Google+ Followers

maanantai 24. marraskuuta 2014

Kaari Utrion SunnevaKirjailija Kaari Utrio (s.1942) on tehnyt saman, minkä Anna Amnell on tehnyt myöhemmin romaaneilleen, yhdistänyt kaksi historiallista seikkailuromaaniaan yhdeksi kirjaksi. Teoksen nimi on Sunneva, se sisältää romaanit Sunneva Jaarlintytär (1969) ja Sunneva keisarinkaupungissa (1970). Tämä 'uusvanha' teos sisältää kokonaista 752 sivua, ja pokkarinakin se on mahtava. Onnistui silti yölukemisena, mikä on kiitettävä asia. Ostin kirjan vakituisesta ostopaikastani, Suuresta Suomalaisesta Kirjakerhosta. Tammen kustantaman Bon-pokkarin ISBN numero on 978-951-31-7187-2. Kovakantinen laitos on ilmestynyt jo vuonna 2012.

Tarina sisältää juonipaljastuksia!

Sunneva oli ruotsalaisen jaarli Birger Brosan nuorin tytär, iältään vasta kolmetoista vuotta, kun joutui kotoaan ryöstetyksi. Sunneva oli vastannut kosijalleen Erland Vahvalle kieltävästi, mistä syystä sulho ryösti hänet. Tyttöä ei kuitenkaan oltu raiskattu. Neidon ryöstö tapahtui v. 1196 jälkeen Kristuksen syntymän - aikana jolloin ihmishenki ei ollut paljon minkään arvoinen, naisen henki vieläkin vähemmän.

Sunneva sai kotiin tultuaan selkäsaunan. Neito oli liian kaunis, ja teki miehet hulluiksi himosta. Sunneva halusi ärsyttää kosijoitaan, ja piti heitä leikkikaluina, mutta ryöstämisen jälkeen suhtautui asioihin toisella tavalla. 

Sunneva Kultahiuksisen äiti oli kuninkaallista sukua, rouva Birgitta oli Norjan kuninkaan, Harald Gillen tytär. Tarinan mukaan myös jaarli Birger oli sukua Tanskan kuninkaallisille, olihan hänen äitinsä yksi Tanskan kuninkaan Knut Pyhän tyttäristä. 

Sunnevan äiti oli valinnut nimen tyttärelleen pyhän Sunnevan mukaan. Hän oli ollut kuninkaan tytär Irlannissa, ja kuoltuaan hänet oli julistettu pyhimykseksi. Bergenin tuomiokirkossa säilytettiin Pyhän Sunnevan luita pyhäinjäännöslippaassa. 

Noina aikoina oli tapana naittaa tyttäret jo lapsina, tai korkeintaan kolmentoista ikäisinä. Neitojahan oli turha ruokkia kauempaa kuin oli pakko, siirtyiväthän he aviomiehen suvun iloksi perintöineen kaikkineen. Siksi tyttölapsista oli hyvä päästä eroon jo mahdollisimman varhain. Sunneva päätettiin lähettää kotoa jaarli Birgerin veljen, Mauno Minnesköldin ja hänen vaimonsa, Inrid Ylvan luokse. Mies oli mennyt muutama vuosi sitten naimisiin jo kolmannen kerran. Maunu oli Folkungain suvun päämies, ja suunnattoman rikas.

Sedän talossa Sunneva sai olla järkyttävien asioiden todistajana.---.

Kun Sunneva palasi kotikartanoonsa, hänelle oli valittu jo uusi sulhanen Uplannista. Sunneva rukoili, että hän pääsisi noviisiksi Vretan luostariin ennemminkin, kuin suostuisi kosijan, Finvid Rikkaan vaimoksi. Sunnevalle olisi kelvannut kuningas tai kuninkaan poika. 

Sunneva lähti vanhempiensa kanssa kuningas Sverkerin kartanoon vierailulle. Sulhasmies Finvid Rikas oli kuningas Sverkerin hovimiehenä, ja sisar Ingegerd oli kunigattaren hovinaisena. Kuningatar kuolee lapsen synnytyksessä. Ingegerd pääsee hänen tilalleen kuningattareksi. Sunneva huomaa, ettei täällä ole hänelle sopivaa ja mieluista sulhasmiestä. ---.

Herra Finvid kuoli, neito Margareta Eskilintytär tappoi hänet ja lopuksi surmasi itsensä. Sunnevalle aukeaa tie Vretan nunnaluostariin. Östen Tappara olisi ollut halukas naimaan Sunnevan, mutta tämäkään ei neidolle sopinut, Sunneva halusi mieluummin luostariin myötäjäisineen. 

Vretan luostarissa oli vain Ruotsin ylhäisimpien perheiden tyttäriä ja naisia. Vretassa Sunneva oppi tärkeät taidot, lukemisen ja kirjoittamisen. Hän oppi jäljentämään pyhiä kirjoituksia ja legedoja. Kirjapainotaitoa ei vielä ollut keksitty, kaikki tekstit oli kopiotava käsin.

Kävi niin, että Sunneva Birgerintytär sai Vretasta tarpeekseen, ja karkasi hevosella ratsastaen seuranaan pappi. Sunnevan matkasi Bergeniin Norjan kuninkaan taloon, olihan hän sukua kuninkaalle.

---.

Näin Sunneva kulki seikkailusta toiseen ja maasta maahan. Hän oli hyvä oppimaan kieliä hämmästyttävä kauneutensa lisäksi. Bergenin jälkeen Sunneva joutui Ranskaan, hänen kihlattunsa oli rikas ja komea ritari. Mutta vihittynäkään aviovaimona Sunneva ei ollut tyytyväinen, vaan karkasi herra mieheltään pyhiinvaeltajien mukaan. Joutui Venetsiaan ja sieltä Konstantinopoliin ja paikalliseen hoviin. Sunnevan suojelusenkelinä toimi orja, iso ja vahva mies, joka teki kaikkensa, jotta Sunneva-rouva olisi pelastunut pahalta.

Ihmeellinen suojelus Sunnevalla oli, kaiken järjen mukaan hänen ei olisi pitänyt selvitä seikkailuistaan elävänä, mutta eiväthän tarujen sankarittaret kuole. Menee vuosia vielä, kunnes Sunneva huomaa ketä hän todella rakastaa, mutta sekin päivä vielä koittaa!
Kaksikymmentä yksi täytettyään Sunneva on kyllin viisas päättämään omasta elämästään.

Mielikuvitusta Kaari Utriolta ei ainakaan puutu, ja hän osaa käyttää hyödyksi oppiainettaan historiaa. Historian lisäksi Kaari Utrio on tehnyt myös naistutkimusta, josta hän julkaissut useita tietokirjoja. Romaanin kieli on sujuvaa ja hyvin kirjoitettua. Sunneva on saanut vaikutteita Angelika-sarjasta, kirjailija tunnustaa. Sunneva on romanttinnen seikkailutarina keskiajalta. Myös Mika Waltarin romaanit ovat vaikuttaneet Sunnevan miljöökuvaukseen, Kaari Utrio myöntää. 

Sunnevaa käsitellään minusta enemmän aikuisena naisena kuin lapsena. Kuka kolmetoistavuotias ajattelee ja toimii kuin aikuinen, sitä ihmettelen...

Vaikka joissakin paikoin teeman käsittely tuntuu minusta lapsekkaalta, on Sunneva silti mielenkiintoisesti kirjoitettu kirja, ja antaa tietoa naisen elämästä 1200-luvulta. Suosittelen Sunnevaa lukemiseksi naisille. Kirjassa ilmenee myös raakuutta, sillä ihmisiä tapetaan ja murhataan aika häikäilemättömästi, lasten lukemista tämä ei siis ole.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää viikkoa neljäkymmentä kahdeksan!
                                      Aili-mummo12 kommenttia:

 1. Kaari Utrio oli joskus lempparikirjailijani ja nyt toivon hänen uusinta kirjaa joululahjaksi. Sunnevan tarinat olen lukenut vuosia sitten ja jännittäviä olivat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen minäkin tykännyt Utrion romaaneista ja myös tietokirjoista, ja lukenut niitä melkoisen joukon. Tosin Sunnevan seikkailut olivat minulle ihan uusia;) Jänniä juttuja tosiaan!

   Hyvää viikkoa sinulle Mai! ♥♥

   Poista
 2. Tunnettu kirjailija.
  Kiitos, sinulle mukavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin on;)
   Ole hyvä Sylvi; kuin myös sinulle! ♥♥

   Poista
 3. Kaari Utrio on jäänyt itselleni ihan vieraaksi. Nythän tilanteen voisi korjata, kun on tuo kirjasto vieressä. Vielä kun löytyisi sitä liikaa aikaa, jonka käyttää lukemiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, mikä mainio tilaisuus, kirjasto ihan naapurissa;)
   Kyllä Kaari Utrion kirjoja kannattaa lukea, suosittelen! ♥♥

   Poista
 4. Kaan Utrio on kyllä tunnettu kirjailia ja hyvä Kiitos esittelystä
  Hyvää Viikon alkua Aili Mummo ! ♥ ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niin kuin sanoit!
   Ole hyvä Irma, kuin myös sinulle! ♥♥

   Poista
 5. pari Utrion kirjaa on minunkin kirjahyllyssä :)

  VastaaPoista
 6. Sunneva oli viihhdyttävä historialinen aikakausi romaani, luin pidin ja annoin tyttären tyttärelle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa ja joskus veristäkin viihdykettä, sanoisi Jorma Uotinen;)
   Mukavaa että tunnet Sunnevan, kaisumarjatta! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥