maanantai 29. kesäkuuta 2015

♠ Mielenkiintoisia aikoja ♠


KEVÄT

Tulen kuoleman varjon maasta,
tulen iltaan vaaleaan.
Näen mykkänä: vihreä huntu
on tullut ja kietoo maan.
Ja on tuulta ja tuoksua lauhaa,
ja linnunlaulu soi,
- kun omassa rinnassani
sydän kuoleva vaikeroi.

Oi ei! Tämä maa on kaunis!
Tämä on ja pysyy ja jää.
Se mikä on iskenyt minuun,
ei voi tätä järkyttää.
Tämä heleä, kostea multa,
tämä kirkkaus loppumaton,
se ei välitä, välitä, vaikka
joku sydän murtunut on.


- SAIMA HARMAJA -


Savusauna.


Ihana päivä tänään, mittarissa lämmintä jo 26,4 +astetta. Kesäinen sää, jokohan ne kuluisat heinäilmat lopultakin tulisivat? Jotkut on ehkä jo sateen pilaamat heinänsä ajaneet metsään; toivottavasti niin ei ole käynyt! Kyllä nyt maajusseja koetellaan! Vientikielto Venäjälle jatkuu yhä, ja näin ollen maidon hinta on alhaalla ellei jopa pohjamudissa. Kateelliset riemuitkoot, eivät he pysty tuntemaan sympatiaa toisia kohtaan. Pohjois-Karjala on suurimpia menettäjiä maataloudessa, onhan niin moni tila jo pannut punaisen lapun luukulle. Yhtään robottinavettaa ei ole kyläämme nousuut, enkä usko nousevankaan! Eikä vuosikymmeniin ole tehty enää sukupolvenvaihdoksiakaan.

Kunnassamme on ollut voimakas maatalous, nyt lienee enää riput jäljellä, ehkä ne 'parhaat' tilat. Luultavasti niillä pyyhkii hyvin, joilla on 400 hehtaaria viljelysmaata. Sellaisiakin täältä löytyy, vaan ei Tikkalasta. 

Vuonna 1997 meillä oli vielä 20 lypsykarjatilaa, nyt enää neljä. Ja muutamien vuosien jälkeen ehkä (hyvällä onnella) kaksi. Kehitys kehittyy, niin se on!

Jos tällä kaavalla uskaltaisi ennustaa, näyttää siltä, että kehitys kulkee loppuaan kohti.
Kaikki on sekavaa kotimassa, Euroopassa ja Afrikassa. Terroristit murhaavat ihmisiä massoittain. Yleensä terroristit ovat islaminuskoisia. Tunisia piirretään maailmankartalle verellä ja väkivallalla. Kun ihmisillä ei ole ihmisoikeuksia, he ottavat ne väkivalloin, tappamalla muita ihmisiä. Lieneekö se jokin viirus, joka tarttuu kansanjoukossa ihmisestä toiseen tai johtajasta toiseen? 

Mitä sitten Kreikassa tapahtuu, kun rahat on loppu? Pankeista ei saa rahaa kuin 60 euroa päivässä. Monet ovat nostaneet tilinsä tyhjiksi. Paljon ratkaisee EU:n Keskuspankki, miten se rahoittaa Kreikan valtion?

A. Gallen-Kallela: Eksynyt. Öljymaalaus; 85 x37 cm. Korpilahti.

Potsijuhlat on juhlittu, käymättä jäi meiltä. Tällä viikolla on Kihaus Rääkkylässä ja Farmi maatalousnäyttely Joensuussa. Rääkkylän suunnalla tekisi mieli ajella, mutta Farmiin en lähde. Lehdet ovat viime aikoina kovasti kirjoitelleet Rääkkylän talousvaikeuksista. Parempi on, etten ota niihin kantaa. Kunnan asukasluku on kahden ja puolentuhannen tietämissä, ja vanhusvoittoista. 

Elämme vaihtelevia ja mielenkiintoisia aikoja. Mihin olemme menossa, sen tiedämme tarkemmin kun aikaa on tästä on kulunut 10-15 vuotta. Minusta näyttää kyllä aika pahalta, vaikka sitä ei saisi sanoakaan. Haluaisin olla optimisti, joka aina toivoo hyvää tai vieläkin parempaa. Realistina on kuitenkin aina tunnustettava tosiasiat. Elämä maanviljelijänä maaseudulla on ainakin sen opettanut.

Kesäkuun vuodelta 2015 on lähes loppuun jo eletty; toivotan kaikille lukijoilleni onnellista heinäkuuta ja kaunista kesää! ♥
                               Aili-mummo


10 kommenttia:

 1. Hieno runo Saima Harmajalta.
  Kyllä ne kesäilmat nyt tulevat. Meillä ainakin on nyt kuuma ja lisää aurinkoisia päiviä on luvassa. Nautitaan näistä - päivä kerrallaan.
  Maailma muuttuu - niinkuin se on aina tehnyt. Osa muutoksista on kipeitä, mutta varmasti jotain hyvääkin. Ollaan luottavaisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Visaasti sanottu, kiitos Irene!
   Toki näin on, maailma muuttuu kaiken aikaa; milloin hyvään suntaan, milloin huonompaa malliin!

   Toki hienoista ilmoista on osattava nauttia..;) Kunpa sen taidon osaisimme itse kukin! Ne kipeät muutokset ovat vaikeampia vastaanottaa! Ollaan itsekukin luottavaisia!

   Poista
  2. Aili, kuten Irene toteaa: Osa muutoksista on takuulla hyviä! Mm. lait eläinten olosuhteiden parantamiseksi vahvistuvat ja yhä useampi tajuaa eläimet tuntevina, elävinä olentoina, ei esineinä.

   Minä haluan nyt nähdä vain hyvää. Takana on rankka vuosi, mutta tästä alkakoon uusi ja parempi. Vuodenkiertoni ei saa kulje kalenterin mukaan;)

   Ihanaisia suvipäiviä sinulle, Aili-IhaNainen♥♥♥

   Poista
  3. Hienoa että haluat nähdä vain hyvää! Paljon on tosiaan parantumista tapahtunut olosuhteissa, mutta vastaavasti eläinmäärät ovat huimasti nousseet, joka lisää hoitajien rasitusta. Jos hoitaja voi huonosti, ei eläinkään voi hyvin!

   Olen liiaksi realisti, elämä on sen opettanut!

   Oikein onnellista ja hyvää kesää sinulle Leena-IhaNainen♥♥♥

   Poista
 2. Voi, nauttikaahan siellä kesäkeleistä! Harmajan runot ovat niin kovin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maaria! Toki me naatiskellaan!
   Kaaniita ne on, ei maha mittään! ♥♥

   Poista
 3. Harmajan runo on kaunis, kiitos siitä.
  Tää maailman meno on nyt kyllä aika kummallista.
  Hyvää jatkoa kesään.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mummeli, hienoa että tykkäsit!
   On tosiaan, tämä meidän ikäluokkamme ihmettelee varmaan eniten;)
   Kiitos, kuin myös sinulle ja Himmulle! ♥♥

   Poista
 4. Kiitos jälleen ajatuksistasi. Kreikka on kaunis maa ja siellä käy valtavan paljon turisteja, aivan toista luokkaa kuin Suomessa. Siellä on hienosti säilytetty kulttuuria ja pitkään toisin kuin sanonko missä maassa. Kreikka elää murroskautta, vanhoista rahaa syövistä tavoista on päästävä eroon. Uskon, että maa nousee ja ihmiset sinnittelevät tämän vaikean kriisin yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti niin halutessaan Kreikka nousee, vaan haluaako se nousta? Helppoa on odottaa valmista, antaa muitten maksaa laskut!
   Kreikka on länsimaisen kulttuurin kehto, toki senkin tiedän! Perinteitä siis on, kun vaan jaksetaan terästäytyä ja nousta suosta ylös! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥