Google+ Followers

maanantai 5. tammikuuta 2015

Pekka Kejonen: Muotokuvia mustissa

Muistelmapäiväkirja elettyjen runojen teosta...

Kirjailija Pekka Kejonen on ollut minulle melkoisen uusi tuttavuus. Vasta viimeisen vuoden kuluessa olen tutustunut hänen teoksiinsa, kun satuin vuosi sitten ostamaan Kejosen kaksi kirjaa, Muotokuvia mustissa; Muistikirjoitusta, WSOY Bookwell Oy, Juva, (2002); toinen on runoteos, Pohjoinen on kunniallinen juttu; Kaukaiset valitut 1983-2000. WSOY Helsinki (2009). Tästä viimeksimainitusta teoksesta olen postaillut Kejosen puhuttelevia runoja.

Muotokuvia mustissa on 277 sivuinen "muistojen täplittämä" muistelmapäiväkirja runokokoelmasta Eletyt. Runot 1965-2000. Helsinki, WSOY 2001. ISBN 951-0-24474-0. Muistelma on äijäkirja, lajimäärite, josta en pidä. Mutta kuitenkin se on niin viisas, että kaikesta huolimatta pidin kuitenkin siitä. Kirja antaa älyllistä haastetta ja pientä piruilua. Kirjailija saa Savonia-palkinnon, joilloin hän, PK, on "voitelua vaille valmis". "Savolaisia erityisesti on  helpompi rakastaa kaukaa. Kiitos!"

Pekka Kejonen on itseoppinut kirjailija, mutta sai opettajikseen kolme erinomaista opastajaa runoilijan ja kirjailijan saralla. Tuomas Anhavan, Olavi Siippaisen ja Jorma Korpelan. Kejonen asui ennen Vilppulaan tuloaan parikymmentä vuotta pohjoisessa Utsjoella, jossa eletystä elämästä nousee muistikuvia ja runoja kirjailijan mieleen jatkuvasti. Mies on ollut onnellinen asuessaan Lapissa. Yhä on käytävä Tenolla onkimassa lohia!

Tammikuun 15. päivä (2001) Kejonen rustaa runon:

"Selkäni ei enää kestä
proosan kirjoittamista,
pääni ei enää kestä
runouden kirjoittamista,
itsekunnioitukseni ei vielä kestä
aforismien kirjoittamista.
Etsikkoaikani raapustaa pilkkuja 
taivaan marginaaliin.
Ja pisteen 
kun aika on täysi
ja kestän kaiken."

- PK -
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vähän väliä PK antaa raportin seksuaalisista kyvyistään. Hyvin usein aamu on ollut iloisen tuloksellinen, ja antaa varmuuden säilyneestä miehuudesta. Onhan jo 60 ajastaikaa miehen takana.

Eletystä selviää, että Kejosella on takana alkoholinhuuruiset vuodet, terveys meinasi mennä lopullisesti, mutta kuitenkin ero viinaan on tullut tehtyä onnistuneesti.

Savonia palkinnon vastineeksi Kejonen joutuu kirjoittamaan runon, "Minun Kuopioni", jossa kerrotaan, mistä PK tykkää tai EI tykkää.

Viides päivä toukokuuta PK lohkaisee:

    "---. Kummallista, kun katsoo miten sujuvasti muut asettuvat ikäisikseen. Työväenkirjallisuuden kansantribuuni Kalevi Kalemaa kokoaa koulukkaiden kaskukirjoja, M. A. Numminen naurattaa niin maan perkeleesti aina kun sen näkee, Markku "Milton" Into kääntää runoutta kuin tunkiota; urakkapalkalla, Tuomioja on nosteessa, Donner suorastaan seisoo itse rakentamansa kaapin päällä. Mutta tämä yksi törökki, Pursiainen, ei saa sijaa missään. Surullista ellei se olisi niin naurettavaa. ---."

Kejosen runot ovat kuin pienimuotoisia aforismeja. Hän itsekin myöntää olevansa aforistikko, siksi vähän hän on kirjoja saanut aikaan.

Kirjallisia arvosteluja on meneillä mm. Parnassoon, ja saan lukea PK:n suhteesta kirjallisiin henkilöihin, mistä pitää ja mistä ei. Aamulehteä ja HeSaria riepotellaan, Kejonen antaa kuulua, mitä hän niistä ajattelee.

     "---. Olen aina vieronut Sibeliuksen pakkokytkentää suomalaiseen maisemaan.
     Sairain villitys on pensasteatteri Kolilla jonne syytön Sibelius raahataan saamaan potkua ehtyvään luomiseensa. Juuri tuonkaltainen kansallinen myytitys on estänyt kuulemasta, että hän on himpun verran muutakin kuin pelkkä provinssinero. Mutta oli tai ei, mieluummin kuuntelen vaikkapa tanskalaista Carl Nilseniä. Hänen musiikissaan ei ole maiseman painolastia eikä muutakaan jälkikäteen sinne asetettua kansallista rihkamaa."

Kirja päätty elokuun 13. päivä lukuun "Joki jolta ei ole paluuta". Ja runoon:
"Auto kaartaa pihaan. Kömmin taloon ja pistän pään vaimoni pensaaseen. On ihmeen hyvä tulla kotiin. Taas. Toisin kuin laulussa, se on totta."

"Voihan Visnu,
näin pitkälle oli elettävä
että tajusin elämän lyhyyden."

"Onneksi hetkissä löytyy."

Tällainen on Pekka Kejonen. Ja muutoin tuohon Visnu:n ässän päälle tulisi panna suhuäännemerkki, jota ei löydy suomenkielestä. Ja jota en myöskään minä muista, miten se tehdään. Ellei kielessä ole kyseistä merkkiä, miksi se täytyy kirjoittaa, kysyn vaan?

Komenttini voitte lukea rivien välistä. Pidin siis, ja voin suositella muillekin, etenkin miesväelle.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää loppiaista ja  alkanutta tammikuuta AD 2015!
                              Terveisin Aili-mummo 


16 kommenttia:

 1. Hyvää loppiaista. Pakkanen paukkuu ja jää meressä. Kävelin pitkin rantoja sitä kuuntelemassa. Pekka Kejosesta en sen sijaa ollut koskaan kuullutkaan, mutta nythän kuulin. Kiitos sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paluumuuttajatar! ♥
   Sinä sen jään paukkeen kuulet hyvin;)
   Ole hyvä, PM!

   ♥♥

   Poista
 2. Kiitos valaisevasta postauksesta. Kiinnostava kirjailija ;) Jostakin syystä äijämeininki uppoaa minuun, huvitun ja pidän sitä koomisena :)
  Hyvää Loppiaista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Mai;)
   Äijämeinikiä ei oikein voi muulta kannalta ottaakaan..;D
   Kiitos Mai; kuin myös sinulle♥♥

   Poista
 3. Kyllä täällä Pekka Kejonen tunnetaan, varsinkin ne viinanhuuruiset menneet ajat.. Värikäs persoona oli aiemmin kaikkine tempauksineen.
  Kirjoihin en ole vielä tutustunut.
  Muuten, tämän vuoden Savonia-palkinnon saanut Jouni Tossavainen on
  ´palkintonsa ansainnut, muutoinkin miellyttävä tuttavuus.

  Kiitos postauksesta ja hyvää loppiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon kyllä että noin näkyvä mies tunnetaan, ellei muusta, niin tempauksistaan! Jotenkin tuntui, ettei PK ole kovinkaan ihastunut Savoon ja savolaisiin, olisiko molemminpuolista..?

   Hienoa että Jouni Tossavainen on hieno kirjailija, en ole vielä tutustunut häneen...

   Ole hyvä Minttuli; kuin myös ♥♥

   Poista
  2. Kejonen on Kuopion poikia, joten paljon oli esillä villeinä vuosinaan...

   Poista
  3. Lieneekö kirjat myyneet hyvin sen takia..;)

   Poista
 4. Kiitos Aili.
  Oikein hyvää Loppiaista myös sinulle ja läheisillesi ♥ ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Sylvi♥
   Kuin myös sinulle ja läheisillesi! ♥ ♥

   Poista
 5. Hyvää loppiaista!
  http://aurorakirjat.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 6. Ei ole tuttu minulle tämä mies ja jotenkin ajattelen, etten pidä äijämeiningistä, Hyvä esittely.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aimarii;)
   Ainakin todenmukainen; en yleensä minäkään!

   ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥