torstai 22. lokakuuta 2015

Paulo Coelhon Zahir

Kuva Google. Kustantajan sivut.
Luin toiseen kertaan hyvin tunnetun kirjailijan, Paulo Coelhon (s.1947) romaanin Zahir, joka ilmestyi Coelhon kotimaassa Brasiliassa vuonna 2005. Romaanin on suomentanut Sanna Pernu ja alkukielenä on portugali. Kirjassa on 381 sivua, se on Bazarkustannuksen kustantama. Coelho on erinomaisen tunnettu kirjailija, hänen romaanejaan on käännetty 69 kielelle, painettu jo 160 maassa, ja painosmäärä on yli 100 miljoonaa kirjaa.

Oma kirjani on pokkari, joka ilmestyi vuonna 2010 ja oli jo kahdeksas painos. ISBN 978-952-5637-11-3. Kirja on itse ostettu Suuresta Suomalaisesta Kirjakerhosta.

Palkintoja Paulo Coelho on voittanut satamäärin eri maissa. Suomessa alkoi Coelhon kirjoja julkaista vasta Alkemistin jälkeen, joka USA:ssa ja muualla maailmalla saavutti valtaisan suosion.

Useista Coelhon kirjoista on tehty myös elokuvia. Zahir-teoksensa Coelho on kirjoittanut Christina vaimolleen. Coelho on ollut useaan kertaan avioliitossa. Tavallisesti Coelho ottaa aiheen kirjaansa omasta elämästään, samoin kuin tähänkin romaaniinsa.

Tämä sisältää juonipaljastuksia!

Kirjan päähenkilö on Esther, joka arvaamatta katoaa aviomieheltään kirjailijalta. Vaimo ei ilmoita minne hän menee, hän on sotakirjeenvaihtaja ammatiltaan. Parilla ei ole lapsia. He ovat olleet kaksi vuotta naimisissa, ja miehellä on jo uusi naisystävä, Marie. Mies lähtee Marien kanssa etsimään vaimoaan ja uskoo hänet löytävänsä. Hänellä on paljon kysyttävää vaimolta.

Ensimmäiseksi mies menee Pariisiin. Miehen kirjat julkaistaan myös Ranskassa ranskan kielellä. Kirjailija löytää Michail-nimisen miehen, joka tuntee Estherin eli Zahirin. Zahir on kertomus siitä, miten löydämme arvokkaan kun hukkaamme sen. Varmaan Michail johdattaa kirjailijan Estherin luokse. 

Matkasta tulee pitkä. Pariisista matkustetaan Balkanille, ja sieltä syvälle Keski-Aasiaan. Tärkeintä on kuitenkin kirjailijan sisäinen matka, jolloin hän oppii ymmärtämään asiayhteyksiä ja itseään. 

"Rakkauteni Estheriin ei ollut hiipunut missään vaiheessa, mutta jokainen sairaalassa viettämäni päivä oli saanut minut muistelemaan jotain mielenkiintoista: ei meidän keskustelujamme, vaan niitä hetkiä jotka hänen silmänsä olivat silloin kun hän oli ollut seikkailunhaluinen tyttö, miehensä menestyksestä ylpeä vaimo, jokaisen lehtiartikkelinsa aiheesta kiinnostunut toimittaja ja - tietyn ajan jälkeen - puoliso jolla ei tuntunut olevan enää paikkaa elämässäni. Tuo surumielinen katse oli ilmestynyt hänen silmiinsä ennen kuin hän pyysi päästä sotakirjeenvaihtajaksi. Se vaihtui iloiseen ilmeeseen joka kerta kun hän palasi sotanäyttämöltä, mutta muuttui taas surumieliseksi muutaman päivän kuluttua."
-----.
     "- Mitä tarkoitat?
     - Tarkoitan sitä, että ymmärsin sairaalassa etsineeni jatkuvasti itseäni naisista joita olin rakastanut. Katsoin heidän puhtaita, kauniita kasvojaan ja näin niissä oman kuvani. He puolestaan katsoivat minua, huomasivat noen peittämät kasvoni, ja olivat he miten älykkäitä ja itsevarmoja tahansa, he näkivät minussa itsensä ja alkoivat pitää itseään huonompina kuin olivat. Älä missään nimessä anna sinulle käydä niin." 
     "Olisin halunnut lisätä, että niin oli käynyt Estherille. Ja ymmärsin vasta sitten, kun muistin miten hänen silmiensä ilme oli muuttunut. Olin aina imenyt hänestä itseeni hänen valoaan ja energiaansa, joka oli tehnyt oloni onnelliseksi, turvalliseksi, ja saanut minut jatkamaan eteenpäin. Hän oli katsonut minua ja tuntenut itsensä rumaksi ja pieneksi, sillä vuosien kuluessa kirjailijan urani - ura jonka toteutumisessa hän oli auttanut kaikin tavoin - oli jättänyt suhteemme taka-alalle.
     Jotta siis voisin nähdä hänet uudestaan, kasvojeni tuli olla yhtä puhtaat kuin hänen. Ennen kuin voisin kohdata hänet, minun oli kohdattava itseni." ---.

Paulo Coelho on maailmanmenestyksensä ansainnut. Olen lukenut useita hänen teoksiaan, ja ollut niihin hyvin tyytyväinen. Hänen kirjansa kestävät useammankin lukemiskerran, niissä on ajatusta ja voimaa. Kirjailija on maailmankansalainen jolla on tietoa, oppia ja ajatusta ihmisenä olemisesta. Hän on niitä joiden kirjat eivät kuole ennen kuin koko ihmiskunnan taru on päättynyt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Toivotan lukijoilleni onnellista loppuviikkoa / viikonloppua!
                                Aili-mummo

      

8 kommenttia:

 1. tykkään..olen lukenut lähes kaikkki Paolon käännetyn yuotannon, tämän luin jo vuosia sitten, Alkemistin jälkeen.. minua kiehtoo hänen kirjoissaan ajattelun syvyys..rohkeus tuoda syviä tunteita herkän kauniisti. seuraan myös hänen blogiaan, kääntäjän avulla helppo lukea ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Kaisu Marjatta että pidät Paulo Coelhon kirjoista. Kaikkia en ole lukenut, mutta muutamat useampaan kertaan. Alkemistio on minullakin hyllyssäni, se oli ensimmäinen suomennettu hänen kirjoistaan. Sepä mainiota, varmaan pitäisi minunkin yrittää kääntäjän avulla lukea hänen blogiaan...♥♥

   Poista
 2. Valon soturin käsikirja on minulle tärkeä. Olen ostanut monta Coelhon kirjaa tänä vuonna ja puolisoni toi kirjamessuilta eilen kolme. Pyhiinvaelluksen aion lukea seuraavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, sinä olet aktiiviharrastaja. Minulla ei ollut tuotakaan Valon soturin käsikirjaa, mutta ehdottomasti kannattaa lukea Coelhoa, hän on mainio kirjoittaja! Innostuksen hetkiä sinulle ja lukuiloa, Ulla! ♥♥

   Poista
 3. Oikein ihanaa viikonloppua sinulle. Coelhosta en voi sanoa mitään, sillä en ole ainuttakaan hänen kirjoittamaansa kirjaa lukenut... onhan tuota riittänyt lukemista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti lukemista riittää, en sitä epäile!
   Minä tykkään kirjoista, joihin voi sukeltaa kuin mereen. Ja mitä löytöjä sieltä tekeekään!
   Viikonloppuja sinulle Mai! ♥♥

   Poista
 4. Tämän olen lukenutkin ja monta muutakin Coelhoa. Tykkään siitä, että jättävät paljon ajattelemisen aihetta ja puhuvat varmaan kullekin lukijalle eri tavoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin arvelen minäkin, kirja puhuu yhdelle yhtä asiaa, toisille toisia asioita. Aika syvällistä ja vaativaa luettavaa siis! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥