Google+ Followers

tiistai 18. huhtikuuta 2017

Sirpa Kähkösen romaani Jään ja tulen kevät

Sirpa Kähkösen kirja Jään ja tulen kevät.

Luin sairaalassa ollessani Sirpa Kähköstä lisää. Ostin Suuresta suomalaisesta kirjakerhosta pari Kähkösen Kuopio-sarjan pokkaria. Tämä Jään ja tulen kevät sijoittuu kolmantena romaanina kirjailijan Kuopio-sarjaan. Eletään parhaillaan lyhyttä välirauhan aikaa marraskuusta 1940-kevääseen 1941 asti. Meillä on mukana ennestään tuttu Tuomen perhe, jonka toimeliaat ja ahkerat naiset Hilda ja Anna yrittävät parhaansa mukaan pärjätä maailmassa perheensä kanssa. Pokkarissa on 382 sivua aika pientä tekstiä, joka on unisena varsinkin minulle aika vaikealukuista. Kustantaja on Otava, ISBN 978-951-1-22624-6. Ensimmäisen kerran kirja on julkaistu vuonna 2004, minun kirjani on painettu 2016.

Minusta romaani oli miellyttävä lukea ja 'haistaa'  ajan henkeä, varsinkin kun en itse ole ollut sitä vielä hengittämässä. Tietysti myös monet muut tutuiksi tulleet ihmiset ja perheet ovat juonessa mukana, ei vähiten koulupoika Juho Tiihonen Kuopion kaupungista. Tiihosia onkin Kuopiossa paljon.

Postaus sisältää juonipaljastuksia!

Juho on neuvokas ja yritteliäs miehenalku, joka mielellään auttaa toisia ihmisiä. Erityinen ongelma hänellä on ukistaan, joka juopottelun vuoksi on kelvoton pojanpoikansa holhoajaksi. Onneksi maailmassa on kuitenkin ihmisiä, jotka haluavat auttaa hyvä oppisen Juhon koulutielle, ja helpottaa hänen menestymistään. Rouva Lehtivaara, joka on menettänyt oman poikansa sodassa, haluaa, että Juho Tiihonen tulisi hänen kasvatikseen.

Paikkakunnan väestön seassa hiiviskelevät myös Suopon miehet, jotka etsivät joka käänteestä vakoilijoita, varsinkin äskettäin paikkakunnalle muuttaneet ovat tarkassa syynissä. Varsin epäilyttävä henkilö on englantilainen herra Mulligan, joka ystävystyy rouva Lehtivaaran kanssa. Herra Lehtivaara viihtyy hyvin Helsingissä eikä vaimonsa luona. Herrasväen talouden hoitavat palvelijat, ja rouvalle jää runsaasti aikaa muihin tarkoituksiin kuin taloudenpitoon. 

Helvi Martiskainen työskentelee kuopiolaisessa ravintola Tatrassa, johon saa mukaansa myös Tuomen Annan; hän on hyvä työihminen.  Annan kaksosia ja anoppia tulee hoitamaan Helvi Martiskaisen keskenkasvuinen tytär, Mari, joka tekee voitavansa. Ja vielä oman osuutensa tekee myös perheen ainoa täysikasvuinen mies, Lassi Tuomi.

Hilda Tuomi leipoo kukkoja myyntiin ja pesee pyykkiä herrasväelle. Lisäksi hän saa tilaisuuden ja ostaa paikallisen pyykkituvan mankeleineen ja mankelihuoneineen omiin nimiinsä. Rakennuksessa on myös huoneita, johon on mahdollista majoittaa asukkaita. Ja aluksi Hilda majoittaa siihen itsensä.

Ihmiset asuvat lähekkäin, lomittain ja limittäin. He auttavat toinen toistansa, ja naapurin tuella ja avulla he jotenkin selviävät. Ja lisäksi heillä on 'oma apu, paras apu'. Kaupungissa voi jossakin hökkelissä tai liiterissä kasvattaa kesällä pari sianporsasta isoksi asti, ja niistä riittää aineksia moneen kukkoon.

Hyvien naapureiden ja lapsen tarkkojen silmien ansiosta myös Helvi Martiskainen selviytyy sairaudestaan, ja voi jatkaa hyödyllistä elämäänsä. Myös tytär saa ruuan ja asunnon hoitaessaan naapurin lapsia ja heidän muistisairautta potevaa vanhustaan.

Romaani päättyy juhannukseen 1941 mennessä, kun uusi sota on juuri alkamassa.
Monenmoista ehtii tapahtua talven aikana, kun paikkakunta alkaa täyttyä saksalaissotilaista. Eniten saksalaisia kiinnostaa pohjoinen Petsamon tienoo. Ja Suomen naisväkeä kiinnostavat saksalaiset komeat upseerit tanssiaisineen ja illallisineen. Paljon muutakin 'hämärää' tapahtuu siviiliväestön keskuudessa, mutta useilla on kuitenkin onnea mukana näissä tapahtumissa. 

Minusta romaani Jään ja tulen kevät on yksi parhaista Sirpa Kähkösen kirjoista. Suosittelen lämpimästi sitä teille hyväksi iltalukemiseksi! 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

OIkein hyvää kuluvaa viikkoa teille kaikille lukijoilleni!
                       Terveisin Aili-mummo

2 kommenttia:

  1. Kuopio-sarja on lukematta, mutta Graniittimiehen olen lukenut ja pidin siitä kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraavaksi aion postata Graniittimiehen, senkin olen lukenut! Tosin minua se ei ihastuttanut!

      Poista

Kiitos komentistasi! ♥