Google+ Followers

tiistai 5. heinäkuuta 2016

♥ Oli ja meni! ♥

Kansallispukujen ja ym pukujen tuuletusta.


Potsipäivät eli kuntajuhlamme 42. kerran on nyt vietetty. Päivänsankarina on kuntamme kuuluisin kirjailija, Maiju Lassila alias Algot Untola (ent. Tietäväinen), joka syntyi Tohmajärvellä 1868, ja teurastettiin raa'asti vuonna 1918. Kirjailijallamme oli monta nimeä, sillä erilaista kirjallisuutta syntyi paljon, ja jokaista erilaista tyylilajia varten piti olla aina uusi nimimerkki. Maiju Lassilan nimi elää yhä, sillä se on jäänyt elämään ikimuistettavan kansanhuumorinsa vuoksi. 

Etsiskelin Tohmajärvi-laulun sanoja, jotka on kirjoittanut Sakari Miinalainen, mutta en löytänyt netistä enkä Tohmajärvi tuttavaksi lukemistosta. Hyvin on sanat piilotettu, onneksi olkoon! Tuskin kovin moni tohmajärveläinen edes osaa tuota laulua, vaikka pari kertaa olen elämäni aikana sen kuullut.

Tohmajärvi laulun on säveltänyt Martti Turunen. Siitä on tehty myös CD julkaisussa Karjalan Kunnailla: Pohjois-Karjalan kotiseutulaulut. Olisipa tuota ollut mukava kuullakin...

Lauantaina parveilimme Kemien koulun ja liikuntahallin pihassa, minne oli tullutkin suuri määrä juhlijoita sekä kauppiaita. Varsinaisesti Potsi-päiväthän järjestää Tohmajärven Yrittäjäyhdistys.
Mauri Patsaspuistossa. Ei tekijän nimeä patsaassa.


Kemien Keskuspuistoon on nousemassa pysyvä Potsinäyttely, jota ovat olleet tekemässä taidekeskus Onnelan kursseilla olleet taiteilijat. Valitettavasti patsaiden tekijän nimeä emme löytäneet, joten patsaspuisto on keskeneräinen. 

Löysin videon Tohmajärvestä, ja minusta se oli niin hyvä, että laitan linkin siihen. Kannattaa katsoa myös Tohmajärveläisten, puhumattakaan heistä, jotka eivät ole tohmislaisia.

On jännittävää seurata, miten käy pienen Tohmajärven kunnan tämän aikakauden myllerryksessä. Keski-Karjalan menestykseen en jaksa uskoa, sillä se on liian vähäinen yhteisö suurten kaupunkikuntien seassa.

Eilen ukkosti niin paljon, että minun oli pakko keskeyttää postaukseni laittaminen nettiin. Myös tänään on ollut ukkosta, mutta silti uskon että nyt on hyvä hetki laittaa tämä sepustus maailmalle.

Lukijoilleni hyvää alkanutta heinäkuuta! Mansikat ovat makeimmillaan, erittäinkin metsämansikat!

♥ Toivotan Hannele Koiviston tervetulleeksi lukijakseni! ♥
                         Terveisin Aili-mummo


16 kommenttia:

 1. Kyllä nuo kansallispuvut ovat sitten kauniita pukuja, siinä on juhlapuku parhaimmillaan. itse en ole koskaan omistanut .
  Tuollaiset kuvtajuhlat on mukavia, kerää paikalle niin nykyisiä kuin entisiä asukkaita.
  Heleätä heinäkuuta sinne itärajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniita hyvinkin, jotkut ihan upeita.
   Ostin Raja-Karjalan puvun v. 1974, ja siitä pitäen olen sitä käyttänyt. Viime aikoina varsin vähän. Puku on tilattu Helmi Vuorelmalta.

   Kun ihmiset ikääntyvät, he muistavat alkujuurensa...
   Kiitos mummeli, kuin sinulle sinne Ähtäriin!♥♥♥

   Poista
 2. Irmari Rantamala on minusta jännin Maiju Lassilan kirjailijanimi.

  Sakari Miinalaisen hahmo jäi hyvin mieleen, kun runoilija viimeisinä vuosinaan jo sairaana laahusti työpaikalleen pankkiin. Hänen tuotantoaan kannattaisi pitää enemmän esillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parhaita nimiä, niitä on niin monta etten viitsinyt kaikkia niitä mainita.

   En tunne Sakari Miinalaisen työ- ja elämänhistoriaa. Siitä en ole löytänyt tietoja. Myöskään Latvavesiltä kannassa ei hänestä ole mainintaa. Pitäisi toki olla, vaan ei ole nähty tarpeelliseksi.♥♥

   Poista
  2. Miinalainen teki varsinaisen elämäntyönsä kaiketi Järventauksen Osuuskassan johtajana. Kun se fuusioitiin Kiteen Seudun Osuuspankkiin muistaakseni 1970-luvulla, hän siirtyi Kiteelle johonkin pankkivirkaan ja asumaan. Tietääkseni hän oli tuottoisa ja paikallisesti arvostettukin runontekijä. Kerran kävin Järventauksessa jututtamassa häntä, jotain kylätarinaa se oli. Hiljainen ja jäyhänoloinen mies. Missä lienevät runot nykyisin?

   Poista
  3. Minulla ei hajuakaan. Pitäisi kysellä paikallisilta ihmisiltä. Tietäisikö Rauni Eronen jotakin? Tuskin edes Tohmajärven kirjastolla lienee niitä tai kunnan arkistossa...Tauno Hirvosen runot ja muut kirjoitukset ovat viimeksi mainitussa paikassa. Ne ovat kaikki lehdissä julkaistuja, mutta ne voisi laittaa kaikki kansien väliin. Luulin pystyväni sen tekemään, mutta en enää jaksa.

   Poista
  4. Sinun Havutar-kirjasi on näyttävästi pöytäesittelyssä Kiteen kirjastossa.

   Poista
  5. Onpa hienoa, Tohmajärvellä varmaankaan ei ole..;)
   Ihanaa viikonloppua sinulle ja co, Erkki!♥♥

   Poista
 3. Mummo ja pappa lähtivät sinne teillepäin ajelemaan tänään. Mekin toivoisimme pääsevämme käymään, mutta saas nähdä nyt. Ensin pitäisi marjanpoimijoiden palailla kotiin. Ja nyt sitten sain ONNEKSI töitä, joten lomani loppuu sellaisen mukavan syyn vuoksi parin viikon päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kiva nähdäkin, jos täällä päin liikutte.
   Sunnuntaina olemme Tohmajärven teatterissa. Tervetuloa Pohjois-Karjalaan!

   Onneksi sait töitä, hienoa! Yleensä alallasi töitä riittää...

   Ihanaa viikonloppua sinulle ja perheellesi, Mine!♥♥♥

   Poista
 4. Kiitos, kansallispuvut ovat kauniita. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pukujen aatelia sanoisin..:)
   Kiitos Mummon virkkaus ja kissa; samoin sinulle!♥♥

   Poista
 5. Mukavan jutun olet laittanut potsipäiviin liittyen ja nostanut vielä vanhan videonkin esille uudelleen, hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa että pidit!
   Terveisiä Tikkalasta sinulle, Tapsa!♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥