maanantai 22. kesäkuuta 2015

♣ Sanamaija vai metän piika? ♣

Nuppola syreenien aikaan v. 2015.

METÄN PIIKA


Telle istus autos pihas tuntikaupal
kyl murjottamine on pal antosamppa
jos o joku ko ava ove
et tul nyy jo pois siält
meil o ihan tavalist vaa ilma sunt.
Hän ost
määrämäärän peruni
"Ei ol ko mää 
mitä mää muil"
mut
koiranpesäheini
Telle haravoitte kavereil kokko
kissankelloi mene mukka
leikka ruaho peninkuuluma alalt
hyvi riittä kahrel Vahril.
Tois maat o
hirv
suurentelevaine
tartte koko ohrapello
parisänkykses
vaihta kylke
viättä levotont yät
ja aamuvenuttele
viljan siliäks
kuivatta suakenkiäs oja reunal.


- HELI LAAKSONEN -

SanaMaija Heli Laaksonen & runokirjansa Peippo vei


Oletteko huomanneet, että sanamaija Heli Laaksosella on oma ohjelma Helil kyläs Yle ykkösellä perjantai-iltana kello 20.00-20.30. Se uusitaan sunnuntaisin kello 11.15 Yle ykkösellä. Kolme vierasta on käynyt jo Helillä kylässä, tästä viimeisestä en pitänyt ollenkaan. Oli mustasieluinen mies se historioitsija Teemu Keskisarja. Seuraavan vieraana saamme nähdä näyttelijä evp. Ilmari Saarelaisen.

Heli tekee asiaohjelmaa pilke silmäkulmassa, ja sitä värittää suloinen huumori samoin kuin hänen runoissaan. Helin koti on maalaismiljöössä Rauman Lapissa, missä kirjailija asuu.

Meille itäsuomalaisille länsimurre on vaikeaa kirjoittaa ja haasteellista myös ymmärtää. Sanat katkeilevat poikki puolesta välistä. Savonmurteiden sanat ovat pitkiä, nekin ovat ymmärrettävyydeltään vaikeita. Eikä ihan helppoa taida olla ns.karjalankielikään, jota ymmärrän kohtuullisen hyvin, olen lukenut sitä Suojärvilehdestä, jota mies tilaa. Sekin auttaa, että luin aikoinaan venäjää.

Heli Laaksosen suhde meihin vanhoihin on ymmärtäväinen ja suopea, eikä hän aliarvioi tai halveksi ikäihmisiä. Monella työikäisellä ja nuorella on ikävä elämänasenne vanhoja kohtaan. Vaikka vanha olisi seniili, ei häntä saa halveksia sen vuoksi, sairaus voi sattua omalle kohdalle. Joskus se tulee melko nuorelle, jo alle viisikymppiselle. Järkyttävä oli laulaja Carola Standertskjöldin (1941-97) kohtalo, vain yli 40v. hän sairastui alzheimeriin.

Me ihmiset olemme erilaisia, meiltä olisi löydyttävä ymmärtämystä enemmän toisiamme kohtaan. Pakolaisia tulee Afrikasta ja muista maanosista keskuuteemme, ja he tuovat omat tapansa ja arvostuksensa tullessaan. Mukana tulee myös kielteisiä asioita ja arvoja, joihin on löydettävä yhteiskunnastamme uudet lait ja järjestykset. Saammepa nähdä, miten suomalaisen yhteiskunnan käy... 

Tämän se sitten vei!

Heli Laaksonen on hyvä sanamaija, hän keksii jatkuvasti uusia sanoja ja sanontoja. Helin työ voi näyttää helpolta, mutta sitä se tuskin on. On kohdattava jatkuvasti uusia ihmisiä, ja valmistettava heille ohjelmaa. Matkustettava paikkakunnalta toiselle. Työ vaatii sopeutumista. 

Heli on näköjään ollut mummon tyttö, siksi monta runoa hän on mummostaan kirjoittanut. 
Tässä on yksi samasta kokoelmasta:

Mummu luuleks et
jos olissit vahtimas
näyttämäs malli
ossaisink paremi?
Mahtaisink vaa?

Näen ko kiippet nuahojan peräs katol
kuulen hormin kaut teijä jutu
litise ko pussailette
teette kesäyäsopimukse.


- HELI LAAKSONEN -

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Me saimme viettää hienot juhannuspyhät, ilma oli kaunis ja aurinkoinen ja sääkin lämpeni. Eilen katsoin mittarista, siinä oli jo 24,4 astetta. Tänään en tullut mittaria katsoneeksi, mutta varmasti on lämmintä ollut.

Uskon ja toivon että tästä se Suomen suvi on alkanut, ja toivoakseni se alkaa myös muualla kotomaassa. Häpeä on, jos täytyy lähteä keskellä kesää ulkomaille lämmittelemään. Turkissa, Espanjassa ja Portugalissa näyttäisi sitä kyllä olevan, ehkä liikaakin.

Nauttikaamme kaikki kesästä, mikäli mahdollista. Onneksi en enää tarvitse murehtia ammattiasioista ja kotieläimistä. Vielä on kylässämme neljä lypsykarjatilaa, yksi tila on kuulemma lopettanut kuoleman tapauksen johdosta. Jaksamista ja voimia niille, jotka jäivät jäljelle!

Toivotan hyvää kesäkuun viimeistä viikkoa kaikille lukijoilleni! 
                           Aili-mummo

18 kommenttia:

 1. Onpa komea sireenipensas vai pitäisikö sanoa puu?
  http://blogisisko.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta, ties kuinka vanha pensas, miehen mummo on nuo istuttanut. Tosi ränsistyneet ja pystyynkuolleet on hakattu pois.

   Hyvää kesäkuun loppua sinulle, Anna! ♥♥

   Poista
 2. Oma lajinsa nuo murreperäiset runot. Heli kulkee Hjalmar Nortamon jalanjälkiä ja varmasti kehittää myös kieltä koska murretta yleensä vaan puhutaan. Kirjoitettuna se sitten pääsee paremmin sanakirjoihin ja tulee yleisempään käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on; murre on vaikeaa myös kirjoittaa. Helpottaa kun harjoittelee sitä enemmän. Oma murre on minullekin tuttu, kun kirjoitin isäni murrehaastatteluja Havuttareen. Lisäksi tein samalla murteella runokirjan, Ruistähkähumppa. Nimi olisi tietysti pitänyt olla Rukiintähkähumppa, mutta pidin sitä liian pitkäpiimäisenä.
   Minusta tuntuu, että murrrebuumi alkaa olla jo ohi, mutta Helin runot jäävät Suomen historiaan itseoikeutettuina. ♥

   Poista
 3. Ihana ihana ihana Heli. Heli on päässyt mukaan myös tohtori Raimon kesäsketsiohjelmaan radiossa, tosin näyttelijän esittämänä. Olen katsonut telkusta Heliä ja nauttinut hänen energisyydestään ja iloisuudestaan. Ohjelman lopussa vieraan kirjoittamat ongelmasanat poltetaaan, joka minusta on hieno ajatus, jota voisi jokainen miettiä itsekseen kotonaan....mikä mättää ja mistä pitäisi päästä eroon.
  Minun mies puhuu tuota Varsinais-Suomen murretta, joten olen ollut pian 11 vuotta kielikylvyssä, alkaa pikkuhiljaa sujumaan. Mutta yritän tietysti puhua kirjakieltä ja pohjoisessa saan puhua ihan omaa sydämenkieltä, kotikieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi on: Heli on ihana, kielinero oikeastaan!
   Helistä ihan säteilee ilo ja onnellisuus, se on mahtavaa, suorastaan kadehdittavaa...Jospa me jokainen säteilisimme hyvää tuulta ja elämänilo kuin Heli!

   Hienoa, sinulla on ollut oma opettaja, tunnet murteen ja osaat sitä puhua. Aika iso lahja ihmiseltä toiselle annettuna.
   Oma kielesi on pohjoisen kieltä, hyvä sekin. ♥♥

   Poista
 4. Teillähän on nyt lämpimäpää kuin täällä meillä.
  Tuo meri kylmentää meidän kesää.
  Mukavia kesäpäiviä sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei olekaan merta, täällä totaalinen mannerilmasto kesällä ja talvella. Toivon että teilläkin lämpeneisi, ainakin olisi jo aika!
   Kiitos Sylvi; kuin myös sinulle / teille! ♥♥

   Poista
 5. Helin runot ovat kyllä ihana, elämäänmakuisia, eikä tuo murrekkaan näin länsi-Suomalaiselle ole ylivoimaisen vaikeaa.
  Eipä ole täällä vielä tuollaisiin lämpölukemiin päästy, jos tänään menee 20 rikki, on jo ihme kyllä.
  Oikein kesäistä jatkoa sinne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä kanssasi olen!
   Varmaan länsisuomalaisuus on etu kielen ymmärtämisessä.
   Ei meilläkään tänään paista aurinko, vilpoista on, vain päälle 15 +astetta!

   Kiitos mummeli; samoin sinulle ja Himmulle! ♥♥

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Niinpä, meillä alkoi pitäjäjuhlat, on koko tämän viikon;)

   Poista
 7. Syreeni on aina niin kaunis ja tuo on kuin entivanhanen syreeni meidän kotipihalla, mutta nyt se on raiskattu ja leikattu vuokralaisten toimesta pois:( Hyvä kun vähän sain kukkia juhannukseksi.

  Heli ei ole mikään suuri suosikkini, mutta oli tarkoitus katsoa nämä Helin vieraat. Tykästyin kyllä esittelyyn, sillä Heli itse vaikuttaa niin ihanalta, vaikka hänen runonsa eivät kaikki sytytä:) Sain kerran lahjaksi tuon Peippo vei ja myin heti kirpparilla, hyi minua, ainoastaan yksi runo" ol pulune ol valone ol ilone "on sykähdyttänyt kovasti. Onhan se kieli ihanaa, mutta jotenkin se ei vain ole mun juttu. Meilläkin oli kaunis juhannussää. Uusia aurinkosäitä ja pitäjäpäiviä sinne toivotellen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mustis!

   Nuo syreenit ovat tosi vanhoja alkuperältään, tarkkaa ottaen en tiedä, millä vuosikymmenellä, mutta emäntä joka ne istutti, vihittiin vuonna 1910. Raiskattu on näitäkin sireeniaidanteita poikani toimesta. Emäntä oli istuttanut sireenejä siksi, että omenapuut menestyisivät, ne tarvitsevat oman mikroilmastonsa.

   Minuun on iskenyt Helin itsensä ja hänen runojensa ihailu kovasti. Tapa ja asenne millä runoilija työnsä tekee, on mielestäni mahtava! Minusta Helistä puuttuu keinotekoisuus, hän on aito ja luonnollinen. Ei varmasti kaikki satu kaikille samalla tavoin, me ihmisethän olemme erilaisia.

   Hienoa, että saitte hienon juhannusilman, ja toivottavasti myös juhannuksenjälkiviikon. Meilläkin nyt sataa, lämmintä oli muutama tunti sitten 22 +astetta. Kiitos toivotuksista, kuin myös sinulle, Mustis! ♥♥

   Poista
 8. Siellä teillä onkin ollut paljon lämpeempää, kuin meillä täällä.
  Tänään taisikin olla lämpimin päivä täällä meillä,kuitenkin, oli 20astetta. Mutta nyt taas tulee vettä ihan kaatamalla!
  Hyvää loppuviikkoa sinne sulle Aili-mummo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, radiossa sanottiin että Tohmajärvi oli Suomen lämpimin paikkakunta, meillä oli maanantaina yli 24 astetta. Vettä on tullut ihan liikaa, miten käynee viljelyhommien? Täällä on kuitenkin kovapohjaiset hiekkamaat, joista vesi menee läpi nopeasti!

   Kiitos Harakka; samoin sinulle ja läheisillesi! ♥♥

   Poista
 9. Pitkästä aikaa ehdin sinunkin ihastuttavia blogikirjoituksia lukemahan - kirjastoalan opiskelut vei kevähällä kaiken ajan ja voimat. Nyt saa kesällä enimmäkseen nauttia kirjoosta omahan tahtihin. Pari esseetä kirjootan heinäkuus loppuhun ja elokuus meen sitte kirjastohon työharjootteluhun. Minen oo Helin runon kovin paljo lueskellu enkä kuunnellukkaan mutta tämä Helil kyläs-ohjelma on vieny mun syrämmen mukanansa. Ihanat maisemat, kukat, esineet ja Helin persoona. Vierahat on ollehet mielenkiintosia. Tuota Teemu Keskisarjaa kuulin viime viikolla kirjastopäivillä, joten osasin odottaa mitä ja miten hän asiat kertonee. Rankkoja aiheita hän tutkii ja kirjoittaa - ilmeisesti se vaatii omanlaisen persoonan ja ajattelutavan. Silti mua huvittaa hänen "internetvastaisuutensa", hän kun näyttää olevan samaa syntymäluokkaa (1971) kuin minä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaikkea kirjasta!
   Kaikki täällä ovat ylen oppineita, paitsi minä, joka kirjoitan miltä tuntuu! Outoja minustakin olivat hänen mielipiteensä, ja rankkojakin, kuten sanoit. Jämähtänyt ihminen, sanoisin! Eli Keskisarja on noin 30 vuotta minua nuorempi, höh?!

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥