Google+ Followers

torstai 6. elokuuta 2015

Mannerheimin jalanjäljillä Kaurilassa 2.

OsKu on lyhennys osasto Kuismasesta.

Sotilastiedustelu ja vihollisen tuhoaminen on ollut käytössä sotien aikana molemmin puolin itärajaa. Satelliittitiedustelua ei sotien aikana vielä ollut, siksi miesten oli mentävä vihollisen puolelle ottamaan asioista selvää. Talvella miehet voivat kulkea hiihtäen, tai sitten heidät tiputettiin lentokoneesta laskuvarjolla maahan. Meillä näitä tiedustelijoita kutsuttiin desanteiksi, ja heitä pelättiin kovasti. Nimitys tarkoittaa nimenomaan laskuvarjomiestä tai -naista. Sotilastiedustelusta voitte löytää näistä Ruotuväki-lehdistä.

OsKu on lyhenne osasto Kuismasesta. OsKussa ovat palvelleet seuraavat tohmajärveläiset:

Matti Julkunen, joka teki 11 partioreissua
Arvo Varis ,         -"-           8   -"-
Yrjö Kosonen,    -"-           6   -"-
Ilmari Löppönen, -"-         4   -"-
Lauri Kosonen,    -"-         3   -"-
Pauli Laukkanen, -"-         2   -"- 

Useat näistä rohkeista ja pelottomista miehistä ylennettiin Mannerheimristin ritareiksi, kuten edesmennyt ilomantsilainen Onni Määttänen.
Tässä on selostus tiedustelumiehen varusteista ja eväistä.

Yllätyksekseni löysin myös sukulaiseni, tohmajärveläisen Matti Julkusen tästä porukasta. Matti oli kotoisin luovutetusta Karjalasta, mutta hän avioitui sotien jälkeen serkkuni, Aili Rautiaisen kanssa.

Vasemmalla Risto Löppönen ja oik. Matti Julkunen.
Tässä tehdään iskuja vihollisen selustaan...

Varmaan noilla partioretkillä oli paljon hyötyä lumipuvuista, joissa mies sai liikkua lähes huomaamattomasti lumisessa maastossa. Yleensä partioretkiin otettiin mukaan vapaaehtoisia, mikä on ymmärrettävää. Aika helposti saattoi retkikunta joutua myös vihollisen saartamaksi, jolloin oli vaikeaa ellei mahdotonta päästä omien luokse. Siltä varalta oli miehille annettu myrkkykapseli itsetuhoa varten. Näin ei vihollinen hyötyisi mitään ottamistaan vangeista! 

Alakuvan kartassa näkyy keskikohdalla rajaa Hyrsylän mutka, jonka asukkaat jäivät neuvostoliittolaisten vangeiksi. Vasta usean kuukauden perästä he pääsivät palaamaan koti-Suomeen, kun heidän oma Suojärvensä jäi valloitetulle alueelle. Tuolta Hyrsylästä on Aira Samulinkin kotoisin, ja hän on nimittänyt uuden asuinpaikkansa entisen kotiseutunsa nimen mukaan 'Hyrsylän mutkaksi'.

 Vanha kartta Itä-Suomesta vanhalta rajalta. Huom. Hyrsylän mutka!


Anteeksi että on ollut kiire, en ehtinyt eilen aukaisemaan tietokonetta. Tänään pakastin marjoja, ja jälleen mies oli ostanut mansikoita. Eilen kävimme mm. ystävien ja sukulaistemme luona Onkamolla, jossa menikin suurin osa päivästä.
Lapsukaiset pistäytyvät mummon ilona milloin kerkiävät. Kesäloma loppuu heiltäkin, tiistaina on oltava jo pulpettien ääressä. Nopeasti aika rientää! "Tuhat vuotta on kuin yksi päivä", sanotaan Isossa Kirjassa.

Kesä tuli 'myöhäjunassa', elokuu näyttää paljon poutaisemmalta. Paitsi tänään satoi. Ennustavat viljan viljelijöille konkurssia, ja ehkä myös maito- ja muille tiloille.
Onneksi siitä emme tarvitse enää huolehtia!

Ihanaa loppuviikkoa ja viikonloppua kaikille lukijoilleni!
                                  Aili-mummo

4 kommenttia:

 1. Hei Aili Mummo ! Kovaa on ollut elämä monilla,niin että myrkkykapselit mukaan !!!!!!!!!!!Meidänkin suvussa on jonkin verran "kosketuspintaa" sodan tapahtumista.Mummon veli,Taavetti Laatikainen,oli myös Mannerheim ristin ritareita n:17.Minä naispuolisena,herkkänä ihmisenä en oikein jaksa kiinnostua näistä asioista ,mutta ymmärrän sen,miksi monia kiinnostaa ! <3

  VastaaPoista
 2. Laitoin myös nämä koska ne sisältyvät näyttelyyn.
  Kovaa on ollut, vihollisen kidutuksen varalta nämä ovat olleet, sitä en tiedä, moniko niitä myrkkypillereitä on käyttänyt. Nuo mainitut miehet ei ainakaan.

  Sota on se asia jota en kaipaa, en ole lukenut sotakirjallisuuttakaan. Mutta rajalla asumme, ja mieleen nousee monenlaisia uhkakuvia.

  Rauhaisaa viikonloppua sinulle, Else! ♥♥

  VastaaPoista
 3. aurinkoista viikonloppua myös Sinulle! Tänään on ollut meillä todella kesäinen päivä. Auton mittari näytti +24 astetta!

  VastaaPoista
 4. Täällä on vuorotellen paistanut ja satanut, nyt näyttää jälleen selkiintyvän. Samoissa lukemissa on lämmintä ollut meilläkin, ehkä hieman alle 24 asteen.

  Mukavaa ja lämmintä viikonloppua sinulle ja co, Piipe! ♥♥

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥