maanantai 11. toukokuuta 2015

Kuohuttavat juhlat

Lauantai-iltana koivu ja taivas ihmettelivät yhdessä...

POHJOLAN KEVÄT


Kaikki pilvilinnani ovat lumen lailla sulaneet,
kaikki unelmani ovat veden lailla valuneet pois,
ja kaikesta siitä, mitä rakastin, on jäljellä ainoastaan
sininen taivas ja muutamia kalpeita tähtiä.
Tuuli liikkuu hiljaa puiden lomassa.
Tyhjyys lepää. Vesi on vaiti.
Vanha kuusi valvoo ja muistelee
valkoista pilveä, jota se on suudellut unessa.


- EDITH SÖDERGRAN -
(suom. Uuno Kailas).
 
Sunnuntaina kävi rakkaita vieraita, toivat mummolle miljoonakellon!


Kevään kuohuttavimmat juhlat on nyt vietetty, äitienpäivät! Me mummot juhlimme äitien siivellä, olemmehan mekin joskus olleet äitejä ja olemme vieläkin. Kovin nuorilta eivät näytä nekään kultamitalliäidit, jotka pääsevät presidentin linnaan juhlimaan, ja hyvällä syyllä. Raskas ja pitkä on ollut heidänkin tiensä, eikä sitä tarvitse kadehtia.

Äitiys on myytti, joka on romutettu monta kertaa. On äitejä, jotka ovat hyljänneet perheensä, ja lähteneet tuntematonta kohti hakemaan onneaan. Ei ole helppoa olla sellaisen äidin lapsi vielä vanhanakaan...Kevyet mullat kuitenkin hänen haudalleen!

Onneksi tunnen myös toisenlaisia äitejä, sellaisia, jotka ovat ottaneet itselleen vastuun lapsistaan, ja heidän hyvinvoinnistaan. Äitejä, jotka tappelevat kynnet verissä omien jälkeläistensä puolesta. Rakastavat ja hoivaavat, opastavat ja neuvovat, unohtavat itsensä. Mutta tarvitseeko äidin uhrautua, onkin jo ihan eri kysymys. Nykyäidithän ovat työssä, ja saavat siitä palkkaa. Ennen sai tehdä hirveästi työtä saamatta palkkaa, mutta huonoa kohtelua sai sitäkin enemmän.

Kunnia viisaille äideille ja heidän puolisoilleen! On onni olla hyvän äidin lapsi nykyaikanakin. Esitaistelijoita ja -rukoilijoita tarvitaan, 'äideistä parhain sä oot!' 

Ihminen voidaan rikkoa pienestä asti, hän ei saa kasvaa täyteen mittaansa koskaan! Jotta lapsi kasvaisi ehyeksi aikuiseksi, hän tarvitsee paljon rakkautta ja tukea. Monta hyvää ja viisasta kasvattajaa; iloa, naurua, onnellisia ja hyviä muistoja ja esikuvia, lapsuuden leikkejä ja nuoruuden kokemuksia, oppimista ja uusia asioita.

Jotta oppisimme arvostamaan äitiä, arvostakaamme ensin lasta! Ilman rakkautta ei meiltä löydy kumpaakaan. Lapsi on huomispäivän aikuinen, peili meille isoille ihmisille. On onni olla äiti, mutta myös vastuu lapsista painaa äidin - ja toivottavasti isänkin mieltä. Äidit on pantu paljon vartijoiksi, katseet kohdistuvat lähes aina äitiin.

Sunnuntai-iltapäivällä koivuilla oli pukujuhlat; taivas oli upea!

Olen saanut myös postia. Kiitos kirjasta Leena Lumelle Leena Talvitien kirjasta Hieno vai huono, sekä Auli Eholle (Villiviini) hänen teoksestaan Kohtaamme Mattilassa. Tulen aikanaan raportoimaan lukukokemuksiani täällä. Lukuun tulee myös Auli Ehon toinen teos, Perttilä, talo kylän laidalla.

Metsä vaatettaa itsensä hennonvihreään asuun, elämä lähtee uuteen kasvukauteen. 

Toivotan teille, arvoisat lukijani, hyvää ja onnellista viikkoa!
                           Aili-mummo

22 kommenttia:

 1. Niinpä! Äitienpäivä tuskin jättää ketään kylmäksi. Lapsena haaveilin tulevani äidiksi ja hoidin kovasti nukkevauvojani. Kun sitten sain kaksi poikaa, olen kantapään kautta oppinut, ettei äitiys ole aina ruusuilla tanssimista ja monesti olen ollut eniten pettynyt itseeni ja voimavaroihini. Nyt pojat ovat aikuistuneet ja tärkein tehtäväni lienee tällä hetkellä on kantaa heitä pävittäin rukouksin ja olla käytettävissä, kun apua pyydetään. Äitiys on haastava laji.
  Mukavaa alkanutta viikkoa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhden vastauksen Blogger nielaisi jo taivaan tuuliin!

   Jokaisella meillä on oma mielipide ja kokemukset, joilla arvotamme elämää. Hienoa että jo lapsena haaveilit äitiydestä, ja olet saanut sen kokea. Pojat varsinkin ovat hyvin vaativia ja koettelevia lapsia. Siitä on minullakin kokemusta!

   Ruusuilla on piikit, joilla ne puolustautuvat. Helppo kokemus 'ruusillatanssiminen' ei ole..;) Onneksi olet jaksanut rakkaudella kasvattaa lapsesi, se on hienoa!

   Äideiltä paljon vaaditaan, onnea ja menestystä sinulle Piipe vaativassa tehtävässäsi!

   Kiitos toivotuksista; kuin myös sinulle! ♥ ♥

   Poista
 2. Yksi suosikkirunoistani Edithiltä, kitios<3

  Ole hyvä<3 Muistaisin, että Talvitien kirja kiinnosti sinua.

  Joku naisnäyttelijä, en muista enää kuka, kertoi vastikään aikakauslehdessä, jonka nimeä en myöskään muista;), että kun hän jätti erossa lapsen hyvälle isälle, hänet herjatiin mennen tullen lapsen hylkääjänä. Hän totesikin, että mies on aina voinut 'jättää' lpasensa exälleen ja silti häntä on vielä säälitelty erosta etc.,mutta nainen ei voi tehdä samaa tulematta leimatuksi. Tarvitseehan lapsi myös isäänsä. Äitimyytissä on jotain, mitä en aina tajua...se on liian raskautettu, sillä joskus isä voi olla lapselle äitiä parempi vaihtoehto, jos on pakko valita.

  Kaunista alkanutta viikkoa sinulle, Aili:IhaNainen♥♥♥ Hesari kyllä lupaili keskiviikon ja torstain välille hallaa, mutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Leena-IhaNainen♥

   Kiinnostaa hyvinkin; hienoa että lähetit sen minulle!

   Entisaikoina oli katastrofaalista, kun lapset menettivät äitinsä, joko kuoleman tai harvinaisessa tapauksessa eron kautta. Isä ei voinut mitenkään korvata äidin menetystä, nykyään ehkä helpommin...

   Hylkääminen jättää lähtemättömät arvet lapseen ja luottamus aikuisiin menee lopuksi ikää. Kerron tämän omasta kokemuksestani.

   Tosi on, että miestä säälitellään paljon enmmän kuin naista. Varsinkin naiset tekevät niin. Nykymies osaa kyllä hoitaa lapsia ja kotiaan siinä missä nainenkin.

   Nappiin sanoit että 'äitimyytti on raskautettu'; sitä se on mitä suurimmassa määrin! Riippuu ihan tapauksesta, miten asiat ja ihmiset on, sopii tai sitten ei.

   Kiitos Leena-IhaNainen; samoin sinulle sinne Muuratsaloon♥ ♥ ♥
   Toivotaan ettei tule hallaa!!

   Poista
 3. Niin. Vanhempien suhde on lapsen turvapesä tai pelottava todellisuus. Kotoaan saavat kovin erilaisia eväitä nämä nykypäivänkin lapset. Vanhemmuus on elämänikäinen tehtävä, niillekin päiville kuin ei huvita. Onneksi tulevat vähästä tyytyväisiksi nuo lapset. Yksikin pieni kirjoitti toivomuskeijulle: Kun äiti joskus pelaisi minun kanssani. Ja toinen: Kun ostettaisiin hyvää ruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että helposti täytettäviä toivomuksia lapsillakin on;)
   Tuo on ehdottoman totta, toiset saavat hyvät eväät, ja toiset tuskin mitään kunnollista!

   Uskon että sinun lapsillasi on elämän eväät kunnossa! ♥
   Paljon onnea sinulle ja suurperheellesi Paluumuuttajatar! ♥♥

   Poista
 4. Hienoa kevätviikkoa, uuden alkua ja mukavia lukuhetkiä.
  Miljoonakello on todella kiva kesäkukka, ei tarvitse nyppiä...vettä ja lannoitteita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai..;)
   Todella ihana kesäkukka amppellissa!
   Ihanaa viikkoa myös sinulle, Mai ja lukuiloa! ♥♥

   Poista
 5. Joissain juhlissa kuohahtaa luonto ja silloin voi tulla tappelu :) Ainakin niin tarinoissa ja lauluissa kerrotaan. Mutta kuohuntaa on kiva katsella, ainakin kun istuu kosken partaalla ja häntä on vähän solmussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peikolla on aina ketunhäntä kainalossa;D
   Äitienpäivillä harvemmin tapellaan, ainakaan en ole sellaista nähnyt;)
   Aivan totta, vaikka Imatrankoskella kesäsunnuntaina;))
   Hännän voi solmita milloin huvittaa! ♥♥

   Poista
 6. Paljon mietteitä äitienpä'ivä antaa, joskus ajattelee, olenko edes päivää ansainnut, olenko ollut sellainen äiti. Mutta sitten. lasten lastenlasten ja heidä lapsiensa ympärillä tunnen niin valtavaa iloa, että ajatus omasta äitinä olosta unohtuu, tunnen vain tuon jälkikasvuni rakkauden. Tunnen iloa, pohjatonta.
  Kaikkea hyvää viikkoosi sinä ihana Aili mummo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten hienoa, että tunnet pohjatonta iloa lastenlapsista ja heidänkin lapsistaan! Sydämelliset onnittelut sinulle, olet aarre! ♥♥
   Ihanaa se on minustakin, paljon puuttuisi, ellei sitä olisi!

   Kiitos mummeli; kaikkea hyvää myös sinun viikkoosi ja päiviisi, olet ihana ihminen! ♥♥♥

   Poista
 7. Kyllä äitienpäivä on niin monenlaisilla tunteilla ladattu päivä. Se voi olla joillekin vuoden odotetuin päivä ja toisille taas pelätty päivä.
  Itse olen ollut onnekas, että olen saanut kolme lahjaa, jotka olen saanut terveenä kasvattaa. Lisäksi olen saanut käydä palkkatyössä enkä ole joutunut anelemaan mieheltä elantoa. Nyt sitten lapseni uskovat hoiviini omia pienokaisiaan, joita enemmän kuin tyytyväisenä hoivaan. Että pääsisivät omatkin vähän helpommalla. Työn ja lastenhoidon sovittaminen on aika voimia vievää puuhaa. Nyt sitä itse pääsee jo helpommalla.
  Oikein hyvää helatorstaiviikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä totisesti, on ihania muistoja ja karmeita muistoja, niistä voi valita! Jos on pelkkiä pahoja muistoja, niitä ei oikein uskalla ehkä kohdata.

   Se on onnea, että on ollut oma hyvä työ, josta on saanut tyydytystä ja palkkaa. Ja sitten omat lapset, niistä voi iloita ja olla onnellinen. Ja lapsenlapset ne vasta rakkaita ovatkin! ♥ Elämäsi on ollut siunattua, ja voit olla siihen hyvin tyytyväinen! Onnea on olla avuksi omille läheisilleen, sen olen kokenut. Rakkautta ei maailmassa ole koskaan liikaa!

   Kiitos Irene; samoin sinulle & läheisillesi! ♥♥

   Poista
 8. Kaunista kevättä Sinulle Aili ja kiitos siitä että jaksat vierailla blogissani ja kommentoida kannustavasti ja nätisti, olen paljon huonosaattosempi siinä suhteessa. Äitit ovat päivänsä ansainneet ja kukin viettää sen mallillaan... ihana miljoonakello, se on oikea kesän riippukukka kuistilla tai verannalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mustis kauniista sanoistasi!
   Toki vierailuni ovat viime aikoina harventuneet, ei tarkoituksella, vaan siitä syystä, että FB ja G+ vievät paljon aikaa.

   Toki äitejä on hyvä muistaa, vaikka heitäkin toki on, jotka tahtovat sen tarkoituksella unohtaa. Viettotapa on tietenkin vapaa itse kullakin;)

   Kaunis kukka, ja kukkii koko kesän; kaunis muisto äitienpäivästä! ♥

   Oikein kaunista helatorstaita sinulle, Mustis! ♥♥

   Poista
 9. Kaunista kevättä toivon minäkin sulle sinne Aili-mummo!
  Äiti , jo sanana on niin kaunis, ettei sitä tahdo itse edes milloinkaan saavuttavansa.
  Muttakun lapset muistavat äitienpäivänä, niin se ilo,, joka siittä tule, luulee, edes hetken tietävänsä, sen kauniin sanan, äiti! Ja sen myös tuntee!
  Kiitos sulle kauniista postauksestasi!
  Hyvää viikkoa sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Harakka!
   Kevät on aina ihana, nyt ikäihmisenä varsinkin..;)
   Taitelijana sinä koet sanat ja asiat syvällisesti.
   Tosi on, että lasten ja lastenlasten muistaminen äitienpäivänä on hieno kiitollisuuden tunne.

   Kiitos toivotuksistasi, Harakka!
   Kaunista ja hyvää viikkoa myöskin sinulle! ♥♥♥

   Poista
 10. Kirjoitit niin kauniisti äideistä. Kiitos sinulle. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Unelma, oli arka aihe, varsinkin itselleni;)
   Hyvää viikonloppua & helatorstaita sinulle ja taatalle! ♥♥

   Poista
 11. EDITH SÖDERGRAN - runo tuntuu niin koskettavalta ja todelta, juuri näin tunnen usein. Äitiyttä on taas juhlittu, koko pesuueen voimin, minulle se ei ole ollut myytti koskaan, vaan suuri osa elämää ja takunut isoäitiyden kautta.
  Ihana valokuva alussa..sopii runoonkin..
  sinulle myös lämpenevää kevättä toivoen ja virkistävää viikonloppua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että sinuun osui hyvässä mielessä..:)
   Sinulla on ihanat lapset ja heidän lapsensa, lämpimät onnittelut kaisumarjatta! ♥

   Kiitos toivotuksista, kuin myöskin sinulle! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥