Google+ Followers

tiistai 5. huhtikuuta 2016

Nataša Dragnic´: Kanssasi ainaJälleen yksi rakkausromaani takanapäin, ja ihastuttava teos, Nataša Dragnisic´: Kanssasi aina, Otava 2012. Suomentanut Tiina Hakala. 285 sivua, kovakantinen, sidottu. ISBN 978-951-1-25235-1. Alkuperäisteos on kirjoitettu saksankielellä, Jeden Tag, jede Stunde, vuonna 2011.

Nataša Dragnic´(s.1965-) on syntynyt Kroatiassa. Hän opiskeli germaanisia ja romaanisia kieliä yliopistossa, josta hakeutui diplomaattikoulutukseen. Hän on myös näyttelijä. Ammatikseen hän toimii Saksassa vieraiden kielten ja kirjallisuuden dosenttina. Julkaisuoikeudet tästä ensimmäisestä romaanista myytiin jo yli 20 maahan ennen sen julkaisemista.

Juonipaljastuksia!

Kirja on kolmoisdraama. Pääosissa ovat kroatialaiset Dora ja Luka, jotka jo elämänsä alkuvuosista lähtien viihtyivät erinomaisesti yhdessä ja olivat tärkeitä toisilleen. Mutta sitten Dora vanhempineen muutti ulkomaille Pariisiin, missä hän hakeutui näyttelijän uralle. Lukasta tuli taas etevä taiteilija, jolla on näyttelyitä hyvinkin usein. Ensimmäisen taidenäyttelynsä Luka pitää jo viisitoista vuotiaana koulussa ollessaan. Kuvaamataidon opettaja halusi innostaa ja ohjata lahjakasta oppilastaan taiteen poluille. 

Lukalla on Ana-niminen sisko, 10-vuotias. Hän haluaa ohjaille Lukan elämää hieman vanhempana.

Meri on tärkeä Lukalle ja hänen taiteelleen. Luka ei halua lähteä kotoa minnekään sen ääreltä. Kotona hän tutustuu Klaraan, joka seuraa Lukaa kuin hai uhriaan. Klara on Lukasta ihana, Dora ei ole enää Lukan vierellä. Välillä Luka ei jaksa sietää Klaraa, joka on häntä kolme vuotta vanhempi. Klara on tanssinopettaja, hän oli saanut luunmurtuman jalkaansa, ja joutui siksi sairaalaan. Anakin tykkää Klarasta, ja on rakastunut Toniin.

"Minä rakastan sinua", Klara kuiskaa.
     Luka nousee ja jää seisomaan Klaran eteen. Klara ei vieläkään kosketa häntä. Tyttö varmaan ajattelee, että noudattaa sääntöä. He katsovat toisiaan pitkään. Sitten Luka hymyilee ja laskee käsivartensa Klaran harteille. 
     "Mikä täällä tuoksuu niin hyvältä?"
     Klara tarttuu häntä kädestä ja vie hänet keittiöön. Keittiö ei ole kaksinen. Klaran kaltaiselle loistokokille se on pieni ja hankala ja surkeasti varustettu. Silti hän onnistuu aina valmistamaan heille jotakin herkullista. Lukasta on ihanaa, kun Klara laittaa hänelle ruokaa. Siinä on jotakin tuttua ja lohdullista. Etenkin jos Dora paistaa jotain uunissa. Kakkua tai kuorrutettuja kasviksia, sillä ei ole Lukalle väliä. Uuni huokuu lämpöä, jolla ei ole mitään tekemistä todellisen fysikaalisen lämmön kanssa. Koti. Turvallisuuden tunne. Kesä rannalla. Keskipäivän helle.
     "Tämä on yllätys."
     He syövät tyylikkäästi katetun pöydän ääressä, joka on itse asiassa pelkkä epätasainen laudanpätkä kolmen huteran jalan varassa.
     Luka tulee pian kylläiseksi. Hän ei syö paljon. Mielellään kyllä, mutta ei paljon. Hän nojautuu taaksepäin tuolissaan, ei kuitenkaan liikaa, sillä se saattaisi romahtaa. Se tuoli. Tyytyväisenä Luka hymyilee Klaralle. Tämä ojentaa hänelle kätensä. Hän tarttuu siihen epäröimättä.
     "Ja nyt minä haluan rakastella kanssasi." 

------------------------.

"Ja Luka rakastelee Klaran kanssa. Hän lempii Klaraa kiihkeästi ja intohimoisesti, ja samalla hänen mieleensä nousee kuvia. Hän suutelee Klaran suuta ja kaipaa sivellintä. Hän sivelee Klaran sileää vartaloa kuin kangasta, jota maalaa vikkelästi sormillaan."

Niinpä käy aika vanhanaikaisesti, että Luka joutuu avioliittoon Klaran kanssa, kun Ana ahdistelee veljeään. Dora ja Luka ovat uudelleen kuumentaneet suhteensa, mutta taiteilijamiehen pakkoavioliiton takia tulee monenkirjavia ongelmia. Vasta kymmenien vuosien kuluttua totuus tulee ilmi toisessa asiayhteydessä. 

Kirja on helppolukuinen. Lauseet pääasissa lyhyitä ja yksinkertaisia. Ei siirappista tekstiä, vaan lähinnä asiallista. Kirjailijan 'oppineisuus' ei paista tekstistä läpi, vaan kunnioittaa lukijaa ja hänen älyään.

Voitte lukea tästä linkistä Annin kirjoittaman postauksen kirjasta Kanssasi aina.

Toivotan teille lukuiloa ja oikein kaunista huhtikuun alkuviikkoa!
                          Terveisin Aili-mummo


8 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä kuvauksestasi tuosta kirjasta. herätit mielenkiinnon kirjaa kohtaan

  Mukacaa huhtikuuta!♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa että pidit postauksestani, Irma!
   Kiitos, samoin sinulle ja Himmulle!♥♥

   Poista
 2. Kiitos kivasta kirjavinkistä. Kuulostaa mielenkiintoiselta. - Mukavaa huhtikuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Anneli A..:)
   Kuin myös sinulle ja perheellesi!♥♥

   Poista
 3. Tämä oli ihana kirja, kaikille romantiikannälkäisille sopiva kirja :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos, mukavaa viikkoa sinulle Aili.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että luit, Sylvi!
   Onnellista huhtikuuta sinulle ja co!♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥