maanantai 13. heinäkuuta 2015

♣ Veljekset kuin ilvekset ♣

 Mummon perennapenkki.

Iloiset kukat kaiteen reunustalla
torvisoittoa alhaalta
                              radiosta

kesäisellä parvekkeella 
kukkien varjot ihollasi
kiitävät
yli kupeiden, reisien, navalle

käteni
         kuin tuuli

kiitävät autot, alhaalla kadulla
Veli Leikkimieli, Veli Hyvätuuli,
huutelevat toisilleen, Veli Synkkämieli,
poissa, Veli Kuolema

sinä iso kaunis lempeä kissaeläin
sinä yksin kaksin kanssani
parvekkeen viherkasviviidakossa

ei kiirettä
                niin mihinkään
                                        edes elämänlähteelle


- LASSI NUMMI -

Viimeiset kuivat heinät hevosille...


Minne hävisivät viimeiset viisitoista tai kaksikymmentä vuotta? Aika lisää vauhtia viimeisen veräjän lähestyessä. Siitä en voi olla pahoillani, että oma aikani on rajallista. 

Maailma on niin sekaisin, ja yhä enemmän se on menossa sekaisin. Näyttää siltä, että hyvä pakenee edellämme ja paha saa aina vallan. Kuten olen joskus kirjoittanut: Ihmisen ahneus tuhoaa ihmisen!

Emme osaa tyytyä vähempään kuin kaikkeen! Minä haluan tuon, ja minä saan sen. Mistään saavutetuista eduista ei voi luopua, vaikka toisilla ei olisi mitään. Se on nähty tänäkin keväänä, kun hallitus viimein saatiin pystyyn. Miten menee oman maan asiat, kun kaikki aika yötä myöten menee miettiessä vieraan maan asioita? Kreikka laitetaan holhoukseen viimeisen tiedon mukaan. Tai jos he eivät hyväksy asettettuja ehtoja, Kreikka voidaan erottaa eurosta. Aikaa täyttää asetetut ehdot on pari vuorokautta.


Nuppolan töyhtöangervot kukkivat.


Olen yölukija, mutta en jaksa useinkaan enää lukea kello kahteen asti, kolmesta puhumattakaan. Meneillään on Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat. Kirja on melko raskaslukuinen, ja edistyy hitaasti. Nyt pitäisi opetella lukemaan päiväaikaan, vaan jotenkin se tuntuu aika vieraalta. Minulla on paljon isoja kirjoja, joita en voi lukea makuuasennossa. Se käy käsille liian raskaaksi. Tablettikin on, sillä voisi lukea vaikka lainakirjoja. 

Keväällä liityin fb:iin, ja siitä lähtien on kiirettä riittänyt. Myös g+ vie oman aikansa, mutta välillä on pakko lintsata, kun en ehdi. Ja kesällä pitää tietysti seurustella lomailijoiden kanssa. Heitäkin on tiedossa tällä viikolla. 

Saimme taas kylmän sateisen kesän, lämpimät päivät taitaa voida laskea kahden käden sormilla. Aikaisemmin päivällä sataa roputteli vähän väliä, nyt puolikolmen seutuun aurinko loistaa kirkkaalta taivaalta, lämpötila on alle 17 astetta. Outoa sentään, kun kirjoitin 17 +astetta, saan netistä linkkejä kuvakkeineen, joihin sivuni voisivat viitata. Tällaista ilmiötä ei ennen ole ollut.

Valitan sitäkin, etten ole tarpeeksi lukenut ja kommentoinut teidän blogejanne, tässä niitä syitä, miksi aikani on kulunut turhan nopeaan.

Kurttulehtiruusu on jo kukkinut.


Lauantaina oli Karjalainen, päivälehti, hävinnyt heittolaatikostamme. Aikaisemiin se oli kuulemma siellä ollut, kertoi eräs naapuri. Mies lainasi sitten toiselta naapurilta lauantain lehden, ja vei sen tänään hänen laatikkoonsa takaisin. On joskus ennenkin lehtiä hävinnyt kesäaikaan, mutta harvinaista se on. Varkaat näköjään majailevat myös täällä läheisyydessämme.

Kaurila-Musko Tohmikselta on valittu Pohjois-Karjalan vuoden kyläksi, josta näin viralliset onnittelut! Vuosikymmeniä kestänyt työ on tuottanut tuloksia, ja hyvää jälkeä on syntynyt sanoisinko 'laidasta laitaan'. Viimeisimpiä saavutuksia on ns. Siirin polku, eli hiihtäjä Siiri Rantasen nimikkopolku, joka keväällä saatiin kuntoon. 'Äitee' onkin entiselle kotikylälleen kunniaksi, onhan hän mallikkaasti hoitanut itseään ja leiviskäänsä. Siiri Rantanen on omaa sukuaan Lintunen. Sukulaisia asuu Tohmajärvellä, joiden luona Siiri edelleen vierailee. 
Kaurilassa on myös koulumuseo, joka on minultakin näkemättä. Paikkoja on siivottu ja raivattu, ja sitä työtä on varmaan ollut riittävästi. Vanha asemarakennus on myös purettu pois, en tiedä, kenen toimesta.

Täällä meillä päin elämä tuntuu olevan aika hiljaista, mitä nyt varkaat joskus vierailee. Mies kertoi yli puoli vuotta sitten, että meiltä on varastettu moottorisaha. Rannoilta varastetaan veneiden moottoreita. 

Joten tällaiset kuulumiset tällä kertaa. "Ihminen on vain ihminen", totesi Peräkylän Profeettakin Tatu Pekkarisen näytelmässä. Olin siinä Anna Dorotea, jota oli raskasta mutta hauskaa näytellä. Annoin siinä varpaluudalla kyytiä vastenmielisille miesvieraille. Voimille se otti!

Ennen sanottiin: "Hermannilta heinään!" Hermannin päivä oli 12. pvä heinäkuuta.

♥ Toivotan lukijoilleni hyviä ja kauniita heinäilmoja! ♥ 
                               Aili-mummo

16 kommenttia:

 1. Minäkään en osaa lukea päivällä ja joskus se harmittaa. Olen kuin alituisessa univajeessa.

  Hesarissa oli jokin aika sitten kiinnostava köyhyysjuttu.Se pajlasti hyvin, että emme millään, emme millään voi olla tyytyväisiä mihinkään mitä meillä jo on, vaan aina näemme jonkun muun jolla on enemmän ja sitä kohti on pyrittävä vaikka mitä olisi. Siinä se elämä sitten menee kilpavarustelussa.

  Minullakin kasvaa lupiineita. Pidän niistä paljon. Ja nyt on oikein hoidon alla kasvussa valkoista rentun ruusua eli maitohorsmaa;)

  Kuule Aili, kun facebookille antaa pikkusormen, sitten se on menoa: Ei ehdi edes illalla lukemaan,vaan pitää lukea yöt! Siellä on niin kova tahtikin, että ihan heikottaa: Bloggailu on tuohon verrattuna ihan lelliä.

  Mukavaa viikon jatkoa sinulle Aili-IhaNainen♥♥♥

  VastaaPoista
 2. Kiitos Leena, mielenkiintoista 'kuulla' tottumuksistasi!
  Univajeessa olen ollut minäkin suurimman osan ikääni. Ehkäpä siinä on syy, miksi olen sairastellut.

  Kilpailuhenkeä ei sentään ihan kaikilla ole rahan ja tavaran suhteen. Ihmisarvo ei riipu niistä!

  Nä'in alkuvaiheessa fb:lla on oma viehätyksensä, vaan saahan nähdä, miten ajan oloon käy. Sinun tahtiisi ei kukaan muu pysty kuin sinä..;)

  Kiitos Leena-IhaNainen, samoin sinulle♥♥♥

  VastaaPoista
 3. Ihanan runon olit jälleen laittanut lukijoiden iloksi :)
  Minä luen milloin vain: autossa, junassa, bussissa, laivoissa, lentokoneessa, sohvalla, nojatuolissa, ulkona, sisällä, ihan mihin vuorokauden aikaan tahansa, mutta kun uni laittaa silmät kiinni niin en näe mitään muuta kuin unia. Lepo paras lääke on kaikkeen vaivaan :)
  Lupiineja karsin enkä anna niiden siementää, sama juttu palsamilla.
  Nuo sinun töyhtöangervot on mahtavan näköiset. Minulla on yksi iso kaunotar joka kukkii tällä hetkellä saaaressa.
  Mukavaa alkavaa viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihailtavaa tuo sinun lukuinnostuksesi Mai!
   Lepoa me ikäihmiset tarvitsemme, se on totta.
   Kyllä minäkin olen kerännyt siemenkodat pois, ja kantanut ne metsään, tuskin ne siellä varjossa kasvavat! Palsamia ei meillä olekaan! Samaa mieltä töyhtöangervoista, komeita ne ovat varsinkin seinää vasten.

   Kiitos, kuin myös sinulle, Mai! ♥♥

   Poista
 4. Minä en kerkiä lukemaan ollenkaan. Suloseni lukee iltaisin minulle päivän tunnussanan ja minä aamuisin päivän mannaa.
  Aika rientää todella nopeasti.
  Otetaan kuitenkin päivä kerrallaan ja nautitaan jokaisesta päivästä.
  Kaikkea hyvää sinulle Aili.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on paljon työtä ja harrastuksia, Sylvi; ei kukaan ehdi kaikkea. Hienoa että sinulla on 'esilukija'...:) Tosi on, aika rientää, se ei lepää!
   Juuri noin pitäisi aina tehdä, nauttia jokaisesta päivästä!
   Kiitos Sylvi; samoin sinulle ja läheisillesi! ♥♥

   Poista
 5. Onneksi on nuo runota joista vielä tänä päivänäkin saa elämän iloa ja lohtua.
  maailmamme on muuttunut, Se hyvä mitä välillä oli, on posipyyhkäisty ja jokaisen vain olisi nyt tyydyttävä hivenen vähempään kuin ennen, mutta ei ole kukaan halukas saavutetuista eduista luopumaan. Ei saada rakennettua Suomea nousuun tällä asenteella. Toivottavasti ei edessämme ihan Kreikan tie ole. Ei ole enään mikään kylä, ei keskustassa, ei kauimmaisessa syrjäkylässäkään entisenlainen lintukoto, ei riitä enään luuta oven edessä lukoksi kun itse poistuu paikalta. Varkaita on kaikkialla, autokunnittain kierretään ja tehdään murtoja. Sellaista on nyt meininki meidänkin maassamme
  Mutta, oikein hyvää, ihanaa heinäkuun jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasse Nummi kirjoitti hienoa, kestävää runoutta.
   Noinhan se pitäisi tehdä, mutta ihmisen sokea ahneus pilaa kaiken! Asenne on todella väärä, jos jokainen ajaa vain omaa etuaan. Tosi on myöskin tuo, etytä varkaita on joka paikassa, asuipa miten syrjässä tahansa. Varkaatkin ovat erikoistuneet 'toimialoittain', tilauksen mukaan varastetaan.

   Kiitos Irma, samoin sinulle ja Himmulle! ♥♥

   Poista
 6. Ihana runo, minä olen nykyään laiska lukemaan ennen tuli luettua paljon. Hyvää viikon jatkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Ritva!
   Kiitos, samoin sinulle ja läheisillesi! ♥♥

   Poista
 7. Onpa ikävää, että päivälehtenne häviää laatikosta. Kyllä arkipäivän pitkäkyntisiä näköjään on aina liikkeellä.
  Onnellista tiistai-päivää kaikesta huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos osanotosta Piipe!
   Kuin myös sinulle & co♥♥

   Poista
 8. Voi jukrat, kun ei enää ole näköjään millään enää väliä, kun postilaatikotkin tyhjennetään, harmi!
  Mutta hienon runon olit taas laittanut, toivotan sulle hyvää viikkoa kaikesta kurjasta huolimatta.
  Mä jännitän leikkaukseen menoa, ja siihen liittyviä riskejä, mitä mulla riittää, he!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanohan muuta, tosi on!
   Lasse Nummi oli hieno runoilija, nyt jo edesmennyt;)
   Onnea sinulle leikkaukseen, jännittää tuollainen muitakin. Aina on riski tai riskejä. Monisairailla monia riskejä. Pidä yhteys auki ylöspäin, Harakka♥♥♥

   Poista
 9. Kiitos Aili runosta ja elämänmenon pohdinnasta. Olen miettinyt, että olenko itse jo liikaa digilaitteiden vanki...mieskaveri joskus huomauttelee. Aamulla pitää ottaa älypuhelin ensiksi käteen ja hiplata sitä, fb:ssa pyörähtää, lukea iltapäivälehdet ym. Tablettia en onneksi voi käyttää etäkodissa mutta läppäri pitää olla.
  Voi että viikot vierähtävät nopeasti, ollaan jo heinäkuun puolessa välissä! Kirjoja en ole ennättänyt lukemaan ollenkaan. Illalla on joskus niin väsynyt, että ei jaksa tai sitten jää tuijottamaan telkkaa. Hyvät viikon jatkot sinne Tohmikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Beate, minulla on ilo laittaa runoja postauikseeni, samoin kuin sinullakin! Varsin usein olet postannut niitä. Huomaan että olet lähtenut matkoille tutkimaan isäimme maata!

   Tosi on että netti syö aikaa. Mutta paljon muutahan minulla ei olekaan..;)
   Mukava nähdä ja lukea, mitä olet löytänyt kotimaan matkaltasi. Minun matkailuni on aika rajoitettua, enimmäkseen nojatuolimatkailua.

   Toki sinulla on lupa olla väsynyt, niin käy, kun kovasti ponnistelee vaaralta tai tunturilta toiselle. Onnellista reissailua sinulle ja kaverrillesi, Beate! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥