Google+ Followers

tiistai 27. syyskuuta 2016

♥ Hidasta valssia ♥

Rääkkylän Paksunniemen venesatama heinäkuussa 2015.

EI AIROJA, EI TUULTA


Näen tyhjän tuolin pöydän ääressä.
Kenen? Kenenkäs muunkaan? Ketä petän?
Vene odottaa. Ei airoja, ei 
tuulta tarvita. Jätän avaimen
tuttuun paikkaan. Tiedät minne..
Muista minut ja kaikki mitä yhdessä teimme.
Pitele minua nyt. Noin juuri. Suutele minua
lujasti huulille. Siihen. Päästä minut,
nyt rakkain. Päästä.
Emme tapaa tässä elämässä enää,
joten suutele minua hyvästiksi.
Siihen, suutele uudelleen.
Vielä kerran. Siihen. Riittää.
Nyt, rakkaimpani, anna minun mennä.
On aika lähteä.


- RAYMOND CARVER -
(suom. Lauri Otonkoski ja Esko Virtanen).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Anteeksi että kesti kauan, olen hidas - hitaampi - hitain. Eilen vielä säilöin, tänään harjoitimme lymfahierontaa. Kohde olin minä ja hieroja naapurimme sairaanhoitaja. Tekee 'eetvarttia' turvonneille jaloille. Lääkärin suosituksesta otan sitä kerran kuussa, alkuun viisi hoitoa 2-3 kertaa viikossa. 

Käyn läpi näitä kunnan järjestämiä palveluja yksi tai kaksi kerrallaan, mutta lymfahoito ei kuulu niihin. Ei edes Kela avusta roposillaan. Pian se Siun sote aloittaa taipaleensa ja me potilaat olemme 'koe-eläimiä' siinä keitoksessa. Täällä on oltu suorastaan innoissaan mitä tämä uusi ihmeasetus tuo meille taviksille. Miten pitkän matkan päähän meidän on ajettava, jotta pääsemme asianmukaiseen hoitoon.Välimatkat Itä-Suomessa ovat pitkiä, kymmeniä kilometrejä. Ja jos ajokortti menee, on kallista ja vaikeaa kyydin saaminen hoitopaikkaan. Eikä samalla reissulla saa tehdä kuulemma ruokaostoksiakaan. Pitää oppia olemaan syömättä, joten ei pelkoa lihomisesta! 

Miehen ajokortti on onneksi uusittu, mutta omani on vielä uusimatta. Olen ajellut itse omiin hoitoihini ja muille asioilleni. Pääasiassa käyn Tohmiksella ja joskus Kiteellä, harvemmin Joensuussa tai muualla. Kansalaisopistoihin en enää viitsi osallistua, pidän opinnot omassa työhuoneessani, kun minua ei hyväksytty edes kuvankäsittelykurssille. Silti olen tehnyt jo kuusi kuvakirjaa eri aiheista. Terveisiä vaan rva Lassilalle, ja hyviä eläkepäiviä!

Ruskaa on ollut odotettua enemmän, sillä tämä syyskuu oli aika vähäsateinen, onneksi. Toivottavasti viljat on saatu laariin kautta Suomen, ja voimme odottaa talvea levollisin mielin. Odotettavissa on silti, että monet maitotilat sulkevat ovensa lopullisesti. Olkoon kohtalo heille suopea, sillä ainakaan tämän hallitus ei ole sitä ollut, on antanut vain turhia lupauksia. 

Toivotan kauniita syyskuun viimeisiä päiviä teille!
                       Aili-mummo


12 kommenttia:

 1. Tästä meiltä 6 km. on iso maatila,vähän kauempana toinen jossa on paljon lehmiä, ajoimme tänään ohi niistä, niin lehmät olivat ulkona, onhan niille vielä vihreää syötävää ja lämpimät ilmat, vaikka lehmä teivät niin kylmästä säikähdä, hienoa että antavat olla karjan vielä ulkona.Viljat täällä on lähes kaikki puitu, mutta vielä on kaksi peltoa tuossa joissa on kauraa, täällähän viljellään myös härkäpapua, mikä korjataan vasta aika myöhään syksyllä.Ruska on valtavan kaunis.Hyvää syksyä aili-mummolle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaista siellä Turun seudulla, kiitos Pike!
   Navetat yhä harvenevat ja suurenevat, voi olla että pian ei Tikkalassa ole enää yhtä enempää lypsykarjanavettoja, eikä sekään ole suuri. Tosin tänä kesänä on tehty erääseen toiseen Tohmiksen kylään 200 lehmän navettaa, saanemme nähdä (jos elämme) miten kauan se toimii.

   Toki lehmät yleensä ovat aika kauan ulkona, ainakin meillä oli usein lumien tuloon asti! Härkäpapua viljellään varmaan naudoille valkauaisrehuksi, täällä tuskin sitä viljelläänkään.

   Kiitos toivotuksista Pike, samoin sinulle sinne Suomen Turkuun!♥♥

   Poista
 2. Täällä on viljat saatu puitua jo kaikki ja kyntötyöt vauhdissa. Lietteen ajo menossa kynnettäville pelloiolle ja sitähän riittää, 300 lypsävän ja melkein samanverran nuorta karjaa on paikkamme ainoassa navetassa. Kylän pellot vissiin jo kaikki heidän vuokrapeltoinaan, onhan se rehun määrä ihan valtava mitä tuo karja tarvii.

  Muuten onkin syyskuu ollut kuin kesän korvike, kaunis ja lämmin, kun ei vielä ole yhtään hallayötä ollut.
  Toivon sinulle hyvää syksyn jatkoa ja hoitojen tuomaa apua kipuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin on työt sujuneet sielläkin Ähtärissä. Vainko yksi suurnavetta siellä teidän kunnassanne on? Melkoinen yritys tuo teidän navettanne, mutta en kadehti ainoataan maidontuottajaa!

   Syksy on ollut täälläkin lämmin ja hyvä, ei meilläkään ole ollut hallaa. Kurkkuja on saatu ihan reippaasti, ja olen säilönyt niitä omiksi tarpeiksi.

   Kiitos mummeli, aina ne hoidot ainakin mieltä lämmittää! Ihanaa syksyn jatkoa myös sinulle ja Himmulle!♥♥♥

   Poista
 3. Oikein hyvää alkavaa viikkoa. Olen joskus kokeillut lymfahierontaa ja se oli ainakin minulle sopivaa. Oli vielä sokea hieroja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai! Hienoa että sinulla on hyvää kokemusta lymfahieronnasta! Sokeita on koulutettu paljon juuri hierojiksi tai käsityöläisiksi.
   Hyvää loppuviikkoa sinulle!♥♥♥

   Poista
 4. Minäkin voin nyt sanoa, että säilöin, tein omenasosetta jota olen jo suunitellut tekeväni monena syksynä!! Liian myöhaan rupesin etsimään kaupoista avomaankurkkuja, eihän niitä enään ole missään. Joten siirtyy vissiin ensivuoteen, ostin kaupasta venäläisiä kurkkuja purkin, herkullisiahan ne ovat! Ajattelivat kenties siellä opistossa, että osaat sen kuvienkäsittelyn sen verran hyvin, että lisää oppia et tarvitse!?
  Meillä täällä kaupungissa toimii hyvin nämä pikkubussien kuljetukset, hakevat autottomat kotiovelta ja vievät hoitoihin ja kaupoille, sitten muutamien tuntien päästä tulee noutamaan takaisin noutamaan kotiin. Puhelimen soitolla sovitaan ajat, kiertelee määrättyinä päivinä näitä reitteja, Aikataulut heittelee vähän, muuta se ei haittaa kun kuski vie ovelle ja kantaa ostokset sisälle, Kyyti maksaa sen perus linkkimaksun ja autoja saa kaikki käyttää jotka tarvisee kyytiä ja silla autolla on hyvä nimi "Poimuri"......:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä Jyväskylässä ovat asiat hyvässä mallissa, joten kiitos kaupungin päättäjille! Meillä olisi mahdollista kerraan viikossa käydä kunnan kyydillä Kemiessä, lääkärissä ja muualla, kun muistaa sinne ilmoittautua. Sitä ihmettelen, ettei näin pitkältä matkalta, josta ruoka- ja muut kaupat puuttuvat, saa taksilla käydessä (Kelan korvaukset) edes ostaa itselleen ruokaa! Näin kertoi eräs taksikuski. Vammaisilla taitaa olla asiat paremmin.

   Kyllä pitkiä kurkkujakin voi säilöä. Meillä oli itsekasvatettuja vielä, mutta noin 1,3 kiloa oli pitkiä ostokurkkuja.

   Näillä minä sitten pärjään, mitä itsekseni tai miniän inspiroimana olen oppinut.

   Venäläisiä suola- ja hapankurkkuja mies on tuonut paljon, mutta minun suulleni ovat aika väkeviä, mahahappoja on liikaa jo ennestään..;) Hillox säilötteestä pidän, mutta vähennän siitä sokeria ja etikkaa. Kaunista viikonloppua ja alkavaa lokakuuta sinulle, Maikku!♥♥♥

   Poista
 5. Runo kosketti. Piti lukea useampaan kertaan ja jopa ottaa itselle talteen.
  Mitenkäs niin kävi, ettet kuvankäsittelykurssille päässyt? Oliko ryhmä jo täysi?
  Minä iloitsen täällä, kun kylälle on saatu ikäihmisten jumppa. Ei muuta kansalaisopistolta.
  Syyskuu oli todella kaunis. Ruskakin tuli ja oli oikein kaunis. Nyt enää muisto. Yöpakkaset, tuulet, sateet ovat saapuneet ja kohta kait jo ensilumi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa aimarii, että pidit Anjan runosta!
   Minusta siinä on paljon asiaa..;)

   Olen ensimmäisen ja viimeisen atk-kurssini käynyt joskus 1980-luvun lopulla, kun tietokoneissa käytettiin "lerppuja". Kaiken muun olen opetellut itse omalla koneellani. Nähtävästi kansalaisopiston sihteerikkö rva Lassila luuli, etten minä mitään osaa, vaikka olen joukon kirjojakin tehnyt. Minun olisi pitänyt alkaa hiiren käytön opettelusta ja atk:n perustaidoista. Ryhmän koosta ei ollut puhetta. Annoin siis homman jäädä.

   Meillä on vielä ruskaa, tuon vaahteran (seur.postaus) kuvasin eilen. Onneksi vielä on väriä, mutta kuinka kauan? Teillä siellä pohjoisessa talvi on lähempänä. Meillä sen tulo voi kestää ihan liian kauan.

   ♥♥♥

   Poista
 6. Ikävää ettei lymfastakaan saa enää korvausta, tarvitsisin sitä itsekin. Hyvä kantaaottava kirjoitus kaikenkaikkiaan. Toivon Sinulle Aili kaunista syksyn jatkoa ja jaksamista. Kurjaa että kaikki edut riisutaan ja maanviljely/maitotilat lopetetaan. Tehotuotanto ei minua niinkään harmita, vaikka jonkun leipätyöhän sekin on ja mitä keksitään tilalla heille joiden kun sikalat ja karjanavetat nurin menevät, kuten varmaan menevät, jos muutkin valitsevat samoin kuin minä. Suomessa on työpaikat kovasti kortilla jo nuorilla korkeakoulutetuillakin puhumattakaan meistä ikälopuista:)

  VastaaPoista
 7. Kiitos kehuistasi, Mustis!
  Et ainakaan sinä ole 'ikäloppu'☺
  Nykyään luotetaan liikaa siihen tuontiruokaan, ei ajatella sitä, mitä menetetään, jos tai kun tuotanto loppuu. Menetetään puhdas lähiruoka, jonka tuotantotavat tunnetaan. Viljelijät tekevät pitkiä raskaita työpäiviä, joilla he vähät roponsa ansaitsevat. Mutta miinusmerkkisellä pankkitilillä ei mitään makseta. On ihan sama, mitä kerrron viljelijän elämästä muille ammattiryhmille, me jäimme ikuiseen palkka- ja eläkekuoppaan jo 1970-luvun alusta lähtien, jolloin Myel-eläkelaki astui voimaan. Ennen sitä tehtyjä työvuosia maataloudessa ei ole huomioitu lainkaan.

  Ei tällä tavoin ainakaan työpaikat Suomessa lisäänny, mutta kokenuthan sen tietää tai oppii tietämään. Tulevaisuus näyttää aika pahalta muiltakin kuin ruuantuottajilta. Ja ne korkeasti koulutetut, heillekin hyvin usein paikka löytyy työttömyyskortistosta...

  Hyvää uuden viikon alkua sinulle ja co!♥♥♥

  VastaaPoista

Kiitos komentistasi! ♥