Google+ Followers

keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Emmi Itäranta: Teemestarin kirjaLuin tämän vuoden keväällä Suuresta suomalaisesta kirjakerhosta tilaamani Teoksen pokkarin, Emmi Itärannan (s.1976-) 330 sivuisen romaanin, Teemestarin kirja. Ensimmäisen kerran teos on ilmestynyt 2012, ja siitä on nyt otettu jo ainakin kahdeksan painosta. Se on ollut menestysteos sekä kotimaassa että ulkomailla. ISBN 978-951-851-629-6, Painettu Tanskan Norhavenissa vuonna 2016. Itäranta kirjoittaa romaaninsa myös englanniksi. Hänen teoksiaan on myyty kymmeniin maihin, ja myös käännösoikeuksia on ostettu moniin maihin. Englanniksi kirjan nimi on Memory of Water (Veden muisti):

Kirja sai runsaita blogisauhuja jo heti ilmestyttyään ensimmäisen kerran. Ja syystä. 

Juonipaljastuksia

Maailmassa on hirvittävä vesipula, sen asian ymmärtää parhaiten teemestari, joka valmistaa tilauksesta teejuomaa ihmisille. Käyttövesi on vain merivedestä puhdistettua nestettä, jota ei saa hyvän makuiseksi millään tavalla. 

Maapallolamme on tapahtunut mullistuksia, ymmärsin niin, että syynä olivat mm. suursodat ja luontokatastrofit. Entisen maailman asiat löytyvät jätemontusta, johon on kasattu kaikenlaista tavaraa, joita ei heti ymmärretä mitä ne voisivat olla. Mitään varmaa tietoa entisestä ei ole muistissa. Millaista elämä oli täällä ennen...

Sodan seurauksena seutua hallitsee suuri itäinen valtakunta, joka on miehittänyt tämänkin pallonperän sotilailla, jotka valvovat ihmisten vedenkäyttöä aseitten kanssa. Jokaisella ruokakunnalla on määritelty oma osuutensa vedestä, joka on nimenomaan keinopuhdistettua merivettä. Puhtaan luonnonveden 'varastamisesta' joutuu tiukalle tuomiolle, jonka seurauksena on hengen menetys. Korkea-arvoinen upseeri kiertää talosta toiseen tutkimassa ihmisten veden käyttöä, poikkesiko muista vastaavista. Teemestareilla oli tietysti ammattinsa puolesta mahdollista käyttää enemmän vettä kuin tavallisen ruokakunnan, ja heillä saattoi olla salaisuuksia, joita he säilyttivät sukupolvesta toiseen.

Noria on nuori tyttö, jo koulunsa päättänyt ja suorittanut teemestarin tutkinnon. Hänen isänsä toimii hänen opettajanaan, ja kouluttaa tyttärensä omaan ammattiinsa vastuulisesti suhtautuvaksi henkilöksi. Isä opettaa myös salaisuuden, joka on kerrottava joka tapauksessa ammatin jatkajalle. Se salaisuus on korkealla tunturissa, jonne on joskus lähdettävä vaeltamaan ja hengittämään raikasta tunturi-ilmaa. Se onkin salaisuus, jonka paljastumiseta joutuu maksamaan kaikkein korkeimman hinnan.

Perheen teemaja sijaitsee puutarhan perällä, jonne tilaaja-asiakkaat tulevat juomaan teekupposensa odottavalla ja hartaalla mielellä. Seremonialla on tarkat säännöt sekä teen valmistuksessa kuin  sen tarjoilussa.

Norian läheisin ystävä Sanja asuu aivan naapurissa perheensä kanssa. Tytöt tapaavat toisensa päivittäin ja kertovat toisilleen ilonsa ja murheensa. Sitten Sanja pikkusisko Minja sairastuu, äiti ja muu perhe ovat kovin murheissaan. Heidän pitäisi saada ehdottomasti puhdasta luonnonvettä käyttöönsä jotta Minja voisi parantua. Noria ei voi olla niin kovasydäminen, että hän kieltäsi apunsa napurinsa lapselta. Hän alkaa salaa toimittaa hyvää vettä perheelle, jossa Sanja toimii yhtenä tärkeänä henkilönä avun perille saamisessa.

Ystävät ovat ihania. Mutta pahin ikävä yllätys voi tulla juuri heidän kauttaan...

Kirja on hienosti ja kauniilla kielellä kirjoitettu, ja asia on myös esillä tulevaisuuden tutkimisessa. Ellei ihminen saa vettä, hänen kohtalonsa on kuolema. Samoin on myös muun elämistön laita, nekin ovat tuhon omia. Kirja on niittänyt palkintoja sekä kotimaassa että maailmalla. Onnittelut Emmi Itärannalle, joka asuu Englannissa. 

Suosittelen tätä Itärannan romaania blogiystävilleni, heille jotka eivät ole sitä vielä lukeneet. Kirsi on Kirjanurkassaan antanut mahtavan suosituksen Teemestarin kirjalle.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toivotan teille, hyvät lukijani, ihanaa ja lämmintä juhannusviikkoa!
                                   Terveisin Aili-mummo


4 kommenttia:

 1. Olen lukenut molemmat Itärannan kirjat. Minusta Teemestarin kirja oli ilmestymisvuonnaan Suomen paras kirja ♥
  Kiitos hienosta postauksesta Aili ja hyvää juhannusta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, sinä olet ahkera lukija ja ehdit lukea paljon..:)
   Varmasti ihan huippukirja, olen samaa mieltä.
   Ole hyvä Mai, kuin myös sinulle!♥♥♥

   Poista
 2. Vahinko , olen laiska lukemaan. Onkohan kuulokirjana?
  Kiitos samoin teille, ihanaa ja lämmintä juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänikirjaa en netistä löytänyt, mutta sähköisesti luettavana kirja on julkaissut Elisa. Olen pahoillani...

   Kiitos toivotuksistasi, samoin sinulle ja puolisollesi!♥♥♥

   Poista

Kiitos komentistasi! ♥