tiistai 28. kesäkuuta 2016

Sirpa Kähkönen: Hietakehto

Kuva: Google. Luin ostamani pokkarin, Sirpa Kähkösen kirjan Hietakehto. Otava. Teos on julkaistu vuonna 2012, ja pokkari Seven sarjassa on painettu v. 2013. Kirjassa on 336 sivua. ISBN 978-951-1-27691-3. Kirja kuuluu ns. Kuopio sarjaan, ja on sarjan kuudes kirja. Aikaisempia ovat Mustat morsiamet (1998), Rautayöt (2002), Jään ja tulen kevät (2004), Lakanasiivet (2007) ja Neidonkenkä (2009). Tämä on ensimmäinen lukemani Sirpa Kähkosen romaani, ja täytyy sanoa, että pidän siitä suuresti.

Kirjan aihe liittyy Suomen jatkosotaan, ja sodan vaikutuksesta aikuisten ihmisten ja lapsien elämään. Minusta on vaikuttavaa, että ennen kaikkea Kähkönen on seurannut sotaa lapsen maailmasta käsin, hänen leikeistään ja suhtautumisesta sotaan. Sota antaa tapahtumia ja tilanteita uusiin leikkeihin, jossa ihmiset kuolevat. 
Läheltä pitää ettei myös lapsia kuole omissa leikeissään. Aikuiset osaavat olla hämmästyttävä huolettomia jättäessään tuliaseita lasten ulottuville. Ja lapsella jos kenellä on tarkkanäköiset silmät.

Kesäkallio on huvila, jonne lapset on koottu suojaiseen ja omavaraistaloudessa toimivaan paikkaan. Sen omistaa Selma Kelo. On menossa elokuu 1943, ja sota jatkuu yhä.

Tärkeä rooli on romaanin Juho-pojalla, joka on jäänyt täysorvoksi. Mutta tohtoripariskunta on ottanut hänet kasvatikseen, ja Juho on pantu Kuopion lyseoon. Juho johtaa myös lasten leikkejä suvereenisti. Charlotta eli Saaralotta on toinen lapsi, jolla on myös huomattava rooli tässä kirjassa.

Olisi tarpeellista lukea ne aikaisemmat osat tästä sarjasta, jotta pääsisi kirjan henkilöiden kanssa tuttavaksi. Varmaan hieno kirjasarja Kuopiosta, ja siihen liittyvästä historiasta. Tämä kaikki voisi olla totta, mutta kuitenkin se on fiktiota. 
Sirpa Kähkösestä ja hänen kirjoistaan kirjoittaa Kirsi blogissaan Kirjanurkka, josta löytyy paljon tietoa. 

Lukekaamme siis Sirpa Kähkösen romaaneja, joissa humanismi ja ihmisyys kukoistaa.

Tervetuloa lukijakseni Lady of The Mess!

Toivotan kaikille lukijoilleni hyviä kesäkuun viimeisiä päiviä ja pian alkavaa heinäkuuta!
                          Aili-mummo

6 kommenttia:

 1. Olisi varmaan kiinnostavaa luettavaa jo sen historialliseen ajankohtaansa perustuvana teoksena !Hyvää Kesän jatkoa myös Sinulle Aili, s.-42

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin, kiitos Else!
   Samoin sinulle, ja hyvää viikonloppua!♥♥

   Poista
 2. Tuo olisikin varmaan mielenkiintoista lukea, tälläisen, lapsuutensa parhaat vuodet silloin eläneenä. Toisi muistoja mieleen. Pitää ihan ottaa nimi talteen ja katsoa jos löydän sen jostain.
  Hyvää, ihanaa kesän jatkoa!♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutenkin ne sota-ajat ovat kiinnostavia siviilien elämässä! Muistot nuoruusajoilta ovat meille tärkeitä. Itse olin tapahtuma-aikaan ollut vasta 1,5 vuotias.
   Kiitos Irma, samoin sinulle ja Himmulle!♥♥♥

   Poista
 3. Kannattaa lukea koko Kuopio-sarja. Kähkönen kuvaa ihmisten kohtaloita vaikeina aikoina, mutta lempeästi ja ymmärtäen. Kirjoista jää hyvä mieli ja se on harvinaista nykykirjallisuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilasin jo lisää kolme kirjaa tästä sarjasta, joten lukemista on..:) Tuo on totta mitä sanot! Hyvää heinäkuun alkua sinulle Seita!♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥