Google+ Followers

maanantai 9. maaliskuuta 2015

♦ Miten meitä halpuutetaan ?♦

Hevosten heiniä...

PELLERVON LAULU

Maa on mainio meill', elo elpynyt ympäri maata,
tehtahat jyskyen käy, pieniksi pirstoutuu puut.
Korskuvi rautaiset orhit ja kaupungit uljahat kasvaa.
Kuulkaatte kuitenkin, oi, Maa-emo haastavi näin:
Aatran, aatran on valta ja pellossa Suomen on ponsi!
Maita ken kyntämähän? Kauan jo kaivattu on.

Terve, tervepä siis, sinä Pellervo, peltojen poika,
ken tuhatvoimilla käyt turvetta kääntämähän!
Kylväös siementä maahan ja siementä kansasi mieleen!
Pois raja-riitaisuus! Hengen on vainio yks.
Toimi kuin mielevä mies, käy kauppaa yhteisin voimin!
Auta itseäs, niin Herrakin auttajas on.


- EINO LEINO -

Suomen karjan vasikoita aitauksissaan Puhoksen perinnepäiviltä 2013.


Pellervolainen S-osuuskauppa on tehnyt räväkät mainokset, joissa se julistaa suomalaisen viljelijän ja ruuantuottajan syylliseksi kotimaisen ruuan kalleuteen. MTK-ammattijärjestö on ottanut asiaan kantaa Maaseudun Tulevaisuus-lehdessä, ja pahoittanut mielensä. Kuten myös minä. Suomessa maitolitra maksaa (muka) enemmän kuin omakotitalo, siksi asuntokauppa ei käy! Naurettava rinnastus, mutta jostain syystä meitä syöjiä ja ruoantuottajia ei naurata. SOK mainostaa, että kotimainen ruoka on alkanut myydä enemmän kuin muut merkit. Onhan se hyvä, jos näin on.

Valio on joutunut laskemaan maidon tuottajahintaa ainakin 12 centtiä litralta siksi, ettei vienti suureen naapurimaahan vedä. Se on pitkä centti. Moniko viljelijä laittaa navetan ovet lopullisesti kiinni, saamme ehkä nähdä.

Ruoantuottajan panostukset elinkeinoonsa ovat yleensä mittavat. Tosin on niitäkin, jotka odotavat sitä aikaa ja hetkeä, jolloin voi sulkea lopullisesti työpaikkansa ovet. Heitä löytyy useita tältäkin Tohmiksen kylältä, jolla asumme. Ja monelta muulta kylältä sen lisäksi.

Pellervolainen aate on kantanut Valiota ainakin tähän asti. Nähtävästi S-osuuskauppa ei sitä enää tarvitse. Onneksi meillä on vielä jälellä K-kauppa, josta ostoksemme voimme suorittaa. Monet viljelijät ovat vieneet S-jäsenkorttinsa leikattuina kauppaansa, ja sanoneet jäsenyytensä irti. Sitä en tiedä, mitä mieheni tekee. 
Lampaita Puhoksen perinnepäiviltä 2013.


Lupasivat täksi viikoksi lämmintä ja aurinkoista säätä, yöpakkasta ei viime yönä ollut. Alkaako tästä terminen kevät, saamme lähiakoina nähdä. Tämä talvi on ollut yllättävän lauha edellisen talven tavoin. Päivä on jo pidentynyt n. 11 tuntiin. Viime viikko oli harmaa ja sumuinen, eikä aurinkoa näkynyt.

Vaaleja kohti kuljemme. Viimein nelivuotinen hallituskausi on mennyt lähes tyhjään, aikaansaanoksia ei ole tullut. Sen tunnustaa nykyinen pääministerikin, jonka syyksi en tätä tilannetta lue. Jotain on pahasti vinossa politiikassa ja poliitikoissa sekä elämässämme ajassa. Eräs naapurimaan presidentti on myös jatkuvasti ihmisten huulilla. "Kun ei hyvällä, niin sitten pahalla", lienee hänen tunnuslauseensa. Totuudesta tehdään valhe, ja valheesta totuus. Joka torstai-ilta kuulemme mekin totuuden kyseisestä herrasta. Propagandasota on vihdoin meilläkin alkanut. 

Eino Leinon kaunis toivomus ei valitettavasti käy toteen:

"Pois raja-riitaisuus!  Hengen on vainio yks.
Toimi kuin mielevä mies, käy kauppaa yhteisin voimin!
Auta itseäs, niin Herrakin auttajas on."

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää alkanutta viikkoa!
                   Terveisin Aili-mummo       

15 kommenttia:

 1. Nuo mainokset telkkarissa, mihin viittaat, ovat tosi ikävän tuntuisia ja ärsyttäviä, tyhmiäkin. Ymmärrän oikein hyvin ruuantuottajien pahanmielen.
  Harmaata on ollut täällä myös, mutta tänään oli upea päivä moneen viikkoon. Ehkäpä samanlainen säätyyppi jatkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä lie, kun tuottajana ei jaksa tuollainen 'huumori' naurattaa!
   Kaupan osuus vopitoista on vain kasvanut ja viljelijän vähentynyt. Silti viljelijä on syntipukki ja pahantekijä...

   Toivotaan että kaunis sää jatkuu!
   Onnellista eloa sinne pohjoisen suuntaan, aimarii! ♥♥

   Poista
 2. Vai on teillä kohta vaalit?
  Täälläkin on ollut kaunista ja +9 lämmintä.
  Mukavaa viikkoa sinne teille.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on jo kevät, onneksi olkoon:)
   Kiitos, samoin sinulle ja läheisillesi! ♥♥

   Poista
 3. Kyllä se on jo niin pieni tuo Valion maksama maitolitran hinta etteivät tuottajat pysty isoja lainojaan lyhentämään.
  Eilen tuli muuten hyvä dokumentti tv 1:ltä Naisen osa, jossa seurattiin muutaman venäläis-suomalaisen pariskunnan elämää itärajan tuntumassa. Jos oli hyvää elämässä niin myös kaipuuta kotiseudulle ja puute ystävistä. Topakoita naisia
  olivat ja yksi jopa elätti työtöntä miestään.
  Hyvää maaliskuun jatkoa sinulle 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulut kasvaa jatkuvasti, maidon hinta laskee yhä; aika huono yhtälö!

   Katsoimme mekin tuon dokumentin, siinä oli Jaakko Toropainen, Kiteen mies ja yhden naisen puoliso mukana. Kovin erilaisia naisia, se ravintolan pitäjä on kyllä ahkera nainen...Aina sellainen yhden miehen leivässä pitää;D

   Kiitos toivotuksista, Beate, kuin myös sinulle erinomaista jatkoa!

   ♥♥

   Poista
 4. Kyllä S-ryhmä teki nyt niin törkeän mainoskampanjan, että aion itsekin pitää taukoa S-kaupoissa käynnistä. Tuottajan käteen jää jo nyt niin pieni kate kulujen kasvaessa, ettei tuollaista vääristelyä enää tarvita kaiken muun paineen lisäksi. Toivon, että viljelijät ja erityisesti maidon- ja lihantuottajat jaksaisivat yrittää vaikeuksista huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, Piipe; viljelijät tekevät kovan ja ansiokkaan työn, ja sitten vain mollataan!

   Samaan yhä toivon minäkin, vaikka pahalta tuntuu;/

   Kaunista viikkoa sinulle! ♥♥

   Poista
  2. Hei ystävät sehän on vaan huono ja huonosti onnistunut mainos mielestäni siinä ei ruuantuottajia "halpuuteta".Tekijät eivät ole tajunneet mitä tekevät.Meilläkin on lehmiä ja pikkutila,että en puhu omaan pussiini.Silti kaikesta" halpuudesta" huolimatta mekin tarvitaan kauppaa ja ruokaa.Tää nyt on niin tätä!!!

   Poista
  3. Kiitos, Eräskaksikko!
   Niin varmasti onkin, mutta miksi pitää olla tyhmä ja loukata niitä ihmisiä, jotka raatavat ja kantavat rahansa S-kauppaan???
   Toki jokainen viljelijä tarvitsee kauppaa moneen eri tarkoitukseen, ei vähiten ruokaostoksiin.

   Ruuan hinta on nostettu muutaman vuoden sisällä kymmeniä kertoja, joten on siinä varaa joskus laskeakin. Kauppa vain laskee tuottajan osuutta, ja nostaa omaa osuuttaan. Kilpailuvirasto on aina liikemiesten puolella, olivatpa he miten kieroja tahansa.

   Ei mekään oltu suurviljelijöitä, mutta kivisestä pellosta leipä vaan revittiin, pakko kun oli.

   Hyvää kevättä, Eräskaksikko! ♥

   Poista
 5. Kyllähän nuo vaalit mietteliääksi pistää. Kuka ajaa oikeasti sitä asiaa, joka itselle on tärkeä? Raha se vaan tuntuu ratkaisevan. Niin arvot, aatteet kuin ostoksetkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä onkin 'tuhannen taalan paikka', kuka todella ajaa asiaamme vai ajaako kukaan..? Valitettavan usein raha se on joka ratkaisee kaikki nuo mainitsemasi kysymykset!

   Hyvää keskiviikkoa sinulle, Paluumuuttajatar! ♥♥

   Poista
 6. Mainostoimistoissa sattuu välillä harkitsemattomia ideoita. olen nähnyt mainokset, mutta on senverran vielä tervettä järkeä että näin vain räikeän ylilyönnin, mainoksilla halutaan huomiota, no nyt sitä sai juustot ja maito. Näitä perustuotteita ei tarvitsisi mainostaa lainkaan, kyllä ihmiset osaa ostaa juustot ja maidot ilman mainoksiakin, senkin osan voisi maksaa tuottajille mitä nuo mainokset maksaa, välistävetäjiä on aivan liikaa, ja lopulta ne maksaa kuluttaja ja tuottaja yhdessä. ei ole ollut putin juustoa enää kaupassa, saivat pian myydyiksi ja tuotannon alaspäin. Tähän tilanteeseen vaikutti paljon myös venäjän boikotit. Meidä pitäisi jollain keinoin lisättävä vientiä maataloustuotteissa jotka ovat todella korkealuokkaista laatua, ongelma on vain mihin ja millä hinnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, onko sama ostaako valiolaista vai arlalaista?
   Toki ruokaa pitää ostaa, nälkä on joka päivä;)

   Putin-juustoa en ehtinyt nähdä, tuskin lienee ollut täällä maaseudulla myynnissä. Nyt olisi kiinalaisilla hyvä sauma ostaa maitojauhetta, joka ei ole melamiinilla pilattu!! Saisi edes pikkulapset terveellistä ruokaa...Maitojauhe sopii hyvin vientituotteeksi, samoin juustot!

   Laadusta olen samaa mieltä, kiitos kaisumarjatta! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥