torstai 7. tammikuuta 2016

♥ Kuuntele lihan laulua ♥

Ruokkeen lomakylän syysleimut kukkivat vielä komeasti syyskuussa.

OODI IHMISLIHALLE


Kuuntelen
kuinka lihani laulaa 
Liha laulaa riemusta
saada olla lihaa, luuta ja sielua
Liha laulaa kuin kuoro kirkossa,
kirkkaasti ja korkealta, 
niin että lihan holvi
soi pyhästi, taivaallisesti
Suuri on lihan ilo ja riemu
saada olla lihaa, ihmislihaa,
saada olla elossa ja olemassa,
saada olla lihaa, luuta ja sielua
Laula, lihani, laula!
Väkevä on lihan tieto
suonissa kohivasta verestä,
veren virroista ja aavoista meristä
joissa veren virrat yhtyvät
Lihani riemulaulua
minä kuuntelen
liha lihaan painautuneena,
liha lihassa riemukkaasti liikkuen
Suuri on lihan riemu
saada olla elossa ja olemassa,
saada olla ihmislihaa,
saada olla lihaa, luuta ja sielua
Laula, lihani, laula!


- TOMMY TABERMANN -

Päivä Ruokkeella Kesälahdella syksyllä 2015.

Noin runoili suosikkirunoilijamme Tommy Tabermann (1947-2010), joka teki valtaisan joukon runokirjoja lihan riemuista luettavaksemme ja nautittavaksemme. Tommy itse ei tosin enää niistä riemuista nauti, hän siirtyi ajasta iäisyyteen viisi ja puoli vuotta sitten. 

Tommy pääsi lähelle ihmisiä. Meitä naisia hän on syvästi on koskettanut eroottisilla runoillaan. Lisäksi hän oli kauan aikaa jokaviikoinen vieras teeveessä vuosia noin 300 jakson ajan. Laskujeni mukaan hän oli mukana noin kuuden vuoden ajan ellei ylikin. Loma-aikoja en ole ottanut huomioon näissä laskelmissa.

Nuorena miehenä Tommy oli mm. Yleisradion toimittaja, joka teki aamuohjelmia. Tästä ja paljosta muusta Tommyn elässä kertoi Juha Numminen kirjassaan Lähikuvassa Tommy Tabermann, josta tein postauksen vuonna 2012.

Tommy kirjoitti myös joitakin romaaneja, olen lukenut niistä ainakin kolme; tuli hankittua. Mutta uskallan sanoa, että Tommy oli sielultaan runoilija, ja hänelle sopi tuo lyhyt intohimoinen teksti.

Lyhyt on lihan riemu ja myös ihmisen. Yllättäen ja arvaamatta tulee kutsu tuolle puolen ajan rajan, ja sitä kutsua ei voi vastustaa. Tommylle se tuli sairauden muodossa. Työ kansanedustajana jäi kesken, sitä jatkaa nyt Risto Kuisma. 

Laulu, musiikki kuuluu ihmislihan luontoon, ja siksi Tommy kehottaa meitä laulamaan. Musiikki nostaa sielumme korkeammalle, sfääreihin asti. Tarkoittaa taivaallisiin tuntoihin asti liha soi pyhästi ja korkeasti.   

Tämän runon löysin Tommyn kokoelmasta Valitusvirsiä valkoisille heteroille. Se ilmestyi Gummeruksen kustantamana vuonna 2005.

Tommyn runoja ei ole kuulemma ruotsinnettu. Vaikka Tommy oli kotikieleltään ruotsalainen, hän kirjoitti aina suomeksi. Varmasti hän olisi itse pystynyt omat runonsa routsintamaan halutessaan. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Uusi vuosi on alkanut napakoiden pakkasten merkeissä, viime yönä enimmillään mittari kävi 29,3 -asteessa. Ilmankos tuntuu että mökkiä pitäisi lämmittää joka päivä. Mutta säälin miestä, joka raahaa puut uuniin, ja niin olemme sähköllä lämmittäneet lisää. Yleensä olemme lämmittäneet uunia joka toinen päivä. Mutta jos pakkanen yhä äityy kovemmaksi, silloin on pakko lämmittää uunia päivittäin.

NIin on joulu mennyt ja juhlaruuat syöty. Voimme siirtyä härkäviikkoihin!
                             Terveisin Aili-mummo


12 kommenttia:

 1. Kyllä nyt tuntuu talvelta ja kovasti on meilläkin vanhassa talossa uuneja lämmitelty. Onneksi on puita liiterissä. No, kevättä kohti mennään ja nämä pakkaset jäänevät lyhytaikaisiksi.
  Mukavaa loppuviikkoa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piipe!
   Uuneja on ihan pakko lämmittää ahkerasti!
   Poikakin sanoi, että halkoja kuluu paljon, mutta hänellä onkin iso talo. Puita kyllä on omasta takaa.
   Kiitos, samoin sinulle ja co! ♥♥

   Poista
 2. Mummo,

  Tommylla oli taito.

  Nyt jännään, oonkohan ainoa mies, joka kommentoi lihan laulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoin pelkään että olet ainoa mies. Mieskommentaattorit ovat aika harvinaisia..;)
   Mukavaa loppuviikkoa sinulle Erkki! ♥

   Poista
 3. Tämä runo ei kyllä ole parhainta Tommya. Aika kammottava sanoma.
  Mutta liha ja härkäviikot kuuluvat yhteen.
  Hyvää viikonloppua Aili :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet Mai!
   Kokoelma Valitusvirsiä valkoisille heteroille on erikoinen valikoima runoutta, joka olisi voinut jättää myös julkaisematta. Kuva Tommy T:sta runoilijana olisi jäänyt minullekin ehyemmäksi ja kauniimmaksi. Minusta 'liha' tässä runossa tarkoittaa ihmisruumiin osia. Nautinnoistahan Tommy aina kirjoitti tai niiden puutteesta.

   Kiitos Mai; samoin sinulle ja co! ♥♥

   Poista
 4. elämä on selviytymistä joka vuodenaikaan omat työnsä.
  kun ikääntyy ,pitäis olla vara enerkian lähde mistä ammentais,toivotaan ensi viikolla pakkaset lauhtuu.
  Hyvää tammikuuta teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta on mitä sanot Mirja!
   Varavoimaa pitäisi olla, jotta jaksaisi tehdä välttämättömät työt ja askareet. Lauhtuvaa lupasi ainakin sunnuntaihin päin mentäessä.

   Kiitos Mirja; kuin myös sinulle ja co! ♥♥

   Poista
 5. Tabermannin runoja olen lukenut ja olin kerran tilaisuudessa, minkä hän juonsi ja esittikin itse runojaan. Muistona minulla on hänen nimmarillaan varustettu runokortti. Lihan laulu oli kuitenkin ennestään tuntematon.
  Pärjäillään pakkasissa. Jatkuvat ne vielä jonkun aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttuja juttuja sinullekin aimarii! En itse ole kohdannut livenä Tabermannia kertaakaan, mutta satoja kertoja näin hänet teeveessä. MInusta tuntuu siltä, että tuo kokoelma Valitusvirsiä valökoisille heteroille on ollut aika vähälevikkinen teos, mikä tuskin on paha juttu.

   Pakkohan se on, jos vaan mies jaksaa kantaa puita tuvan uuniin!! Ja onhan meillä sähköt, jos vaan jaksaa laskun maksaa..!!

   Hyvää sunnuntai-iltaa sinulle ja mukavaa viikkoa sinne pohjoiseen! ♥♥

   Poista
 6. Täällä on takassa tuli joka päivä. Muutoin on tupa lämmin, mutta aamuin täytyy laittaa villasukan päälle vielä töppöset. Mutta ei haittaa. Talvella kuuluukin olla pakkasta:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole kuin hella ja iso leivinuuni. Hellassa on hyvin harvoin poltettu tulta, paitsi joskus sähkökatkon aikana. Toki niin on, mieluumin talvella kuin kesällä.

   ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥