Google+ Followers

maanantai 18. toukokuuta 2015

Milja Kauniston Synnintekijä

Luin ostamani pokkarin, Milja Kauniston historiallisen romaanin Synnintekijä. 308 sivua, Gummerus Kustannus Oy:n vuonna 2013 julkaisemana ja Tanskassa painettuna. ISBN 978-951-20-9526-1.

Milja Kaunisto on tehnyt kolmiosaisen romaanisarjan, joista Synnintekijä on ensimmäinen; Kalmantanssi (2015) on toinen osa, ja kolmas osa, Piispansormus, ilmestyi 2015.

Kysymys on historiallisen henkilön henkilön, Olavi Maununpojan tarinasta, josta tuli menestysromaanisarja eli trilogia. Piispa Maunu Tavast on Olavi Maununpojan kasvatusisä.

Milja Kaunisto on ilmeinen monilahjakkuus, sillä hän on myös laulaja, sanoittaja ja kirjailija. Hän on laulaja Pasi Kauniston tytär (s.1976), asuu Ranskassa Villecomtalin kylässä, mikä esiintyy romaaneissakin.
Teksti sisältää juonipaljastuksia!

Kirja alkaa vuodesta 1460, jolloin päähenkilö, Olavi Maununpoika, elää viimeisiä aikojaan. Olavi kirjoittaa muistiin oman tarinansa alusta alkaen. Parhaan ystävän tarina siinä siivellä tulee myös samalla kerrotuksi. 

Kirjassa esiintyy hyvin vahva nainen, Beatrix de la Tour d'Auvergne, joka on aatelissuvun tytär, ja omaa sen miehiset vahvuudet. Beatrixin koti on Villecomtalin linna, kolkko paikka. Mutta olihan se kuitenkin turvallinen asuinpaikka naiselle. Äiti oli kuollut jo vuosia sitten, Beatrixia kasvatti vanhempi sisar.

Beatrix on kirjan sivuhenkilö, joka on Olavi Maunupojan rakastetun äiti. Synnintekijä-romaanin ensimmäinen luku kertoo Beatrixin tarinaa...

Sen jälkeen alkaa tarina päähenkilön, Olavi Maununpojan, opiskeluista Pariisissa Sorbonnen yliopistossa. Vuosi on 1425, jolloin Olavi saapuu kaupunkiin.  Kerrotaan, miten kaupunki löyhkäsi (haisi pahalle). Sen voi uskoa hyvällä syyllä, olihan tapana heittää kaikki jätökset ulosteita myöten heitettiin kadulle ihmisten niskaan, viemäreitä eikä puhdistuslaitoksiakaan ollut. Myös erilaisiin sairauksiin kuolleiden ruumiit viruivat kaduilla, mikä levitti tauteja tehokkaasti eläviin ihmisiin.

Joskus inhorealismi suorastaan kuvottaa! Mutta on kirjassa ihaniakin kohtauksia, joskin enemmistö on näitä pahempia. Romaanista huokuu myös ajantavan mukainen naisviha; lähes kaikki pahuus johtuu naisesta uskonoppineiden mukaan. Mutta selviää, että miehinen 'siveys' on puhdasta sanahelinää vailla todellisuuspohjaa. 'Itsesaastutus' oli miesten joka iltainen harrastus.

Baccalaureus Olavi Maununpoika saa opinto-ohjaajakseen sukulaisen, Jaakko Pietarinpoika Rödin, eli ranskaksi Jaques Pierre-Rouge. Nähtävästi ranska oli opittu kieli jo Olaville, sillä hän selvitti opintonsa noin kolmessa vuodessa. Naisia ei saanut opettaa, vain miehet olivat tarpeeksi arvokkaita ja lahjakkaita opiskelemaan yliopistossa. Todisteena oli raamatun kertomus paratiisista, mistä ihminen joutui karkotetuksi naisen tekemän syntiinlankeemuksen vuoksi.

Samassa kansakunnassa (tiedekunta) vaikuttaa myös henkilö nimeltä Miracle de Servières, jonka oppimis- ja väittelykykyä ihaillaan ja ihmetellään, käytetään jopa esimerkkinä opiskelijoille. Niin lennokkaaseen ja älylliseen väittelyyn ei pysty kukaan maistereista tai inkvisiittoreista, ei edes rehtori. 

Miraclen ja Olavin ystävyys on monisäikeinen ja arvoituksellinen, jonka laatu ja luonne selviää vasta romaanin loppupuolella. 

Ensimmäisen kesäisen loma-ajan Olavi viettää Miraclen kotona Sevrièsin linnassa Etelä-Ranskassa, jossa moni asia saa selityksen. Miracle on saanut jo omat opintonsa päätökseen, mutta Olavilla on vielä kolme vuotta jäljellä. Koko tänä aikana Olavi ei käy kotona Ruotsin Itämaassa (Suomessa) eikä Kuusiston linnassa. Ainoa turvallinen tapa oli matkustaa Hansa-kauppiaiden mukana Ranskasta Turkuun. Oli liian riskialtista matkustaa yksikseen, silloin voi joutua ryöstetyksi ja tapetuksi.

1400-luku oli villiä aikaa, jolloin taikamenot ja magian pelko rehottivat, joilloin myös etsittiin noitia, varsinkin naiset joutuivat helposti leimatuiksi noidiksi. Noidan kohtalo oli joutua polttoroviolle. Ja Beatrix joutui...

Milja Kaunisto on rakentanut kiehtovan tarinan, jota on ilo lukea, vaikka välillä inhottaakin! Tästä romaanista löytyy loistoa ja kurjuutta; kärsimystä ja syntiä; suuruutta ja surkeutta; mitä uskomattomimpia kohtaloita; pahuutta ja hyvyyttä. Saamme jatkajan entisille historiaromaanien tekijöille, mutta ehkäpä vielä paremman kuin mitä entiset ovat olleet. 

Milja Kaunisto on kirjailija, hän on aloittanut Synnintekijä-romaanissa näyttävästi ja laadukkaasti. Toivottavasti olen vielä näkemässä muutamien uusien romaanien julkaisujen ajan, ja saan niihin tutustua. Hyvää jatkoa kirjailija Milja Kaunistolle!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toivotan ihanaa toukokuun viikkoa lukijoilleni!
                    Aili-mummo14 kommenttia:

 1. Tästä tuli heti lempparisarjani. Todella laadukas trilogia.
  Aurinkoista alkanutta viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa Mai, minäkin tykkään tästä..;)
   Kiitos; samoin sinulle! ♥♥

   Poista
 2. Aivan tuntematon kirjailija minulle, mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta! kiitos kun esittelit hienosti. Käynkin katsomassa löytykö kirjastomme valikoimista trilogiaa.

  Hyvää viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, Milja asuu Ransakassa, siksi hänestä ei paljoa ole kuulunut. Mutta vasta muutama vuosi sitten hän julkaisi tämän ensimmäisen romaaninsa!

   Kannattaa katsoa, uskon että löytyy!
   Kiitos Minttuli; kuin myös sinulle ! ♥♥

   Poista
 3. Varmasti kiinnostava kirja.
  Ihan ilmakuva ja mitkä ihant koivut tuolla aikaisemmassa postauksessa.
  Mukavaa alkanutta viikkoa sinne teille Aili ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tykkäät, jos luet!
   Ilmakuva talostamme ja pihapiiristä! ♥
   Samoin sinulle ja läheisillesi, Sylvi! ♥♥

   Poista
 4. Minulta on viimeinen osa vielä lukematta. Vähän samanlaiset ajatukset pyörivät mielessäni kuin sinullakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on myös menossa..?
   Hauskaa että pidät;)
   Hyvää viikkoa sinulle ja miehellesi, Villiviini! ♥♥

   Poista
 5. hyvä esittely, yleensä luen mielelläni historiallisia romaaneja, ehkä vielä tämänkin sarjan. kertomasi mukaan osa kirjasta voi tuntua pahalta, mietinkin sitä, ettei tuntuisi liiakin pahalta.. Tosin sitä pahaa on yhä edelleen, se on muuttanut vain muotoaam ja voi olla että nykypahuus on vielä iljettävämpää kun jälkipolvet joskus lukevat siitä myöhemmin tulevaisuudessa.. Toivoisinkin että nykykirjailijat kirjoittaisivat juuri nyt 2000 luvun pahuudesta, joista ensimmäisenä nousee mieleen, hillitön ahneus, rahan ja vallanhimo, rasismi, välinpitämättömyys, ja mitkä voimat antavat hallita valtioiden johtajien syyllistyä hirveisiin murhiin ja yleensä katsoen taipua tyrannien tahtoon.. vastaus lienee oma pelko.. yksin ei siis kannata taistella tuulimyllyjä vastaan, täytyy valmistella vastavoimaa. Menneisyys toistaa itseään , miks ihmeessä ihmistollot ei ikinä viisastu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaisumarjatta! ♥
   Minusta ei tämä juttu niin paha olekuin esim. Kätilö, josta sain pahan olon kuukaudeksi! Ihmisen pahuus suorastaan mykistää eikä ihminen ikinä opi mitään hyvää!
   Esitit ne samat kysymykset, joita minäkin olen esittänyt ja ajatellut! Pelko ja valta saada toiset pelkäämään, on hirveä yhdistelmä;// Täytyy olla mielenvikainen, kun ja jos tuollaista harrastaa tyranni itsevaltias. Omaa kansaa murhataan kuin kärpäsiä, ja ollaan niin syyttömiä, muka.

   Ihminen on ahne, laiska ja tyhmä olio, siksi se ei mitään opi!!!
   Kaunista ja lämmintä viikkoa sinulle, kaisumarjatta! ♥♥

   Poista
 6. Mielenkiintoisalta tuntuu kirja, vaikkakin vähän pelottavalta.
  Mutta pitääkin laittaa kirjasto muistiooni ylös, kiitos.

  Hyvää viikkoa sulle Aili-mummo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että tykkäät..:)
   Minun mielestäni ei ole pelottava kirja!
   Ole hyvä, Harakka!
   Kiitos, samoin sinulle! ♥♥

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Niinkö?
   Minä olen ihmetellyt, oliko vanhoissa linnoissa noin isot ikkunat. Minusta ne olivat pieniä tirkistysaukkoja. Ainakin Olavinlinnassa, jossa kävin jo 18v. ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥