tiistai 14. huhtikuuta 2015

Virpi Hämeen-Anttilan Toisen taivaan alla


Luin toiseen kertaan ostamani Virpi Hämeen-Anttilan romaanin, Toisen taivaan alla. Kirjassa on 383 sivua, se on sidottu (kovakantinen), Otavan vuonna 2010 kustantama kaunis ja romanttinen teos. Pidin toisesta lukemisesta vielä enemmän kuin ensimmäisestä, se on tosiaan erinomaisen viihdyttävä ja upeasti kirjoitettu romaani. ISBN 978-951-1-25029-6. Kirjailija on omistanut teoksensa veljensä muistolle.

Alussa on mottona Robert Louis Stevensonin runo:

I should like to rise and go
Where the golden apples grow;
 - Where below another sky
Parrot islands ancored lie,
And, watched by cockatoos and goats,
Lonely Crusoes building boats...

///////////////////////////////////////////////////////////

Mistä me tulemme? Keitä me olemme?
Minne me menemme?

Paul Gauguin

Tämä tarina sisältää juonipaljastuksia!!!

Kirjan ihmiset elävät elämäänsä monessa maassa: Englannissa Lontoossa ja Skotlannissa, Suomessa, mutta myöskin kaukaisilla Tahitin saarilla, missä yhden päähenkilön, Olivian äiti, oli syntynyt ja viettänyt lapsuutensa. Olivian äiti Moerani, oli ollut värillinen ihminen, seikka jota Olivian oli vaikeaa ellei mahdotonta hyväksyä. Olivian isä oli taas skotti, merikapteeni, joka rakastui tahitilaiseen tyttöön ja nai hänet. Tuloksena oli sievä lapsi, Olivia. Hän taas rakastui suomalaiseen Henrik Lindiin, ja seurauksena oli poika, Mathew. Olivia kutsui miestään Rickiksi, mutta avioliitto jäi kuitenkin lyhyeksi, Rick kuoli saamaansa lavantautiin. 

Matti Lind on tullut isiensä maahan tekemään elokuvaa, hän on filmiyhtiön lavastaja. Suomea hän puhuu hyvin, ja täällä hän tutustuu myös suomalaiseen tyttöön Miia Janssoniin, hän toimii kuvaussihteerinä filmiryhmässä. Muutakin porukkaa on paljon.

Miia opiskeli elokuva-alaa, teoriaa, käsikirjoittamista ja leikkaamista. Työn hän sai ystävältään sattumalta. Kuvaussihteeri pitää huolta työn jatkuvuudesta, eli kirjaa ylös elokuvaotokset kohtauksittain, ja toimittaa niistä tiedot eteenpäin. Huolehtii rekvisiitoista ja meikeistä, sekä että näyttelijöiden sisääntulot ja ulosmenot tapahtuvat käsikirjoituksen mukaan. 

Miia saa ystävättären, Essin, joka meikkaa ja kampaa elokuvanäyttelijöitä. Essiin iskee silmänsä kurdimies, jonka kanssa hän alkaa seurustella. Ferhad on värikäs ja temperamenttinen henkilö, joka ei sovi normaalin suomalaisen miehen raameihin.

Elokuvan teosta ja kirjan henkilöistä on paljon tarinaa, miesnäyttelijät ja ohjaajat ja muu merkittävä henkilöstä esitellään hienosti. Naispääosan esittäjä on iso tähti elokuvataivaalla, ja häntä kiitetään kovasti. Yhteenottoja tapahtuu miesväen kesken. Joku on mielettömän mustasukkainen naisestaan, ja vahtii häntä kuin haukka. 

Koska elokuvaa vasta aletaan filmata, tapahtuu esittelyt ihan alkuvaiheessa, ja kirjan henkilöt tulevat lukijalle tutuiksi. Filmin aihe on kuuma, se esittää muslimitytön kiellettyä rakkautta vaaleaan pohjoisen poikaan.

Olivia, Matin äiti, tekee työtä Lontoossa kaupungin keskellä kirja-antikvariaatissa herra Llewellynin vastuuhenkilönä. Olivia on hyvin työlleen omistautunut. Hänellä on pojan lisäksi myös tytär, jolla on poika Nicky. Olivia aikoi viedä lapselle Julia Donaldsonin lastenkirjan kolmivuotissynttärilahjaksi. Olivia oli esimies toisille antikvaariaatin työntekijöille, ja hänellä oli varsin vapaat kädet omistajan puolelta.

Tärkein anti teoksessa on kuitenkin Miian ja Matin kaunis rakkaustarina, sen kehittyminen ja syventyminen. Molemmat henkilöt ovat musikaalisia, he soittavat paria instrumenttia. Löytyy samoja asioita mutta myös erilaisuuksia. 

Minusta tästä lukuromaanista saisi upean elokuvan. Ehkäpä joku huomaa kirjan mahdollisuudet. Virpi Hämeen-Anttilan esikoiskirjasta Suden vuosi on jo tehty elokuva.

Minun kirjamakuuni sopii hyvin Virpi Hämeen-Anttila, pidän hänen teoksistaan paljon enemmän kuin joistakin salapoliisiromaaneista. Olen lukenut useita Hämeen-Anttilan romaaneja, ja joitakin on hyllyssä yhä vuoroaan odottamassa, mm. Muistan sinut Amanda.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♥ Tervetuloa lukijakseni Pelaguu! ♥

Toivotan kaikille lukijoilleni hyvää alkanutta huhtikuun viikkoa!
                           Terveisin Aili-mummo


18 kommenttia:

 1. Kyselen oman kylän kirjastosta tätä kirjaa, kiinnostava. Kiitos Aili-mummo.
  Mukavaa tiistaita.

  VastaaPoista
 2. Kiitos lukuvinkistä. Hyviä uutta luettavaa aina kaipaa. Mulla on tapana jumittua yhteen kirjailijaan, niin kauan kuin hällä kirjoja on lukematta :).
  En ole hänen kirjojaan muistaakseni lukenut yhtään. Täytyy kirjastosta etsiä, näkyy olevan saatavilla monessa kirjastossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Emilie! ♥
   Voihan sitä niinkin tehdä!
   Minä tykkään Virpi Hämeen-Anttilasta, suosittelen sinullekin;))

   ♥♥

   Poista
 3. Kiitos kirjan esittelystä Mukavaa viikon jatkoa !♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Irma! ♥ ♥
   Kiitos, kuin myös sinulle;))

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Siitäpä sitten kirjastoon lainaamaan;))
   Hyvää kevätviikkoa sinulle & co! ♥♥

   Poista
 5. Kiitos kirjan esittelystä, kiinnostavalta tuntuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Unelma!
   Hyvää viikonloppua sinulle♥ ♥

   Poista
 6. Niin tykkäsin minäkin , pitää varmaan lainata tämä kirja.
  Kiitos Aili-Mummo! Ja hyvää loppuviikkoa sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa että pidit, kelpaa lukea vaikka kahteen kertaan;))
   Kuin myös sinulle, Harakka! ♥♥

   Poista
 7. En ole lukenut yhtään Hämeen-Anttilan kirjaa. Suden vuosi tuli katsottua telkkarista :)
  Kiitos lukuvinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa jos pidit, ainahan voi kokeilla;))
   Viikonloppuja sinulle, Mai! ♥♥

   Poista
 8. En ole lukenut Hämeen.Anttilan kirjoja. Kerran aloitin, en muista enää, mikä kirja oli, mutta jonkinlainen dekkari ja jätin kesken.
  Ehkä pitäisi ottaa toden teolla hänen kirjoistaan joku työn alle ja tutustua paremmin näin kirjoittajan tyyliin.
  Leppoisaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta Virpi Hämeen-Anttila ei ole dekkaristi. Hänen romaaninsa kertovat eri kulttuureista ja niissä elävistä ihmisistä. Dekkarit olen jättänyt melkein kokonaan 'lukulistaltani' pois. Minusta tämä Toisen taivaan alla olisi hyvä aloituskirja.

   Kiitos, aimarii; kuin myös sinulle! ♥♥

   Poista
 9. Minulta tuntuu jäävän kaikki uudet kirjat lukematta.
  Unilukeminen on siirtynyt vain muutaan sivuun ja sitten kirjankannet kiinni.
  Ennen luin yöt läpeensä koska tykkäsin siitä.....vissiin noi tavat muuttuu iän mukana, tokkopa se haittaa, vaihtelun tiliin sen laitan.
  Odotellaan sitä oikeaa kevättä, koska sehän tulee aina ennen kesää ja toivotan leppoisaa aikaa huhtikuun mukana.....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen harrastanut koko aikuisikäni yölukemista, en ole jättänyt sitä vielä vanhanakaan. Varmaan sitten vasta, jos olisi jostain syystä pakko. Vaan tietysti itse kukin voi tehdä kuten haluaa, jos ei tunne kiinnostusta, sitä ei ole.

   Kevät on aika venyvä käsite, sitä voi olla helmikuusta alkaen toukokuuhun asti ellei pitempäänkin;) Oikea kevät on sitten vasta toukokuussa, entisaikaan se oli äitienpäivän seuduilta alkaen...

   Leppoisaa viikonloppua ja kevättä sinulle, ystäväni Maikku! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥