Google+ Followers

torstai 5. maaliskuuta 2015

Paul Austerin Sattumuksia BrooklynissaKirjailija- elokuvakäsikirjoittaja Paul Auster (s. 1947-) on amerikkalainen menestyskirjailija, jonka romaanin Sattumuksia Brooklynissä kävin läpi yölukemisena tavallisen tapaan. Kirja on julkaistu suomeksi vuonna 2008. Ostamani Keltaisen kirjaston pokkari on painettu Liettuassa 2012, suomennoksen on tehnyt Erkki Jukarainen. Kustantaja on Tammi, ja siinä on 363 sivua. ISBN 978-951-31-5091-4. Kirjailija on avioliitossa toisen menestyskirjailijan, amerikkalaisnorjalaisen Siri Hustvedtin kanssa. Myös parin tytär, Sophie Auster, on tunnettu, näyttelijä-laulaja.

Tarina sisältää juonipaljastuksia!

Romaanin kertoja on Nat-setä, jonka suvun ympärillä tarina pyörii. Nat itse sairastaa keuhkosyöpää, ja olettaa jäljellä olevansa elämänsä olevan kovin lyhyen. Suku on juutalainen, joskin ei mitenkään uskonnollista lajia.

Kirjan päähenkilö on kuitenkin Natin sisarvainajan poika, Tom Wood; hänen sisarensa Auroora eli Rory seikkailuineen ja tyttärineen täyttää romaanin pääasiat. Tom opiskeli yliopistossa kirjallisuutta, ja lopuksi suorittikin aineesta loppututkinnon. Hän alkaa valmistella väitöskirjaa, mutta jättää sen kesken, koska hänelle tarjotaan työpaikkaa. Tom pääsee töihin kirjadivariin, käytettyjen kirjojen kirjakauppaan Brooklynissä, jota pitää mies nimeltä Harry Brightman. Kauppaa kutsutaan Brigthmanin ullakoksi.

Harry Brightmannista voisi kertoa paljon, mutta tosi on, ettei tuon nimistä miestä ole edes olemassa. Harry on ollut vuosia vankilassa, ja siitä nimenmuutos. Harryn ja Tommyn yhteistyö sujuu mainiosti, liike kukoistaa, ja Harry kerää kirja- ja käsikirjoitusharvinaisuuksia. Harrylla oli liike siksi, että hän oli saanut vaimokseen monimiljonäärin tyttären. Isä oli Keskilännen Vaippakuningas, jolta ei raha loppunut kesken. Vaipat myytiin postimyyntinä suoraan koteihin. 

Harryn ensimmäinen yritys avioliiton jälkeen oli taidegalleria, se avattiin 1968 Chigagossa. Pari sai myös tyttären, Floran, joka syntyi vuonna 1969. Asia on mielenkiintoinen, mutta jätän sen lukijoiden arvioitavaksi. Seuras oli, että Harry joutui kaupoistaan vankilaan useiksi vuosiksi. Tätä kautta Harry oli vaurastunut laittomin keinoin. 

Kirjassa on lukuja, joissa selostetaan suorasukaisen alatyylisesti seksiasioita, toimiipa Tomin sisarkin pornoalan työläisenä ja prostituoituna sekä saa tyttären, Lucian. Aurora-sisaresta ja hänen elämästään riittää monenmoista tarinaa, usein sisar häviää Tomiltakin. Austerin romaani ei ole lapsille tarkoitettu. Joku lukijoista voi saada sieluunsa vamman...

Paul Austeria on hehkuteltu blogeissa loistavana kirjailijana, voi olla, mutta juuri noiden asioiden takia en suosittele kristillishenkisille ihmisille ainakaan Austeria iltalukemiseksi. Ei tämä kuitenkaan mitenkään Katja Ketun Kätilöä päihitä missään suhteessa. Niin alas ei ole tarvis lukijan mennä. Nykyään on kirjailijan oltava härski ja hävytön, muutoin hän ei ole 'hyvä kirjailija'.

Ehkäpä on niin, että tämän ajan kirjoja myydään seksillä ja kovilla jutuilla, vaikka ei Auster minusta edes ole pahimmasta päästä.

Voi olla, että luen vielä ainakin toisen Austerin, jäin uteliaaksi. Muuta suositusta en tästä teoksesta anna!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Toivotan kaikille lukijoilleni hyvää Naistenpäivää ja viikonloppua!
                       Aili-mummo


10 kommenttia:

 1. Olet ahkera lukija.
  Kaikkea hyvää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi;)
   Samoin sinulle, onnea ja siunausta! ♥♥

   Poista
 2. Kiitos kivasta postauksesta. En ole lukenut tätä kirjaa, vaan mm. hänen loistavan Mr Vertigo teoksen ja Talvipäiväkirjan.
  Minä odotan sitä Katja Ketun Kätilö elokuvaa ja aion mennä katsomaan sen. Joskus aivan järkytyn näistä seksikirjoituksista esim. nyt luen just sellaista kirjaa, josta aion ilmoittaa, että ei herkille lukijoille. Kirja on kuitenkin niin kantaa ottava ja esimerkillinen, että siitä on vastaavan kokemuksen kokeneiden lähipiirille apua. Itse henkilöille ei.
  Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Mai!
   Ehkäpä elokuva ei olekaan niin raastava kuin tämä alkuteos...
   Kannattaa tosiaan ilmoittaa huomioistaan myös muille, sekä hyvistä että huonoista!
   Hyviä lukuhetkiä sinulle, Mai! ♥♥

   Poista
 3. Pitää lukea jos tielle osuu kiitos esittely on hyvä ja jos vähän tietää juonesta sehän vain on hyvä. Ihanaa naistenpäivää myös sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että pidit esittelystä, kaisumarjatta!
   Kuin myös sinulle sinne 'piäkaupuntiin':)

   ♥♥

   Poista
 4. Ehkä jätän suosiolla väliin tämän esittelemäsi kirjan. Kätilön luin. Ensin luulin valinneeni kirjastosta Kätilön sairaalakirjana. Pieleen meni, puhdas sotakirjahan se oli. Minusta siota nousi päällimmäiseksi, raakakin, toisaalat kiinnostava. Elokuvasta en tiedä, taitaa jäädä katsomatta.
  Hyvää naistenpäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielipiteestä, aimarii!
   Kätilöön uppoaa kaulaansa myöten, se on niin petollinen kirja! Auster ei niinkään, siihen ei ole tarvis panna tunteitaan likoon, vaan lukea kirja sivullisena. Jotkut ovat lukeneet Kätilönkin rakkausromaanina...
   Minusta tuntuu, että tuskin Kätilö elokuvana tai teatteriesityksenä on niin raaka, kuin kirjana. Saattaa jäädä katsomatta minultakin! Puhdistuksen katsoin toiseen kertaan elokuvana, raaka se oli, raaempi kuin kirja.

   Kiitos aimarii, samoin sinulle! ♥♥

   Poista
 5. Mitä nykyään ei myytäisi seksillä? Huoh. Olisi kiva jo nähdä jotakin muutakin kun sitä yhtä ja samaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut, vaan oudolta silti tuntuu...
   Tosi hauskaa olisi nähdä muutakin - ja lukea;)

   ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥