Google+ Followers

torstai 10. joulukuuta 2015

♥ Pitkälle päässeet ♥jäätyneet

matkaan läpi
jäätyneen maan
pakkasen
turmelemat lehdet
jalkojeni
alla rapisten
hajoten tuhansiksi
pieniksi siruiksi
ja kasvoillani
kiinni jäätyneet
kyyneleet
etsien lämpöä 
joka sulattaisi
lehdet ja kyyneleet
taas eläviksi

- Tero Lepola -

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mitä kuuluu Keski-Karjalasta kulttuurin saralta? Yllä oleva 'hajatelma' on kylämme asukkaan Tero Lepolan tuotantoa. Ovatko nämä runoja vai ajatelmia? Minusta nämä muistuttavat eniten ajatelmia. Tero Lepola on aktiiviuransa päättänyt pesäpalloilija, kertoo Wikipedia. 

Nightwish on kiteeläisen Tuomas Holopaisen perustama ja johtama yhtye, joka on tullut kuuluisaksi ympäri maailman. Yhtye esittää pääasiassa Holopaisen säveltämää musiikkia, ja yhtyeellä on ollut useita naislaulajia. Ensimmäinen heistä oli Kiteeltä kotoisin ollut Tarja Turunen (1996-2005). Seuraavaa laulajaa haettiin kauan. Lopulta valittiin ruotsalainen laulaja Anette Olzon (2007-12) ja hänen jälkeensä tuli hollantilainen Floor Jansen (2013- ), joka sijaislaulajana oli vuodesta 2012. Nightwish on Wikipedian mukaan myynyt jo yli 8 miljoonaa levyä, johon ei yllä yksikään toinen suomalaisyhtye.

Värttinä on nykykansanmusiikkiyhtye, joka perustettiin 1983, ja toimi kauan Rääkkylässä. Johtohahmoina olivat Kaasisen sisarukset, Sari ja Mari, jotka innolla opiskelivat kansanmusiikkia ja samalla esittivät sitä yhtyeessä. Ensimmäisen kerran Värttinä esiintyi Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla 1985. Värttinän tie on pitkä ja tuotanto laaja, yhtye on tullut myös maailmankuuluksi. Sari Kaasinen opiskeli musiikintohtoriksi, ja televisiossa hän on mm. juontajana tullut tunnetuksi. Sari Kaasinen muutti asumaan Lappeenrantaan Etelä-Karjalaan, ja Mari Kaasinen Hausjärvelle. Mari on taiteenmaisteri.

Kuorin päältä hieman kermaa. Tässä mielestäni parhaiten menestyneet keskikarjalaiset yhtyeet. Tai voineeko enää Värttinää sanoa keskikarjalaiseksi, kun johtohahmot ovat siirtyneet muuanne asumaan. Värttinän ansiosta syntyi Rääkkylän kansanmusiikkitapahtuma Kihaus pienelle paikkakunnalle, mutta se tarvitsisi ehdottomasti leveämmät hartiat kuin 2000:n asukkaan Rääkkylä on. 

Mutta Värttinän toiminta on esimerkki innostuksesta ja kannustuksesta, joka istutettuna pienten ihmisten mieliin on kantanut kauniin ja hienon hedelmän. Tätä työtä voi jatkaa Keski-Karjan Musiikkiopisto, jonka kotipaikka on Tohmajärvellä. Toivon että Musiikkiopisto kouluttaa edelleen tämän alueen nuoria, jotta meillä olisi jatkossakin hyviä muusikkoja. Tai paremminkin esimerkillisiä.
Tarja Turunen -14. The Phantom of The Opera with Lyrics. Tarja Turunen ja Marco Hietala.


Värttinä - Miinan laulu. (Rääkkylä 6.7.2013).

Toivotan mukavaa loppuviikkoa kaikille lukijoilleni!  ♥ Eläkee terveinä ♥
                                   Aili-mummo

14 kommenttia:

 1. Eikös Värttinät laula myös Ievanpolkka.
  Kiitos Aili ja hyvää viikonloppua sinne teille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän ne laulaa! Minä tykkään Miinasta..;)
   Ole hyvä Sylvi; hyvää viikonloppua myös sinulle / teille! ♥♥

   Poista
 2. Mummo,

  ossooko ne laulaa tangoja suomenkielellä, minä kun en muuta kuuntele?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin että jotain osaa. Floor Jansen asuu Joensuussa, ja Tarjanhan te tunnettekin. Anetteen kielitaidosta en osaa sanoa, mutta ainakin ja ruotsia osannee.

   ♥♥

   Poista
 3. Hyvin laulavat Tarja ja Marco tuossa. Marco on opettaja/rehtori pariskunnan poika ja tunnen molemmat vanhemmat, isä kuoli muutama vuosi sitten. Äiti muutti Kuopioon, missä Marcokin asuu perheineen. Niinpä on ponnistettu maailman huipulle, kun on musiikki veressä molemmilla Hietalan pojilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Beate että tunnet Marcon vanhemmat. Ovathan ne näköalapaikkoja Nightwish yhtyeestä nähtynä. ♥♥

   Poista
 4. Kiitos taas Aili hyvästä postauksestasi.
  Ihanaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Irma!
   Kiitos, kuin myös sinulle & Himmulle! ♥♥

   Poista
 5. Nightwishin ja Värttinän tiedän hyvin. Tarja Turusen faniksi oikein tunnustaudun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa aimarii, Tarjaa ihailen myös minä! ♥♥

   Poista
 6. Olen Tarja Turusen fani. On siinä ihmislapselle suotu upea lauluääni, wau.
  Hyvää viikonloppua Aili :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarjalla on oopperalaulajan ääni, koulutettu!
   Kiitos Mai; samoin sinulle ja Co! ♥♥

   Poista
 7. Tuomas kyllä säveltää ihan fantastista musiikkia. Oli elämys nähdä ja kuulla viime kesänä heidän konserttinsa Tampereella. En ole nähnyt ikinä mitään niin hienoa ja kaunista.
  Oltiin tuollakin Värttinän konsertissa, mistä oli tuo videokin otettu. Livenä on esitykset niin hienoja :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä minäkin olen, vaikka en aikaisemmin metallirokista pitänytkään. Aina voi oppia jotakin uutta, ja tykkäämään siitä, jolle ei osannut antaa arvoa. Hienoa että olet tuttu myös Värttinän kanssa, ja tykkäät esityksistä.
   Kiitos Emilie, samoin sinulle! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥