Google+ Followers

torstai 12. tammikuuta 2017

Heli Laaksonen: Lähtisiks föli?

http://otava.fi/kirjat/9789511290643/#.WHYxxvmLRPY

Ostin pari vuotta sitten Suomalaisesta Kirjakaupasta Heli Laaksosen vasta ilmestyneen kirjan, Lähtisiks föli. Sivuja on 224, kannet kovat, ja asu sidottu. Tämä oli jo kirjan toinen painos. Graafinen suunnittelu ja esilehden kuvitus on Elina Warstan käsialaa. ISBN 978-051-1-29064-3. Jutut ovat pikku pakinoita eri lehdistä, jotka on koottu yhden kirjan teemaksi. Nämä kirjoitukset on tehty Helin esiintymismatkoista eli runokiertueista eri puolille Suomea. Kirjan loppuun on liitetty hakemisto, josta selviää kirjoituksen aihepiiri.

Kirja on jaettu kolmeen osioon:

1. Lähren ko sataman pilli huuta
2. Kui aikka kuluteta?
3. Käsilaukun sisätaskun pastillei

Jokainen luku eli pakina alkaa sanoilla: Mitä mää tiärän...(ja sitten on sen asian nimi, josta juttua alkaa tulla).

Mitä mää tiärän SYIST?

Helin omin sanoin:

"Eik matkatyä vois jotta muutaki olla ko runokeikkailemist? Vois, mutku. Ammattinimike: sanamaija. Mul o myätäsyntyst ilmenttä  pääsisässi liikkei juur kiäle avul. Se ei riitä, ett omil post it-klapuilleni kraapustan. Runoje esittämine o yhtä luanteva ko niitten kirjottaminenki. Keikkailin jo ennen ko julkaisin. Tahron vaikutta, liikutta, riamastutta. Nii naisihminen ko olenki, mul o vissi naistennauratajan luanto. Ja see hilppiä o, jos saa miesväe höhöttämä. Pahin kaikista - miästennaurattaja!"

Mitä mää tiärän Mynämäest?

"Mink vaa lausse saa kuulostama maaläheiselt ja vitsikkäält, ko sihe lissä sanan Mynämäki. Mynä o niinko see melkken tarkottais jotta, mut ei kumminka. Mynämäki on paik mikä o olemas, vaik ei uskois. Turu ja Laitlan pualvälis muute aika tarkka, jos joku ei tiär."

"Mynämäki on perunannostopkoneitten piilaakso. Valeperunanviljelijä paljasta heti ittes, jollei tiär Juko-nostimi! Mynämäel o ainut Viktoria -nim9ine ihmine, ketä olen kätelly ja muhkioin maalaiskirkko, mitä olen nähnyt. Sen pappi Antti Lizelius ol niin ponteva, et hän kaike muu valistukse lisäks julkas ensmäst suamenkiälist sanomlöehteäki, Tieto-Sanomi 1700-luvul, ja keksis sanoi meijän kiäle: Tapahtuma ja vuosituhat o häne omast pääst."

"Piän, terävä ja luava niinko pikku-Myy o Mynämäe lukio. Olen ollut kutsust siäl opettamas luava kirjotust. Voik luavuut opetta? Ainaki sen voi herättä ihmises ittessäs huamaama. Kehumine o munst paras tapa maanitel luavuus esil. Ei turhan päin tiätyst, mut jos näke et jokuki lausekuvio o hauskast rakennettu taik ajatus omaperäsehkö, sihe viäre kannatta heti kirjotta: HYVÄ!"

Sanoisin että aika kiinnostava tämä Helin  eli sanamaijan luovuusnäyte on. Helillä on paljon itsekeksittyjä sanoja, hän kirjoittaa ja ajattelee poikkeavasti ja hauskasti. Ajattelustahan kaikki alkaa ja lähtee. Minulle Helin murre on aika vaikeaa, mutta eipä se ole ihme. Hän on länsisuomalainen ja minä kuulun itäiseen ihmisrotuun. Tuo Helin valoisuus ja optimistinen elämänasenne on sellainen syy, miksi haluan lukea Helin kirjoja ja runoja. Toivottavasti olet kanssani samaa mieltä, mutta ellet ole, ei sekään maailmaa kaada! Luovuus ja iloisuus ovat Luojan suuria lahjoja.

Helistä olen tehnyt lukuisia postauksia. Tässä on yksi pätkä lisää listaan! Kiitos Heli, on ollut ilo tutustua sinuun ja teksteihisi!


6 kommenttia:

 1. Saimme yhden Helin kirjan äänikirjana. En osaa nyt sanoa, että onko murretta helpompi lukea kun kuunnella?

  VastaaPoista
 2. Jos murre on aivan outo, sen ymmärtäminen puhuttuna on vaikeaa, ja myös kirjoitettuna. Minusta erittäin vaikeaa on ymmärtää aunuksenmurretta, Helin kieli puhuttuna menettelee.
  Mutta tuostahan voit sitten harjoitella ja opetella sitä kielen ymmärtämistä.♥♥♥ T. Aili-mummo :)

  VastaaPoista
 3. Nämä Laaksosen tekstit ovat niin hersyviä ja hyvä, vaikka lukeminen onkin tavallista työläämpää, kun murre on vierasta. Ihastuttava persoona hän tuntuu muutenkin olevan värikkäine vaatteineen ja hymyilevine kasvoineen.
  Lempeää viikonvaihdetta, Aili!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piipe, mainioita tekstejä kerrassaan. Ei niin kiire saisi olla, ettei (muka) ehdi lukea. Heli on kuin päivänsäde, jolla on valoa ja lämpöä jaettavaksi meille totisille pojoisen ihmisille:)

   Kiitos Piipe, kuin myös sinulle ja Co!♥♥♥

   Poista
 4. Heli on Suomen positiivisin Heli. Tulen aina hyvälle tuulelle hänen lähellä :)
  Tämä on vielä lukematta. Kiitos lukuvinkistä Aili <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että tykkäät, Mai:)
   Luen mieluusti postauksesi, milloin se on ajankohtainen!
   Lukuiloa viikonloppuusi, Mai♥♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥