Google+ Followers

maanantai 15. toukokuuta 2017

♥ Sibeliuksen siivin Karjalaan ♥

Jean Sibelius - Karelia - Intermezzo 1. YouTube.


Raikasta päivää kaikille ystävilleni! Juhlat on taas vietetty, ja laskeudutaan arkeen hiljaa ja varovasti.

Tuota ihmettelen, miksi Sibeliuksen sävellyksellä on rajan takaa otettu valokuva entisestä Suomen Karjalasta. Kuva kuvastaa vain nykyisiä maanomistajia, ei niitä entisiä.

Kyllä Karjala on tuota paljon suurempi alue, eihän meitä muita laskettaisi edes karjalan heimoon kuuluviksi. Karelia-sarjan Jean Sibelius (1865-1957) on säveltänyt vuonna 1893, eli olihan se silloin Venäjän vallan aikaa. Niin - että voihan se olla, että tuo kuva on sen tapahtuman 'kunniaksi'.

On muuten hyvin vaikuttavaa kunnella säveltäjämestarimme luomaa musiikkia. Minä ainakaan en voi ilman silmieni kostumista hänen teoksiaan kuunnella. Voimme olla kiitollisia Luojallemme, että olemme saaneet kansakuntamme joukkoon näin lahjakkaita taiteilijoita kuin Jean S.

Paljon on kirjoitettu Sibeliuksen kahdeksannesta sinfoniasta, joka vielä 1950-luvulla oli ollut luonnoksena tallella. Luultavaa on, että säveltäjämestari ei ollut siihen täysin tyytyväinen, ja siksi hän hävitti kyseisen  teoksen.

Olen kerran käynyt 1980-luvulla Järvenpään Ainolassa, Sibeliusten kodissa. Vaikutuin suuritöisestä kodista ja keittiöpuutarhasta. Aino-rouva loi puitteet, joissa säveltäjä teki työtään ison lapsijoukon häiritsemättä. Muutto Ainolaan tapahtui vuonna 1904.

Siellä hän eli ja teki työtään maailmankuulu säveltäjämme. Muistan hänen hautajaisensa vuodelta 1957, olin silloin 15v. Siihen aikaan ne radioitiin, mikä oli merkittävä tapahtuma. Kansa kokoontui radioitten äärelle kunnioittamaan viimeiselle matkalle lähtenyttä säveltämestaria. Selostajan nimeä en muista, mutta ehkäpä sen nauhan voisi löytää Ylen arkistosta.


Aili-Mummo ja miljoonakello...

Eilen oli iloinen päivä, kun tapasin usean kuukauden jälkeen lapsenlapset vanhempineen. Kahvittelimme äitienpäivän merkeissä meillä ja kakkua söimme vatsat täyteen. Olipa hyvä että maistui! Lämpimät kiitokset käynnistänne!

Lapset kasvavat, pian he ovat kaikki minua isompia ja viisaampia. Toivon ainakin niin! Pian on enää yksi pienempi lapsi, joka sai lempinimen Paupau. Kaksoset käyvät viidettä luokkaa, mutta pian se vaihtuu yhtä numeroa isompaan. 

Paljon on tänä talvena ollut huolta ja harmia kipeästä jalastani. Saa nähdä, miten se lopulta asettuu, ja palautuvatko voimat. Tietysti harjoitus auttaa niiden palautumista.

Tänään on mittarissa 3,5 +astetta Celsiusta, joten on helppo toivotella teille kaikille oikein hyvää ja aurinkoista toukokuun loppupuolta. Ehkä pitäisi nauraa kovasti Pekka Poudan tapaan, mutta pyydän anteeksi sitä, etten jaksa nauraa. Ehkäpä sitten toisella kertaa. Loppuviikoksi lupailivat jo +20 astetta, mikä on jo maailmanihme!

Mukavaa ja toiveikasta kevättä kaikille lukijoilleni!
                   Terveisin Aili-mummo10 kommenttia:

 1. Voi jos voisit löytää ihan oman tutun jalkasi hukanteiltä! Sitä toivon tosissani. Ali

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäisinkö siis yksijalkaiseksi..?
   Kyllä tämä paranee, on jo lähestulkoon kunnossa:)
   Kiitos Ali, hukkia ei onneksi ole näkynyt, vaikka sukuuni niitä kuuluukin:D
   Terveiset Unkariin!♥♥

   Poista
 2. Sibeliuksen musiikki on meille suomalaisille rakasta.

  Toivottavasti jalkasi paranee taas hyvään kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon todella niin olevan, se on hyvin vaikuttavaa musiikkia:)

   Kiitos Unelma, varmastikin paranee! ☺ ♥

   Poista
 3. Lämpöä odotellessa, hyvää tätä viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai, huomenna on jo kivasti luvattu, kokonaista +15 astetta. ♥♥

   Poista
 4. Sibelius, yksi vaikuttava, Suomea tunnetuksi tehnyt henkilö. Finlandia- hymni minulle tutuin teoksistaan.
  Toivon myös, että jalkasi paranee ja liikkuminen tuo iloa, kun ei satu.
  Kesää ootellaan, tulis kuitenkin ensin kevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jean Sibelius on tunnetuin säveltäjämme, sitä ei kukaan kiistä! Minä tunnen suurinpiirtein Sibeliuksen koko tuotannon, on se niin usein soinut meillä.

   Onhan se jalka jo lähes entisellään, joskaan suurta kävelemisen iloa en tunne (nivelrikon ym. takia).

   Toki kevät alökaa olla jo täällä, lämmintä tänään jo +18 astetta. Ja hetki sen jälkeen onkin jo kesä. Toivon sinnekin pohjoiseen hyvää, kaunista kevättä!♥♥♥

   Poista
 5. Voi miten yksi jalka voi olla SUURI HARMI ja huoli. Viisautta toimia oikein ja luottaa siihen. Pidä huolta itsestäsi! Ali

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki huolia riittää, kiitos osanotostasi.
   Pakko opetella huolenpitoa itsestään, kiitos Aili!♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥