maanantai 25. heinäkuuta 2016

Tuleeko Onni kuntaliitoksesta?

Heinäkuinen auringonlasku Ailinkalliolla.

Onni, kerro minulle
jos tulet, mistä minä
sinut tunnen?
Onko sinulla ruusu korvan takana?
Silmissä kolme valtamerta, huulilla
kuuden kevään linnut, ja naurulle tuoksuvat tuulet?
Onni, jos minä nukun, herätä minut,
ravistele tyhjäksi minun surujeni pähkinäpuu.
Onni, kun se saapuu se kantaa suurta säkkiä sylissään.
Siihen se minun murheeni kätkee kaikki, virran
                                                        vietäväksi heittää.

- TOMMY TABERMANN -

Suur-Onkamon selkää.


Teimme eilen pikavierailun naapurikuntaamme Rääkkylään. Rääkkylä on maineikas ja kansanmusiikistaan kuuluu pieni pitäjä Pohjois-Karjalassa. Tosin Suomen hallitus suuressa viisaudessaan on päättänyt liittää Rääkkylän Kiteeseen, jos syystä kiteeläiset ovat onnellisia. Valitettavasti rääkkyläläiset eivät ole onnellisia. Nyt kiteeläiset odottavat vesi kielellä milloin on viimeisen Keski-Karjalan kunnan, Tohmajärven, vuoro tulla heidän helmoihinsa. Enpä usko että meilläkään monet sitä haluavat. Mutta koska valtio on ottanut määräysvallan itselleen, se voi menetellä miten itse haluaa. Kiteen veroprosentti on Suomen huippua tai ainakin hyvin lähellä sitä.

Kitee tunnetaan lähinnä pahasta pajarista, pontikasta ja pesäpallosta. Muu kulttuuri ei hetkauta Kiteen ihmisiä, mutta listaan voisi ainakin lisätä taiteilija Leo Karppasen ja Saiho Ateljeen Heinonniemestä. Siellä on paljon kaunista nähtävää ja lisäksi Juhanantuvalla Kesälahden Hummovaarassa, joka on myös Leo Karppasen käsialalla koristettu. Onhan Kiteellä kuorojakin, jopa useampi erilainen, sekä tietenkin Kiteen kuuluisin mies ja musiikin tekijä, Tuomas Holopainen.

Minusta on turhaa vaatimattomuutta turvautua pontikkaan ja pesäpalloon, kun noita valttikortteja on noinkin monta. Ja vieläpä sellaisella tasolla, ettei maailmasta löydy monta noiden vertaista. Kiteellä olisi aineksia moneenkin näytelmään historiansa valossa, jos vain löytyisi kyvykäs kynäilijä, joka saisi tulosta aikaiseksi. 

Pahin vastustaja meillä päin on vanha ikävä asia, kateus, joka sotkee paljon asioita. Johtuuko se kenties geeneistä vai uskomuksesta, että onnea on vain rajallinen määrä? Toisen onni on toisilta pois. Olen taipuvainen uskomaan, että kateus kasvaa sisällämme meidän huonosta itsetunnostamme, jossa perimälläkin on oma osuutensa.

Asutusta Suur-Onkamolla.

Rääkkylää on siunattu suurella luonnonkauneudella. Sen saimme jälleen kerran todeta eilisellä käynnillämme. Muutamia vuosia sitten Rääkkylä laskettiin saaristokunnaksi, ja se sai syystä korotetun valtionavun menoihinsa. Enää saaristokuntalisää ei Rääkkylälle makseta. On sanottu, että Rääkkylä pitäisi jakaa kuntaliitostapauksessa kolmeen eri osaan, jossa yksi osa liitettäisiin Liperiin, toinen osa Joensuuhun ja kolmas Kiteeseen. Minusta tuntuu siltä, että rääkyläläiset kokevat jonkin asteisen vääryyden tapahtuvaksi. Miten pitkät välimatkat ovatkaan, jos ja kun palvelut jäävät enää Kiteelle? Meiltä tulee matkaa kirkonkyläälle Rääkkylään 50 km yhteen suuntaan, paljonkohan se matka on sitten uuteen kuntakeskukseen, Kiteelle?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mies rupesi perjantaista alkaen sienestämään, josta syystä minulla on ollut puuhaa sienien siivouksessa ja ryöppäämisessä. Myös tatit ja kanttarellit olen käsitellyt ja valmistanut ruuaksi. Ja näkyy tänä kesänä sieniä riittävän joka tarkoitukseen. Dalla Valle ostaa sieniä vientiä varten; mies on italialainen, jolle tatit ja herkkusienet ovat kaikki kaikessa. Muitakin ostajia on. On vain niin, ettei kovin pitkältä matkalta kannata lähteä viemään sieniä myyntiin. Sen sai mies kokea, kun kokonaista kuusi euroa tuli kouraan herkkutattierästä.

On päästy taas uuden viikon alkuun. 
Toivotan kaunista ja hyvää heinäkuun viikkoa lukijoilleni!
                           Terkuin Aili-mummo

8 kommenttia:

 1. Keski-Karjalan kuntien olisi pitänyt liittyä yhteen vuosikymmeniä sitten. Nyt voipi olla yhtä tyhjän kanssa.

  Hyviä sienisaaliita sinne, otettavaa varmasti riittää. Minun piti jo lopettaa, kun alkoi liikaa kertyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi käydä niin, että Helli sotki välit ja pilasi luottamuksen. Tuskin siitä mikään kunta mitään kostuu, porkkanarahoja ei enää anneta!

   Kiitos Erkki; varmasti ihan tarpeeksi asti! Minun osalleni tulee se kaikki muu..;)

   Poista
 2. Vastaus kysymykseen: Ei tule. Kumma silti, että koko ajan pitää yhdistää ja kurittaa pieniä. Onni on silti tässä maailmassa. Ja siitä riittää rääkkyläläisille ja meille muillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskotaan että suuruus tuo onnen mukanaan kunnille ja yksityisille! Minusta asia ei ole näin! Toivottavasti riittää myös pienille kunnille ja ihmisille..:)

   ♥♥

   Poista
 3. Oikein ihanaa heinäkuun helleviikooa sinulle sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mummeli!
   Samoin sinulle ja Himmulle..:)
   Tänään saimme esimakua, auton mittari näytti Joensuussa 28 astetta!♥♥♥

   Poista
 4. Kävipä miehellesi huono tuuri sienten kanssa.
  Ihmettelen sitä, kun marjanpoimijoita lennätetään Thaimaasta asti. Sitten he jäävät melkein miinuksen puolelle, kun päältä viedään majoitukset, ruoat, kuljetukset ym. Silti sieltä on tulijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä arvasin tuon, vaan eihän mies toki samoin ajattele.
   Onhan se aikamoinen satu vierasmaalaisille ihmisille, totuuden tietää vasta jälkeen päin.♥♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥