Google+ Followers

tiistai 29. marraskuuta 2016

Nadeem Aslamia ja Anne TyleriaLuin ostamani teoksen, pakistanislaisen pakolaisen ja kirjailijan Nadeem Aslamin romaanin, Elävältä haudatut. Kirja on nidottu, siinä on ihastuttavat kannet, ja 392 sivua. Kirjan on suomentanut Vuokko Aitosalo, se ilmestyi Liken kustantamana 2010. ISBN 978-951-01-0272-2.

Kirja on sotaromaani Afganistanista vuosia ja vuosikymmeniä kestäneestä sodasta. Aihe on minulle mitä vastenmielisin, sillä yleensä en lue tällaisia kirjoja. Tuo aihe islamilaisuus ja talibanisota Kaukoidässä on pakottanut minut perehtymään aiheeseen. Olen kirjoittanut myös Aslamin nuoremman romaanin, Sokean miehen puutarhasta postauksen. Voitte lukea sen tästä linkistä.

Pidin paljon tästä viimeksi mainitusta teoksesta, siinä oli sellaisia ulottuvuuksia (rakkaus) ettei siitä voinut olla pitämättä. Mutta Elävältä haudatut on minusta toista maata. Myös lukutapani on huono, sillä en jaksa enää niin paljon valvoa, lukeminen jää pätkittäiseksi. Tämäkin romaani on saanut paljon kehuja, mutta minä en valitettavasti sotakirjoista enkä sodistakaan pidä. Kirja on kuvaus siviilien sodasta selviytymisestä. Varsinkin naiset ja lapset sekä vanhukset ovat elämässä heikoilla. Myös uskonto, islamilaisuus, on romaanissa tärkeällä sijalla.

Romaanin varsinainen päähenkilöä on amerikkalainen David, joka on sodassa USA:n joukkojen mukana. Hän tutustuu erään naisen etsintämatkallaan englantilaiseen Marcussiin, joka myös etsii samaa naista, Zameen tytärtään. Hänellä on mukanaan lapsensa, ja miehet kiihkeästi haluaisivat löytää molemmat.

Davidilla on mukanaan Casa-niminen poika, jolla on tehtävänään sopivassa tilaisuudessa räjäyttää itsensä ja tappaa mahdollimman monta muuta syytöntä siviliä. Casalla on mukanaan käärinliinansa  vartalonsa ympäri käärittynä, sitä tarvittaisiin sitten pamauksen jälkeen, kun hän oli matkalla Paratiisiin.

Casan rukous:

Oi Allah, rukoilen Sinulta hyvää, jota tämä päivä tuo mukanaan
Ja haen Sinusta turvaa kaikesta pahasta, jota se voi tuoda mukanaan
Ja pyydän tekemään minusta voittoisan, mutta älä suo muille voittoa minusta
Oi Allah, varjele minua Katseellasi, joka ei koskaan lepää
Ja ota vastaan katumukseni, etten joutuisi kadotukseen.
Sinä olet toivoni. Herrani, yltäkylläisyyden ja loiston Valtias,
Sinun puoleesi käännän kasvoni, tuo jalot kasvosi lähelleni
Ja pese pois minun syntini, vastaa rukouksiini ja ohjaa sydäntäni,
Ja ota minut vastaan syvimmällä anteeksiannollasi ja armeliaisuudellasi,
Hymyillen minulle ja ollen minuun tyytyväinen loputtomassa armossasi (sivut 192-193).

Mai Laakson arvion voitte lukea tästä linkistä:Olen ostanut viihdekirjailija Anne Tylerin (s.1941-) romaanin Oikukas planeetta, ja lukenut sen tavalliseen tapaan yölukemisenani. Nidotussa kirjassa on 304 sivua, ja sen on suomentanut Kristiina Drews 1999 Otavan kustantamana. Tyler on bestseller kirjailija, jolta olen yhden tai useamman romaani lukenut. Postauksia en ole löytänyt, joten se lienee ollut monia vuosia sitten. ISBN 951-643-939-X.

Tylerin romaanit lähtevät liikkeelle perheestä. Tämä romaani nopea- ja helppolukuinen, minäkin jaksoin lukea kummasti useimpina öinä. Kirjailijan kuuluisin romaani tuntuu olevan Päivällinen koti-ikävän ravintolassa, jonka olen lukenut ainakin kahteen kertaan, mutta siinä oli jotakin outoa, koska ravintolailtaa ei koskaan tullut. Tämä kirja sujui taas kuin itsestään tapahtumasta toiseen. Kirjan päähenkilö on Barnaby, joka on kodissaan joutunut nälvinnän ja väheksymisen kohteeksi. Varsinkaan Barnabyn äiti ei voi hyväksyä B:n kaltaista poikaa, joka on hänen mielestään luuseri (häviäjä) kaikissa asioissaan. B. on menettänyt perheensä erossaan, ja tytär on jäänyt äidin luokse asumaan. B:lla ei ole kunnon ammattiakaan, hänen työpaikkansa on Lainaselkä Oy, joka auttelee vanhuksia heidän kodeissaan. Kehtaapa äitikulta julistaa, että poika on heille velkaa niin ja niin paljon, kasvatuksestaan ynnä muusta. Äiti vaatii, että B:n tulee maksaa velka heille talkaisin, vaikka he ovat varakkaita. Barnaby on ylpeä mies, ja hän päättää maksaa vanhemmilleen tuon tuulesta temmatun summan rahaa. Siinä siivellä B. saa myös uuden tyttöystävän, jolla on outoja luonteenpiirteitä.

Vanhukset pitävät Barnabysta ja hänen tavastaan tulla nopeasti täyttämään heidän toiveensa. Mutta annapa olla, joukossa on myös vainoharhainen vanhus, joka keksii, että B. varastelee häneltä.

Ihmisten pikkumaisuus ja omituiset tavat on kuvattu hienosti. Myös perhesuhteet ja yhdessä olo kuvataan herkullisesti eri perheenjäsenten kesken. Sisarkateuskin tulee ilmi B:n perheessä esille. Ja nuukuus, se ettei mitään romua voi heittää pois, vaan se on säästettävä tulevaa tarvetta varten.

Kyllä tämä mielestäni dekkarin voittaa! Jos pidät enemmän viihteestä kuin murhakirjoista, suosittelen sinulle Anne Tyleria. Tylerin käyttämä kieli on lähellä puhekieltä, kirjailija on voittanut Pulizer palkinnon vuonna 1989.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toivotan oikein hyvää alkanutta viikkoa ja alkavaa joulukuuta lukijoilleni!
                             ♥ Terveisin Aili-mummo ♥


9 kommenttia:

 1. Kiitos Aili linkityksesstä. Minäkin olen lukenut molemmat Aslamin kirjat ja niissä kuvaillaan sotaa ja miten se kohdistuu siviileihin.
  Anne Tylerin kirja on lukematta, olen häneltä jotakin lukenut.
  Joulukuu tulee ja kalenterista avataan pian ensimmäinen luukku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Mai!
   Sinulla on hienot postaukset näistä kirjoista, halusin että muutkin voivat lukea ne. Tyleria ei ole taidettu paljoakaan postailla, ehkä hän ei ole niitä kirjailijoita. Samoin meillä Laila Hirvi Hirvisaari ym. suosikkikirjailijamme.

   Joulu alkaa olla jo oven takana; mukavaa availla luukkuja.:)

   ♥♥♥

   Poista
 2. Mielenkiintoiset kirjaesittelyt!
  Ihanaa alkavaa joulukuuta, Aili! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Piipe, hienoa että pidit!
   Kiitos, kuin myös sinulle ja co!♥♥♥

   Poista
 3. Kiitos kirjan esittelystä
  Oikein hyvää alkavaa Joulukuuta sinulle Aili.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Sylvi!
   Kiitos, kuin myös sinulle..:)

   ♥♥♥

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Minusta on tullut laiska lukija, ehkä syy, että näen hieman huonosti ja silmät väsyvät helposti.
  Tuo Tylerin kirja on hyllyssäni ja aikaa sitten olen sen lukenut, en muista kuitenkaan hyvin.
  Mukavaa joulukuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyvä syy olla lukematta!
   Tunnet siis Tylerin kirjan :)
   Kiitos, samoin sinulle, aimarii!♥♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥