Google+ Followers

sunnuntai 7. elokuuta 2016

♥ Joku järjestys...♥

Kuva: Kiteen Puhoksen Perinnepäiviltä 2016.

Kun hämärtää ja sataa
kun lapset ovat kaukana
ja mies vielä kauempana
lado astiat kaapista,
pyyhi hylly
järjestä kupit ja kulhot
niin kauniisti kuin suinkin osaat.

Tehtyäsi kaiken istahda,
sano itsellesi:
Tänään en suurempaan pysty.

----------------------------------.

- EEVA HEILALA -Anteeksi ystävät, en ole päässyt nettiin moneen päivään. Syy ei ole selvinnyt. Onko ehkä vika Soneran laitteissa, jotka vasta asennettiin vai heidän "nettitikussaan". Kallis vehje, maksoi toista sataa euroa, noin vuoden käytössä ollut. Lisäksi jouduin hankkimaan ulkoisen antennin, joka myös maksoi jonkin satasen. Puhun nyt siis G4 yhteydestä, josta koko kylä puhuu ja manaillee.

Lähes aina on kutsuttava poika apuun, kun en saa laitteita toimimaan. Keljuttaa. Joinakin päivinä en jaksa edes istua koneen ääreen, ja tehdä tyhjää työtä. Marjat odottavat että ne kerättäisiin. Tosin on se jo aloitettu. Puutarhamarjoja tuleekin paljon tänä vuotena, mikä on ilahduttava asia.

Tuokin on totta, mitä runossa kerrottiin. Jaksamisen raja tulee helposti vastaan.
Ennen tehtiin kaksi työpäivää peräjälkeen, ja kyllä sitä jaksoi, vaikka raskasta oli.
Nyt minä maksan hintaa entisestä ahkeruudestani. Sitä en tiennytkään että niin kävisi.

Kuva: Suur-Onkamolta Rääkkylästä.


Paljon on elämä muuttunut minun elinaikanani. 3/4 vuosisataa ei ole vuosissa paljon, mutta kylä on elänyt oman kehityksensä huipun, ja nyt on sen kuihtumisen vuoro. Lapsuudessani ja nuoruudessani junalla matkustettiin paljon, nyt tuskin yhtään minnekään. Aina otetaan oma autonkottero käyttöön, kun jonnekin lähdetään. Linja-autot ei näillä teillä kulje eikä tavaroiden rahtaus suju käsipelillä.

Lisäksi valtiovalta on päättänyt, että meiltä Pohjois-Karjalan asukkailta voi rautatiet kääriä hyvin rullalle, koska niitä tarvitaan niin vähän. Onneksi minun ei enää tarvitse lähteä matkoille VR:n mukana. 

Mutta erityisesti kriisiaikoina maa tarvitsee hyvin toimivat kuljetussysteemit. Sen saimme nähdä vuosina 1939-1945, jonka kaltaista en haluaisi enää meillä voitavan kokea. Mutta mistään ei ole takuuta, kaikki on mahdollista!

Kuva: Vanhasta Puhoksesta.

Viime sunnuntaina kävimme katsomassa värtsiläläisten näytelmän; Heikki Luoman kirjoittaman Taistelevat koppelot. Sen viimeinen esitys oli tänään. Hauska näytelmä kaikin puolin. Toivoisin silti, että nuori väki ottaisi teatteriharrastuksen sydämenasiakseen! Kiitos hauskasta esityksestä, oli ilo käydä katsomassa teitä jälleen...

Useimmat kesäteatterit lopettelevat esityksiään, joskin monet ovat venyttäneet esityksiään elokuulle saakka. Se on mielestäni hyvä, jää aikaa kierrellä eri kylien teattereissa isommalla alueella. Täällä Keski-Karjalassa teatteriliput ovat yllättävänkin edullisia verrattuna joihinkin muihin. Varsinkin jos vetonauloiksi on palkattu julkkiksia, saa varautaua suolaiseen lipun hintaan. Niinpä olenkin ne jättänyt käymättä, kun meillä ei ole omaa setelipainoa. Joku tolkku näissä harrastuksissa on oltava, muutoin tulee konkurssi.

Sadetta on saatu harva se päivä, kyllä nyt jo riittäisi! Pitäisi viljojenkin valmistua, että ne saataisiin puitua ennen lumien tuloa.

Hyvää elokuisen uuden viikon alkua kaikille lukijoilleni!
                       Aili-mummo

14 kommenttia:

 1. Kiitos runosta, joka laittaa ajattelemaan.
  Mekin olemme saaneet muutamasta sadekuurosta nauttia. Koiralenkille lähdettiin ja päädyttiin puun alle sateelta suojaan. Vähän aikaa katseltiin, eikä sade vähentynyt, niin juostiin kolmestaan kilpaa kotiin, mies, koira ja minä. Saaressa oli polttavan kuumaa ja luulenpa, että nämä sadekuurot kiertävät paikan jälleen.
  62 euroa maksoivat Nunnien ja konnien esitykseen 2 kpl Samppalinnan kesäteatteriin. Ne oli aleliput yhteensä 6 euroa alennusta bonuskortilla. Siinä onkin sitten ainoa esitys missä käymme tänä kesänä kalliin hinnan vuoksi.Huippuhieno esitys ja Maria Lund pääosassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että olette tyytyväisiä kesän ainoaan teatteriesitykseenne! Joensuussa saa maksaa yhtä paljon, jos haluaa tutustua rahalla tehtyyn näytelmään. Minä haluan harrastajateatteria, koska olen ollut yksi joukosta. Kun eläkkeet ovat niin surkeita kuin ovat, pakko on valita: meneekö kalliisiin huivituksiin vai jääkö syömättä, lääkkeistä puhumattakaan. Noita niminäyteelijöitä saamme ihastella teeveestä ihna kyllästymiseen asti.

   Sadetta on ollut lähes joka päivä, tänään ei sada - onneksi! Nyt saa nauttia auringosta...

   ♥♥♥

   Poista
  2. http://kirjasahkokayra.blogspot.fi/2016/08/liebster-award-tunnustus.html

   Sinulle on tunnustus ja haaste blogissani ♥♥♥

   Poista
  3. Kiitos haasteesta Mai-ystävä, mutta olen niin väsynyt etten enää jaksa osallistua. Hyvää jatkoa sinulle ja antoisaa syyskesää!♥♥♥

   Poista
 2. Hyvä runo. Nykypäivänä on toisaalta myös se vallalla, että otetaan kaikki hyöty irti. Ja kuitenkin tarvitaan niitäkin hetkiä, jotka on olemassa olemiseen, ihmettelyyn ja ihasteluun. Olla tärkeä ilman tehdyn työn mittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mine, niin minustakin :)
   Raha ratkaisee, lauloi 1970-luvulla Irvin Goodmann vuosikymmeniä sitten! Onneksi ihan kaikki ei ole rahan takana, vaan hienoja hetkiä voi viettää vaikka kokonaan ilman rahaa! Jos raha on tehdyn työn mitta, silloin me maanviljelijät voimme pistää hampaat ja hanskat naulaan.

   ♥♥♥

   Poista
 3. Kesäisin tuntuu toisinaan, ettei kaikkea kerkiä eikä jaksa. Talvella on sitten aikaa harrastaa luovaa laiskuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa vain olisikin aina luovaa se laiskuus..;)
   Suomalainen kesä menee yli voimien useimmilta meistä!♥♥

   Poista
 4. Hyvää alkanutta viikkoa myös Sinulle! Jospa nettiyhteydet toimisivat nyt paremmin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piipe!
   Sitä samaa toivon myös minä, tänään onnistuin aika hyvin..;)

   ♥♥♥

   Poista
 5. Voi muistan miten T-järvellä oli elämää aikoinaan, meitä nuoria oli paljon,ja lapsia, oli sitä elämää uudessa-värtsilässäkin, koulu oli täynnä oppilaita,kerhotalolla oli toimintaa, kauppoja oli kolme,apteekki,kampaamo,kieoskikin,ja Elman Baari, niin ja lättähattu kulki joka päivä, kun käytiin kierros U-värtsilässä, emme nähneet yhtään ainutta ihmistä,ei siellä asu paljon ketään,kun kaikki tehtaan asunnotkin on lahonneet pystyyn.T-järven aseman seutukin on aika autioitunut siitä.Mutta taitaa Hirvosen kauppa vaan vielä olevan pystyssä kemien mäellä.?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pike, sellaista se entisaikoina sotien jälkeen oli, lapsia oli mahdottoman runsaasti, ja joka sivukyläänkin piti rakentaa kansakoulu. Mutta sitä kesti vain vajaat pari vuosikymmentä. Hirvosen kauppa on pystyssä, Kaari rouva muutti äskettäin tuonilmaisiin, lienee jo haudattu. Sammepa nähdä, vieläkö liike jatkaa toimintaansa. Asemanseutu on aika ankeaa nähtävää, mutta nyt uusi kyläyhdistys on pannut toimeksi, ja siistinyt ympäristöä.

   Poista
 6. Kiitos tiedoista,äitini tunsikin Hirvosen emännän,täytyypä kertoa että on nyt sit kuollut.Pitää tulla tekemään T-järven kierros, kun tulemme taas joensuuhun ja lieksaan syyskuussa.Äitini onkin nyt vain vuodepotilaana, sai aivoinfarktin kesällä, puhuu mutta ei liiku.

  VastaaPoista
 7. Hienoa että äitisi selvisi infarktista, toivottavasti hän toipuu mahdollisimman hyvin! Tervetuloa Tohmikselle pike, vielä me olemme olemassa ;)

  Kaari H:lla on nyt kaikki hyvin!♥

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥