Google+ Followers

maanantai 11. heinäkuuta 2016

Maiju Lassilan Kuolleista herännyt Tohmiksella

Aika harvinaisia nämä kuolleista heräämiset. Jönni Lumperi sen kuitenkin opetteli...

Pakko se oli uskoa, kun satamajätkä Jönni Lumperi heräsi arkustaan uudelleen tähän vanhaan maailmaan! Herääminen ja lähes kaikki muukin oli sangen riemukasta. Jönni sattui saamaan arpajaisvoiton, josta lähti hänen 'liikemiesuransa' käyntiin. Jönni osti ja myi kiivaasti, vaikka ei ollut rahoja nähnytkään. Mutta sattuuhan sitä!

Teatteriyhdistys on perustanut Leader hankkeen, jossa on tarkoituksena tehdä Maiju Lassilan tuotantoa tunnetuksi. Projektin rahoituksella on palkattu kaksi työntekijää, ohjaaja Mervi Venäläinen ja apuohjaaja Teemu Jaatinen. Tänä vuotena Teatteriyhdistys täyttää 35 vuotta, ja teatteriyhdistys lahjoittaa syntymäpäivälahjan Maiju Lassila vuoteen, joka on 2018; silloin tulee 100 vuotta täyteen Maiju Lassilan syntymästä.

"Kuolleista herännyt on haastava teksti, joka ei ole päästänyt ryhmäämme helpolla. Näytelmän 30 roolia esittää 10 näyttelijää, ja kertojan rooli jäi ohjaajallekin. Runsaat roolihenkilöt ja hersyvä näyttelijäntyö pääseekin tänä vuonna oikeuksiinsa upeissa kulisseissa ja yksinkertaisessa lavastuksessa. Hymy huulilla lausun kiitokseni työryhmälle, olette upeita ihmisiä", toteaa ohjaaja Mervi Venäläinen.

Minusta Tohmajärven teatteri on tehnyt mahtavan esityksen, joka on hauska olematta mauton; mustaa huumoria viljellään melko reippaasti. Huomaa että teatteria on tohmislaiset opiskelleet tosimielellä, jälki on sen näköistä. Ammattiteatterista on käyty ottamassa oppia, ja se virkistää ja ilahduttaa mieltä kovasti. Toivon tälle esitykselle runsaasti katsojia. Olosuhteet teatterilla ovat todella hyvät. Ääni kuuluu varmasti kaikille, on hyvät selkää tukevat istuimet, sadekatos jonka peittävyys on hyvä, eikä aurinko paista takuuvarmasti silmiin. Kahvittelu tehdään sujuvasti, eikä liputkaan maksa maltaita. Näytelmä sopii myös lapsille.

Taiteilijan näkemys kirjailija Maiju Lassilasta. Siellä se kuulostelee miten hänen tekstinsä sujuu!
Tätä edellisen kerran Tohmajärven teatterissa esitettiin Lassilan näytelmäksi dramatisoitu teos Pirttipohjalaisia vuonna 2000, sen ohjasi Jouko Tyyni. Minullakin oli 'ilo' olla mukana siinä näytelmässä mieheni kanssa. Meillä oli silloin esityksessä 35 henkeä enimmillään lasten kanssa. Näytelmä oli liian haastava, siinä oli monimutkainen, hitaasti kehittyvä juoni, joka ei auennut katselijalle, ja näytelmässä riideltiin paljon sekä käytiin käräjiä. Minusta se oli onneton valinta, eikä sen jälkeen Lassilaa ole kotiteatterin tiimoilta nähty. Lassila on ollut paitsiossa tuon huonon valinnan vuoksi.

Toivonpa että nyt menossa oleva projekti pelastaa Lassilan pois tästä 'kirouksesta', ja tulevina vuosina saamme nähdä Lassilan parhaita teoksia usein.

Toivotan lukijoilleni hyvää alkanutta heinäkuun viikkoa!

Nyt on kesäteattereiden aika parhaimmillaan, käykää toki katsomassa! Värtsilässäkin pyörii näytelmä, joka on lähiaikoina katsastettava.
                     Terveisin Aili-mummo

8 kommenttia:

 1. Hyvä on, sait puhuttua (kirjoitettua) yli. Käytävä on kahtomassa, vaikka vastahan tuota töllötin telkkarista. Siellä ainakin oli maukas esitys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika maukas on tämäkin esitys, hykerryttää vieläkin..;)

   ♥♥

   Poista
 2. Kiva kuulla, että olet ehtinyt näyttelemäänkin :)
  Tulitikkuja lainaamassa on se minkä olen nähnyt muutaman kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin se menneinä aikoina esillä vuosikymmeniä, ja täytyy sanoa, että siinä pääsivät Lassilan kirjailijankyvyt hyvin oikeuksiinsa. Tulitikkuja en ole ollut esittämässä, mutta Manasse Jäppisen äitiä, Anna Doroteaa, esitin parina kesänä. Siitä teimme myös videon opetuskäyttöön..;)

   ♥♥

   Poista
 3. Kesäteatterit on parasta kesää, meilläökin täällä joka kesä teatteria ansiokkaiden näyttelijöiden toimesta.
  Oikein hyvää heinäkuu jatkoa!♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin minäkin olen ajatellut niissä mukana olleena. Ja yhä edelleen monet vieläkin yhä uskovat niin!♥♥

   Poista
 4. Onpa harmillista, että edelliskerralla käytiin käräjillä asti. :(
  Kiitos mukavasta esittelytekstistä ja onnellista viikon jatkoa. Täällä sataa jälleen, entä siellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe, ihan juuri äsken satoi, kello on nyt 13:22, ja se oli jo ainakin toinen tai kolmas sade. Ennen puolta päivää satoi kuiten paljon enemmän.
   Onnellista viikkoa sinullekin Piipe!♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥