Google+ Followers

tiistai 22. maaliskuuta 2016

Pahuus sydämissämme ♥

Elokuvasta Anna Karenina, kuvakaappaus Yle1:seltä.

Hän sytyttää sodan
joka hylkää lapsen
hän tuhoaa yhteiskunnan
ja loukkaa lasta
hän luhistaa kulttuurit, elämän
joka erehtyy lapsen kohdalla
hän erehtyy pahimmin
joka luulee ettei näin voi olla
hän miettiköön mikä mahtava voima voidaan vapauttaa
yhdestä atomista
niin pienestä
ettei sitä paljain silmin edes näe;
joka ei tätä oivalla
hän ei oivalla jatkuvuutta
hän ei oivalla elämää.

- MARKKU LAHTELA -

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ajattelin että tämä runo voisi selittää nykyisiä maailmantapahtumia, ennen muuta sotia ja terrorismia. Tänään maaliskuun 22 päivä AD 2016 on yksi niistä mustista pahoista päivistä, jolloin viattomia tapetaan ja räjäytellään Euroopan Union sydämessä, Brysselissä. Mutta ei tämä runo ole mikään selitys ihmisen pahuudelle.

Olen nimittäin tullut lapsuudessani hylätyksi moneen kertaan, vieläpä oman vanhempani takia, eikä minusta silti tullut ns. pahaa ihmistä, vaikka julmuutta sainkin kokea runsain mitoin monen ihmisen taholta. Ei, jokin minut pelasti. Muutama uskova ihminen, joka osasi näyttää minulle toisen tien.

Ajatusta että toisin uskovat on murhattava / tapettava, on minullekin kauhistuttava ja vieras. Toki heillä on yhtäläinen oikeus elää kuin muillakin ihmisillä. Mutta uskon kuitenkin, että ihmisten pahuus lisää aina toisten ihmisten pahuutta tavalla tai toisella.

Hiljainen viikko tai piinaviikko on ollut kristityillä tapana nimittää tätä kulumassa olevaa viikkoa, joka perjantaina nostaa Jeesuksen, meidän Herramme, ristinpuulle.     Samalla kun ajattelemme sitä, mitä hän teki meidän puolestamme, voimme yhdessä miettiä myös ihmisen pahuutta ja hänen haluaan aiheuttaa muille kärsimystä ja kuolemaa toisille ihmisille.

Olen paljon ajatellut ja ollut perimmäisten kysymysten äärellä viime aikoina. Yksi syy siihen on se, että jälleen yksi ystävä siirtyi muutama viikko sitten 'tuonilmaisiin' odottamaan ylösnousemusta. Muuan naapuri kävi meillä tinkimässä tietoja, jotta hän voisi esiintyä yleisön edessä viisaana miehenä. Kateus paistoi kauas hänen puheistaan ja elkeistään. Ei hän tehnyt sitä siksi, että olisi ajatellut ihmistä lämpimästi ja rakkaudella, vaan hän tahtoi kuolleelle pahaa...

Pöyristyttävää, alhaista ja matalamielistä. Mutta kuitenkin inhimillistä. 

Meitä opetetaan rakastamaan lähimmäistämme niin kuin itseämme. Olemme opiskeleet ne sanat ainakin rippikoulussa, ja papin saarnoissa kirkossa kuulleet asiasta moneen kertaan. Mutta vaikeaa on lähimmäisen rakastaminen, paljon helpompaa on kadehtia häntä ja puhua hänestä pahaa. 

Valmistaudun pääsiäiseen hiljalleen sulattamalla pakastekaappia ja jääkaappia. Ihmisen sydän voi olla kuin mainitut kodin apulaiset, jotka pitävät ruokamme syömiskelpoisina. 

Pääsiäinen on suuri juhla, varsinkin ortodokseille. Me Lutherin oppia kannattavat emme pääsiäistä juhli niin riemullisesti, taidamme olla näivettyneitä uskossamme.
Meidän on otettava vastaan armo Jeesuksessa ja hänen kuolemassaan.

Armoa ja rauhaa teille kaikille toivottaa Aili-mummo! ♥♥♥
16 kommenttia:

 1. Väkevää tekstiä! Kiitos sanoistasi ja siunattua pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piipe!
   Kuin myös sinulle ja läheisillesi!♥♥♥

   Poista
 2. Kiitos Aili ,Rauhaisaa levollista Pääsiäsen aikaa,,IKÄVISTÄ SYDÄNTÄ SÄRKEVISTÄ uutisista huolimatta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Mirja!♥
   Kiitos, samoin sinulle ja läheisillesi Lieksaan!♥♥♥

   Poista
 3. Kiitos Aili hienosta postauksesta. Rauhallista pääsiäisen odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos, Anneli A!
   Kuin myös sinulle ja perheellesi!♥♥

   Poista
 4. Minä en usko ihmisen hyvyyteen. Mutta onneksi Jumala on hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet, Paluumuuttajatar!
   Ei ihmiset ole todellakaan hyviä, mutta pahuusaste ehkä vaihtelee! Voimme ainakin olettaa että Jumala on hyvä..:) ♥♥

   Poista
 5. Näitä asioita meistä kumminkin moni miettii, minäkin olen miettinyt.
  Kiitos viisaista sanoistasi ja valoisaa pääsiäistä sinulle. Kirjoitteli Eila Ilona Elisabet Kiskosta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan moni meistä miettii samoja asioita!
   Kiitos Eila Ilona Elisabet, samoin sinulle!♥♥

   Poista
 6. Pääsiäinen tulee aina yllättäen, kuten nykyisin kaikki juhlapyhät muutamaa päivää liian aikaisin. Onkohan minun aikarattaani alkanut hieman jätättämään. No vein nyt illalla vasta pääsiäiskortteja postiin. Jos posti ei hidastelisi, niin niiden pitäisi olla torstaina perillä, mutta kun posti hidastelee, ne ovat perillä viikon päästä. Siksi minun pitäisi saada itseni toimimaan viikkoa aikaisemmin.
  Kasvatusalalla varhaiskasvatuksen ja koulun puolella pääsiäistä juhlitaan muutamaa viikkoa etukäteen. Käydään mm. pääsiäiskirkossa, kasvatetaan rairuohoa tai ohranjyviä tms. tehdään kortteja, askarteluita ja maalauksia pääsiäisestä ja puhutaan aiheesta, lauletaan. Kyllä Pääsiäinen tulee lapsille tutuksi, ei pelkästään virpomisella. Mikä on mielestäni mukavaa perinnettä ja aina tulee uusia. Lasten kautta perinteet jatkuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin kello jätättää kummasti. En tosin laittele pääsiäiskortteja. Hauskaa ne on varmasti saada vaikka myöhässäkin.
   Perinteet ovat ihania, niillä siirretään kulttuuria sukupolvelta toiselle. Tuo on myöskin totta, että perinteet luovat uusia perinteitä, jopa kauniimpia kuin entiset. Ennen piiskattiin lapset pitkänä perjantaina, tätä suosittelivat papit. Eikä tuo paastokausikaan meille olisi pahitteeksi, vaan se olisi hyödyllinen.

   ♥♥♥

   Poista
 7. Kiitos hyvästä postauksesta Hyvää rauhallista
  Pääsiäisen aikaa ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Irma!
   Samoin sinulle ja puolisollesi!♥♥♥

   Poista
 8. Kiitos Aili ja toivotan teille hyvää pääsiäistä.....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Maikku..:)
   Kuin myös sinulle♥♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥