tiistai 1. maaliskuuta 2016

Akateemikko Anna-Leena Siikalaa muistellen

Kuva: Google. Siikalan kirja Suomalainen shamanismi.

Tutustuin vuosia sitten suomalaiseen tiedenaiseen, Anna-Leena Siikalaan (1943-2016) hänen kirjansa, Suomalainen shamanismi, välityksellä. Hän on minua vuotta nuorempi. Hän siirtyi tuonilmaisiin viime lauantaina, ja jätti läheisensä ja ystävänsä ikävään. Kevyet mullat hänen muistolleen...

Anna-Leena oli myös tieteen akateemikko, hän sai arvonimen vuonna 2009. Nainen, joka toimi aikanaan maamme kolmessa yliopistossa: Helsingin, Turun ja Joensuun yliopistossa. Joensuun ajoilta hänen nimensä tuli tietoisuuteeni.

Kansanusko on kiinnostanut minua kovasti. Luin monta isoa kirjaa tehdessäni Havutar, hyvä emäntä teosta, ja tein kahden sivun mittaisen kirjoituksen siitä myös Havuttareen. Tosin lukemani kirjat olivat paljon vanhempien tutkijoiden tekemiä, kuten Martti Haavio, Julius Krohn ja Christfrid Ganander. Yksi essee nimeltä Kansanusko teoksesta Suomen historia 3 tuli lukemiini alan kirjoituksiin mukaan Siikalalta. Anna-Leena on yhtä ansioitunut kuin edellä mainitut nimet ellei sitten enemmänkin. STT:n sivuilla sanotaan seuraavasti Siikalan urasta:

Akateemikko Anna-Leena Siikala on luonut mittavan ja arvostetun uran kulttuurien tutkijana. Siikala on tutkinut pohjoisen Euraasian alkuperäiskansojen uskonnollisia tapoja, shamanismia, kalevalamittaisten runojen myyttis-historiallista tulkintaa ja suullisen kerronnan tutkimuksen metodeja.  Hän on tutkinut myös sitä, miten etninen vähemmistöryhmä käyttää hyväkseen omaa mytologiaansa ja perinnettään pyrkiessään elvyttämään ja säilyttämään oman kielensä ja elämäntapansa toiskielisen valtakulttuurin paineissa.

Akateemikko Siikalan tutkimuksia suullisen perinteen runouden teorioista ja metodeista pidetään uraauurtavina. Lukuisilla kenttätutkimusmatkoillaan hän on koonnut aineistoja Suomen lisäksi Tyynenmeren alueella sekä Venäjällä suomalais-ugrilaisten kansojen, udmurttien, komien ja Siperian hantien keskuudessa.
Akateemikko Siikala on pitkässä ja laajassa tuotannossaan vahvistanut ja uudistanut kansainvälisesti suomalaista folkloristiikan tutkimusta. Siikala edustaa kiistatta alansa kansainvälistä huippua. Hän on tiedepoliittinen vaikuttaja alallaan Suomessa ja ulkomailla, ja on ollut useiden humanistisen alan koti- ja ulkomaisten tieteellisten seurojen johtotehtävissä.  Siikala on toiminut folkloristiikan professorina Turun, Joensuun ja Helsingin yliopistoissa sekä akatemiaprofessorina vuosina 1999–2004. 

Akateemikko Anna-Liisa Siikala. Kuva: Jakke Nikkarinen/ STT Info Kuva.

Kun siirryin viime keväänä fb:iin, pyysin Anna-Leena Siikalaa kaverikseni, ja mielihyväkseni hän suostuikin. Hänellä on kielenä englanti, olihan hänellä varmasti paljon ulkomaalaisia ystäviä ja kavereita. Harvoihin hänen postauksiinsa osallistuin.

Folkloristiikka oli suurin löytö jonka sain kokea Havutarta tehdessäni. Sieltä löytyy suomalainen sielu ja ihminen omimmassa olomuodossaan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Eilen lopettelin mieheni veroilmoituksen tekoa yhdessä poikamme kanssa. Lähetimme sen sähköisenä verottajalle.

Tänään on mahtavan kaunis päivä. Aurinko helottaa ihanasti kirkkaalta taivaalta, ja olemme jo päässeet maaliskuuhun! Toivotan Irkun tervetulleeksi lukijakseni, olemmehan jo vanhoja tuttuja!

Kaikille lukijoilleni oikein kaunista ja hyvää maaliskuun alkua!
                                  Aili-mummo

8 kommenttia:

 1. Hyvää Iltaa Aili Mummo ! Mainintasi kuolemaan nukkuneesta Anna-Leena Siikalasta herätti kiinnostusta Häneen ihmisenä,koska halusit tuoda Hänet esiin näin ! Toivotan Sinullekin miellyttäviä päiviä odotellessamme luonnon eloonheräämistä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Else!
   Minusta Anna-LEena Siikala ansaitsee sen, hän on tehnyt paljon suomalaisten ja balttilaisten kansojen hyväksi. Kiitos Else, samoin sinulle! ♥♥

   Poista
 2. Kauniisti kerroit Anna-Leena Siikalasta..
  Meilläkin oli täällä aurinkoinen päivä, mä kuitenkin jouduin sen parhaimman ajan tuolla lääkäri-käynnillä viettämään.
  Ensin oli vartin myöhässä ja sitten sattuikin sellanen lääkäri kohdalleni, joka olikin välittävä ja kuunteleva lääkäri.
  Siellä menikin sitten 45 min. ainaskin.
  Mutta hyvällä mielellä sieltä sitten tulinkin pois.
  Sain lisää lääkettä, kun verenpaineeni ei vieläkään ollut kohdillaan...katsotaan nyt sitten miten käy.
  Nyt, mittailen paineitani ja kuukauden päästä hän soittaa mulle, ja katsotaan sitten uudelleen oikea lääkitys taas.
  Hyvää viikkoa sinne sulle Aili-mummo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Harakka, tuntui tarpeelliselta kirjoittaa Siikalasta.

   Sellaista se on meidän 'ikinuorien' elämä, ei tiedä ennalta, mitä sattuu ja tapahtuu. Ihanaa että sait hyvän ja välittävän lääkärin, sellaisia on harvemmin saatavilla. Erinomaista että tunnet saaneesi apua. Verenpainelääkkeet ei aina satu heti kohdalleen. Tuo verenpaineen mittaaminen on välttämätöntä, minäkin mittaan aina silloin tällöin jaksoittain.

   Kiitos Harakka, samoin sinulle & co!♥♥♥

   Poista
 3. Kaikenlaisia naisia ja miehiä Suomeenkin mahtuu. Tästäkään rouvasta(?) en tiennyt aiemmin mitään. Mutta nytpä tiedän. Hyvää viikonjatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta sangen huomattava henkilö, joka on tutkinut juuriamme syvältä ja tehnyt tietokirjallisuutta tutkimuksistaan. Heille on aika vähän osoitettu huomiota. Minulle kulttuuriasiat ovat sydämen asioita. Siksi kirjoitin. ♥♥

   Poista
 4. Siikala minullekin tuntematon, mutta kiinnostus kirjaansa kohtaan heräsi. Shamanismista haluan enemmän tietää. Kiitos kun toit tämän kirjan postaukseesi.
  Kevätaurinkoa olemme jo saaneet ihastella, tänään pilvistä ja pientä tihkua, mutta bongasin monia lintuja Simoa lenkittäessäni. ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Shamanismi on myös minun kiinnostuksen kohteeni menneisyytemme takia. On hienoa, että asiaa ovat tutkineet useat suomalaiset tiedemihet ja -naiset. Anna Leena Siikala oli elossa olevista varmaan merkittävin.

   Tänään ei paistanut, valitettavasti! Hyvää sunnuntai-iltaa sinulle ja pojillesi, Anja-Regina! ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥