Google+ Followers

maanantai 9. helmikuuta 2015

Isabel Allenden Auroran muotokuvaLuin toistamiseen tämän Isabel Allenden historiallisen romaanin Auroran muotokuva. Se ensimmäinen lukeminen tapahtui noin viisi vuotta sitten. Olen ihastunut tähän upeaan romaaniin. Kirjan on suomentanut Sulamit Hirvas. Kustantaja on Otava, Keuruu (2002). Espanjankielinen alkuteos on ilmestynyt vuonna 2000, sivuja on 304. ISBN 951-643-986-1. Ostin kirjan alemyynnistä SSKK:sta, jonka nykyään omistaa Otava. Kirjan asu on sidottu.

Toisesta Isabel Allenden kirjasta, Zorron tarinasta, jo äskettäin postasinkin.

Tarina sisältää juonipaljastuksia!!!

Romaani alkaa vuosista 1862-1880. Kirjan kertojapäähenkilö on Aurora, joka syntyy vuonna 1880 isovanhempiensa talossa San Fransiscossa. Isoisä on kiinalainen ja isovanhemmat asuvat kiinalaiskorttelissa Chinatownissa. Auroran sukujuuret ovat aika epätavalliset muutoinkin. Äidinäiti on rikas leskinainen Pauliina del Valle, jonka suuri katosvuode tilattiin Euroopasta Firenzestä. Myöhemmin sitä kutsuttiin mytologiseksi sängyksi. Isoisä Feliciano Rodríguez de Santa Cruz y del Valle oli muuttanut nimensä Crossiksi, koska nimi oli liian pitkä ja vaikea lausua. Perhe oli rikastunut Pauliina-rouva liikevaiston avulla, hän tuotti jäälohkareiden säilyttäminä Chilestä tuoretuotteita Kaliforniaan asti, jossa tuotteet myytiin huippuhintaan. Saadut voitot sijoitettiin laivoihin ja rautateihin, jotka toivat lisää voittoja. Pauliina rouva oli chileläistä maanomistajasukua. Vaikka ei toki rouva ollut kouluja käynyt, oli vaan muutoin niin etevä.

Auroran äidinisä, kiinalainen Tao Chién hoiti vanhalla kiinalaisella menetelmällä potilaitaan. Eliza Sommersilla, hänen vaimollaan, oli kaupungissa oma konditoria ja teehuone. Näillä ansioilla pari eli, ja elätti vielä heidän tyttärentyttärensä niin kauan kuin isoisä, Tao, oli elossa. Aurora oli tuolloin viisivuotias.

Auroran äiti oli kuollut lapsivuoteeseen. Sen vuoksi lasta kasvattivat ja rakastivat hänen isovanhempansa. Mutta isoisä Taon kuoltua Eliza toi lapsen toiselle mummilleen, Pauliina Crossille. Pauliina rouva oli suorasukainen ja -puheinen nainen, joka ällistytti ympäristönsä ihmiset monin tavoin. Hän menestyi hyvin liikemaailmassa, ja hänellä oli suurellisia, rikkaan naisen tapoja. Hän kasvatti myös kolme poikaansa, joista Amandan oikea isä oli kaikkein kaikkein vastenmielisin henkilö. 

Kirjassa on aika paljon henkilöitä, joista yksi on ylitse muiden, Pauliinan veljenpoika Severo del Valle ja hänen puolisonsa Nívea. Severo on opiskellut lakimieheksi, ja hän saa joukon lapsia pikkuserkkunsa Nívean kanssa. Heidän liittonsa on myös onnellinen. Pari asuu Chilessä.

Auroran syntyperä on hämäräperäinen. Lapsen äiti, Lynn Sommers, on raiskattu, jonka seurauksena hän saa lapsen. Säälistä ja ihmisrakkaudeta Severo del Valle, joka on vielä poikamies, menee vihille Auroran äidin kanssa. Näin lapsi saa papereihinsa isän. Raiskaaja on kuitenkin yksi Pauliinan ja Felicíanon pojista.

Auroran isä, Matías Cross, on taiteellinen henkilö, joka viettää elämänsä Pariisissa harrastaen taidetta ja huumeita. Auroran työ on valokuvaaminen, jolla hän elättää itsensä aikana, jolloin naisella ei ollut muuta ammattia kuin äitiys ja koti.

Kirjassa on romantiikkaa, rakkauskohtaus ja sotaakin, kaksintaisteluja, Pauliina rouvan elämää, Chilen historiaa ja sen kuvausta; myös kiinalaista akupunktiota ja elämäntapaa kuvataan. Pidän romaanin tunteikkaasta kuvauksesta, joka ei totisesti käy yksitoikkoiseksi. 
Tässä on elämänmakua!

Toivotan teille hauskoja hetkiä Auroran muotokuvan parissa!

Aurinkoista ja hyvää viikkoa kaikille lukijoilleni toivottaa
                                Aili-mummo

10 kommenttia:

 1. Kiitos postauksesta, joten taidanpa lukea tämän kirjan. Kuulostaa suolaiselta ja makealta yhtä aikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, jos pidit esittelystä!
   Ihanasti sanottu, Mai;)
   Mukavaa viikkoa sinulle! ♥♥

   Poista
 2. Osaat kirjoittaa todella mielenkiintoa herättävästi. Aivan kuin henkilöt olisivat heränneet henkiin. Tekee mieli lukea lisää. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mummo, hauskaa kun pidit;)
   Kannattaa tutustua tähän teokseen! ♥
   Hyvää viikkoa sinulle! ♥

   Poista
 3. Kiitos. mielenkiintoisen kirjan esittelystä
  Hyvää alkanutta viikkoa Aili-Mummo ♥♥!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Irma;)
   Kuin myös sinulle! ♥♥

   Poista
 4. Mielenkiintoiselta kuulostaa. Täytyypä katsoa seuraavan kerran kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä hauskaa, kirjastosta varmaan löytyy! ♥
   Hyvää viikkoa sinulle, PM! ♥♥

   Poista
 5. Kiitos mielen kiitoinen on kirja. Mukavaa viikon jatkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, ritva! ♥
   Samoin sinulle ja co! ♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥