Google+ Followers

tiistai 23. elokuuta 2016

♥ Korree kirkonmäki ♥

Kiteen kivkirkko.


Olpa eilen (öylen) oikeen korree ilima, ja meilä ol' käynti Kitteelä Keski-Karjalan piäkaapunnissa. Mie kävin  kiireelä tutustumassa siihen Kiteen uuteen terveyskeskukseen, jota en ollut vielä ehtiny katsastookkaan. Vilimasivat miun jalakoo. Tohmajärven röntken pantiin jo vuosii sitte telakalle, ja nyt usseimmat kuvvauspaikat ja laitteet kuuluut samale omistajalle, nimittäin Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymälle, lyhenne PKSSK. Kuvattavvii tuntuu piisoovan (riittävän) ihan jonoks' asti. 

Kitteelä on siis melekein tulterä terkkari, entinen tais männä uusiks hommeen takkii.
Van on se aikamoinen ihme, jotta home pilovaa nykyvvään melekein kaikki rakennukset, mittään ei ehitä rakentoo kunnola, kun on liijjan kiire suaha valamiiks. Nää on valtavvii mänetyksii yhteiskunnale ja meile veronmaksajile. 

Oun lukenu jotta Kitteelä polttivat viis' puukirkkoo peräjäläkeen, siks' piti rakentoo kirkko kranniitista, joka on meleko kestävä ja pitkäikänen materijaali. Kirkko sijahtoo korkeela kirkonmäilä, ja sen evustala on luajat piha-alueet. Hautuumua on kirkon takana. 

Kirkon evustan puolela on myös nää sankarhauvvat, joista kaks' viimestä kuvvoo on otettu. Aluve on luaja ja hyvin hoijjettu. 

Kirkon suunnittel' arkkitehti Frans Sjöström, ja se valamaistu jo etuajassa vuonna 1886. Van het kohta se palo vihkimisen perästä vuonna 1887. Ja tuas piti kirkkoo kunnostoo kolome vuotta, ennen ku piästiin normaaliin tillaan 1890, eli kirkossa piettiin jumalanpalavelukset joka viikko kun myös muuttii kirkolliset toimitukset.

Vapaussodassa kuatunneet (1917).

Ens' vuuven alusta Riäkkylän evl-seurakunta yhistettään sittä Kitteen evl-seurakuntaan, joten Kitteetä on seurakunnala aika luajasti muata hallussaan. Ja niihen lisäks' usseita isoja kirkkoja ja kappeliloita sekä tietysti hautuumaita. Myös Kesälahti luterilaisine seurakuntinneen on yhistetty Kitteeseen samon ku koko (entinen) kunta. Van suap sitä Kesälahtee 'haukkuu' pitäjäks', niin ku ennen vanhaan immeiset teki.

Seun aika kallis harrastus tuo rakennuskiinteistöin omistaminen, siittä pittää kunta huolen kiinteistöverola, ja lisäks' mukkaan on laskettava lämmitys ja muu kiinteistöin huolto, jotka maksaa paljo valluuttoo. 

Seun nykyjjään valinkauhassa nämä kunta-assiit, ei oikkein tiijjä, miten ne ens' vuonna on. Valtasa myllerrys ja riitely kaikesta mahollisesta on kuulunu melekein joka assiista. Jospa jaksettas rauhottuu ja kahtoo, mihin tää mualima oikkein onkaan mänössä.
Kiteen sankarivainajat (1939-1944).


Toivottavasti semmosta myllerrystä ja pakolaistuluvoo ei tule, kun tul' viime syksynä. Ja toivottaan myös sitä, ettei immeisiltä ja kansoin johtajilta hävvii järki kokonaan. Pahalta näyttää esmerkiks Syyrijassa, missä aikoovat näköjään pommittoo miljoonittain immeisii muanrakkoon. Ei anneta ies huoltotaukoja niihin pommituksiisa, suatikka että pyssäyttäsivät koko älyttömän sovan. Van tuskin se Isis tästä mikskää hävijää, sivilit ja lapset vuan ovat tämmösten sottiin maksumiehinä. Niihän ne aina tekköö, avuttomimmat aina suap' kärsii.
Kiteen sankarivainajat (1939-1944).

Nyt on mummola säilöttävänä kurkkuja sankkokaupala. Viime viikola säilösin marjoja, sienii ja kurpitsoja. Tää syksy on työlästä aikoo, varsinnii meile hittaile ja huonokuntosile. Van ei auta, etteeppäin sano mummo lumessa!

Suahaan olla ilossii kun vielä jokkii onnistuu. Miula seun säilöminen! Ja tiskoominen on tietennii parasta ajankulluu! Kun jottain suap' aikaseks' riittää tiskoomista ja siivoomista pitkäks' aikoo. 

Ja olpa kiva, kun Ulla kävi tiälä minnuu kahtomassa. Kiitos siitä! Ruokapitoja en pie ennee muile kun lapsenlapsile, ja sekkii männöö vakikuavan mukkaan!

Kiitos kesästä, ystävät! 

Hyvvee ja aurinkosta elokuun viimestä viikkoo kaikile!
                      toivottaa Aili-mummo

14 kommenttia:

 1. Kaunis on tuo Kiteen kirkko. En ole koskaan siellä käynyt. - Kauniita loppukesän päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komea ainakin, kaunis myös sisältä!
   Kiitos Anneli A, samoin sinulle..;)

   ♥♥

   Poista
 2. Komia on Kiteen kirkko ja siisrti on sankarihaudat, niinkuin pitääkin olla.
  Oikein hienoja elokuun lopun päiviä sinne sinulle!♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno kirkko ja hyvin hoidettu ympäristö..:)
   Kiitos Irma, samoin sinulle ja Himmulle!♥♥♥

   Poista
 3. Minä olen vain pakastanut. Mansikoita ja mustikoita. Mummo keittää sitten muut marjat mehuksi. Omenoista teen omenahillot. Mutta mitä tekisi luumuista, se on tämän syksyn kysymys, sillä luumuja tulee PALJON.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet osannut järkeistää töitäsi, Mine!
   Luumuista saa erinomaista hilloa myös, en tiedä mitä muuta niistä saisi. Voi niitä syödä myös kuten hedelmiä kypsinä. Ehkä luumuja riittää lahjoitettavaksi asti..:)

   ♥♥♥

   Poista
 4. Meijjän mummon ei tarvinnut säilöä kurkkuja, sillä puputyttö vei saaressa kaiken, vaikka olivat aidattuna ja harsolla peitetty.

  http://erkkijormanainen.blogspot.fi/2016/05/puputytto.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi-voi, olipa liian ahkera puputyttö..;)
   Mutta ahkerin ennättää saada ainakin maistiaiset!♥♥

   Poista
 5. Kävin tuossa kirkossa ripillä! Käytit Kiteeläisiä sanoja ihan kotoisalta tuntui "öylen" ;)
  Kitee hoiti 1960:lla työttömyyttä lähettämällä työttömät mahollisen etäälle ja antovat vuan menolitteran, sillä tiellä oun vielläi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota 'öylen' sanaa käytti vanmha Miina-tätini, nykyisin en muista enää kuulleeni sitä.
   Näköjään hyvä konsti, jotkut menivät ihan naapurimaahan asti! Hienoa että leipä ja elämä löytyivät muualta
   sinulle..:)

   ♥♥

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Todella on!
   Hyvää viikonloppua sinulle ja taatalle♥♥♥

   Poista
 7. Murre sujui hienosti. Öylön -sanaa kuulen Hartolassa käydessä, vaikkei se suoranaisesti Hartolalaista olekaan.
  Hyvä syy rakentaa kirkko graniitista ja komeasti onkin rakennettu.
  Säilömiset on osaltani ok. vain karpalot ja puolukat vielä jos poimin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aimarii♥
   Melkein sama sana siellä Hartolassa! 1880 syntynyt tätini käytti tuota ja monta muuta vanhaa murresanaa, jotka jäivät mieleeni.
   Sinähän olet jo minua edellä, mutta ehtiihän vielä..;) Olen niin hidas nykyään!

   ♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥