Google+ Followers

maanantai 1. kesäkuuta 2015

Milja Kauniston KalmantanssiLuin ostamani pokkarin, Milja Kauniston historiallisen romaanin Kalmantanssi, joka on jatkoa Synnintekijälle. Kustantaja on Gummerus, painopaikka on Tanskassa vuonna 2014. Kirjassa on 399 sivua. ISBN 978-951-20-9904-7.

Olavi Maununpoika (eli siis Milja Kaunisto) kirjoittaa kirjan alkusanat v. 1460 A.D. odottaessaan kuolemaa; samoin hän aloitti myös edellisen romaaninsa. Elämä on eletty, on muistelujen aika ennen kuin viimeinen esirippu laskeutuu.

Sisältää juonipaljastuksia!

Beatrixin tarina jatkuu tässä toisessa romaanissa. Rouva Beatrix matkustaa Englantiin etsimään miestä, jolle hän on synnyttänyt tyttären ja jonka hän on luovuttanut parhaalle ystävättärelleen. Beatrix on naimisissa rikkaan Guillaume Rollandin kanssa, mutta miehelleen Beatrix ei aio koskaan saada lasta. 

Vuonna 1404 Beatrix on sanonut miehelleen lähtevänsä pyhiinvaellusmatkalle luostariin. Hurskaat ja ylhäiset ihmiset tekivät niitä pelastaakseen sielunsa Paholaiselta. He eivät kuitenkaan menneet sinne, minne sanoivat menevänsä, vaan Walesiin Merionethin kreivikuntaan ja Harlechin kuninkaalliseen linnaan. 

Maredud Owaininpoika oli Beatrixin rakastettu. Harlech oli Walesin kuninkaan hovi ja samalla linnoitus. Paikka sijaitsee tietenkin merenrannalla.

Maredud hellii ja piilottelee rakastettuaan. Beatrix on kovasti laihtunut matkansa aikana, joten lepo ja hyvä ruoka ja huolenpito saavat ihmeitä aikaan. 

Tytön nimi on Miracle.

     "Miraclen on kasvettava miehenä." Beatrix sanoi ja tuijotti miestä silmiin. "Vanha kreivi on kuoleman oma. Hänen testamentissaan mainitaan perintöehtona vain miespuolinen perillinen. Vanha kreivitär tietää...hän tietää, mitä on tehtävä. Hän ei halua uutta, perheen ulkopuolista holhoojaa, niinkuin ei Marie-Bénédictekään. Naiset haluavat pitää linnan ja maat itsellään. Marie-Bénédictellä on hänessä liittolainen."
     "Mutta eivätkö jo kaikki tiedä että lapsi on tyttö? Kerroit itse kuinka Rodezin piispa kastoi hänet. Et sinä voi kävellä piispan vallan yli, Beatrix.
     Beatrixin silmiin syttyi ilkikurinen tuli. "Piispa Boniface! Se kihtinen vanha vuohipukki! Hän on itsensä jo myynyt." Nainen nousi ylpeästi."Kerroinhan sinulle että kasteessa oli läsnä ainoastaan de Serviéresin perhe ja Boniface. Lapsen nimi on Miracle - tytön tai pojan nimi. Marie-Bénédicte ei ole kertoillut lapsestaan kylillä ja kauppapaikoilla, tiedät kyllä miksi." Beatrix alkoi käyskennellä ympäri portinvartijan talon makuukamaria. "Keinoja on. Kysymys on sinusta, Maredud. Sinusta. Hyväksytkö sinä sen että lapsemme kasvaa valheessa?"

Beatrix, Dourdown noita, saa tietenkin tahtonsa perille.

Olavi Maununpojan on palattava Sorbonneen opiskelemaan, tilanne Itämaassa on kuumentunut. Myös kasvatti-isä on samaa mieltä, vaikka Olavi Maununpoika onkin pappisvirassa ja hoitaa omaa seurakuntaansa. Turun pormestarin Birgitta-rouva on iskenyt silmänsä Olaviin, josta syystä Olavin on lähdettävä pois pahempaa skandaalia välttääkseen. Rouva on hengellisesti sairas, hän haluaa miestä niin palavasti. Olavi ja rouva Birgitta tekevät lihan syntiä kirkon alttarin edessä. Myös Johannes Suuripää, sukulainen, joutuu karkotetuksia samanlaisen syyn takia. Matka jatkuu Hansa-kauppiden mukana Ranskaan.

Piispa Serviéres pakottaa Olavi Maununpoikaa tutkimaan erästä hyvin tunnettua tapausta, ja paljastamaan hänelle onko hän mies vai nainen.  Siinäpä sitä vuosi äkkiä vierähtääkin, totuus selviää Olaville, mutta onneksi hän ei ehdi kertoa sitä piispalle. Onneksi tai onnettomuudeksi Olavi saa niin paljon tietoja piispasta, että hän saa otteen Sorbonnen päämiehestä.

Mustasurma vierailee Euroopassa ja Ranskassa. Sorbonne toimii vajaamiehityksellä. Olaville tulee jostain tieto että mustasurma vierailee parhaillaan Espanjassa ja Miraclen kotikylässä. Hän kirjoittaa ystävälleen kirjeen, joka palautuu takaisin! Miten on Olavin rakkaimman ystävän käynyt?

Tämä toinen osa ei mielestäni ollut yhtä koskettava kuin ensimmäinen, Synnintekijä. Toivottavasti viimeinen osa, Piispansormus täyttää lukijoille kaikki odotukset! Lukekaa ja viihtykää!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toivotan aurinkoista kesää ja kesäkuuta kaikille lukijoilleni!
                       Terveisin Aili-mummo4 kommenttia:

 1. Minä tykkäsin todella paljon näistä Milja Kauniston kirjoista. Historiaa ja rakkautta ja kaikenlaista juonittelua yllin kyllin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai; samoin minä;)
   Viihdettä ja tietoakin tiiviissä paketissa! ♥♥

   Poista
 2. Olipas kiinnostava sarja. Täytyykin tutustua. Kiitos vinkistä, Aili. Ja mukava kesäkuun jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin..;)
   Suosittelen, tosin viimeistä osaa en ole vielä lukenut!
   Kiitos, samoin sinulle ja läheisillesi! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥