Google+ Followers

torstai 4. kesäkuuta 2015

♦ Mies joka kulki omia polkujaan! ♦

Nils Ludvig Arppe (1803-1861).

Anteeksi että meillä on ollut vastamäkeä. Eilen oli melkein yhdeksäntunnin sähkökatkos. Lähellä oli etteivät kaikki pakasteemme sulaneet. Sitten olemme käyneet pari kertaa Kiteellä asioilla, josta syystä aion hiukan kirjoittaa Kiteestä. Itse ottamiani kuvia ei ole muita kuin joskus vanhalla filmikameralla ottamiani, siksipä otin kuvat Googlelta, jolla niitä onkin aikamoinen varasto.

Nils Ludvig Arppe oli teollisuuden uranuurtaja Kiteellä ja Karjalassa. Kiteellä hän rakennutti Suomen ensimmäisen höyrylaivan vuonna 1833, joka laskettiin vesille Kiteen Puhoksessa. Tapahtumaa juhlittiin, kun vesille laskusta oli kulut 150v, eli vuonna 1983. Silloin Vanhassa Puhoksessa oli komeat höyrylaivajuhlat, joita kunnioitti läsnäolollaan presidentti Mauno Koivisto. Kävipä muuan naapurimme jälkeen päin istumassa samalla tuolilla kuin presidentti Koivisto. Uskon, että hän on muistanut mainita asiasta monta kertaa omalle jälkikasvulleen. Mies on elossa, ja täytti viime vuonna 90v.

Laiva oli rakennettu lehtikuusesta, jota kasvatetaan Savonlinnaan ja Vanhaan Puhokseen menevän tienvarressa. Metsä löytyy samasta paikasta yhä tänä päivänä.

Siipirataslaiva Ilmarinen Puhoksenlahdella rakennettiin v. 1833.


Tuossa Wikipedian artikkelissa ei ole mitään mainintaa siitä, että Arppe kokosi ja jalosti myöskin rautaa puutavaran ohella. Värtsilässä ja Möhkössä (Ilomantsi) hänellä oli rautaruukit, joista nostettiin rautaa, ja jalostettiin sitä. Värtsilässä Arppella oli myös höyrysaha, samoin Joensuun Utrassa.
1800-luvulla maamme teollisuus otti vasta ensiaskeliaan. Ilman näitä ensimmäisiä uskalikkoja, olisiko sitä edes syntynytkään? Mutta onneksi maailmaassa on ihmisiä, jotka näkevät laajemmalle ja pitemmälle. Samanlaisia rohkeita tekijöitä tarvitsemme kipeästi myös nyt, jotta kaivattuja työpaikkoja tulisi.

Arppe oli perustanut paperitehtaan myös Läskelään, joka viime sodissamme jäi Venäläisille. Ja taitaapa sama ikivanha tehdas olla siellä yhä toiminnassa. Tosin en tiedä sitä, onko se alkuperäinen tehdas, mutta vanha se on ainakin...

Kiteen luterilanen kivikirkko. Kuva Google.

Nils Ludvig Arppe on kuollut Värtsilässä maatilallaan, jonka pihamaalle on pystytetty kuuluisasta omistajastaan patsas. Teollisuusneuvos Arppe on haudattu Kiteen kirkolle kahden ensimmäisen vaimonsa väliin. Harmittaa, etten malttanut poiketa kirkonmäellä, vaan kuljin paikan ohi. Hienoa olisi kuvata kirkko ympäristöineen, kun kesäkukat kukkivat ja paikat ovat edustuskunnossa.

Kiteen kivikirkon on suunnitellut Frans Sjöström. Kirkko sijaitsee korkealla mäellä, josta on näköyhteys ympäristöön ja Kiteenjärveen.

Arppen jälkeläisillä on omat sivut netissä, suvun jäsen voi sinne liittyä. Tiesittekö, että Saima Harmajan äidinäiti, oli Arppen jälkeläinen?

Tervetuloa Ariel Blogini lukijaksi! Wellcome Ariel, have a nice time with my blog!

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein kaunista viikon jatkoa ja kesäkuuta!
                                             Aili-mummo 


12 kommenttia:

 1. Kiteen kirkkoa oli venäläiset pommittaneet sota-aikaa monesti, mutta ei ollut osunut! Kävin ripillä tuossa kirkossa 1956. Silloin ei rippikoululaista juhlittu, velimiehen vaimo sanoi kun kerroin, että olin ripillä tänään, hän tokaisi: "Nythän sie suat alakoo akkoja jahtaamaan!" Jotenkin putosi mieliala! Ei nykyään silleen sanottaisi, mutta kun oli arvoton ihminen sille sai sanoa mitä vaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mauno, enpä tiennytkään, että olet Kiteeltä kotoisin, hauskaa!
   Onneksi silloin sotien aikaan pommit eivät osanuneet oikeisiin kohteisiinsa. Vahinkoa olisi tullut paljon enemmän!

   Maalla taidettiin puhua mitä vaan silloin; tosin kukaan ei käskenyt minun jahdata poikia, kun pääsin ripille keväällä 1957. Olin silloin 15v. Tosi on, että rippikoulun jälkeen nuoret saivat luvan käydä mm. tansseissa eli riijustelu oli sallittua, jos tunsi siihen halua. Jotkut tunsi, jotkut ei (kuten en minäkään)!

   Älä tunne itseäsi arvottomaksi Mauno, et sinä sitä ole!
   Hyvää viikonloppua sinulle! ♥♥

   Poista
 2. Arppesta ja aikaansaannoksistaan en ole ollut tietoinen. Saima Harmajan runoja sen sijaan lukenut paljonkin. Lahjakkuus kulkee suvussa.

  Hyvää viikonloppua ja toivon mukaan hieman lämpenisi ja ilman sähkökatkokisa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä todella, suvussa;) Mutta Saiman runoilu voi tulla myös Jänneksen (Genetz) suvusta, Arvi Jännes runoili jo 1800-1900 luvuilla.

   Kiitos Aimarii, samoin sinulle! ♥♥

   Poista
 3. Kaunis kirkko. Toivottelen aurinkoista viikonloppu. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komea on kirkko!
   Kiitos, samoin sinulle ja läheisillesi, ritva! ♥♥

   Poista
 4. (Kommenttini hävisi joten uusiksi) Onpa Kiteen kirkko kaunis. Me kävimme olemassa viikon hammasjärven rannalla, on se kaunis järvi, laitoin kuvat nyt blogiini, käy vilkaisemassa kotisi lähellä olevaa järveä. Tapasin myös 45 vuoden jälkeen nuoruus ystäväni Virvan, aloin kyselemaan leipomosta piirakoita ostaessani, että tunteeko sen nimisen tytön, niin hän sanoi että hän on se. Oikeesti maailma on pieni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että viihdyitte Hammaslahdessa (Joensuussa) viikon verran, kävitte varmaan myös Lieksassa? Ihanaa että löysit Virvan, entisen koulukaverisi. Onnellinen sattuma, pike! ♥
   Kaunista viikonloppua sinulle! ♥♥

   Poista
 5. Emme nyt ehtineet käydä äitiä katsomassa,koska lähdemme heinäkuussa sinne pidemmäksi aikaa, hänen luona käy toinen siskoni nurmeksesta usein, niin ei hänellä kovin yksinäistä ole, siskonsa asuu myös 30 km päässä, ruoka tulee kotipalvelusta, ja serkkunsa Aune ja tuttavansa Irja asuuvat myös ihan lähellä.
  Toivottavasti ystävyytemme Virvan kanssa säilyy nyt loppu elämän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinäkuussa pidät varmaan kesälomaa, jolloin aika ei toivottavasti ole kortilla! Myös sisariasi asuu lähiseudulla, onneksi, ja tätisi, joka käy äitiäsi katsomassa. Onnea on, että useita tuttuja ja lähisukua on tavattavissa lähiseudulla äidilläsi.

   Samaa toivon minäkin, pike! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥