perjantai 29. huhtikuuta 2016

♥ Iloista ja hyvää Valpuria! ♥

Keskusteluhetki Nousiaisen pihalla. Oikealla talon emäntä, Marjatta Nousiainen.

Kävellessäni ilmoittautumistiskin luo
kuulin järjestäjien miettivän
kuka ojentaa kukat
sille Pohjanmaan runoilijalle

Olin pyörähtää takaisin
mutta nöyrästi kirjoittauduin sisään
ja kävelin saliin:
ei tässä millään kukanhakumatkalla
kuusisataakilometriä nuokuttaa
terveimmätkin terälehdet

Niin vain meni esitykseni
sekeästi kuin Arvi Lindin uutistenluku


- EEVA HEILALA -

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Onneksi nuo eivät ole omakustantajan murheita, joten en tarvitse ajaa jonkin esityksen takia 600 kilometriä edestakaisin. Runoja ja näytelmiäkin olen käynyt joskus esittämässä täällä Pohjois-Karjalan alueella. Muutamia kertoja minulle on maksettu matkakorvaus, muuta en ole koskaan pyytänytkään. Pitäisi miettiä kaksi kertaa ennen kuin lupautuu matkustaamaan 600 kilometrin päähän, korvattiinpa se sitten tai ei; näin ajattelen.

Ihan oikein kirjailijoille (niille jotka kuuluvat Kirjailijaliittoon) maksetaan varmaan korvaukset taksojen mukaan. Poishan se tietysti on heidän työajastaan, joten ihan oikein että maksetaan. Sitä ihmettelen kovasti, mitä roskaa kustannetaan 'kirjallisuutena'. Ihan kaikkia kirjoja en minäkään kehtaa postata, vaikka saatankin lukea sen. 

Tietysti lukijoitakin on monta lajia, joten kirjojakin on oltava monta laatua. Pääasiahan on tietysti se, että kirjoja myydään mahdollisimman paljon ja mahdollisimman isolle joukolle ihmisiä. Raha ratkaisee!

Mistä johtuukaan, ettei rahaa löydy kulttuuriin, mutta urheiluun sitä löytyy sitäkin enemmän. Kulttuuritilaisuudet pitää 'tuottaa' mahdollisuuksien mukaan ilmaiseksi, tai jos maksetaan, niin mahdollisimman harvoille ja valituille ihmisille. Muusikot saavat yleensä palkkansa, samoin isopalkkainen merkkihenkilö, jos hänet saadaan jollakin tavoin houkuteltua paikalle. Raha on se viehe, johon 'kala' iskee. 

Tohmajärvi on järjestänyt jo yli 40v. tällä systeemillä Potsipäivänsä (pitäjäjuhlansa), jonka juuret ovat kirjailija Maiju Lassilassa. Nythän on perustettu Maiju Lassila projekti, jota johtaa Mervi Venäläinen; työmiehenä hänellä on Teemu Jaatinen. Perästä kuuluu, sanoi torventekijä!

Kesällä Tohmis ei ole hassumpi paikka kierrellä ja katsella maisemia ja muutakin. Olen yrittänyt koota paikkakunnan kulttuuripaikkoja ja ottanut runsaasti kuvia niistä. Tehnyt kymmeniä postauksia seurakunnasta, kunnan omistamista paikoista ja kyliltä. Tosin kaikissa kylissä en ole käynyt. Jos 1980-luvulla olisi ollut netti, olisin varmasti tehnyt kyliltäkin enemmän. Olen koonnut oman kylämme historiaa ja tapahtumia, sen kulttuuria ja perinnettä monelta alueelta. Kirjojen ohella olen postannut niitä myös nettiin, samoin eri sukujen tarinoita kuvineen. Olen koonnut valokuvia kyläläisiltä sadottain, ja jalkautunut kymmeniin taloihin kyselemään ja nauhoittamaan. Onneksi matka ei ole ollut pitkä, eikä kukaan ole siitä ilosta palkkaa maksanut. Toivottavasti sama 'hulluus' jatkuu vielä minun jälkeeni.

Tohmis on ollut hyvä paikka elää, kun tekee paljon työtä eikä vaadi itselleen liikoja. Ne jotka vaativat, lähtevät pois Helsingin seudulle ja ulkomaille. 

Huomenna on Vapun aatto. Toivotan kaikille lukijoilleni iloista ja hyvää Valpuria!
                             Terveisin Aili-mummo

26 kommenttia:

 1. Kiitose ja myös sinulle oikein ihanaa viikonloppua ja vappua sekä taoukokuun alkua.♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Irma!
   Kuin myös sinulle ja Himmulle♥♥♥

   Poista
 2. Paljon olet puuhastellut kotipaikkakuntasi eteen.
  Kun tykkää asua omalla seudullaan, on levollinen olo sisimmässä.
  Mukavaa vappua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aimarii!
   Se on ollut minulle rakas harrastus..:)

   ♥♥♥

   Poista
 3. Hauskaa Vappua myös sinne Tohmajärvelle !

  VastaaPoista
 4. Hienoa että olet ollut ja olet aktiivinen kotiseutusi kulttuurin harrastaja ja puolesta puhuja ja tallentanut sitä monipuolisesti! Ja tosi on, kulttuurimäärärahat pienevät koko ajan, ei hyvä.
  Hyvää vappua ja kevättä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulttuuri on se ilma, jota hengitän, siksi se on niin tärkeä! Monet ihmiset eivät omaa kulttuuriaan arvosta eivätkä halua siitä maksaa.

   Kiitos Minttuli; kuin myös sinulle♥♥

   Poista
 5. Kiitos, myös sinulle Aili iloista vappua.☻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ritva, samoin sinulle ja puolisollesi! ☺ ♥

   Poista
 6. Vappu ei ole minulle kovinkaan merkittävä juhla. Mutta munkkeja paistetaan ja saadaan suku meille syömään. Hyvää Vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se yleensä maalla asuneille ole, mutta nyt on aikaa juhlia k e v ä t t ä itseään..:)

   Kiitos Mine! Kevään riemujuhlaa teille Kotkaan♥♥♥

   Poista
 7. Onpa upeaa, että olet uupumatta jaksanut kerätä perinnetietoa tms. kotiseudullasi. Jos kukaan ei tietoja kerää, ne jäävät unholaan.

  Hyvää Valpuria Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa olen itse ajatellut, paljon tietoa on saatu tutkimalla asiakirjoja ja lähdekirjoja sekä haastattelemalla ihmisiä. Paljon on antanut myös kuva-aineiston keruu.

   Kiitos Piipe, samoin sinulle ja co!♥♥

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos Anna!
   Vappuonnittelut myös sinulle ja puolisollesi!♥

   Poista
 9. Iloista Valpuria, Aili-mummo! Olet ollut varsinainen puurtaja kotiseutusi kulttuurin saralla. Jos ei nykyihmiset työtäsi arvosta niin tulevat sukupolvet sitäkin enemmän. Arvokasta historiaa olet kerännyt talteen. Ja tehnyt sitä itsekin kirjoittamalla, lausumalla, puhumalla ja muullakin olemuksellasi.
  Tohmajärvellä taisi olla kevään lämpöisimmät päivät, toivottavasti lämpö leviää pian yli koko maan, että päästään nauttimaan keväästä. Täällä niemessäkin linnut pitävät konserttejaan, laulurastas antaa parastaan, joutsenet toimivat orkesterin torvina, teeret rumpaleina ja kuikat huilisteina. Väliin kuuluu kuikan huuto, väliin kuovin. Rantasipi rytmittää myös. Ja pihapiirin tiaiset kantavat pesiinsä pehmikettä. Nautitaan keväästä ja vapusta.♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anja-Regina!
   Hyvät harrastukset vievät ihmisen mukanaan, ei mahda mitään..;)

   Tohmajärvellä on lämmintä nytkin,meidän mittarissa on 19.8 +astetta Celsiusta. Aurinko porotteli jalkaani niin kuumasti, että sitä ihan poltteli. Jos tällä vauhdilla mennään, on kesä pian käsillä.

   Ihanaa että kuuntelet siellä upeita lintukonsertteja. Pesänrakennusvietti on linnuilla kiivaimmillaan...Se on hienoa kuulla omin korvin, parempaa ei voi enää toivoakaan.:)

   Kiitos Anja, nautitaan me vaan.♥♥♥

   Poista
 10. Hauskaa vappua! Runokirjoistasi erityiskiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuin myös sinulle & rouvallesi Erkki!
   Kiitos, en muista lahjoittaneeni, mutta löytyväthän ne netistä..;)

   ♥♥

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kiitos Unelma! Ihanaa Vappua sinulle ja taatalle♥♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥