Google+ Followers

torstai 4. joulukuuta 2014

Anna Amnellin Lucia ja Luka

Romaanin kansikuva ja ulkoasu on hieno. Kirja on kovakantinen.

Tilasin Suuresta Suomalaisesta kirjakerhosta Anna Amnellin nuorisoromaanin, Lucia ja Luka, Kyynärän mittainen tyttö ja poika. Kustantaja: BoD (Books on Demand), Suomi 2013. Piirroskuvitus Matti Amnell Jr; ISBN 978-952-498-842-1. Painettu Saksassa. Kirjassa on 120 sivua.

Anna Amnell julkaisi vuonna 2013 seitsemännen nuorisoromaaninsa, Lucia ja Luka, Kyynärän mittainen tyttö ja poika, eletään vuotta 1562. Postasin viimeksi romaanin Pako Tallinnaan, ja lukematta on vielä ensimmäinen osa, Kyynärän mittainen tyttö, jossa Lucia neito seikkailee.

Lyhytkasvuinen ihminen oli vaaroille altis aikana, jolloin hän oli painonsa arvoinen kullassa, Lucia on saanut kokea sen. Lucian vanhemmat lapsineen ovat maaseudun rauhasta muuttaneet Turkuun, ja asuvat Juhana herttuan luona Turun linnassa. Lucian mukana on myös Hannu veli, joka haaveilee opiskelusta Wittenbergissä.

Lucia on saanut isältään opetusta monenlaisista taidoista, lukemisesta, piirtämisestä ja luutunsoitosta, onpa hän jäljentänyt kirjojakin. Musiikilliset taidot sopivat hyvin kuninkaalliseen hoviin, he muuttavat Juhana-herttuan luokse Turun linnaan.

Hannu veli saa selville uuden uhkan Lucialle, hänet aiotaan jälleen siepata. Siksi koko perhe muuttaa asumaan Turun linnaan.

Romaani alkaa siitä, kun Luka Dalmatialainen tulee Turun lähelle, ja hänen rekensä kaatuu tiepuoleen. Luka on pienikasvuinen ihminen, jota ensin luullaan lapseksi. Luka avustetaan onnistuneesti Turun linnaan, jossa kohta alkavat Katariina Jagelonikan, Juhana herttuan vaimon, tervetuliaisjuhlat. 

Näistä jännittävistä lähtökohdista käsin saamme seurata Lucian ja Lukan seikkailuja. 
Anna Amnell on tutkinut historiaa ja renesansiajan ajan tapoja, joten kuvaus on rikasta ja todenmukaista. Matti Amnellin piirroskuvitus elävöittää sanallista kerrontaa.

Amnellin käyttämä kieli tässä romaanissa on enemmän selkokielen kaltaista, kuin aikaisemmin ilmestyneissä romaaneissa.

Romaanin lopussa on kaksisivuinen sanasto käytetyistä sanoista. Minulle siinä esitetyt sanat olivat ennestään tuttuja.

Toivotan nautinnollisia lukuhetkiä kaikille nuorisokirjoista kiinnostuneille! Minusta tämä kirja sopii yhdeksänvuotiaista kahteentoista vuotiaisiin asti.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää viikonloppua ja itsenäisyyspäivää!
                                     Aili-mummo8 kommenttia:

 1. Kiitos, Aili!. Tämä oli jälleen hauska yllätys! Ajattelin, että kun aihe on niin vaikea lapsilukijoille, kielen pitää olla helppoa. Toivottavasti tämä oli oikea ratkaisu.
  http://amnellinlucia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Anna;)
   Vastasin sinulle antamassasi linkissä!
   Samaa toivon minäkin...♥

   Poista
 2. Kirjoja onkin taas mietitty, kun joulu lähestyy. Vaikka kirjasto onkin nyt olemassa, tekee silti mieli ostaa kirjoja lahjaksi. Täytyy valita siis huolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta, kirjat ovat kalliita!
   Minusta kirja on kuitenkin paras lahja, vaikka monet eivät anna sille arvoa;)

   Lapsi oppii rakastamaan kirjoja, kun hänelle luetaan ja selataan lastenkirjoja joka päivä!

   Tee hyviä kirjavalintoja läheisillesi, Mine! ♥♥

   Poista
 3. Se vähä, mitä olen ostanut viime vuosina joululahjoja, on juuri kirjoja. Olen koettanut houkuttaa lapsenlapsiani lukemaan, mutta vaikeaa se on ollut, kun on niin paljon muuta kuulema mukavampaa.
  Esittelit oikein kiinnostavasti Anna Amnellin kirjan.
  Hyvää itsenäisyyspäivää. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aimarii;)
   Totta on, että joululahjan toivomuksissa kirjat eivät useinkaan ole ensi sijalla. Toisin on tietysti meillä kirjafriikeillä, jotka rakastamme lukemista ja kirjallisuutta.

   Minusta lukemisharrastus on niitä parhaita ja kehittävimpiä harrastuksia.

   Kiitos itsenäisyyspäivätoivotuksista, aimarii; kuin myös sinulle! ♥♥

   Poista
 4. Jäi silloin aikaisemmin lisättyä, että ajattelin tämän olevan sellainen kirja,. jota aikuinen voi lukea ääneen lapsille. Hienoa, että huomasit, että kieltä oli helpotettu.:)

  http://amnellinlucia.blogspot.com

  VastaaPoista
 5. Kiitos Anna; minä pidän rikkaasta kielestä, mutta se voi olla lapsille liian vaikeaa! Ja myös joillekin aikuisille myös..;))

  ♥♥

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥