Google+ Followers

torstai 26. toukokuuta 2016

♥ Ihana kesäkaupunki ♥

Toinen Joensuun torin kesäkahviloista.


Terveissii Joinsuusta, pistäyvyttiin sielä eilen (tai öylen). 
Keskikaupunnille ol asijoo. Mie kävin silimälasliikkeessä korjuuttamassa aurinkolasiloita. Niinpä tul Iso Myy kierrettyy ympäri. Tullessa ostin tuas kirjoja.

Käytiin miehen kansa kahvila kavunvarressa. Kuuma ol kun mikä! Älysin laittoo vielä pitkät kalsarit, jotta ei ainakkaa vilu tullu, enemmännii lämpöhalavaus...

Kyllä Isossa Myyssä ol' hiljasta, ei ollu monta kahtelijjookaa istuskelemassa, miten tapana on. Samaten ol' Joinsuun tori lähes tyhjä. Kauppahalli on  kuulema raivattu, van joku lihakauppa kuuluu olevan vielä pystyssä. Varmaan se sittä puretaan. Ja sitä torinalusparkkii ne sittä ruppeevat rakentammaan. Mäne tiijjä. Liekö (Pielis-) Join rantaan vieneet sen torin, en ou niin tarkkaan seurannu Karjalaista, van jottai semmosta muistelen lukeneeni.

Räppäsin miehen kameralla nää kuvat. Kauppahallissa en ou käyny vuoskymmenneen, ennen kävin aina kaupunkireissula ostamassa tuoresta kalloo eli kirjolohta tuomiseks, ja aina sitä tul ostettuu muutakkiin ruokoo. Van kun alako tulla niitä isoja supermarkettija, halli jäi unohuksiin. Marketit myivät samoja tavaroita aina halavemmala, joskaan ei yhtä tuoreina. Mitäs se luatu kunhan vuan hinta (on halapa)! Näin aatellaan ylleisesti!

Suahaan nähä (jos eletään) nousooko tähän torin laijale se vanahan ajan mallin mukanen kauppahalli?
Tässä on Martta-kahvio, ei tungosta siihenkään.


Paljo on Joinsuu muuttuna miun muistin aikana. Entisaikoina 1940-60 luvula kaupunki täynä puutaloja, van nyt ne onnistunneesti revitty alas, ja on piästy kivitalokulttuuriin. Torikaula niitä jonnii verran on, myös Koski- ja Torikaun risteyksessä oleva Yrjö Luakkosen talo, joka omistaja kunnosti hienosti.

Näihen torin ympärystalloihin tehhään vuan lissee kerroksii, ja niin asukkaita soppii yhä enemmän. Tulloo nekii neliöt paremmin hyötykäyttöön, ja tuovat rahhoo lissee rikkaile. Jos vuan vuokralaisii löytyy. Van miusta näytti siltä, jotta vuokralaiset on karkoomassa poispoikkeen, kun liikehuoneistottii seisoo tyhjillään. Neun huonot ajat kaikila, kansala ja kauppijailakkii. Van Nordeala ja asiakkaila männöö hyvin, veronmaksut voip siirtee toisten 'huviks'.

Esiintymislavalla järjestäytyvät soittajat paikoilleen, mutta emme ehtineet kuulla heidän soittoaan.

Miusta Joinsuu on hieno kesäkaupunki, kulukoohan Pielisjoki läpi kaupungin. Ja Pyhäselekä on heti kaupungin vieressä. Se kuuluu Suur-Saimaan vesistöön. Jos assuu Joinsuussa, voip hankkii kunnon venneen, jolla vois seikkailla vaikka Välmerele asti. Siitä oisin tykänny nuorena, van ei sillon ollut aikoo eikä rahhookaan. Piti vuan hoitoo lehmii ja mualaistalloo iliman kesä- tai talavilommii. Ja kesälä ne työpäivät ol pitkii, kaks tavallista työpäivee peräkkäin seihtemänä päivänä peräkkäin tahi oikeemmin kolomenasatanakuutenakymmenäviitenä päivänä peräkkäin, ja tuas alusta!

Uskokee tai elekee, nyt kukkii jo pihlajat ja sirreenit; en muista yhtä aikasta millonkaa olleen. Tää on oikeeta kesäaikoo, hyvänkö eilä vai pahan, kysyn vuan?

Toivotan lukijoille mukavoo toukokuun viimestä viikkoo!
                             Aili-mummo

12 kommenttia:

 1. Kiitos Aili-Mummo Joensuun kuulumisista,näin ajat muuttuu .Kävin ostoksilla huhtikuusa ja hiljaista Kekäleellä Gaarsonilla ,Marttojen kahvila on kesäin täys ,sitä ei voi ohitta ,piiraset ,munkit,erittäin hyviä.Toukokuu kuin paratiisi luonto kukkii,Hyvää ihanaa kesää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne ajat tosiaan muuttuvat!
   Piti kirjoittamani että Torikaudun varrella on vielä puutaloja. IHmeen vähän oli tosiaan kahvittelijoita, vaikka sää oli mitä parhain..;)

   Kiitos Mirja, samoin sinulle ja co!♥♥♥

   Poista
 2. Kiva kerroneta Joensuusta, kauniista kesäkaupungista. Kerran elämäni aikana olen siellä käynyt ja Kimmelissä yöpynyt. Siitäkin jo aikaa melko pitkästi. Silloin oli torilla kovasti väkeä, pikku ostosksetkin sieltä tehtiin, vähän kuin matkamuistoja.

  Toivotaan ettei tule kylmät tämän varhaisen kesän jälkeen. Hyvää jatkoa!♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä tori on kaupungissa keskeinen paikka viettää aikaa ja tehdä ostoksia. Uskon, että alkava rakennustyömaa on vähentänyt torimyynnin lähes olemattomiin!

   Kiitos Irma, samaa toivon minäkin, mutta nyt on lämmintä vain 10 +astetta. Hyvää toukokuun ja viikonloppua sinulle ja Himmulle!♥♥♥

   Poista
 3. Mukavia nuo torikahvilat.Aurinkoista toukokuun viimeistä viikkoa☻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ritva!
   Kaunista viikonloppua ja toukokuun päiviä sinulle!♥♥♥

   Poista
 4. Joensuunta muistan kun kävimme Joensuun sairaalassa katsomassa kummipoikaamme jonka päälle oli auto ajanut. Pojallamme oli hissipelko ja minun piti hänen kanssa kävellä rappuja ylös muistaakseni 7:mäs kerros missä kummipoikamme oli. Poikamme oli muutaman vuoden ikäinen,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ollut aika raskas nousu omin jaloin!
   Lieneekö hissipelko jo nyt lähtenyt pojaltanne?
   Jos on nuori ja terve, voi kyllä omin jaloin noustakin ylöspäin, mutta alastulo on kyllä helpompaa..;)

   Poista
 5. Sinnehän mekin olemme tulossa muutaman päivän päästä,Joensuu on minulle rakas kaupunki, asuinhan siellä parhaat vuoteni muutettua sitten Turkuun 43v.sitten työn perässä, miehen äiti 86v, asuu siellä ja sieltä taas menen äitini luo Lieksaan. Tohmajärvellä varmaan taas käydään tekemässä kierros.Hyvää kesää Aili-mummolle !!t. pike, sanosekukkasin blogista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa pike, olet tulossa näihin lapsuutesi maisemiin ja tervehtimään sukulaisia! Varmaan tapaat entisiä kavereitasi, kun käyt Tohmiksella? -Kiitos toivomuksistasi, hyvää ja kaunista kesää myös sinulle, pike!♥♥

   Poista
 6. Totta, Joensuu on ihana kesäkaupunki. Nyt on mennyt muutama kesä ilman Joensuun reissua. Vilkas tori ja hiljaiset sivukadut, iso kirpputori ja paljon vettä. No tietysti muutakin muistan, hih.
  Sama tilanne useassa kaupungissa, liiketilaa tyhjänä, tehorakentamista entisten kerrostalojen päälle, parkkiluolien rakentamista. Mutta keväästä tuli kesä, ennen sireenit, tuomet ja kielot kukki Savossakin juhannuksen tienoilla, nyt ollaan vielä toukokuussa ja pian on kukinta jo ohi. Onneksi pihlaja hieman viivyttää kukintaansa täällä sisemmässä osassa maata. Näillä mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tämä lama-aika joka paikassa.Rahaa on vähän liikkeellä.

   Meillä jo pihlajakin kukkii, sittenkö on kesä ohi? Menee liian vinhaa vauhtia koko kesä, vuodenajat heittävät häränpyllyä!

   Hyvää toukokuun loppua ja kesäkuun alkua sinulle Anja-Regina!♥♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥