maanantai 28. joulukuuta 2015

♥ Kohti Nuuttia! ♥

"Kun maass' on hanki ja järvet jäässä..."


Vaan kun ei ole ne järvet, eikä hankikaan. Jouluna suli lumet, mutta satoi valkeaa härmää kuitenkin maahan, joten maa ON valkoinen. Joulu on onnistuneesti vietetty jälleen kerran perinteitä noudattaen. Lähisuku kävi joululounaalla mummolassa, ja nautti jouluruuista. Ainakin mummosta näytti siltä.

Jouluaattona kävi naapurimme ja ystävämme päiväkahveilla meillä tuoden 'kontissaan' surehkon määrän piirakoita. Todellakin erinomaisia piirakoita, joita lapsenlapset syövät mielellään. Ja tietysti me vanhempi väki myöskin. Tehtiin se, mikä jaksettiin, ja se kyllä riitti.

Jouluohjelmia on katsottu silmät piukeina teeveestä ja kiintolevyltä. Pariin päivään en ole tietsikkaa avannut, paitsi nyt kun pitää palailla arkeen. Mies vei aattona kynttilät haudoille, minä jäin kotiin odottamaan vieraita. Kylillä emme ole käyneet, kotona on ihana olla ja tehdä sitä mitä mieli tekee. Yhden kirjankin sain loppuun, lähes 700 sivua. Lukiessa meni varmaan kuukausi, olen lukenut vain yöllä.

Auringonlasku kotona 28.12.2015.


Joulujen välipäiviä vietämme. Entisaikaan oli Vanha Joulu ja Uusi Joulu. Vanha Joulu meni meiltä jo ohitse, Uusi Joulu on ymmärtääkseni Uusi Vuosi, kuuluuhan sekin joulunaikaan. Vasta Nuuttina 7.1 tai 13.1. päättyi joulunaika, jolloin Nuutti esikuntineen kierteli talosta taloon juomassa viimeiset jouluoluet. "Nuutin syötin, Nuutin juotin, Nuutin nurkalle nukutin!" Nuutti oli oikeasti nuuttipukki, joka käyttäytyi hieman eläimellisesti. Valitettava asia on, ettei meidän seudullamme Nuuttipukkia tunneta, joten ei liene ollut näitä edellä mainittuja tapojakaan. 

7.1. oli vanha Nuutin (Knut) päivä, mutta se katosi 1700-luvun alussa pois siltä päivästä, ja sadan vuodeksi siirtyi samalle kohtaa Lucianus. v. 1811 sitten allakkaan tuli samalle paikalle Augustus, kertoo Kustaa Vilkuna edelleen (Vuotuinen ajantieto, 1998, s. 24). Myös 'joulukemuja' on vietetty talon varakkuuden mukaan. Rahvaan ja talollisten kemut ovat olleet lyhyempiä kuin varakkaan herrasväen. Rikkaimmata saattoivat pitää jopa kolmen viikon joulun, mutta naiset raatoivat silloin muidenkin edestä! Täytyyhän silloin palvelun pelata, kun herrasväki juhlii!

Uutena vuotena ennustettiin seuraavan kesän ja vuoden säät, mutta niistä ei nyt sen enempää!

Vuosi 2015 on jo hautaan menossa, vetelee viimeisiään! Dramatiikkaa ja uutisia pommeista, sodista ja pakolaisista on riittänyt. Toivokaamme ja rukoilkaamme, että vuosi 2016 toisi meille rauhan ajan takaisin! Jos ihmiskunta yhä vain raaistuu lisää, se pian lakkaa olemasta.

Kiitän teitä ystävät, kuluneesta vuodesta, ja toivotan kaikille lukijoille Onnellista ja Siunattua vuotta 2016! - Eläkee terveinä!
                     Aili-mummo

 


23 kommenttia:

 1. Minä olen lukenut jo monen monta kirjaa. Ollut tiheästi kirja nenän edessä. Ja sukuakin on nähty, ja tehty kaikki mitä perinteet velvoittavat. Syöty tulevien viikkojenkin tarpeeksi. Ja rahatkin on loppu, joten tammikuu taitaa olla kaikessa suhteessa nuukakuu. Jotenkin sellainen tuntuu ihan tervetulleelta kaiken tämän kulutuksen päälle:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainio juttu että luet nopeasti ja paljon. Minulta on lukuhalu siirtynyt yöaikaan, luen vain öisin. En ymmärrä itsekään. Syöty on meilläkin tanakasti, liikaakin.

   Joskus ne juhlat loppuvat, ainakin silloin kuin rahatkin..;) Nuukuus on pakon sanelema hyve, ja sopii kaikille! ☺ ☻

   Mukavia vuoden viimeisiä päiviä sinulle ja perheellesi, Mine! ♥♥♥

   Poista
 2. Mekin vietimme väkirikasta joulua runsaiden pitopöytien ääressä. Tammikuussa sitten tosiaankin nuukaillaan myös syömisen kanssa.
  Kävin myös kummitätini luona hoitokodissa. Heillä ei ole lapsia, joten mies asuu yksin ja päivän kohokohdat ovat vierailut vaimonsa luona. Toivottavasti ihmiset muistavat yksinäisiä ihmisiä jouluna ja muutenkin. Itse patistan aina veljiäni vierailemaan myös tätini luona. Vaikka tätini ei enää puhukaan, on vierailut mieleisiä. Samoin hänen miehelleen.

  Hyvää ja rauhallista Uutta Vuotta 2016 Aili-mummo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perinteitä noudattaen olette joulua viettäneet tekin. Laiha elämä tekee terää vyötärölle ja on terveellistä!

   Ihana muistaa vanhoja ja sairaita sukulaisia, siitä he ovat varmasti hyvillään. Kiitos kun muistatte heitä!

   Kiitos toivotuksista Mai! Rauhallista ja hyvää vuotta 2016 sinullekin, Mai-ystävä! ♥♥♥

   Poista
 3. Vuoden vaihtumiseen on vain kolme päivää, vähän on vanhaa vuotta jäljellä.
  Joulusi on ollut hyvä. Nyt toivotan sinulle mainiota tulevaa vuotta.
  Nuuttiin minäkin joulujen vieton päätän. Täällä ei kulje nuuttipukkeja, lounaisosassa maata niitä pistäytyi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme jo aivan vuoden 2015 lopussa, totta puhut aimarii! Olen samaa mieltä, olen jouluuni tyytyväinen!♥
   Nuuttiin on vielä matkaa, tulee joulukaudelle pituutta... Nuuttipukit ovat taaksejäänyttä elämää, ehkä onneksi!

   Hyvää ja onnellista vuotta 2016 sinulle & co, aimarii! ♥♥♥

   Poista
 4. Joulun jälkeen olo on turvonnut, nestettä kertyy elimistöön kinkusta ja sillistä. Mutta jouluna en laske syömisiäni. Riisipuuroakin tulee harvemmin keitettyä ja se on niin hyvää sopan kera tai ilman ja kun malttaa tarpeeksi hauduttaa. Isosta kinkusta on enää rippeet jäljellä. Lepäilty on ja otettu ruokanokoset ja yöllä minäkin luen. Nyt pakkanen kiristyy kai vähän ja isäntä tuumaili, että vie katiskan yhden lammen rantaan, jos saisi matikoita. Ei taida ihan vielä olla kutuaika mutta pian.
  Oikein onnekasta uutta vuotta 2016 sinulle Aili ja kiitos kuluneesta. Bloggaus pitää aivosolut vireänä ja mukavaakin tämä on 😊.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori nuo merkit. En ikinä usko, että tällä tabletilla kirjoittaessa ne ei toimi :))

   Poista
  2. Turvotusta tulee varmasti ainakin minulle liikasyönnistä, mutta muustakin. Jalat ja kädet ovat molemmat turvoksissa, ehkä sydämen toiminnan vajaus (luulen)! Mukavaa että pidät riisistä, minä harrastan ohrapuuroa, ja se on minusta maukasta.

   Me ei enää paisteta isoa kinkkua. Seitsemän kiloinen jaettiin kolmeen osaan. Ensimmäisestä palasta on vielä aika paljon jäljellä.

   Matikka on keskitalven herkkukala, sitä syömme, jos onnistumme ostamaan. Pakkasta on meilläkin, aamulla oli 12 -astetta.

   Kiitos toivotuksista! Samoin sinulle ja Hänelle! Täältä olen saanut ystäviä, ja siitä tykkään kovasti!

   Saa merkit olla, ei anteeksipyyntöjä, kiitos!
   Hyvää ja onnellista vuotta 2016 sinulle/teille! ♥♥♥

   Poista
 5. Niin meni joulu, ihan hyvissä tunnelmissa. Oli ihanaa nähdä taas kaikki suvun pienimmätkin, ihanaa.
  Kaunis kuva iltaruskosta, sehän tietää lämminetä. Tällä vetäyutyi järvi jäähän nyt, jouluksi lähti jo tulleen riite pois, mutta nyt varmaan jo jäät säilyy. Luntakin on noin 1-2 senttiä. siis valkoinen maa.
  Olen lapsena kiertänyt nuuttipukkina kavereiden kanssa, se oli jokatalvinen perinne meilläpäin, täällä ei ole sitä tapaa ollenkaan. Me olimme kyllä kilttiä pukkeja, ei mitään pahoja kierretty tekemässä, vain joulua pois viemässä.
  Oikein hyviä näitä vuoden viimeisiä päiviä!♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että joulusi sujui hyvin!♥
   Valkoinen on maa täälläkin, järvellä en ole käynyt!
   Samaa luokka lunta o meilläkin.

   Nuuttipukkeja en ole nähnyt.Te olette olleet kilttejä lapsia, nuuttipukit saattoivat olla ilkeitäkin. Kiva että tuttu perinne sinulle..;)

   Kiitos Irma; samoin sinulle ja Himmulle sekä onnellista vuotta 2016! ♥♥♥

   Poista
 6. Minunkin lapsuuskodissani puhuttiin uudesta ja vanhasta joulusta ja olen sitä itsekin "viljellyt".
  Oikein hyvää ja onnellista uutta vuotta Sinulle ja rakkaillesi, Aili mummo! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu juttu siis, juohtui vain mieleeni..:)
   Täällä ei taideta puhua enää 'uudesta joulusta' mitään.
   Kiitos Piipe: samoin myös sinulle ja raikaimmillesi! ♥♥♥

   Poista
 7. Kiitos samoin sinulle Aili mummo oikein hyvää Uutta-Vuotta 2016. ♥

  VastaaPoista
 8. Meilläkin lapsuuskodissa oli vanha ja uusi joulu Nykyään lopetetaan joulu loppiaiseen silloin riisutaan kuusi koristeista ja viedään ulos.Teillä joulu menikin hyvin lastenperheitten kanssa. niinkuin meilläkin Lapset kävivät perheiden kanssa ja me myös vuorostaan käytiin lasten luona ja ystävien luona kyläilemässä. Joulu on yhdessä olo aikaa Kaksi päivää on jäljellä ennää tätä vanhaa vuotta Otetaan uusi vuosi toivekkaana vastaan että olisi rauha maan päällä.

  Hyvää Rauhallista Uutta Vuotta Aili Mummo !♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaauska tietää että teilläkin tunnettiin vanha ja uusi joulu. Nykyään ei ole aikaa tehdä kunnolla mitään. Kaikki pyhätkin pitäisi liikemiesten mukaan raataa töissä...

   Toki uutena vuotena tulee olla toiveikas, onhan ihmisillä paljon toteutumattomia toiveita. Rauha ennen kaikkea muuta on miljoonien toivelistalla.

   Kiitos Irma! Toivotan Rauhaa ja Rakkautta sinulle ja perheellesi, ja kiitän tästä vuodesta 2015! ♥♥♥

   Poista
 9. Mummo,

  onnittelut kun selvisit joulusta noin hyvin ja onnellista uutta vuotta. Ilotulita maltillisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Erkki!
   Meillä ei tuliteta, iloitaan muuten ilman sitä!
   Hyvää Uutta Vuotta sinulle ja läheisillesi, Erkki J.♥♥

   Poista
 10. Samoin meillä ennen puhuttiin vanhasta ja uudesta joulusta.
  Kaikkea hyvää sinulle tulevana vuonna 2016 ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minttuli; samoin sinulle ja läheisillesi!♥♥♥

   Ps. Hienoa että teilläkin tunnettiin uusi ja vanha joulu! ☺ ♥

   Poista
 11. Kiitos viimevuoden ihanista postauksistasi ja oikein antoisaa Uutta vuotta ja paljon postauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä mummeli!
   Toki postaan mielelläni, mutta aina tuntuu että aihetta en löydä, ja ne hyvät runotkin ovat kohtuullisen vaikeita löytää. Kiitos palauteestasi, ja olen onnellinen, jos tyydyt näihin!
   Oikein antoisaa ja henkisesti rikasta vuotta 2016 sinulle, Irma! ♥♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥