Google+ Followers

tiistai 2. elokuuta 2016

Kristiina Vuori: Neidonpaula

http://www.adlibris.com/fi/kirja/neidonpaula-9789513187880

Luin SSKK:sta ostamani Bon-pokkarin, Kristiina Vuoren historiallisen romaanin Neidon paula. Romaanissa on 555 sivua, joten yölukemisena se on aika raskas teos ja nielee aikaa. Kirja on jatkoa alle kaksi vuotta sitten lukemalleni romaanille Näkijän tytär, ja kiinnosti siksi minua. Neidon paula on ilmestynyt ensimmäisen kerran vasta 2015, joten kovin vanhakaan kirja ei ole. Kustantajana on Tammi, ja kirja on painettu EU:ssa, eli jossain Balttiassa. ISBN 978-951-31-8788-0.

Kuka oikein lienee tämä Kristiina Vuori? Kerrotaan että se on kirjoittajan taiteilijanimi, ei oikea. 

Tapahtumat on sijoitettu 1400-luvulle Suomeen ja Ruotsiin Maunu Tavast piispan aikaan, jolloin perustettiin mm. Naantalin naisluostari.

Sisältää juonipaljastuksia!

Tuohon aikaan piispan tehtäviin kuului mm. käräjänkäynti. Eräs nainen valittaa piispalle, ettei heillä olen miehen kanssa aviollista yhteiselämää. Mies välttää yhteyttä vaimon kanssa kaikin keinoin. Kyseessä on rälssimies, joka on menettänyt miehen kykynsä, kertoo rouva Kyllikki itselleen Maunu piispalle. "Minä haluan miehen elämääni tuon entisen akan sijaan"! kertoo Domina Kyllikki. Ja haluaa miehen kykenemättömyyden varmistamista.

Koe suoritettiin, ja eräs toimelias leskivaimo teki tarvittavat temput. Tästä syystä jäi herra Olavi kiinni huijauksesta, sillä kokeessa hänen oksansa oli kovettunut leskivaimon toimekkaissa käsissä.

Piispa kehoitti pariskuntaa sovintoon, ja elämään kristittynä parina edelleenkin. "Ystäväni Olavi", piispa täsmensi, "et voi elää kuin munkki ilman puolisosi vapaaehtoista suostumusta. Sinun on lyötävä kättä sovinnon merkiksi ja muistettava mahdollisuutesi miehenä ja perheen päänä!" Sovinnon kättä lyötiin ja työn tuloksena parille syntyi kaksostytöt, Brita ja Truda, oikealta nimeltään Gertrud. Toisen väri oli käsivarsipaulassa sininen, toisen vihreä. 

Imettäjänä oli toiminut piika nimeltään Pirjetta, joka oli äskettäin menettänyt oman lapsensa kuolemalle. Onneksi Pirjettan täti tarkkasilmäisenä oli huomannut, että pormestarin perheeseen tarvittiin kaksostyttöjen imettäjää. Ja kävipä niin onnellisesti, että tässä huomattavassa perheessä Pirjetta yleni ihan emäntäpiiaksi asti.

Tyttöjen äiti Domina Kyllikki Jaakontytär kuuluu Ilveksen sukuun, joka tunnetaan salaperäisistä voimistaan henkimaailman kanssa. Mies oli Naantalin pormestari ja siis huomattava henkilö.

Olavi isäntä sai selville, että hänen vaimonsa irtautui yöllä ruumiistaan, ja juoksi sutena pitkin metsiä. Kun mies sanoi tämän, vaimo oli väittänyt vastaan ja rimpuillut kovasti. Mies pelkäsi, että vaimo vahingoittaisi lapsiaan taikatempuillaan ja noitavoimillaan. Mutta kävikin niin, että vaimo itse sairastui. Mikään konsti ei parantanut häntä, ja lopputuloksena oli talon rouvan kuolema.

Se oli tietysti rouva Kyllikkiä surettanut, ettei hän ehtinyt opettaa lapsilleen Ilveksen naissuvun konsteja, kun niiden aika tulisi.

Ja Ilveksen suvun veri kyllä tuli esiin nopsaan. Seuraavat viisisataa sivua kertovat niistä. Britasta tuli sisar Naantalin luostariin ja Trudasta tuli aviovaimo. Mutta paljon muuta tapahtui ennen niitä, kun maalarinkisälli Lucas Danske tuli Naantalin luostarikirkkoon tekemään katto- ja seinämaalauksia.

Viihdyttävä kirja, tykkäsin kovasti! Uskon että monet teistä naiskavereista, jotka ette halua lukea dekkareita, olisitte ihastuneita Kristiina Vuoren romaaniin / romaaneihin. Nyt on nousut uusi kirjailijasukupolvi, joka kantaa kaikella kunnialla sekä Kaari Utrion perinnön sekä lisäksi vielä muidenkin historiallisten naiskirjailijoiden perinnöt.

Viihtyisiä lukuhetkiä teille arvoisat lukijat!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toivotan kaunista ja hyvää elokuuta kaikille ystävilleni ja kavereilleni!
                               Terveisin Aili-mummo

10 kommenttia:

 1. Kirjan ulkoasusta olisin luullut tämän olevan vanha kirja. Miksiköhän sellainen vaikutelma tuli. Kirjoituksesi perusteella kirja kuulosti jotenkin erilaiselle kuin tapaan yleensä lukea. Kuka ties joskus osumme tämän kirjan kanssa yksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan sitä vanhan vaikutelmaa on haettu, kertoohan kirja 1400-luvun (fiktiivisistä) tapahtumista. Saattaapa olla hyvinkin erilainen kirja kuin tavaalisesti luet; minäkään en ole lukenut oikein tällaista kirjallisuutta.

   Terveiset Tikkalasta sinulle!♥♥♥

   Poista
 2. Kiitos samoin hyvää elokuun alkua:)

  VastaaPoista
 3. Olen lukenut kaikki Kristiina Vuoren kirjat. Ensimmäisessä kerrottiin Eirasta, jolla oli myös Ilveksen suvun parantamistaidot. Nämä kaksoset ovat sitten samaa sukua.
  Kaikki kirjat ovat hienoja historiallisia romaaneja. Pidän eniten kuitenkin edelleen Siipirikosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa että olet pitänyt näistä Vuoren tuotteista!
   Eira tuli munullekin tutuksi. Siipirikkoa en ole lukenut...

   ♥♥♥

   Poista
 4. Luen Tätä kirjaa parhaillaan.Pidän kovasti Kristiina Vuoren tyylistä kirjoittaa sopivassa suhteessa romantiikkaa historiaa ja jännittäviä juonenkäänteitä. En pidä dekkareista minun mielestä dekkarit ovat ihan kauheita. Pidän paljon juuri historiallisista rakkausromaaneista. Mukavaa kun on tullut paljon uusia kirjailijoita jotka kirjoittavat historiallisia romaaneja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa että tykkäät näistä kirjoista, minäkin olen aloittanut lukemisurani Jousi-sarjan historiallisilla romaaneilla. Sama fiilis on tullut minullekin dekkareitten kanssa, murhat ja väkivalta eivät saa minua syttymään! Se on todella hyvä, että uusia mielenkiintoisia kirjailijoita on tullut monia esiin!♥♥

   Poista
 5. Yhtään kirjaa Kristiina Vuorelta en ole lukenut. Minun lukuaikaa ei ole kesä, se alkaa vasta myöhäissyksyllä. Keräilen blogeista kiinnostavilta tuntuvia kirjoja sinun ja muidenkin kirjaesittelyjen perusteella ja koetan sitten löytää niitä kirjastosta.
  Minulla on ollut niin hiljaiseloa blogissa, se on nää kesäkiireet, mutta palailen aktiivimmin sitten joskus.
  Mukavaa elokuuta sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukeminen on siitä hyvä harrastus, että sitä voi tehdä silloin kun sopivaa aikaa on. Jos kiireitä kesällä on, voi harrastuksen jättää sivuun. Näin se on paljolti minullakin.
   Kiitos aimarii, kuin myös sinulle!♥♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥