Google+ Followers

maanantai 23. marraskuuta 2015

Suuri maailmanhenki, mitä välität viattomista?

Luolakirkon madonna, Budapest 2007. Kuva: Helena Nieminen.

Miksi en tunnustaisi:
päiväni ovat täynnä ahdistusta,
yöt täynnä tuskaa.
Mitä on olemisemme muuta
kuin sovinnon etsimistä sydämen ja maailman välille?
Näen rikkautesi, maailmanhenki.
Luot meritähden ja käärmeen, kolibrin ja orkidean.
Kasvatat pihlajanlehden. Annat tuoksuvan ruusun puhjeta.
Lapsi juoksee. Hänen askelissaan on tähtikierron kaiku.
Hän nauraa. Taivaat avautuvat.
Mitä välität lapsesta, kun annat tuhotulvan tulla,
mitä muista viattomista, kun ihmislapsen pahuus tuhoaa heidät.
Säteilevien ihmeittesi alla, maailmanhenki,
on kysymysten tiheikkö ja siinä vaellan.
Missä on näkyvän ja näkymättömän raja,
muuri, mihin maailmanhengen mahti pysähtyy?
Kuvissako vastaus? Veden viri,
pilvileikki katoavat toistuakseen,
eivätkä ne koskaan ole samanlaiset.
Muuttumattoman muuttuvaisuus,
katoamattoman katoaminen,
voiman voimattomuus.
Marttyyrien tähden tarvitsemme salaisuuden avaimen,
sillä emme muuten tajua kärsimystä.


- ARVI KIVIMAA -

Prahan vanha kaupunki vuonna 2000. Kuva: Aili Nupponen.Tunnetteko monilahjakkuuden nimeltä Arvi Kivimaa (1904-84)? Tuo ylläoleva runo löytyy hänen teoksestaan Prokonsuli ja keisari. Neljä runosarjaa osasta Salaisuus. Ilmestyi vuonna 1969 Otavan kustantamana.

Muistiini on jäänyt suuri teatterimies ja ohjaaja lapsuudestani, jonka nimeä kuulin toistettavan radiosta ja kenties teeveestäkin.  Mutta se, että hän varsinaisten työtehtäviensä lisäksi ja ohella kirjoitti noin 50 kirjaa useilta eri alueilta, on minusta saavutus.

Nuoruudessaan Kivimaa opiskeli yliopistossakin, mutta hän ei suorittanut siellä tutkintoja. Sen sijaan hän toimi mm. yliopiston opettajana, ja sai myöhemmin professorin arvonimen. 

Kivimaata pidetään saksalaismielisenä henkilönä, ehkä siitä syystä hänestä ei olla suuremmin hehkuteltu, kuten ei V A Koskenniemestäkään. Mutta eikö ansiokas henkilö voisi niiltä osin saada synninpäästön?

Iisakin kirkko, Pietari. Kuva: Aili Nupponen.


Tuon runon ajankohtainen sanoma kiinnitti huomioni. Kuinka hän osasikaan tietää nyt terrorismina tuntemamme tilanteen ja sen luoman ahdistuksen tänä aikana, noin 50 vuotta aikaisemmin? Tuo Kivimaan teos kuvaa Pompeijin tuhoa ja sen ajan ihmisiä. Pompeiji tuli ajankohtaiseksi siksi, että tulivuorenpurkauksessa tuhoutunut kaupunki kaivettiin esiin vuosituhansien jälkeen laavan alta. Kaupunkilaisten elämä piirtyi museoituna ja kuolleena nykyihmisten silmien eteen. Mieluusti kyllä näkisinkin sen, mutta se ei sovi enää pirtaani.

Suuri maailmanhenki eli meidän Jumalamme, ja myös islamilaisten jumala, sallii viattomien ihmisten tappamisen ja tuhoamisen. Mutta marttyyreita eivät ole tappajat vaan heidän tuhoamansa ihmiset. 

Budapest 2007. Tonava-joen takana näkyy Parlamenttitalo. Kuva: Aili Nupponen.


Terroristijahti on alkanut toden teolla. Bryssel ja Belgia sekä Ruotsi ovat olleet viime päivät tapetilla. Pariisissa on pidätetty kymmeniä ihmisiä ja 300 asuntoa on tarkastettu. Yhtä pääterroristia etsitään kuumeisesti, nyt Saksan suunnasta. Kohta koko Euroopan poliisivoimat etsivät terroristeja maahanmuuttajien seasta. 

"Marttyyrien tähden tarvitsemme salaisuuden avaimen, sillä emme muuten tajua kärsimystä", päättää runonsa Arvi Kivimaa. Voin yhtyä runon kirjoittajaan täydellisesti.

Anteeksi, että kirjoitin taas tästä vaikeasta aiheesta. Miksi Luoja on tämän sallinut, se on minulle mysteeri, ja uskoisin, että monelle muullekin ihmiselle.

Varjelusta teille kaikille, lukijani!
       Terveisin Aili-mummo

12 kommenttia:

 1. Kivimaan teksti puhuttelee näinä päivinä erityisesti.
  Elämme ahdistavaa aikaa näin joulun alla.

  Mutta kumminkin uskotaan ihmisiin, eihän tässä muutakaan voi kuin toivoa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, oikeassa olet; emme voi muuta kuin toivoa ja luottaa!
   Joulunalus on erikoisen herkkää aikaa eikä silloin kaivattaisi mitään pahoja asioita.
   Hyvää joulun odotusta sinulle ja läheisillesi, Minttuli! ♥♥

   Poista
 2. Hei Aili-42 ! Kysymyksesi on hyvin ymmärrettävä.Olen koonnut Sinua varten muutamia selventäviä kohtia Raamatusta. 1 Joh.5:19 (paholainen on vielä vallassa) Jes.63:9 (Jumala tuntee ahdinkoa) 1 Kor.7:31(Jumala ottaa vallan)Ps.37:10 (pahat tuhotaan)Joh.5:29 (kuolleet tulee haudoista "esiin") Mielelläni keskustelisin kanssasi ! Ystävällisin terveisin Else,puh.09-8232708

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tarjouksesta Else!
   Jehovalaisten kanssa en edes keskustele, olen pahoillani!
   Rauhaisaa marraskuun loppua sinulle! ♥

   Poista
 3. Ahdistavaa pelottavaa aikaa elämme. Kaikesta huolimatta hyvää viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa ritva, ahdistavaa ja pelottavaa, mutta luottakaamme Taivaan Isään kuitenkin!
   Kiitos, samoin sinulle ja läheisillesi, ritva! ♥♥

   Poista
 4. Kivimaan runo on koskettava ja ajankohtainen juuri nyt. Maailma on sekaisin väkivallasta, mihin tämä kaikki vielä johtaa.
  Hienoja kuvia sekä Prahasta, Pietarista että Budapestista. Nousee mieleen omia muistoja näistä kaupungeista.
  Hyvää viikkoa sinulle Aili ja kiitos tästä postauksestasi. ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Anja-Regina!
   Väkivalta saa ihmiset sekaisin ja pelon valtaan. Elämme uutta ja väkivallan täyttämää aikaa, pelko sydämissämme odotamme uutisia.
   Mukavaa että sinulla on muistoja näistä Euroopan vanhoista kaupungeista. Kiitos, hyvää viikkoa myös sinulle ja 'pojillesi'! ♥♥

   Poista
 5. Olen käynyt minäkin pietarissa,ja pietarista vielä edemmäksi 100km., mutta jäi käymättä iisakin kirkossa.Tää maailma ei ole paratiisi, kyllä se pahuus alkoi jo silloin kun aatami ja eeva söi hyvän ja pahan tiedon puusta, silloin heidän silmät aukenivat, ja ensimmäinen perheriita oli jo silloin, myöhemmin kain tappoi veljensä, tuttua tekstiä jo lapuuden ajoilta, jolloin Moilasen mummo kiikutti koti seuroihin, mistä en silloin paljon ymmärtänyt mitään.Merkillinen pahuus oli pienessä uuden-värtsilän kylässä kun olin lapsi, monet perheen isät olivat kännissä ja olivat väkivaltaisia,eräs järkyttävä tapauskin yhdessä perheessä, opettajat hakkasivat oppilaita, itse näin ja itsekkin koin samaa,mutta en ole katkera.Täällä maaseudulla on rauhallista ja hyvä asua, ja onpa koko kaupunkikin rauhallinen, vaikka on ainakin 50 eri maasta asukkaita. Ja kohta julistamme Joulu Rauhan koko suomen maahan.Rauhallista Joulun odotusta sinne T-järvelle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pike, hienoa että tunnet Pietarin kaupunkia!
   Joskus 1970-80 luvuilla olen käynyt Iisakin kirkossa useampia kertoja, se kirkkohan on museo.

   Varmasti pahuus on ollut keskuudessamme kaiken aikaa, mutta juuri meidän ajassamme se näkyy erityisen raakana ja pelottavana. Silloisessa kylien tilanteissa vaikuttivat vielä sodan aiheuttamat traumat. Väkivaltaa kokeneet miehet saivat sodasta sieluunsa lähtemättömän vamman. Tuolloin ei väkivalta ollut kiellettyä edes kouluissa, vaan sitä pidettiin lastenkasvatuksen ohjenuorana.

   Hyvä että Turun seudulla on rauhaisaa elää ja toimia. Nyt varsinkin, kun pakolaisia on tullut paljon. Kiitos toivotuksista! Toivon että joulurauha säilyy keskuudessamme ja myös muiden kansojen keskuudessa.

   Rauhaissaa joulun odotusta sinulle ja läheisillesi Pike! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥