Google+ Followers

tiistai 6. syyskuuta 2016

♥ Muisto vain jää! ♥

 Puhoksen perinnepäivät Kiteellä kesällä 2015. Hevosta kengitetään!


Ei koskaan enää
     aamulypsyjä eikä ilta.
Kello kahdeksan ei käy
     maitoauto navetan ovella.
Ei kuskien kanssa rupattelua.

Ei enää iltalypsyjä
     rakas meijeri.
On etsittävä toiset lypsettävät.
Voi parahin Lihakunta:
    ei enää lehmänlihaa
sikahalvalla.

- AILI NUPPONEN -

Risuharalla harattiin kiviset pellot, ja hevonen oli siinä vetoeläimenä. Mies käveli haran vierellä.

Toisin kuitenkin kävi, sitten vasta myytiinkin lehmänlihaa sikahalvalla, mutta tuo lause tarkoitti, ettei meiltä enää lähtenyt lihaa sikamaisella hinnalla. Sitä ovat myyneet toiset, niin sanotut aktiiviviljelijät. Nyt saattaa jo narukiepin pää häämöttää. Viljelijä on pudonnut kelkasta jo kauan sitten, mutta viimeiseen asti he kuitenkin ovat sinnitelleet. Katsoin kaupasta, että naudan maksakin maksaa jo monikertaisesti sian maksan hinnan, se oli jotain kahdeksan euron seutuvilla ja ylikin naudan elimen hinta.Yksi tuotannonhaara kerrallaan ajetaan alas ja viljelijää 'halpuutetaan'. Baltiasta meille tuodaan elintarvikkeita Pirkka-merkin alla, niiden laatu on ihan erilainen kuin kotimaisten tuotteiden. Pirkka-maito ei kelpaa meidän miehelle, Valiota sen olla pitää. Samoin minä juon Valion Eila-maitojuomaa, koska minulta on mennyt maitosokerin sietokyky kokonaan. Juustoissakin luotan eniten Valion tuotteisiin.

Ja entäs jauhot sitten? Kahden kilon pussi vehnäjauhoja irtoaa jopa alle eurolla tai hieman päälle euron hintaan. Kotileipominen on hyvin edullista valmiina ostettaviin nähden, se kannattaa varmasti! Ainoa erotus on, jos ei kykene leipomaan. Vielä sentää jotakin leivon itsekin, vaikka erinäisistä syistä vaikeaa se voi olla minullekin. Onneksi nykyään on kaupoissa valikoimaa eri hintaluokissa. Pullaa en ole leiponut vuosiin, niin 'laiska' minusta on tullut. Mutta enpä ole muutenkaan enää siinä kunnossa, missä ennen olin.

Säilöminen sentään on sujunut vanhalla rutiinilla. Omenahillo on melkein valmis pakastettavaksi. Sieniä on saatu melko tavalla, ja niitä on myös syöty halukkaasti. Puolukat on mies osittain kerännyt itse, ja niitä onkin runsaasti. Vielä pitää säilöä kurkkuja ja kurpitsa-puolukkahilloa. Kyllä syksyllä on ruokavalio runsaimmillaan!

Suomenkarjan vasikoita samassa näyttelyssä.

Kyläämme on asettunut jo monia uusia asukkaita entisiin taloihin. Onneksi niitä on saatu eivätkä talot jää tyhjiksi. Vielä ainakin yksi asuintalo on tyhjä entisen asukkaan poismentyä tuonilmaisiin. Toivon mukaan koulukaan ei tyhjene, vaikka kunta tyhjentää 5 ja 6-luona ensi syksynä Tohmikselle. Mutta onhan se niin, kun kaksi luokkaa otetaan pois, voidaan sanoa: 'Lapsiahan on niin vähän ettei koulua kannata ylläpitää'! Juonien punonnassa meillä ollaan mestareita, uusi koulu on saatava Kemieen hinnalla millä hyvänsä. Lapset eriarvoistetaan jo pienestä pitäen, sillä täältä on Kemieen noin kahdenkymmenenviiden kilometrin taival yhteen suuntaan.

Eriarvoistaminen onkin päivän sana, sillä sitähän nykyinen hallituskin tekee. Meidän kansalaiset laitetaan moneen eri 'kastiin', hyvätuloisilla ja varakkailla on parempi toimeentulo ja arvostus kuin muilla ns. vähäosaisilla. Tämä aika kumartaa ja palvoo rahaa, muilla asioilla ei ole merkitystä, vaikka olisit kuinka lahjakas tahjansa. Köyhiä voi aina potkia päähän niin paljon kuin huvittaa, siitäkin saamme esimerkkejä lähes viikottain. 
Eräs muinoinen maatalon emäntä.

Vaikka Suomen maataloudesta ei jäisikään muuta kuin muisto, toivotaan silti että se olisi sentään kaunis muisto. Kuka lienee laskenut ne tuskaisen pitkät päivät ja joskus yötkin, kun piti jaksaa keskellä yötä poi'ittaa lehmä tai useampi; kun kävi niin, että että poikimisen perästä lehmä halvaantui, ja sille oli tilattava eläinlääkäri. Vaikka olin sairaslomalla, ei lomittaja tullut paikalle, mutta omistajana halusin kuitenkin pelastaa eläimen eloon ja tuotantoon. Vaikka mies oli poissa laskuista, hän oli juhlinut uutta vuotta perusteellisesti. Sentää ehdin ennen aamulypsyä päästä omaan vuoteeseeni. 

Toivotan lukijoilleni hyvää alkanutta syyskuuta ja aurinkoisia päiviä!
                                 Terveisin Aili-mummo

8 kommenttia:

 1. Kylämme viimeinen talonpoika haudattiin liki parikymmentä vuotta sitten. Sen jälkeen maataloutta ovat harrastaneet mmatalousyrittäjät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpoa teillä asiat hyvin, kun vaan niitä 'yrittäjiä' löytyisi. Meiilä on vain tukiaisten varassa eläviä (tai kuolevia). ;(

   Poista
 2. Minulla on myös tuo periaate, vain suomalainen maito kelpaa ja tuo laksoositon maitojuoma on hyvä maito ja juusto pitää olla Valion juustoa. Tuota helpuuttamista en oikein ymmärrä, se on pois heiltä jotka ne tuotteet tuottaa, ei ole osa mitenkään helppo viljellä maata ja kasvattaa karjaa.
  Oikein hyvää alkanutta syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä periaate, kotimainen laatu on parasta! Halpuuttaminen tarkoittaa viljelijän työn halpuuttaamista ja halveksimista. Oikeassa olet mummeli, halpuuttamalla ei viljelijän työn arvo lisäänny, vaan vähenee...
   Kiitos, samoin sinulle ja Himmulle!♥♥♥

   Poista
 3. Suomalaista sen olla pitää. Eikö se ole 10% ja se on silloin suomalaista. Ei voi luottaa siihen mitä saa.
  Ei mene hyvin maataloudessa eikä paljon muillakaan.
  Mukavaa alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta on ettei muillakaan hyvin mene! 90% voi siis hyvinkin olla ulkolaista 'suomalaisesta' tuotteesta.
   Kiitos Mai, kuin myös sinule!♥♥♥

   Poista
 4. Ei ole helpossa monenkaan leipä. Vaikka edullisesti saisikin ostaa jauhoja. Hulluahan se on, jos ei kannata työ. Mutta sellaistakin täällä koko ajan kuulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta se kuitenkin on, vaikka ei uskoisi!
   Viljelijä on saanut syntipukin roolin, koska saa tukiaisia. Meillä on paljon pienituloista väkeä, jolla ei ole ostovoimaa. Heidänkin / meidänkin on syötävä silti joka päivä!♥♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥