisista ja paikkakunnan elämästä. Sieltä minunkin äitini oli lähtöisin ja itse haluaisin tutustua paremmin Tohmajärven elämään. Ensi kesälle olen suunnitellut matkan, jolloin käyn kuvaamassa Tohmajärven ja lähiseutujen hautausmaat. Sieltä löytyy varmasti paljon läheisempiä ja kaukaisempia sukulaisia. Viime kesänä kuvasin Kontiolahden ja Liperin ja Joensuun hautausmaita ja sain paljon lisätietoa esipolvistani. Rauhallista Pyhäinpäivää sinulle, Aili-mummo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla suunnitelmistasi, varmaan käyt myös Tikkalassa kierroksellasi? Tohmiksella on jo viisi hautausmaata, että jos haluat tutkia ne kaikki, kuvia tulee paljon.

   Hiuenoa että tutkimuksesi edistyy, Marmustoi:)
   Kiitos, kuin myöskin sinulle! ♥♥

   Poista
 7. Ahkeria naisia. Kiitos samoin sinulle hyvää pyhäinpäivää ja viikonloppua Aili-Mummo:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella, ritva:)
   Ihanaista viikonloppua sinulle & läheisillesi! ♥♥

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Onpa mukava ja halpa 'resepti', kiitos Hannele! ♥♥

   Poista
 9. Mukavaa, että on paikka jossa kokoontua ja tuoda esille omaa osaamistaan. Hyvää pyhäinpäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, niistä saa ihan tulojakin;)
   Kiitos Mine, kuin myös sinulle! ♥♥

   Poista
 10. Upeita naisia teidän kylässä suuret kiitokset ansaitsevat Hyvää viikonloppua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma, näin todella! ♥
   Hyvää sunnuntai-päivää sinulle! ♥ ♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥