maanantai 6. kesäkuuta 2016

♥ Valkolakki sireenien varjossa ♥

https://www.salon.fi/product_info.php?products_id=2765

Lopulta yksi ainoa päivä, pojilla lököttävä puku
ja mauton kravatti, tytöillä liian korkeat korot
ja lyhyt hame, epävarma askellus juhlasalin poikki,
päähän kiskottu kireä lakki jonka valkoisesta aavisti 
ettei se säilyisi puhtaana huomiseen.
Sitä ennen pihasireenien ohi saapuvat sukulaiset,
hymyilevinä, ikääntyneinä, kukkapuskia 
ja kirjekuoria heiluittaen, heidän kanssaan kilisteltiin,
myhäiltiin laudatureille, seliteltiin abrobaturit,
maalattiin tulevaisuus kuin akvarelli, ja ulkona kesässä se odotti,
hitaasti räjähtävien sireeninkukkien takana ,
vuosien kierto, sokaiseva elämä joka vie kaiken
kun toivoton aikuisuus muotoutuu nuoruuden perukoilta,
syvistä hämäristä, ehkä unista, niiden metsissä.


- RIKU KORHONEN - 


Nuppolan sireenit kukkivat.

Vuoden merkkitapaus, ylioppilas- ja valmistujaisjuhlat on nyt vietetty. Niihin on valmistauduttu vuosia, ja toiveita ihanasta tulevaisuudesta on säilytetty mielen salatuissa sopukoissa. Toivotan lämpimästi onnea kaikille lakin saaneille, mutta myös heille, jotka valmistuivat ilman ihanaa hattua.

Tohmajärven lukio on aika korkealla rankinglistalla. Pois on ne ajat, jolloin reput sai yli 40 prosenttia kirjoittaneista. Siitä on aikaa noin 35 vuotta. Eikä se ei ole oppilaitten häpeä, vaan opettajien.

Valkoisella ylioppilaslakilla on myyttinen maine ainakin jo 1800-luvulta alkaen. Silloin olivat 'maistereita' kaikki valkoisen lakin saaneet ja kelpasivat jo opettamaan toisia. 

Ylioppilaat valmistuvat vasta opiskelemaan tulevaa mahdollista ammattiaan, siksi minusta on väärin puhua valmistujaisjuhlasta. Mutta sanonta on sanonta eikä muuksi muutu. 

Kuinka lienee sitten, jos ylioppilaskirjoitukset poistetaan; sitähän suunnitellaan jo nyt. Se mahdollinen opiskelupaikka voidaan saada ilman muita kokeita. Mutta etenkin palvelu- ja hoitoalan ammattiin valmistuville minusta pitäisi tehdä ehdottomasti luonnetestit, jottei kauheita mokia pääsisi syntymään. Ihminen joka ei tunne empatiaa, ei lääkäriksi tai hoitajaksi sovi.

Me tohmislaiset vietämme jännittävän viikonlopun ensi viikonvaihteessa. Kunnajohtajamme Olli Riikonen on ehdolla Keskustan puoluesihteeriksi, ja me kuntalaiset olemme häntä lämpimästi suositelleet virkaan. On vain niin, että jos Hanna Huttunen pääsee varapuheenjotajistoon, silloin Ollia ei varmaankaan puoluesihteeriksi valita. Viisaampien mukaan näin se menee...

Muutenkin on sekalaisen kiireinen viikko. Kerron sitten teille viikon päästä mikä on syy. Piakkoin on myös ensimmäisen lapsenlapsen rippijuhlat, mutta en osaa sanoa, osallistummeko niihin vai emme. 

Mutta ihana kesä on nyt! Vähän koleaa välillä, mutta toivottavasti lämpiää pian.

Wellcome as an reader Kique Ruiz!

Oikein hyvää viikkoa kaikille lukijoilleni!
                    Aili-mummo

8 kommenttia:

 1. Hieno runo Riku Korhoselta :)
  Onhan se tuo lukio jäänyt ajasta jälkeen. Nythän moni opiskelee kaksoistutkinnon, mikä on paljon järkevämpää. Ylioppilastutkintoa ihannoidaan mielestäni ihan liikaa.
  Jos uudistukset menevät läpi, niin yliopistoon pääsee ylioppilaskokeiden perusteella, mikä on järkevää toimintaa, sillä sitten jää pois kaksoiskokeet eli ensin ylioppilastutkinnon kokeet ja sitten pääsykokeet. Siinä välissä vielä moni vanhempi pulittaa isot rahat valmennuskursseista.
  Mukavaa ja lämpöistä viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järkevältä se minustakin kuulostaa tuo kaksoistutkinto. Sitä samaa olen ajatellut, mutta ihmisten mielissä valkolakilla ja yo-kirjoituksilla on pyhä paikka yhteiskunnassamme. Valmennuskursseilla tehdään paljon rahaa, onhan se joidenkin elinkeino!

   Kiitos Mai; samoin sinulle (vaikka kylmää luvattiinkin).♥♥

   Poista
 2. Komppaan Maita sekä runossa että ylioppilaskirjoitusasiassa.

  Nyt on kuuelmma luvattu lämpenevää, taas kylmenevää etc. Näin kertoi Lumimiehen säätiedotus. Pelkään hallaa, kun uudet vereenpisarani nyt jo yöt ulkona.

  Ihanaa kesäkuun vikkoa sinulle Aili♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonain päivänä kylmää ja sitten ei. Kunhan ei lunta sada, vaikka pohjoisessa sitäkin lupailivat. Pidähän silmällä kukkasiasi, Leena, etteivät palellu.

   Kiitos, kuin myös sinulle, Leena-IhaNainen♥♥♥

   Poista
 3. hyvää kesää myös sinulle Aili.
  Välillä meillä kaikilla on kiireisiä aikoja.
  toivotaan ettei tule pakkasöitä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Sylvi ystävä!♥
  Aivan totta! Sinulla niitä ainakin riittää!!
  Hyvää kesää ja Taivaan Isän siunausta sinulle!♥♥♥

  VastaaPoista
 5. Riku Korhonen on oivaltanut hienosti lakkiaispäivän tunnelmat. Minulla se ei kuitenkaan mennyt niin, oli viisikymppinen kun kirjauduin iltalukioon, missä opiskelin yhden lukuvuoden ja kirjoitin seuraavana syksynä. Ei juhlittu niin, että lakki olisi likaantunut. Hyllyllä laatikossa se on edelleen enkä viitsi sitä edes vappuna ulkoiluttaa. Sen merkitys ei minulle ollut eikä ole suuri, kunhan nyt joutekseni kirjoitin kokeet kun jäi silloin puoli vuosisataa aikaisemmin väliin. Lakki on välivaihe nuorille, siitä vasta alkaa varsinaiseen opiskeluun orientoituminen ja omaan elämäntehtävään tähtääminen. Mutta juhlallinen tilaisuus aina on, kun valkolakit painetaan päähän. Onnellisia nuoria täynnä elämän voimaa ja unelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvalle varttuneelle valkolakki tuskin edustaa mitään suurta ihmettä, mutta ainakin nuorille ja heidän vanhemmilleen se voi olla suuri saavutus. Jos kirjaviisautta arvostetaan, niin onhan sillä tietysti merkitystä. Sitä olen ihmetellyt, miksi sitä sanotaan 'valmistumiseksi', koska eihän se mihinkään valmista. Vasta lakista lähtien alkavat ammatin ja elämän opiskelut. On kuitenkin hienoa, että nuorilla on pysähdyspaikkoja elämänsä varrella, ehkä ei kuitenkaan kauan...

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥