Google+ Followers

maanantai 7. maaliskuuta 2016

Ylpeilynaiheita Tohmiksella?

Tikkalan koulun 100v. juhlassa jaetut muistamiset v. 1989.


KIRJALLISUUTTA

Istun koululuokassa Lappeenrannassa tai Imatralla.
Runoilija Johanna Venho ja päätoimittaja Tuomo Karhu
istuvat kaksin puolin minua.
Keskustelemme kirjallisuudesta.
"Saarikoski teki tietoisesti itsestään legendaa ja
myyttiä", Johanna sanoo. "Tapani tekee nyt
sitä samaa."
"Höpö höpö", sanon. "Mä riisun myyttejä."
"Sä ehkä riisut mut luot heti perään
uusia", Johanna kuittaa.
Otan kulauksen Heineken-tölkistä.
"Tää on hyvää terveysjuomaa, nuoret", sanon
ja otan toisen kulauksen. "Juokaa tätä
kun ootte 18 vuotta ja tehneet jotain
itselle tai muille tärkeetä."
Nuoret ovat hiljaa.
Johanna Venho katsoo Tuomoa.

Tukholmassa esiinnyn akateemiselle yleisölle
mustat naisten sukkahousut päässä.
"Här kommer Pippi Långstrump", sanon
ja heilautan sukkahousujen jalkaosat taakse.
Yleisö taputtaa.
He ovat sivistynyttä väkeä.

Kotona katson kirjallisuusohjelmaa TV:stä.
Kaksivuotias tyttäreni kaataa litranpullon 
Jack Daniel'sia lattialle.
En moiti häntä.
Hän on tullut isäänsä.


-TAPANI KINNUNEN -

Oppilaat esittävät ohjelmaa.

Hyvät ystävät ja kylänmiehet!

Sivistys on kansalle tärkeä asia, muulloinkin kuin juhlapuheissa.
Monta ihmisenalkua on tässäkin  vuonna 1889 perustetussa opinahjossa opetettu lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan sekä hankkimaan tietoja ihan omatoimisesti. Ennen oli kunnia-asia, että kunnassa oli joka kylässä koulu. Nyt ei enää. Nähtävästi viimeisetkin kyläkoulut halutaan lopettaa paikassa, joka pitää itseään sivistyspitäjänä, ja ylpeilee kirjailija Algot Tietäväisellä alias Maiju Lassilalla ja niin edelleen. Samaa epäilen myös nykyisen hallituksen suunnittelevan. Näinhän se on, että ns. sivistys joutaa ensimmäisenä laidan yli, kun on Suomessa ja Tohmajärvellä hätä. Siitä kuuluu tulevan säästöjä, jotta voidaan maksaa joillekin entistä suurempaa palkkaa.

Suunniteltu on, että Tohmiksen jäljellä olevilla kahdelta kyläkoululta, viedään 5-6 luokkien oppilaat Kemieen ensi syksystä alkaen. Sitten parin vuoden kuluttua voidaan todeta, että oppilaat ovat käyneet niin vähiin, että koko koulu joutaakin lakkauttaa oppilaiden vähyyden tähden.

Mitäs siitä, että kylältämme on matkaa yhteen suuntaan ainakin 20-25 kilometriin, ja aikaa matkoihin kuluu ainakin kaksi tuntia tai enemmän joka päivä. Mitäs siitä, että oppilaista osa joutuisi seisomaan matkansa ajan, mikä lienee vastoin lakia. Mitäs siitä, että näin nuoret lapset joutuvat usein koulukiusatuiksi. Mitäs siitä, vaikka oppilas menettää kokonaan elämänsä hallinnan, eihän se ole päättäjien syy. Vai onko sittenkin?

Asiakkailta eli koululaisilta puuttuu äänioikeus kokonaan. Heille ei saa kertoa, etteivät lapset hermostuisi, on jonkun suuren tietäjän vastaus!

Tikkalan kyläkuoro esiintymässä koululla, johtajana Teuvo Latvala.


Koulu on ollut kylämme sydän vuodesta 1889 saakka tähän päivään. Siellä kokoontuvat monet kylämme yhdistykset, kyläyhdistys mukaanluettuna, kerhot sekä kansalaisopistot. Kun koulua ei ole, voi kaiken tämän myöskin lakkauttaa. Vai arveletteko, että asukkaita kiinnostaa opiskelu Kemiessä, kunnan keskustaajamassa näin pitkän matkan päässä? Jos nuorempana jaksoinkin olla monessa mukana, enää en jaksa enkä haluakaan. Mieheni vielä käy, mutta ei varmaankaan kauan.

Tuo vanha kylämme koulu paloi heinäkuussa 2004. Sen muistoksi aloimme suunnitella Tikkalan koulun muistokirjaa, joka ilmestyi vuonna 2009, kun koulun käynnin alkamisesta kylällämme tuli 120 vuotta. Kirjan toimitti Sari Tuuva-Hongisto.
Omalta osaltani oli mukana tätä kirjaa tekemässä.

Op. Esteri Mecklin opetti lapsia 1960-luvun lopulla ja 1970-luvullakin.


Yllä olevassa kuvassa vasemmalla takana seisoo opettaja Ester Mecklin, joka oli mieheni opettaja Akkalan koulussa 1940-luvulla. Hän oli myös Tikkalan koulun alaluokkien opettajana meidän pojillemme 1970-luvulla. Joten kierros tuli täyteen vuonna 1975. Poikamme Petri oli hänen viimeisiä oppilaitaan. 

Nykyään ei kannata kantaa vastuuta enää mistään, entisaikaan oli toista. Silloin saimme aikaan myös tuloksia, omilla uhrauksillamme tosin. Nykyään on virkamiehillä paljon valtaa, mutta vastuuta ei yhtään. 

Toivotan kaikille lukijoilleni ja kyläläisille antoisaa viikkoa ja maaliskuun jatkoa!
                              Terveisin Aili-mummo

8 kommenttia:

 1. Hallitus tekee nyt semmoisia päätöksiä, joita sen ei tarvitse katua muutaman vuoden päästä, kun nauttivat suurista eläkkeistään aurinkorannoilla, kenties jopa niin, että ovat onnistuneet kierrättämään tulonsa veroparatiisien kautta esim. Berner tekee jo niin. Se ei ole laitonta, eikä tämä hallitus tule tekemään siitä laitonta.

  Mutta koulutuksesta ei pitäisi säästää. Aina voi kehittää ja parantaa, mutta tämän päivän koulutustulokset näkyvät tulevaisuudessa ja silloin se on myöhäistä. Pisa-tutkimuksiin ei kannata luottaa, ne ovat huijausta. Jokainen voi lukea netistä, että osallistujista on poistettu kaikki erityislapset tai jotain sairautta potevat esim. mielenterveysongelmaiset.

  Hyvää naistenpäivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olen minäkin ihmettellyt. Ensiksi rämetettiin lait jo ihan eri hallitusten aikaan, loppu onkin jo ihan helppoa. Kun ei ole rikkonut lakeja, voi tehdä mitä vain minkä laki sallii. Näin uskon näidenkin päättäjien tekevän. Suuret kalat eivät jää lain haaviin, vaan pienet!

   Koulutuksesta säästäminen on typerä temppu. Se kostautuu monin kertaisesti. Noita Pisajuttuja olen itsekseni ihmetellyt, huiputusta siis!

   Hyvää naistenpäivää sinulle, Mai!♥♥♥

   Poista
 2. Tämmöistä mummoenergiaa tarvittaisiin kylillä näinä vuosina. Muutaman ajan kuluttua päättäjät vaihtuvat, eivätkä he tunne maaseutua kohtaan sympatioita senkään vertaa mitä nykyiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, Erkki!
   Aina nuorempi väki / polvi tuntee vanhoja asioita paljon huonommin kuin vanha väki. Ei ihminen opi elämästä kaikkea vain kirjoja lukemalla, vaikka lisäperspektiiviä kirjoista voi saada. Ja sellaista kohtaan, mitä ei tunne, ei voi tuntea sympatiaakaan! Tosi on! ☻

   Poista
 3. Kiitos Aili postauksesta. Kaikkemme me yritämme, että koulua ei viedä Tikkalasta, haen itse vaikka valtuustoon ja jos pääsen, niin teen siellä kaikkeni, että saan ääneni kuuluviin. -TeroL-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa TeroL, olet mies joka tekee kaikkensa hyvän asian puolesta! Ensi kerran elämässäni lupaan vaihtaa puoluetta! ♥♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥