Google+ Followers

maanantai 15. kesäkuuta 2015

Eveliina Talvitien Hieno vai huonoTämän toimittaja, tietokirjailija ja viestintäpäällikkö Eveliina Talvitien (s.1970-) kirjan sain lahjaksi Leena Lumilta yllättäen postitse. Teoksen nimi on johdattelevasti Hieno vai huono: Nainen jolla on maine. WSOY 2015, kuvitus Lasse Iland, graafinen suunnittelu Mika Tuominen. Kirjassa on 239 sivua lähdekirjaluetteloineen. ISBN 978-951-0-40565-9. Painettu EU:ssa.

Kirja on pehmeäkantinen, kaunis kansiltaan ja olemukseltaan. Eveliina Talvitie on on ollut töissä Perheyritysten liitossa, siinä samassa, minne entinen pääministerimme Matti Vanhanen lähti töihin pääministerikautensa jälkeen. 

Kirja on jaettu 12 eri lukuun: Entinen tyttö, Barbara, Lea, Peppi, Kleopatra, Kristian, Lilith, Emma, Esmeralda, Helena, Nikita ja Maria.

Juonipaljastuksia!

Kirjan alussa kerrotaan, että naisilla on roolinimet, jotka on poimittu eri tahoilta. Samoin kirjan teemat, joista voi mainita seksuaalisuuden, uskonnon, työn, pelon, kauneuden, rumuuden, avioliiton, kivun, feminismin, äitiyden, lapsettomuuden, rakkauden, häpeän ja selviytymisen. Kun sekaan heitetään kasa tutkimustietoa, on tuloksena maukas soppa. Tekijä mainitsee myös taiteellisen vapauden aiheen käsittelyssä, minkä vuoksi kirja onkin helppolukuinen ja hauska. 

Jokaisen luvun alussa on kuva nuoresta naisesta, joista saamme kiittää taiteilija Lasse Ilandia. Entinen tyttö on henkilö, jonka kaikki tuntevat erilaisista lauseparsista kansan suussa. Aina meitä on peloteltu Entisellä tytöllä, jolle kävi huonosti. Entinen tyttö ei ollut tarpeeksi kiltti eikä moraalinen, vaan oli miesten johdateltavissa ja lankesi syntiin. Mies sen sijaan sai olla selkärangaton retku, varsinkin jos hänellä oli omaisuutta. Hänestä tuli suorastaan sankari kaadettuaan piikatytön sänkyyn; ja alle vuoden sisällä piika synnytti tälle supermiehelle lapsen. Luvun lopussa kerrotaan lotista ja sodan kokemuksista. Miten lottien maine pilattiin, vaikka rintamalle he lähtivät pyyteettömistä syistä. Aina löytyy yksi langennut nainen, joka pilaa myös muiden maineen. 

Barbara on barbienukke, josta on kehittynyt nuorille tytöille naisen malli. Kerrotaan kiinalaisista tyttölapsista, joiden varpaat sidottiin langoilla jalkapöydän alle. Näin naiset sipsuttelivat lyhyin askelin varpaillaan varpaat sidottuina. Mikä hirvittävä kärsimys! Muistan että meitäkin peloteltiin tällä kauhukuvalla koulussa. Eri maissa on erilaisia kauneusihanteita, jonka mukaan muokataan naiskauneutta.

Lukuun Lea on otettu Maria Jotunin romaanista Huojuva talo; tämän kirjoituksen henkilöt ovat Lea Horni ja Eero Markku. Alistettu ja pahoinpidelty Lea lapsineen, on kirjan sankaritar, joka kestää kaiken sadismin mieheltään.

Peppi Lotta Sikuriina Rullakartiina Kissanminttu jne ei esittelyä tarvitse. Jokainen meistä on lukenut Pepin tarinan lapsena tai lapsilleen. Astrid Lindgrenin tarina maailman vahvimmasta tytöstä saa kenet hyvänsä hyvälle tuulelle. Peppi on kuin hevonen, yhtä vahva, sillä erotuksella vain, ettei hevonen osannut puhua ihmisten kieltä.

Maria on esitelty kaksijakoisesti. On ylistetty Pyhä Neitsyt Maria, ja alistettu Maria Magdaleena. Ortodokseilla on Neitsyt Maria kultti, jota luterilaisuuden isä, Martti Luther, piti pakanallisena jumalanpalveluksena. Etenkin kun asiaan liittyivät pyhäinkuvat, joita luterilaisuudessa ei ole sallittu.

Magdalan Maria sai osakseen lopulta huoran myytin olihan hän raamatun syntinen nainen!
Ja varmuudeksi on luomiskertomus raamatusta Hyvän ja Pahan Tiedon puusta, missä Eeva houkutteli miehensä syömään kielletyn omenan. (Näin naurettavasti meitä syyllistetään! Aili-mummon huomautus). 
Lopuksi ylistetään kärsimyksen puhdistavaa voimaa, "kirkkaammman kruunun saat."

Raamattua on tosiaan käytetty monella tavalla naisen alistamiseen!

"Martti Luther siirsi aikoinaan avioliiton osaksi maallista hallintojärjestelmää. Avioliitto nostettiin arvossa ohi selibaatin, jota Luther piti luonnottomana," sanoo kirjailija Eveliina Talvitie. (Niinpä nyt sitten riitelemme avioliiton sakramentista, joka on naisen ja miehen välinen!). Puhutaan apostoli Paavalista, joka oli naisvihaaja. Näistä ja monista muista jutuista Talvitien kirja kertoo.

Tämä Eveliina Talvitien kirja herättää minussa paljon ajatuksia ja kritiikkiä raamatun kertomuksia ja uskonoppeja kohtaan. Miten paljon  toinen sukupuoli voi saada omalle sukupuolelleen hyötyä, kun "rakkaudessa" toinen sukupuoli alistetaan ja sorretaan! Mikä tilaisuus heille, jotka haluavat sitä hyväksikäyttää!!

Olen omissa runoissani käyttänyt jonkin verran raamatullista kuvastoa kokoelmassa Elämänpelto.

Hymni rakkaudelle

He ovat petoja keksimään myyttejä
marioista, Jumalan synnyttäjistä,
ainaisista neitseistä.
Ylistyslaulu pauhaa kaikkialla
kahdenteentoista hetkeen asti.
Miespä metsälle menevi...

- AILI NUPPONEN -

Mielenkiintoinen ja mukaansa tempaava kirja, tämä Eveliina Talvitien teos. Jokaisen naisen kannattaa lukea tämä uskoipa raamattuun tai ei. Voi olla että suomut tippuvat silmistä, jos sellaiset "suojalasit" ovat olleet!

Lopuksi linkki Leena Lumin maanmainioon postaukseen Hieno vai huono.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toivotan kaikille lukijoilleni lämmintä ja kaunista juhannusviikkoa!
                                    Aili-mummo14 kommenttia:

 1. Aili, laitoin sinulle sähköpostia, että otatko tämän kirjan ja kun mitään ei kuulunut, laitoin tulemaan. Minusta osui oikealle henkilölle, sillä näistä asioistahan olemme vääntäneet jo kauan ja näitä aiheita sivuavat jotkut runosikin. Toinen lähti tyttärelle, joka opiskelee telologiaa ja vieraita uskontoja. Jostain syystä sain kaksi kpl.

  Minustakin tämä kuuluisi jokanaisen käsikirjastoon!

  Hyvä, että pidit. Kiitos jutustasi,Aili ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, jostain syystä sähköpostisi hukkui jonnekin, enkä saanut sitä luettavakseni. Tosi on, aihepiiri on minulle hyvin läheinen, ja ensimmäisessä runokirjassani kirjoitin useita runoja nainen ja raamattu-aiheista. Varmasti tyttäresikin on tästä kirjasta kiinnostunut, opiskeleehan hän teologiaa. Sinulla oli upea postaus tästä Hieno vai huono kirjasta, joten kiinnitin siksikin huomiota Talvitien kirjaan.
   Kyllä niin on, kirja kuuluisi kaikille naisille, vaan enpä usko, että kaikki haluavat lukea sitä.

   Lämpimät kiitokset Leena, kun muistit minua kirjalla. Minulla on yksi ajatus, mutta en ole jaksanut sitä toteuttaa. Toivottavasti pidät ylläristä!

   Hyvää ja kaunista suviviikkoa sinulle, Leena! ♥♥

   Poista
 2. Hei, Aili- mummo! Olipa kiva lukea tämä juttu ja ennenkaikkea tuo ihana runosi Hymni Rakkaudelle! Aivan hengästyin lukiessani sitä, sillä itsehän kirjoitin samasta aiheesta runossani Nainen toisena ihmisenä, jonka jo kertaalleen luonnoksena julkaisin täällä noin viikko sitten ja 13.6. valmiina. Ihanaa kun on sukulaissieluja. Kiitos sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Aila, hauskaa että pidit jutusta!

   Tämä oma runoni on kirjoitettu ehkä vuonna 1990 tai niillä seuduilla. Pohdin näitä naiseuskysymyksiä paljon itsekseni, ja jouduin kyselemään itseltäni kaikenlaista. Eniten olen ihmetellyt naisten kaltoinkohtelua, johon sain tutustua jo lapsuuskodissani.

   Onhan se hienoa, että sukulaissieluja löytyy, mekin tapasimme täällä virtuaalimaailmassa. Kiitos itsellesi Aila Kaarina ♥♥

   Poista
 3. Kiitos jälleen hienosta postauksesta. Kirja on aihepiiriltään mielenkiintoinen, nainen. Hieno vai huono nainen.
  Tykkäsin runostasi!
  Toivoisin sinullekin lämpöistä juhannusviikkoa, mutta koleaa on ainakin luvattu, joten toivotan iloista mieltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Mai! ♥
   Nainen saa yllättävän nopeasti huonon maineen, mutta miehen maine sen kun paranee! Kaikki kaatuu naisen piikkiin, syntiinlankeemuskin; kirjoitin myös siitä runon.

   Ilmoille emme mitään voi, pitää tyytyä siihen, mitä meille ylhäältä annetaan! Kiitos Mai, iloinen mieli valaisee kaiken kuin aurinko!
   Sitä ihanaa samaa iloista mielialaa toivotan minäkin sinulle! ♥♥

   Poista
 4. Hieno postaus, kiitos! Herätti mielenkiintoni kirjaa kohtaan, myös runosi puhuttelee ♥

  Hyvää juhannusviikkoa ja toivottavasti lämpenevää ja aurinkoista ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minttuli, mukavaa että kiinnostaa ja puhuttelee..:)
   Samoin sinulle ja läheisillesi; toivottavasti lämpenee ja aurinkokin pilkahtelee! ♥♥

   Poista
 5. Ihana runo. Hyvää juhannusviikkoa Aili. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva!
   Kuin myös sinulle ja läheisillesi! ♥♥

   Poista
 6. Mielenkiintoinen kirja ja provosoiva kansi.
  Tällaisia kirjoja tarvitaan ettei naisia enää höynäytettäisi tähän maailmanaikaan.
  Elämää on tarkasteltu satoja vuosia miehen silmin. Ja me naiset olemme sen hyväksyneet. Uskonnoissakin ovat olleet (ja ovat pääosin tänäkin päivänä) miehet, nuo myyttien kirjoittajat. Tällainen kirja avaa naisten silmiä, hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene, samoin ajattelen minäkin kirjasta!
   Tosi on että avaa naisten silmiä ellei ne muutoin ole jo avautuneet!
   Mies aina haluaa olla se päältä päsmäri, kertoo naiselle, miten hänen on mistäkin ajateltava, kun "se" polinen ei itse mitään ymmärrä..;)

   Kiitos Irene, että pidit! ♥♥

   Poista
 7. Olipa mielenkiintoinen esittely kirjasta! Kiitos vinkistä; laitan kirjan nimen ja kirjailijan nyt muistiin ja yritän löytää kirjan kesälukemisiksi.

  Mukavaa juhannusviikkoa viileästä kelistä huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piipe!
   Hauskaa että pidit ja kiinnostuit kirjasta!
   Kiitos, samoin sinulle ja läheisillesi! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥