maanantai 14. syyskuuta 2015

Arvauskeskuksessa tavataan!


Mökki Pyhäsaaressa Tikkalan Särkijärvellä.

C.    

Kivutar, hyvä emäntä,
Vammatar valio vaimo, 
Ota sulka suusta Luojan,
Siipi vyöltä Väinämöisen,
Pyyhi pois pyhät kipunat,
Pyhät vammat vaivuttele;
Pane kivut kintahasen,
vammat suuret vanttuhusi, 
Kinnas tuonne kiepottele
Kipuvuoren kukkulalle
Kivi on suuri kukkulalla,
Kivi suuri, paasi paksu,
Katkaise kivi kaheksi,
Paasi kolmeksi palaksi,
Piställä kiven kinnas,
Vanttu paaen palliohon,
Kivi yhtehen yhistä,
Vieritä meren syvähän,
Kuun kuumottamattomahan,
Päivän paistamattomahan!


- SUOMEN KANSAN MUINAISIA LOITSURUNOJA -
 Ruukkilammin mylly Tohmajärvellä (1900-luvun alku).


Onkohan pian otettava vanhat konstit käyttöön. Tulisi halvemmaksi palkata loitsijamummo tai -ukko tuonne terveyskeskukseen noiden lääkärien asemasta. Lopputulos voisi olla sama tai lähellä samaa. Kerroin elokuun lopussa blogissani yhden totuuden omalta kohdaltani, vaan se ei herättänyt lukijoissa huomiota.

Luin tiedot Kanta palvelusta aikani kuluksi, ja huomasin, että väärät ja valheelliset tiedot omalta kohdaltani oli otettu pois. Onneksi. Toinen lääkäri oli tuplannut verenpainelääkkeeni ilman mitään perusteita ja minua näkemättä. Varmaa on, että jos tuota lääkettä söisin tupla-annoksen, olisi verenpaineeni arvot hirmuisen alhaalla. Siitäkin minulla on jo kokemusta vuosien ajoilta. Tuollainen 'hoito', jota olen saanut, vahingoittaa potilasta pysyvästi. Jokainen sairaanhoitajakin sen tietää, mutta lääkärit eivät.

Joten ei ole ihme, että terveyskeskusta kutsutaan arvauskeskukseksi.
Mikko Kurosen viljoja kannetaan aittaan Hernevaaralla.

Tämä yllä oleva kuva on otettu kirjailija Ville Kurosen syntymäkodista Hernevaaralta. Talon miesväki kantaa viljasäkit aittaan ahoksen jälkeen. Leipävilja riihitettiin aina menneinä aikoina ennen sotia ja täällä vielä niiden jälkeenkin. 

Ville kirjoitteli kokemuksistaan ja paikallisesta elämänmenosta kuusi julkaistua romaania. Neljän luokan oppimäärällä se on erinomainen saavutus. Ville teki työuransa maanviljelijänä isänsä tapaan. Romaaneissaan hän käytti paikallista murretta, mutta kustannustoimittajat 'auttoivat' kirjailijaa sotkemalla hänen tekstinsä. Juuri sitä murretta ei enää paikkakunnalla puhuta, se on lähinnä 1800-luvun kieltä, jota vielä 1900-luvun alussakin puhuttu.

Mauri Nupponen lämmittää talonsa vanhaa savusaunaa.


Entisaikoina oli jokaisessa talossa ja mökissä parannuslaitos, savusauna, jossa synnyttiin ja kuoltua ruumiit pestiin. Tässä kuvassa mieheni lämmittää Nuppolan vanhaa savusaunaa, joka ei ole enää alkuperäinen talon sauna. Se on ollut suon laidassa heinälatona 1930-luvulta asti. Nykyisin sauna on varmaan maatunut vai liekö mies tuonut sen kotiin polttopuiksi. 
Lahnalammin Simosen talon vanha eteinen.


Lahnalammilla eli tässä talossa oli asunut 1800-luvulla loitsijaisäntä Jaakko Immonen, jota yleisesti oli pelätty. Maisteri Lauri Saloheimo kirjoitteli 1960-luvun alkupuolella Simosista ja Immosesta, joka oli nainut talon leskiemännän. Kun Simoset saivat Immoset ajettua pois parjauskampanjallaan, rupesi talossa kummittelemaan. Kummituksia yritettiin ajaa pois, onnistumatta. Sitten keksittiin, että sekä asuinrakennus että navetta siirrettäisiin eri kohtaan kuin ennen, ja se auttoikin. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Olen hankkinut jostakin itselleni flunssan.  Muutakin tekemistä olisi kuin sairastaminen, vaan eihän ne auringonhattutipat enää auta, huomasin liian myöhään. Jotenkin on tätä elämää jatkettava, jos Luoja sen suo.

Toivotan kaikille oikein hyvää, aurinkoista viikon alkua!
                            Terveisin Aili-mummo

4 kommenttia:

 1. Pikaista paranemista, ettei tiesi vie arvauskeskukseen:). Onneksi on tuo netti ja nykyään kaikki tietävät ilman lääkäriä, että missä on vika:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paluumuuttajatar!
   Meillä on nykyään terveyspalveluita tuottamassa Attendo, joka poikkeaa entistä systeemeistä. Pakko tietää, jos haluaa hengissä pysyä! ;/

   Hyvää viikkoa sinulle! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥