Google+ Followers

perjantai 17. lokakuuta 2014

♥ Vielä löytyy ruskaa ♥

Lehtikuusissa on vielä ruskan väri!


Kohoan vedenalisista kohti pintaa, valoa.
Pelkään hengittää.
Olen saanut pyrstön ja kidukset, mutta minun on noustava.
Rikon veden kalvon, haukon ilmaa,
palaan vielä hetkeksi veden alle turvaan,

ja nousen taas hitaasti , hitaasti maalle.
Matkalla saan siivet ja kohoan ilmaan, mutta Luoja muuttaakin
mielensä ja päättää, olkoon sittenkin ihminen.

Olkoon hän nainen, jonka sisällä on nainen,
äiti, mummo, isomummo, iso mummon äiti ja isomummon isoäiti,
isomummon isoäidin äiti.
Ja hänenkin äitinsä äiti.

Ihmisen sisällä mummot kutovat sukkia, säilövät kurkkuja, hautaavat
kuolleita lapsiaan, silittävät lastenlastensa tukkaa, tukistavat.

Tekivät ristinmerkkejään, voitelevat mustelmiaan. Pitävät taskussaan
leivänkannikkaa, kaiken varalta.


- MARJA LEENA TOUKONEN -

Omenapuu loistaa leikkimökin edessä, syksy on jo pitkällä!


Mummous on lahja kuten äitiyskin. Me naiset kannamme tätä lahjaa ja taakkaa perinteisesti harteillamme, ja ennen muuta sydämissämme. Naiseus on asia, joka on saanut miespolvet satoja vuosia sekaisin. Etenkin roomalaiskatollinen kirkko on kunnostautunut naisten halveksunnassa. On vain yksi ainoa kunnianarvoisa nainen ja äiti, Neitsyt Maaria (joka ei tietenkään ollut oikeasti neitsyt)!!

Neitsyt Maaria on nainen, joka on ylistämällä alistettu miesten mielivallan alle. He kun oikeasti pelkäävät naista ahdistukseen asti. Loput naiset voikin leimata sitten huoriksi...

On se vaan kumma, että naishuorat tunnetaan, mutta mieshuoria ei tunnusteta eikä tunnisteta. Miehellä on ollut vuosisatoja eli tuhansia eri laki ja Herra kuin naisilla. On naisen syy, jos / kun mies himoitsee naista, ja tekee järjettömiä tekoja. Silloin nainen on noitunut miehen, ja taikakonsteillaan saanut miehen valtoihinsa.

Noitavainot kohdistuivat Suomessa sekä miehiin että naisiin, puoliksi kumpaankin sukupuoleen. 1400-luvulla luotiin noitateoria, jonka mukaan noidat liittoutuivat Paholaisen kanssa. 453 noitaoikeudenkäyntiä, jotka Suomessa pidettiin, päättyivät vapauttavaan tuomioon. 70 % tuomituista oli miehiä, Wikipedian mukaan. 

Noitavasara oli oppikirja, jonka ohjeiden mukaan oikeudenkäynneissä toimittiin. Oikeudenkäyntejä kesti noin 300 vuotta Euroopassa. Afrikassa ne ovat täyttä totta vielä nykyäänkin.
Omenat on jo pääosin syöty. Joitakin kaneleita on puussa.


Kansanparantajat ja tietäjät olivat niitä ihmisiä, joita useimmiten noituudesta syytettiin. Jos jollakulla oli joku erityinen lahja tai kyky, jolla voi lähimmäistä auttaa, voitiin se tulkita Paholaisen teoksi eli noituudeksi. Tietämättömyys ja pelko olivat lähtökohtia noituuden pelolle, ja annetuille tuomioille. Sitä samaa ne ovat yhä vielä tänäänkin monissa kehittymättömissä maissa.


Noitasapattia vietettiin uskomuksen mukaan Kyöpelinvuorella, jonne myös vanhatpiiat vietiin. Noita ratsasti sinne varsiluudalla, jolla istui myös noidan kissa. Noita vietti riettaita orgioita Paholaisen kanssa; niistä noita sai oman palkintonsa.

Kaikki seksulaisuuteen viittaava oli syntistä riettautta. Sitä piti kavahtaa kuin Paholaista, josta kaikki paha oli peräisin. Kunniallinen mies, varsinkaan pappi tai munkki, ei saanut langeta Pahan virittämään ansaan. Siksi himoja tuntevat miehet ruoskivat itsensä verille, ja ajoivat tällä tavoin pahan pois ruumiistaan.

Pitkänä perjantaina piiskattiin myös lapset, olivathan he pahan eli perisynnin pauloissa ja saastututtamina. Armoa ei annettu pienillekään lapsille, suurista puhumattakaan.


Kullankeltaisia koivuja Nuppolan savusaunan takana.

Anteeksi hyvät ystävät, en jaksanut eilen päivittää blogiani, joskin päivityksen aloitin jo keskiviikkona 15. päivä. Viikolla on juhliittu synttäreitä, ja eilen olimme Joensuussa. Joen kaupunki olikin kauneimmillaan loistokkassa ruskassaan. Olisipa vain ollut kamera mukana!

Nämä kuvat postauksessani ovat Nuppolasta keskiviikolta.
Jälleen siirrämme yhden kauniin ja lämpimän kesän muistojen kauniiseen puutarhaan!

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää viikonloppua!
                                   Aili-mummo

18 kommenttia:

 1. Hyvää viikonloppua Aili.
  Jänniä juttuja noituudesta näin Halloweenin lähestyessä. Olen kiinnostunut historiasta ja noituus oli sekä miesten että naisten harrastamaa ennen ja myöskin tänä päivänä. Jos nyt kansanparantaminen ja ennustaminen ym. lasketaan noituudeksi enää nykyisin. Olen käynytkin ennustajalla muutaman kerran. Utelias kun satun olemaan. Olen hakenutkin kaikenlaisia hoitoja mm. erilaisia hierontoja, joista voin sanoa, että apua sain :) Kosketuksella on ihmeellinen taika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo M. L. Toukosen runo johdatteli minut noihin ajatuksiin. Tarkoitin ennen kaikkea menneitä aikoja noilla kansanparantajilla! Kaikki enempi 'tietäminen' oli jotenkin vaarallista, jota kirkko ei ymmärtänyt.

   Minä en ole käynyt ennustajalla koskaan, eikä ole ollut tarviskaan!

   Hienoa että olet löytänyt vaivoihisi, se on aina helpotus:)

   Hyvää viikonloppua sinulle, Mai! ♥♥

   Poista
 2. Kiitos kun pidät runoistani ja laitat niitä tännekin! Ihana ruska teillä siellä Tohmajärvellä, vaikka kyllä täälläkin puut loimuavat. Mietin kovasti kun tuo Noitavasara-kirja ilmestyi, otanko sen luettavakseni vai en. Päädyin siihen, etten halua enkä kestä lukea noita kaikkia kauheuksia, mitä "noidille" on tunnustamisen saamiseksi tehty. Vuosisadat toisensa jälkeen jatkavat näitä vainoamisperinteitä, joissa milloin on uhrina nainen, milloin toisuskoinen tai muuten erilainen ihminen. Tuntuu siltä, että ihminen ei tule koskaan järkiinsä, ei ota opikseen menneiden sukupolvien kokemustietoa vaikkapa viime sodasta.
  Tietämättömyys, uskonkiihko ja kateus saavat ihmisen tekemään kammottavia tekoja. Ja tietysti itse pahuus, jonka olemassaoloon olen alkanut uskoa. Kiitos kun postasit tästä tärkeästä asiasta, Aili Mummo ja kaunista syksyistä viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marmustoi!

   En ole minäkään lukenut saati ostanut Noitavasara kirjaa, vaikka kirja on saatavissa. 'Noitien' tuomiot ja polttamiset elävältä saavat kyllä ihon kananlihalle, ja sielun lukijoilta järkytetyksi. Tun nustuksethan saatiin sillä tavoin, että ihmisiä kidutettiin, jolloin he suuressa ahdingossaan 'tunnustivat' pahat tekonsa.

   Tuokin on totta, että ihmiskunta ei opi mitään omista möhläyksistään ja pahoista teoistaan. Pahuus ei katoa vaan se lisääntyy ihmisissä ja maailmassa.

   Tiivistit asiat hyvin loppulauseeseen, se on aivan totta!
   Ole hyvä, Marmustoi; kuin myöskin sinulle! ♥♥

   Poista
 3. Vielä on kauniita värejä, mutta yöpakkaset ja sitten tuuli kyllä tekee jo ahkerasti töitä saadakseen kaiken alas. Syksykin saadaan kohta kirjata muisojen ketjuun, katlkeamattomaan elämän kirjoon. Yhä pimeämmäksi taas käy päivämme, mutta vain pari kuukautta ja vähän päälle nii ntaas alkaa kääntyä pidemmän puolelle. Voi sitä ihanaa tunnetta sitten kun huomaa päivän pidentyneen.
  Oikein onnekasta lokakuun loppu puolikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mummeli! ♥

   Onneksi pimeys on vain väliaikaista, parin kuukauden kuluttua siirrymme kevään ja valon puolelle! Valo tuo ilon ja toivon tullessaan esille pidentyneinä päivinä..:)

   Kiitos Mummeli; samoin sinulle ja Himmulle! ♥♥

   Poista
 4. Kaunista ruskaa vielä kuvissa!

  Hyvää viikonloppua ja syksyn jatkoa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...;))

   Kuin myös sinulle ja läheisillesi, Minttuli! ♥♥

   Poista
 5. Lehtikuusissa on kaunis ruska.
  Mamma är lik sin mamma....
  Kiitos ja hyvää viikonloppua ja syksyn jatkoa myös sinulle Aili ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta..:)
   Jaa, hon är lik sin mamma♥
   Ole hyvä Sylvi, kuin myös sinulle & läheisillesi! ♥

   Poista
 6. Kiitos hellyttävästä runosta! Itse en ole vielä mummo, mutta olisihan se kiva joku päivä olla siinäkin roolissa. Lapsille olisi aina syli avoinna!

  Onnellista viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Piipe!

   Toivonmukaan aikanaan pääsetkin tähän arvostettuun kastiin! ♥
   Kiitos, Piipe, samoin sinulle & Co! ♥♥

   Poista
 7. Mummous on toivottavasti vielä edessäpäin, mutta äitiydessäkin on tekemistä. Ja vaimoudessa. En tiedä kuka meiltä naisilta lopulta eniten odottaa ja vaatii. Onko se kuitenkin joku meissä sisällä? Epävarmuus siitä, että osaammeko olla sellaisia kun pitää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta on, että äitiys ja vaimous ovat molemmat vaativia tehtäviä, kaikki naiset eivät niihin kykene! Voi olla että nämä ovat naisen sisään kasvatettuja tavoitteita. Rakkaus lapsiin ja aviomieheen on ensiarvoisin tavoite.

   Emme voi olla itsestämme varmoja, siksi olemme epävarmoja itsestämme, ja tavoitteemme saattaa hämärtyä!

   Kiitos Paluumuuttajatar, hyvä kun selvensit tavoitteesi minulle! ♥♥

   Poista
 8. Kaunis runo ruska on kauneinmillaan nyt kyllä tulee vettä taitaa lehdet puusta lähtevät Hyvää pyhäpäivää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruska-aika jää syksyllä usein valitettavan lyhyeksi!
   Meille on jo talvi tulollaan, lunta sataa jo toisen kerran...;)
   Kiitos ritva, samoin myöskin sinulle & Co! ♥♥

   Poista
 9. Kauniita ruska kuvia viellä. Kiitos runosta,Tuo noita aika on ihan kauheaa ollut oikein hirvittää ajatella miten niitä polteltiin ja piinattiin.en halua edes ajatella sitä miten on ollut kärimystä,no onhan sitä nytkin viellä mutta varmaankiin ei ihan niin paljon Hyvää sunnuntaipäivää Aili- Mummo! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma, noitavainot meillä ovat jo menneisyyttä, jossain toisessa maassa ne ovat parhaimmillaan arkipäivää! Ihminen on mestari keksimään uusia kidutusmetodeja lähimmäisilleen!

   Kiitos toivotuksista Irma, kuin myös sinulle & läheisillesi! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥