Google+ Followers

tiistai 23. helmikuuta 2016

L. M. Montgomeryn MarigoldNuoruusaikojeni eräs suosikkikirjailija oli kanadalainen Lucy Maud Montgomery (1874-1942). Hän oli syntynyt Prinssi Edvardin saarella, josta Montgomery kirjoitti pääosan hienoista romaaneistaan. Marigoldin lumottu maailma on julkaistu suomeksi vuonna 2009, mutta se oli ilmestynyt englanniksi jo 1929 Kanadassa nimellä Magic for Marigold. Ostamani pokkari on painettu 2012, siinä on sivuja 349. ISBN 978-952-492-636-2. Enlanninkielestä teoksen on suomentanut Sisko Ylimartimo, kustantaja on Minerva.

Tämänkään kirjan olemassa olosta ei minulla joitakin vuosia sitten ollut harmainta aavistusta. Toimeliaat kirjailija Montgomeryn jälkipolvet ovat koonneet jäljelle jääneistä teksteistä uusia romaaneja ja novellikokoelmia, jotka saavat meidät Montgomeryn ihailijat haltioihimme. 

Marigoldin suku on suuri, sukunimi on Lesley. Lorraine-poloinen on Marigoldin äiti, joka ei uskalla ison sukulaislauman läsnäollessa avata edes suutaan. Vielä nelikuisena ei tuleva Marigold ollut saanut nimeä, joka olisi voitu panna kirkonkirjoihin! 

Vauvan äiti Lorraine pitää nimestä Marigold, joka erään onnellisen tapahtuman jälkeen tuleekin sitten vauvan nimeksi. Nimen etsimistilaisuus pidetään vanhassa sukukartanossa Cloud of Sprucessa, jonne pääosa Lesleyn sukua kokoontuu. Lorraine asuu kartanossa vauvoineen, mutta kartanoa hallitsee vanha isoäiti, jonka 92 vuotissyntymäpäivää nyt vietetään. Vauvan isä Leander, oli kuollut pari viikkoa ennen lapsensa syntymää, mikä oli kova isku Lorrainelle eli vauvan äidille.

Kartanossa asui myös nuori isoäiti, vasta 62 vuotias 'tyttönen'. Hänellä ei tunnu olevan paljon sanottavaa. Lopulta vauva saa nimen naislääkäriltä, siltä suvun erinomaiselta naiselta, joka pelasti vauva Marigoldin hengen, kun vanhat lääkärit olivat jo luovuttaneet. Likeltä piti ettei tuleva Marigold kuollut ennen ristiäisiään!

Varsinaiset tapahtumat alkavat siitä, kun Marigold on kuusivuotias. Lapsi on fiksu ja älykäs, hänellä on yksi mielikuvitusystävä, Sylvia, joka ei mahdu vanhan isoäidin raameihin. Muuten tämä isoäiti tykkää kovasti nuoresta Marigoldista, isoäiti on varsinainen voimahahmo naisekseen, ja hän sanelee paljolti toisten tekemiset ja tekemättä jättämiset. Mutta vanha isoäiti jaksaa seurustella lapsen kanssa ja hänellä on aina aikaa lapselle. Kiehtova ja värikäs satujen maailma avautuu Marigoldille. Hän ei tunne olevansa yksinäinen, onhan hänellä on ystävä, jota muut eivät näe...

On Marigoldilla kavereita ja ystäviä. Jotkut ovat olevinaan täydellisempiä kuin muut, mutta kun totuus paljastuu, käy selville, ettei niin ole. Monien ysävyyksien ja ihastumisten kanssa käy näin. Täydelliset ihmiset eivät olekaan täydellisiä. Kepposiakin Marigold tekee kavereiden mieliksi, ja rikkoo isoäidin antamia sääntöjä. Niistä ei seuraa mitään mullistavaa, hetken hauskuutta ehkä, mutta ei traumattisia rangaistuksia.

Marigoldin lumottu maailma on hauska ja ihastuttava kirja, joka voi kiinnostaa myös meitä aikuisia naisia. Lue Leena Lumen postaus kirjasta seitsemän vuoden takaa. Tykkään tästäkin Montgomerystä kuten myös Runotytöistä ja Annoista tai Vanhan kartanon Patista. 

Toivotan teille mukavia lukuhetkiä ja antoisaa alkanutta viikkoa!
                                 Aili-mummo

8 kommenttia:

 1. Monta kirjaa on tullut luettua. Miksen lukisi tätäkin, jos joskus eteen tulee.

  VastaaPoista
 2. Montgomery on minunkin suosikkini edelleen. Kiitos arviosta, pitäisiköhän tämäkin lukea uudelleen, mukava, viihdyttävä teos!
  Hyvää loppuviikkoa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäät!
   Ihanaa ajankulua ja nostalgiaa, Minttuli!

   ♥♥

   Poista
 3. Minä olen jäänyt lapsuudessani ehkä jostakin paitsi, kun en ole lukenut Montgomeryn kirjoja. Tämäkin kuulostaa ihan kivalta kirjalta.
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle Aili ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä minä olen vanhanaikainen kaltaisteni kanssa, romantiikkaa näissä Montgomeryn kirjoissa on kasapäin.
   Kuin myös sinulle, Mai!♥♥

   Poista
 4. Täytyypä laittaa lukulistalle tämä. Pidän paljon Montgomeryn kirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno Jukka-Pekka, samoin tykkään minä..:)

   ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥