torstai 18. joulukuuta 2014

Anna Amnell: Vaahteralaakson Aurora 1-3Esittelen teille Suuresta suomalaisesta kirjakerhosta tilaamani ja ostamani historiallisen tyttöromaanin, Anna Amnellin (aikaisemmin Pirkko Pekkarinen) kirjoittaman Vaahteralaakson Auroran. Kirjassa on 362 aika isokokoista sivua, ja se sisältää samoissa kansissa kolme romaania, Aurora - Vaahteralaakson tyttö, Aurora ja Pietarin serkut sekä Aurora ja villikyyhkysten aika. Romaani julkaistiin v. 2014, kustantaja ja valmistaja on BoD eli Books on Demand. ISBN 978-952-286-355-3. Romaanin on kuvittanut kirjailijan poika, Matti Amnell jr. Teos on pehmeäkantinen, kansi laminoitu kiiltäväksi. Alunperin nämä romaanit olivat ilmestyneet Pirkko Pekkarisen nimellä vuosina 1991-95. Viimeisestä osasta eli Villikyyhkysten ajasta tein postauksen maaliskuussa 2012.

Juonipaljastuksia!

Eletään sortovuosien aikaa Suomessa. Auroran isä, lehtori Koivu, karkoitetaan lehtimiehenä maasta, hän pakenee Kanadaan Pohjois-Amerikkaan. Tytär lähtee ystävänsä Idan kanssa isänsä luokse vuonna 1903, jolloin hän saapuu Vaahteralaaksoon. Isä on mennyt tutkimusmatkoilleen intiaaniheimojen luo eikä Auroralla ole toimeentuloa. Aurora palkkautuu vieressä sijaitsevaan kartanoon palvelustytöksi. Laaksossa Aurora tapaa kartanon pojan, Thomas Austinin. Näistä tapahtumista alkaa juoni kehittyä.

Seuraavat kuukaudet Aurora vietti keittiöpiian elämää iloineen ja suruineen. Rudof Koivu on Auroran veli, joka opiskelee ulkomailla. Taideopinnoista haaveilee Aurorakin, kuvataidetta voisi opiskella Pariisissa.

Aurora on kielitaitoinen ihminen, hän puhuu, suomea, venäjää, ranskaa ja englantia. 

Aurora on nykyaikainen tyttö, hän haluaa opiskella ja hankkia ammatin. Thomaksen vanhemmat eivät pidä siitä, että heidän poikansa seurustelee köyhän tytön kanssa. Jo ensimmäisen kerran nähtyään Auroran, Tuomas on varma, että haluaa tutustua tähän viisitoistavuotiaaseen neitoon perinpohjaisemmin.

Herra Austin on rikastunut rautateillä, hän on rakennuttanut ja omistanut rautateitä, jotka ovat tuoneet Austineille hyvät ja säännölliset tulot. Heidän pojastaan olisi tultava isänsä työn jatkaja. Thomas oli itse toista mieltä asiasta, hän halusi tulla taiteilijaksi, ja mennä Pariisiin opiskelemaan. ---.

Aurora käy Canadassa ja USA:ssa koulunsa loppuun, ja pääsee ylioppilaaksi. Aurora on muuttanut isän mukana Yhdysvaltojen puolelle.

Romaanin toinen osa, Aurora ja Pietarin serkut, tapahtuu Suomessa ja hiukan Pietarissakin. Aurora on tullut takaisin tädin ja enon luokse Helsinkiin, mistä hän aikoo mennä Pariisiin opiskelemaan taidetta. Eletään vuotta 1905, jolloin Helsingissä oli mm. suurlakko, protestina venäläisiä vastaan.

Olga-serkku Pietarista muutti asumaan Suomeen, sillä Olgan äiti oli sairastunut. Sofia-tädin ja Kasimir enon koti on myös näiden sukulaisnuorten koti. Sukuyhteydet olivat siihen aikaan vahvat.

Ajankuvaus on hyvä romaanissa. Historiallista tietoa yli sadan vuoden takaisesta ajasta on ollut runsaasti saatavilla. Myös ihmiskuvaus on hienosti tehty, henkilöt ovat luontevia. Matti Amnellin kuvitus sekä värillisenä että mustavalkoisena on myös hieno. Valokuva kirjailijasta sivulla 357 on Aune Kämäräisen ottama.

Mainittakoon, että Pirkko Pekkarinen asui perheineen Kanadassa yhdeksän vuotta. Perhe muutti Suomeen takaisin vuonna 1988. Lisäksi nuorena tuleva kirjailija oli vaihto-oppilaana Kanadassa, joten tietoutta maasta on paljon. Sivulla 357-362 kirjailija kertoo Aurora-kirjojensa synnystä. Lisää Aurora kirjoista voi lukea Anna Amnellin Aurora-blogista, http://aurorakirjat.blogspot.fi

Toivotan lukuiloa Aurora-kirjan parissa sekä tytöille että vähän vanhemmille naisille!
                              Terveisin Aili-mummo

12 kommenttia:

 1. Tämä voisi olla ihanaa joululukemista. Kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin suositella, Unelma♥
   Ole hyvä, ihanaa joulun odotusta sinulle:)

   Poista
 2. Kiitos hienosta postauksesta. Joululomaan on vain yksi työpäivä :)

  VastaaPoista
 3. Monet kiitokset arvostelusta, Aili. Se ilahdutti kovasti. Näin sen vasta nyt yöllä, sillä melkein koko eilisen päivän tietokoneeni oli vailla nettiyhteyttä.

  On hienoa saada yhteispainokselle kirja-arvostelu, sillä aikaisemmat näitä kirjoja koskevat arvostelut ovat olleet 1990-luvulla.:)

  Tässä kirjassa esiintyvän Auroran serkun Rudolfin sukunimi on Frisk, sillä hän on Auroran venäläissyntyisen tädin Sofian ja tämän aviomiehen ratsumestari Kasimir Friskin adoptoima lahjakas poika. Ajattelin tietenkin Rudolf Koivua tätä luodessani, ja saattaa olla että tämä nimi on livahtanut johonkin kohtaan kirjassa. Kaikki henkilöt ovat kuvitteellisia paitsi keisarit ja kuuluisuudet kuten Eino Leino. Kiitos vielä Aili! Hyvää joulun odotusta.

  http://aurorakirjat.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa olla avuksi:)

   Omasta mielestäni Auron veli oli sukunimeltään Koivu, vaan sainko kirjastasi väärän käsityksen? Rudof Koivu on maankuulu taiteilijamme. Jos nimi tuli väärin, pyydän anteeksi; vaan ehkä syytä tämä nimiasia olisi tarkistaa kirjastasi.

   Minusta kirjassa puhuttiin nimenomaan Auroran veljestä, siinä syy, miksi laitoin Koivu nimen ja lisäksi tuo kuuluisa taiteilija.

   Minä luen yöllä pätkittäin, joskus 30 sivua tai vähemmän.

   Ymmärrän kyllä, että henkilösi ovat fiktiivisiä.
   Hieno kirja, voi sitä lukea aikuinenkin nainen♥

   Kiitos toivotuksista, kuin myös sinulle ja läheisillesi! ♥

   Poista
 4. Kirjojen henkilöt menevät usein sekaisin kirjailijoilta itseltäänkin. Sherlock Holmes -kirjojen tekijä kirjoitti usein jatkertomuksiaan kahviloissa ta ystävien luona kyläilllessään. Siksi henkilöiden silmien väri saattoi vaihdella eri luvuissa jne . Nekin kirjat ilmestyivät alussa jatkokertomuksina lehdissä niin kuin monet vanhan ajan kuuluisat kirjat.
  Auroran pikkuveli kuoli vauvana, sen muistan.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä ihmettele, pitäisi pitää kirjaa kaikista asioista, jotta voisi tarkistaa...

   Vaikka yrittääkin pitää ajatukset kasassa, silti voi erehtyä: inhimillistä!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Ole hyvä, Paluumuuttajatar! ♥♥
   Levollista neljättä adventtia sinulle ja perheellesi! ♥♥

   Poista
 6. Luen parhaillaan tätä Vaahteralaakson Auroraa. Mielenkiintoinen kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä hauskaa että pidät, Jussi:)
   Hyvää alkanutta vuotta sinulle♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥